ساعدنیوز
ساعدنیوز

نکاتی مهم درباره سیستم حسگر فشار سوخت باک و انژکتور خودرو

  سه شنبه، 18 مرداد 1401   زمان مطالعه 10 دقیقه
نکاتی مهم درباره سیستم حسگر فشار سوخت باک و انژکتور خودرو
وظیفه‌ سیستم سوخت‌ رسانی در خودروها تزریق مخلوط هوا و سوخت بهینه شده به موتور خودرو است . این کار باید متناسب با شرایط عملکردی موتور در هر لحظه انجام شود. در ادامه بیشتر در این خصوص بحث می کنیم. همراه ما باشید.

سامانه ای در خودرو وجود دارد، که سوخت را از محل ورود به سیستم خودرو دریافت کرده، آن را با هوا مخلوط می کند و در اختیار موتور قرار می دهد. این سامانه باید با هوشمندی تمام، وظایفش را براساس فاکتورهای متعددی، از جمله دور موتور، به روز رسانی کند. انجام این وظایف که طیف گسترده ای از سرعت جریان سوخت تا تزریق آن را در برمی گیرند، در نهایت منتج به حرکت بهینه ی خودرو می شوند.

سیستم سوخت خودرو از مهم ترین سیستم ها در خودرو است و فرآیند حرکت کردن اتومبیل را محقق می سازد. این سیستم با تزریق بهینه و اصولی سوخت به بخش ها و قطعات مختلف، انرژی لازم برای عملکرد و حرکت خودرو را تامین می کند. بر همین اساس، سیستم سوخت رسانی از سیستم های حیاتی و بسیار حائز اهمیت وسایل نقلیه به شمار می آید. کیفیت و سلامت سیستم سوخت در ارتقای راندمان و کارایی سایر سیستم های خودرو تاثیر مطلوب و بسزایی برجای می گذارد. بروز هر گونه مشکل در این سیستم، مشکلاتی مانند ریپ زدن و خاموش شدن وسیله نقلیه را به دنبال دارد.در صورتی که قصد آشنایی بیشتر با این سیستم مهم را دارید توصیه می کنیم تا انتها این مطلب با ما همراه باشید..

انواع سیستم سوخت رسانی خودرو

به طور کلی سیستم سوخت رسانی خودرو یا کاربراتوریست و یا انژکتوری. هر یک از این سیستم ها صرف نظر از داشتن معایب و مزایای منحصر به فرد، زیر شاخه هایی نیز دارند. برای مثال، سیستم سوخت رسانی کاربراتوری خود به بر سه اساس دسته بندی می شود. از سوی دیگر، سیستم انژکتوری نیز به دو گروه مکانیکی و الکترونیکی تقسیم می شود که هر کدام از آن ها نیز برای خودشان زیرشاخه های مختلفی دارند.

1- سیستم سوخت رسانی کاربراتوری

اساس کار این سیستم بر قرار گرفتن اصلی ترین قطعه آن یعنی کاربراتور در وسط منیفولد هوا است . ( منیفولد هوا یا منیفولد ورودی ، قطعه ای است که وظیفه هدایت مخلوط هوا و سوخت را به داخل محفظه ی احتراق یا همان سیلندر بر عهده دارد . ) کاربراتور منجر به ایجاد خلاء و ورود هوا در هنگام مکش سوخت درون سیلندرها می شود و مخلوط سوخت و هوای آماده احتراق برای موتور تامین خواهد شد . قطعات اصلی این سیستم شامل این موارد می شود :

  • باک بنزین
  • پمپ بنزین
  • لوله های سوخت رسانی
  • فیلتر بنزین
  • کاربراتور
  • شیر اطمینان

اصلی ترین بخش این سیستم کاربراتور است که وظیفه تهیه مخلوط هوا و سوخت را متناسب با شرایط مختلف موتور بر عهده دارد .

نحوه کار کاربراتور و انواع آن

همانطور که می دانید ، محل قرارگیری کاربراتور میانه منیفولد هوا است . هنگامی که پیستون در سیلندر به سمت پایین حرکت می کند ، دریچه گاز کاربراتور باز می شود و هوا از طریق پمپ مخصوصش از این دریچه وارد کاربراتور شده ، درون بدنه آن با سوخت مخلوط و سپس مخلوط سوخت و هوا به درون سیلندر تزریق می شود . در ورودی دریچه گاز کاربراتور ، قطعه ای به نام ونتوری وجود دارد که در هوای وارد شده ایجاد خلاء می کند . این خلاء باعث مکش سوخت از ژیگلور کاربراتور می شود . ژیگلور ، مخزن سوخت درون کاربراتور است . سوخت از طریق لوله های سوخت رسانی به درون این مخزن منتقل می شود . این لوله ها نیز به پمپ بنزین متصل هستند که عمل مکش سوخت را از باک انجام می دهد . بنابراین قطعات اصلی هر کاربراتور را محفظه و صفحه گاز ، محفظه و صفحه ساسات ، بدنه ، محفظه راه انداز و ونتوری یا پمپ شتاب دهنده تشکیل می دهد . کاربراتورها به سه دسته تقسیم می شوند :

  1. کاربراتور با جریان هوا از بالا به پایین :کاربراتورهایی که از نیروی جاذبه برای جریان مخلوط سوخت و هوا به داخل موتور کمک می گیرند . این کاربراتور ها هنوز هم در برخی خودرو ها استفاده می شوند .
  2. کاربراتور با جریان هوا از پایین به بالا :این کاربراتورها که استفاده از آن کاملا منسوخ شده است ، سوخت را به صورت جامد وارد موتور می کرد . عملکرد این کاربراتورها ، در هوای سرد به شدت ضعیف بود .
  3. کاربراتور با جریان هوای افقی :این نوع کاربراتور که دارای ونتوری ثابت و متغیر است در خودروهای قدیمی تر مانند پیکان مورد استفاده بود .

2- سیستم سوخت رسانی انژکتوری

سیستم های انژکتوری به دلیل بهبود عملکرد موتور ، تقریبا در حال همه گیر شدن در صنعت خودروسازی هستند . این سیستم ها در واقع مانند یک سرنگ ، عمل پاشش سوخت را درون سیلندر ها انجام می دهند . سیستم سوخت رسانی انژکتوری برای اولین بار در دهه 50 میلادی توسط شورولت و پونتیاک مورد استفاده قرار گرفت . سپس بنز اولین خودروی بنزینی انژکتوری خود را عرضه کرد . اما این ها نمونه هایی از انژکتورهای مکانیکی را همراه داشتند و اولین خودرو با انژکتور الکتریکی را کرایسلر به جهان معرفی کرد . اجزای اصلی این سیستم عبارتند از :

  1. سنسور دریچه گاز :میزان دقیق سوخت برای شرایط موتور به کمک این سنسور اندازه گیری می شود .
  2. سنسور دمای هوا :این سنسور دمای هوا را که در میزان سوخت و شرایط موتور موثر است اندازه گیری می کند.
  3. سنسور فشار هوا :این سنسور میزان فشار هوای ورودی به موتور را در شرایط مختلف اندازه گیری می کند . میزان باز و بسته بودن درچه گاز از طریق گزارش این سنسور تنظیم می شود .
  4. سنسور دور موتور :این سنسور که دارای یک میدان مغناطیسی است ، دور موتور را اندازه گیری می کند تا زمان دقیق جرقه زنی توسط شمع ها مشخص شود .
  5. سنسور ضربه :در صورت احتراق ناقص در موتور ، ضربه هایی به موتور وارد می شود . این سنسور وظیفه گزارش این ضربه ها و در نتیجه احتراق ناقص درون سیلندر را دارد .
  6. سنسور دمای آب :دمای آب موتور توسط این سنسور اندازه گیری می شود . در صورت دمای بیش از حد آب موتور ، سیستم خنک کننده فعال می شود و در صورت سرد بودن ، حالت ساسات ایجاد می شود . همچنین میزان و زمان پاشش سوخت در دمای بالای آب موتور از طریق گزارش این سنسور مشخص می شود .
  7. سنسور اکسیژن :میزان اکسیژن گاز های خروجی از موتور توسط این سنسور اندازه گیری می شود . این کار از خام سوزی موتور و تولید آلودگی بیش از حد آن جلوگیری می کند . به این ترتیب که زیاد بودن اکسیژن درون گازها نشان از رقیق بودن سوخت است و کم بودن اکسیژن علامت غلظت آن . با گزارش این سنسور ، میزان دقیق سوخت برای عملکرد بهتر موتور مشخص می شود .
  8. انژکتور :این قطعه بخش الکتریکی مکانیکی سیستم سوخت رسانی انژکتوری است و همان طور که از اسمش مشخص است اصلی ترین قطعه این نوع سیستم سوخت رسانی است . این قطعه پاشش میزان دقیقی از سوخت را به پشت ورودی سیلندر انجام می دهد .
  9. کویل دوبل :این قطعه در سیستم های انژکتوری بدون دلکو دیده می شود و عمل جرقه زنی را انجام می دهد . امروزه برای هر سیلندر یک کویل مورد استفاده قرار می گیرد و جرقه زنی به صورت تکی انجام می شود .
  10. دلکو :وظیفه تنظیم احتراق را بر عهده دارد . دلکو این کار را از طریق کمک به کویل در ایجاد جریان قوی تر برق و انتقال این جریان به سیلندرها انجام می دهد . دلکو جریان برق را بین سیلندرها برای جرقه زنی در آن ها تقسیم می کند .
    سیستم حسگر فشار سوخت باک و انژکتور خودرو

مزایای استفاده از سیستم های انژکتوری

  1. افزایش بازده موتور: به دلیل ترکیب دقیق هوا و سوخت برای شرایط مختلف موتور ، راندمان آن با این سیستم بهبود چشم گیری دارد . در واقع در این سیستم با بالا رفتن راندمان حجمی و حرارتی موتور ، گشتاور نیز تا 15 درصد بالا رفته و عملکرد موتور بهتر می شود .
  2. بیشتر شدن سرعت شتاب گیری: این مزیت که هم در نوع پاشش چند نقطه ای و هم تک نقطه ای مشاهده می شود به دلیل سرعت عمل مطابقت شرایط سوخت و درصد اختلاط آن با هوا با وضعیت موتور اتفاق می افتد . البته این مزیت در سیستم های چند نقطه ای تزریق مستقیم بیشتر و محسوس تر مشاهده می شود ، چرا که در این روش با پاشش مستقیم سوخت درون سیلندر ها ، مشکل تغلیظ سوخت و زمان لازم برای اندازه گیری این درصد وجود ندارد .
  3. استارت بهتر در هوای سرد: در سیستم انژکتوری ، ECU به کمک سنسورهای دمای هوا و دور موتور ، مقدار سوخت متناسب با درجه حرارت و دور موتور را مشخص می کند و شرایط مناسب آن را برای پاشش توسط انژکتور تنظیم می نماید . همین امر موجب شده که در دمای پایین مشکلی برای استارت خوردن و روشن شدن خودرو به وجود نمی آید .
  4. مصرف سوخت کمتر: مشخص کردن میزان دقیق سوخت مورد نیاز موتور ، در شرایط مختلف تاثیر مستقیم بر جلوگیری از هدر رفت سوخت دارد . این میزان توسط اطلاعات مربوط به کارکرد موتور مانند سرعت ، درجه حرارت و بار موتور ، درصد گشودگی دریچه گاز در سیستم های انژکتوری به صورت صحیح مشخص و تنظیم می شود .
  5. کاهش درصد آلایندگی خودرو: این مزیت نتیجه ثابت نگه داشتن درصد سوخت هوا در مخلوط این دو است . تثبیت این درصد نیز توسط سنسورها و گزارش های دقیق آن ها تنظیم می شود . این علت که مهم ترین عامل ابداع سیستم های سوخت رسانی انژکتوری بوده ، تعیین کننده اصلی استانداردهای آلایندگی یک خودرو است .

توزیع یکنواخت سوخت در سیلندرها ، افزایش سقف قدرت خروجی خودرو ، پاسخ سریع تر به دریچه گاز خودرو ، قطع سوخت رسانی در فاز شتاب منفی از دیگر مزایای این نوع سیستم ها هستند .معایب سیستم های انژکتوری را می توان تنها در گران بودن قطعات سیستم ، حساس تر بودن آن ها و نیاز بیشتر به مراقبت ، تعمیر سخت تر و پردردسر تر آن ها و نیاز شان به فیلتر سوخت با کیفیت تر دانست .

معایب سیستم سوخت رسانی کاربراتوری

اینکه کاربراتور تا 1960 میلادی تقریبا در تمام سیستم های سوخت رسانی مورد استفاده بود و پس از آن به دنبال پیشرفت صنعت خودروسازی و ابداع سیستم های انژکتور ، به تدریج کنار گذاشته شد نشان از این دارد که این نوع سیستم ها ضعف هایی غیرقابل چشم پوشی و لاینحل دارند .

  1. تولید مخلوط نامتناسب از سوخت و هوا: این نسبت که باید در شرایط خاص موتور ، به میزان دقیق رعایت شود ، در سیستم های کاربراتوری معمولا متناسب نبود . تنها در برخی شرایط این نسبت به شکلی که باید رعایت می شد .
  2. وابستگی شدید این سیستم به شرایط محیطی: تنظیم کاربراتورها ، برای عملکرد صحیح و کارکرد متناسب آن ها ، در هر زمان و مکانی که صورت بگیرد جوابگو است . به این معنی که ، با تغییر ساعات و شرایط روز یا مکان و شرایط آب و هوایی ، کاربراتور قدرت تنظیم خودکار با اوضاع جدید را ندارد . مانند مشکلات رایجی که مالکان خودروهای کاربراتوری هنگام روشن کردن اتومبیل در زمستان یا صبح زود با آن ها مواجه بودند .
  3. توزیع نابرابر سوخت به سیلندرها: از آن جا که در این سیستم ها توزیع سوخت بین سیلندرها مستقیم از طریق کاربراتور و بدون دخالت عاملی تنظیم کننده انجام می شود ، سوخت به سیلندرهای نزدیک کاربراتور بیشتر ریخته می شود و کمتر بودن سوخت در سیلندرهای دورتر به این دلیل ، بالانس موتور را دچار اختلال می کند .
  4. وابستگی به نوع بنزین: تنظیم کاربراتور ، علاوه بر زمان و مکان ، به نوع بنزین نیز وابسته است و با تغییر اکتان بنزین مصرفی ، کاربراتور قادر به تجدید خودکار تنظیماتش نیست . بنابراین تغییر کیفیت بنزین پس از تنظیم کاربراتور ، عملکرد آن را مجددا تضعیف می کند .
دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
رهبر معظم انقلاب: از وقتی که رهبر شده‌ام آجیل نخوردم؛ چون رهبر باید مثل فقرا زندگی کند! (509 نظر) 10 اقدامِ منجر به گرانی در 100 روز (254 نظر) 10 ایده تبلیغات مؤثر برای کسب‌وکارهای کوچک (246 نظر) (تصاویر) سفر به عصر قاجار؛ منظره‌های «کلاردشت»، 158 سال قبل (244 نظر) داریوش ارجمند: زنی که وزنه برداری می کند نه رَحِم دارد و نه تخمدان ریش درآورده نه می‌تواند شوهر کند و نه می‌تواند بچه داشته باشد! (243 نظر) مهران مدیری: من رفتم مسافرت و بهترین هتل اون شهر رو پیدا کردم ولی من رو نشناخت و گفت اتاقامون پُره، من هنوزم که هنوزه فکر میکنم دارم خواب میبینم+ویدیو (205 نظر) الهام چرخنده: من برای همه کسانی که کتکم زدند، باعث بیماری قلبی شدند نفرین ندارم اما الهی که به درد من دچار بشید+ویدیو (69 نظر) بهاره رهنما: من کاهل نماز بودم که بعد از شرط گذاشتن همسر دومم درباره نماز خواندن الان نمازم را میخوانم و دیگه کاهل نماز نیستم (64 نظر) رونالدو: برای اولین بار جورجینا را برای شام دعوت کردم متعجب بود چون باورش نمی شد که به جای اتوبوس با بوگاتی به خانه برمی گردد+فیلم (58 نظر) مازیار لرستانی: ای کاش به جای روز زن و روز مرد، روز شرف و انسانیت داشتیم+عکس (55 نظر) شعرخوانی زیبا و دلنشین رهبر معظم انقلاب: ای تکیه گاه و پناه زیباترین لحظه های پرعصمت و پر شکوه تنهایی و خلوت من+ویدیو (46 نظر) خلاقیت خنده دار پدر ایرانی با طراحی سینما در توالت خانه اش حماسه آفرید+عکس/ هنر نزد ایرانیان است و بس😂 (41 نظر) تعجب بازیگر مطرح ترکیه با دیدن خونه زندگیِ شاه‌نشین پوریا پورسرخ، آرش سریال کیمیا+ ویدیو/ میزبانی درجه یک در خانه‌ای درجه یک👌 (40 نظر) پریناز ایزدیار؛ هرچقدر هم شلوغ باشم بازم وقت دارم که به ازدواج فکر کنم، شرایط خانواده‌مون این مدلی نیست که ازدواج حتما باید سنتی باشه یا نباشه، ولی خودم دوست دارم همسرم رو انتخاب کنم (39 نظر) مهران مدیری: شایعه نیست؛ هواپیمای شخصی دارم سوئیچ رو هم دادم به بچه‌های پشت صحنه! / برشی از برنامه تلویزیونی جذاب «دورهمی» با اجرای بی‌نظیر مهران مدیری (39 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
تذکر جدی علی دایی به اعجوبه طنز ایران: دفعه آخرت باشد که ادای من را درآوردی!
فال قهوه با نشان روز شنبه 3 آذر ماه 1403
فال انبیاء روزانه شنبه 3 آذر 1403
فال روزانه امروز شنبه 3 آذر ماه 1403
فال شمع روزانه امروز شنبه 3 آذر 1403
فال حافظ با تفسیر امروز شنبه 3 آذر 1403+فیلم
فال ابجد روزانه شنبه 3 آذر 1403
رونمایی از سند ازدواج در زمان قاجار؛ آداب عجیب خواستگاری رفتن بدون خبر دادن به صاحبخانه+ عکس
یک فیلم ایرانی نداریم که مردها در آن نرقصند!
بشار اسد و نبیه بری به پیام رهبر انقلاب چه جوابی دادند؟
واکنش ایران به قطعنامه ضد ایرانی شورای حکام چیست؟
تصویب قطعنامه ضدایرانی کشورهای غربی در آژانس اتمی
ابلاغیۀ رئیس جمهور مبنی بر اصلاح مصوبۀ ماده واحدۀ تأسیس سازمان ملی هوش مصنوعی
ویدیو | فلسفۀ زندگی از نگاه حسین پناهی: عشق یک جفت النگو، عدالت نیم کیلو سیب‌زمینی!
معنا و مفهوم ضرب المثل «هر چی سنگه، مال پای لنگه» در ادبیات فارسی / ضرب المثل در حقیقت یک باور هست، و هر باور یک ماتریکس!
منتخب روز   
دورهمی پارسا پیروزفر و پریناز ایزدیار در یک کافه شیک و دلباز/ دو بازیگر خوش استایل و دوست‌داشتنی در یک قاب هدیه‌ دست‌ساز مادران سرزمین آفتاب، سیستان و بلوچستان به مسعود پزشکیان+ویدیو استفاده از ویروس کووید 19 برای مبارزه با سرطان! تب دنگی خطرناک شد؛ شیوع در جنوب شرقی ایران! سردار آزمون: وقتی دو تا گل میزنیم فکر میکنیم بازی رو بردیم و این ایراد بزرگ ماست/ناراحتی سردار آزمون بعد از بازی با قرقیزستان جزئیات پرونده آزار و اذیت دختر 16 ساله مشهدی از طرف 2 برادر ناتنی و پناه بردن او به کلانتری / از چند سال قبل که 2 برادر ناتنی ام به مصرف شیشه اعتیاد پیدا کردند مدام مرا کتک می زدند... مرگ پسر جوان بعد از خوردن الکل ضدعفونی اولین تمرین تیم ملی در استادیوم شهر بیشکک/ماشالله به این انرژی گروگانگیری افغان‌ها در تهران توسط 3 پاکستانی اخاذ اندروید 15 برای شیائومی و سامسونگ کی میاد؟ /لیست کامل تبلت‌هایی که اندروید15 سامسونگ را دریافت می‌کنند سلیقه‌ی خاص همسر پوریا پورسرخ برای سوپرایز تولد شوهر خوش‌تیپش با دیزاین شیک و کیک روکش طلا/ چه تیپ خفنی زده شادوماد! تصاویری از اولین تمرین ستاره های همیشه درخشان تیم ملی ایران، از طارمی گرفته تا بیرانوند و... در بیشکک قبل از بازی با قرقیزستان/به امید پیروزی✌