نکاتی مهم درباره اسپویلر خودرو

  چهارشنبه، 30 آذر 1401   زمان مطالعه 6 دقیقه
نکاتی مهم درباره اسپویلر خودرو
اسپویلر مناسب به صورت یک بسته فشرده و گونه ای از ( کام بک ) عمل می کند . کام بک در واقع از بین بردن ناگهانی حالت کاهشی یا خلاء در انتهای خودروها است که با هدف کاهش پسا و ایجاد تعادل بهتر در خودروها ایجاد می شود . در ادامه بیشتر درباره اسپویلر بحث می کنیم. همراه ما باشید.

اسپویلرها با هدف کنترل مسیری که هوا حول خودرو در حال حرکت است به وجود آمده اند و به طور ویژه قسمت عقب خودرو را تحت تاثیر قرار می دهند . وقتی سرعت خودرو به 145 تا 160 کیلومتر بر ساعت می رسد اسپویلر می تواند تفاوت بین مرگ و زندگی را نمایان کند. یک اسپویلر طراحی شده دقیق، می تواند اثر ( برا ) ی ایجاد شده را که هر خودرویی در سرعت های بالا احساس می کند خنثی ساخته و خودرو را بر روی جاده حفظ کند . عدم حضور اسپویلر یا وجود اسپویلری که به طور ناقص طراحی شده است در واقع منجر به خارج شدن خودرو از سطح جاده و حتی پرتاب شدن آن به اطراف شود . پس دقت در انتخاب یک اسپویلر از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است .

اسپویلر چیست؟

اسپویلر وسیله ای آیرودینامیکی است که هدف از طراحی آن از بین بردن جابه جایی غیر مطلوب هوا بر روی بدنه خودرو است . این جا به جایی نامطلوب هوا معمولا با نام نیروی پسا شناخته می شود . اسپویلرهایی که جلوی خودرو نصب می شوند معمولا سدهای هوا نامیده می شوند که با استفاده از آن ها علاوه بر نیروی پسا ، نیروی برآی آیرودینامیکی نیز کاهش می یابد . قبلا از اسپویلر ها در خودرو های پرسرعت و با عملکرد بالای ورزشی استفاده می شد اما طی سال های اخیر از این ادوات آیرودینامیکی در بسیاری از خودروهای امروزی هم چون پژو 405 اس ال ایکس و 206 هاچ بک نیز استفاده می شود . خودروی تازه ارایه شده سوزوکی کیزاشی نیز از جمله محصولاتی است که با استفاده از اسپویلر زیبای خود ظاهری جذاب و شکلی آیرودینامیکی به خود گرفته است .

توجه داشته باشید که اسپویلر های به کار رفته در خودروها نباید با بال ها اشتباه گرفته شوند . بال ها در خودروها با هدف ایجاد نیروی به سمت پایین یا همان دان فورس طراحی می شوند . در واقع ساختار کار آن ها بدین صورت است که جریان هوای عبوری به سادگی از هم گسیخته نشود .

خوشبختانه آیرودینامیک مبحثی است که در سرعت های پایین خیلی با آن سر و کار نداریم و مادام که با سرعت های معمولی در حال حرکت هستیم مشکلی نخواهیم داشت ، اما زمانی که سرعت خودرو افزایش می یابد و به خصوص در مورد خودروهای مسابقه ای ، مباحث آیرودینامیکی اهمیت ویژه ای پیدا می کنند . باید این موضوع را بپذیریم که همه ما تمایل به حرکت سریع اما ایمن داریم ، پس بررسی آیرودینامیک خودرو جایگاه ویژه خود را در صنعت خودرو سازی و به خصوص طراحی یک خودروی ایمن دارد .

اسپویلر

نکاتی درباره انتخاب اسپویلر

در انتخاب اسپویلر مناسب برای خودرو نباید به اسپویلر اجازه بدهیم که کارایی خودروی ما را پایین بیاورد . اسپویلرهای عقب موجب ایجاد نیروی پسا می شوند و در صورتی که به خوبی طراحی نشوند خودرو را نا متعادل خواهد کرد . در صورتی که از اسپویلرهای با قابلیت تنظیم زاویه استفاده می کنید باید با آزمودن متوالی خودروی خود در سرعت های بالا زاویه مناسب را یافته و بر روی آن مقدار تنظیم کنید .در صورتی که بخواهید از اسپویلرهای ثابت استفاده کنید باید حتما قبل از انتخاب اسپویلر مدلی را انتخاب کنید که قبلا بر روی خودروی شما آزمایش شده و عملکرد خوبی داشته باشد . در صورتی که می خواهید براگیری را صرفا به سبب ظاهر زیبایی که دارد بر روی خودروی خود نصب کنید حتما لازم است قبل از هر چیز بررسی کنید که نصب این اسپویلر چه اثراتی می تواند بر روی خودروی شما داشته باشد .

مواد سازنده اسپویلر

  • پلاستیک ای بی اس ( ABS ) : بیش تر اسپویلرهای ساخته شده توسط شرکت های سازنده خودرو از این جنس هستند که در گونه های متفاوتی عرضه می شوند . این اسپویلر ها از لحاظ قیمتی و شکل پذیری در رده مناسبی قرار می گیرند اما مواد سازنده آن ها شکننده است . شکنندگی پلاستیک بدترین اشکال این اسپویلر ها است که با افزایش عمر سازه افزایش یافته و به سبب بخار شدن مواد فنولی فرار سازنده اسپویلر رخ می دهد .
  • فایبر گلاس : این نوع اسپویلر ها هزینه ساخت خیلی کمی بردارند . فایبر گلاس به اندازه کافی چکش خوار و با دوام است اما تولیدات این محصول به سبب نیاز تعدادزیاد به کارگر در ابعاد بزرگ خیلی به صرفه نیست .
  • سیلیکون : اخیرا سازندگان ادوات اضافی خودرو ها در ساخت قطعات خود از پلیمرهای ارگانیک – سیلیکون استفاده می کنند . مهم ترین مزیت استفاده از این اجزا ، خاصیت شکل پذیری خارق العاده آن است . سیلیکون مشخصه های دمایی بارزی دارد و طول عمر بیشتری برای قطعات ساخته شده ارایه می کند .
  • الیاف کربن : الیاف یا فیبر کربن وزن کمی دارد و با دوام است ، اما از جمله مواد بسیار گران به شمار می آید .

کدام خودروها قابلیت نصب اسپویلر را دارند؟

اسپویلر یا بال عقب، بیشتر در خودروهای اسپرت و سوپر اسپرت نصب می شود. سازندگان اتومبیل های با سرعت بالا این قطعه را بعنوان بخشی از بدنه اتومبیل نصب می کنند. تا با تغییر جهت جریان هوا فشار زیاد به انتهای اتومبیل وارد کند و آن را از زمین بلند نکند.به بیان دیگر این نصب اسپویلر باعث می شود که قسمت عقب اتومبیل سبک نشود و در سرعت بالا و سر پیچ ها کنترل بهتری روی راندن خودرو وجود داشته باشد. البته بال عقب به عنوان قطعه تزئینی برای تیونینگ اتومبیل های شهری نیز استفاده می شود.باید این نکته را مورد توجه قرار داد که نصب بال عقب نیازمند دقت و توجه بالاست زیرا زاویه نصب آن به تاثیری که در جهت جریان هوا می گذرد وابسته است.

آیا تفاوتی بین بال عقب و اسپویلر وجود دارد؟

واژه های بال عقب و اسپویلر در جامعه اتومبیل سازی و اتومبیل رانی به صورت گسترده ای مورد استفاده قرار می گیرند اما ممکن است برایتان سوال ایجاد شود که آیا این دو نام برای دو قطعه مجزا کاربرد دارند یا هر دو آن ها به یک قطعه اشاره دارند؟واقعیت این است که هر یک از این نام ها به یک قطعه خاص اشاره دارند و تفاوت عمده ای میان آن ها وجود دارد.واژه بال عقب همان طور که در قسمت بالا نیز اشاره شد به قطعه ای نسبت داده می شود که در قسمت عقبی بسیاری از سوپر خودروهای سرعتی وجود دارد و وظیفه آن درست برعکس بال هواپیماها ایجاد نیروی چسبندگی به زمین در سرعت های بالا است.از سوی دیگر اسپویلر بر خلاف بال عقب یک قطعه کاملا صاف و بدون قوس است که بیشتر در اتومبیل های معمولی بخصوص خودروهای هاچ بک و شاسی بلند مورد استفاده قرار می گیرد و وظیفه آن تنها هدایت جریان هوا از قسمت عقب خودرو و برطرف کردن هوای مزاحمی است که اتومبیل را به سمت عقب می کشد.

آیا ممکن است یک خودرو به طور همزمان بال عقب و اسپویلر داشته باشد؟

پاسخ مثبت است و در حقیقت اکثر اتومبیل های دارای بال از اسپویلر نیز برخورداند. اسپویلرها می توانند اشکال مختلفی داشته باشند اما در نهایت وظیفه اصلی تمام آن ها هدایت جریان هوای نامطلوب و کنترل فشار ناشی از آن است. بال عقب نیز می تواند قبل از باز شدن و فعال شدن DRS نقش اسپویلرها را برای ماشین ایفا کند.اما چنانچه توجه کرده باشید پس از فعال شدن DRS در خودروهای فرمول یک، سرعت اتومبیل می تواند بسته به نوع بال حتی تا 50 کیلومتر بر ساعت نیز افزایش پیدا کند.


دیدگاه ها

  دیدگاه ها
نظر خود را به اشتراک بگذارید
از سراسر وب   
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
آخرین ویدیو ها