نقطه کانونی در دکوراسیون خانه
وقتی وارد یک اتاق می شوید چند ثانیه تامل کنید، اولین چیزی که متوجه آن می شوید چیست؟ آن چیزی که اول از همه در اتاق متوجهش می شوید نقطه کانونی اتاق است.نقطه کانونی اتاق در دکور اتاق تاثیر بسزایی دارد، نقطه کانونی می تواند هر چیزی باشد، یک نما یا یک شومینه زیبا و جذاب که نقطه کانونی قوی ایجاد می کنند. یا یک تلویزیون یا دیوار خالی که بی دقت و ضعیف طراحی شود . پس اگر به این نقطه از اتاق تا به امروز توجهی نداشتید از امروز با دقت بیشتری به آن بپردازید. نقطه کانونی یکی از مهم ترین عناصر در طراحی داخلی است. در واقع، می توان گفت که ستاره اتاق است. نقطه کانونی اولین جایی است که وقتی افراد وارد اتاق می شوند باید چشمشان در آنجا فرود بیاید، و نقطه تأکیدی است که شما بقیه طراحی خود را حول محور آن ایجاد می کنید.با در نظر گرفتن این موضوع، مهم است که نقطه مناسب را برای این امر انتخاب کنید. این مطلب می تواند به شما در این زمینه کمک کند؛ هر چیزی که به منظور انتخاب نقطه کانونی مناسب برای دکوراسیون خود نیاز دارید را در اینجا خواهید یافت. مطمئن باشید که کسب مهارت در این موضوع می تواند تفاوتی بزرگ در خانه شما به وجود آورد.شما می توانید در اتاق به راحتی یک نقطه کانونی جذاب و چشمگیر ایجاد کنید. این کار باعث می شود فضای اتاقتان انرژی بیشتری بگیرد و نگاه ها از اشیا دیگر اتاق که خیلی جذاب نیستند برداشته شود و در کل اتاق جذاب تر به نظر برسد.
برجسته سازی برترین ویژگی
همه اتاق ها در حالت ایده آل از نقطه کانونی توکار برخوردار می باشند. بنابراین، همه کاری که باید انجام بدهید این است که ویژگی موجود حول نقطه کانونی در دکوراسیون را برجسته کنید. این موضوع قطعا طراحی و چیدمان سایر اثاثیه را آسان تر خواهد کرد.
برخی از رایج ترین انواع نقاط کانونی توکار اتاق ها عبارتند از:
- نمای پنجره ها و درها – نما اصولا یکی از آسان ترین انتخاب های نقطه کانونی در دکوراسیون به شمار می رود. صرف نظر از سایر مواردی که در فضا وجود دارد، چشم ها به طور طبیعی دنبال نما می گردند. بنابراین، اگر خوش شانس هستید و فضایتان از چنین ویژگی برخوردار است، روی این نقطه کانونی متمرکز شوید.
- شومینه – شومینه یکی از زیباترین نقاط کانونی در دکوراسیون محسوب می گردد. اطمینان حاصل نمائید که فضای اتاق نشیمن را اطراف شومینه تدارک دیده اید. و تا حد امکان از یک تابلوی هنری بالای شومینه استفاده کنید.
- قفسه توکار – بسیاری از کارفرمایان با ساخت شومینه و قفسه توکار امکان انتخاب نقطه کانونی در دکوراسیون را داده اند. حتی اگر شومینه یا قفسه توکار نداشته باشید، مورد مشابه دیگری دارید که همان نقطه کانونی شماست. اگر از قفسه توکار برخوردار هستید، اتاق نشیمنتان را اطراف آن بچینید. منتها سعی کنید طراحیتان به گونه ای باشد که حس ظرافت و زیبایی را به ارمغان آورید.
- سقف گنبد شکل – در حالی که وجود سقف قوس دار به عنوان نقطه کانونی در دکوراسیون چندان رایج نیست، اما اگر چنین گزینه ای را در خانه خود دارید از تمیزی رنگ و نورپردازی فوق العاده به وسیله روشنایی های مناسب اطمینان کسب کنید.
- دیوار زاویه دار – دیوارهای زاویه دار قادرند نقاط کانونی دکوراسیون منزلتان باشند. برای آنکه دیوار زاویه دار خانه خود را به عنوان نقطه کانونی در دکوراسیون انتخاب کنید، آن را به گونه دلخواه تزئین (رنگ آمیزی، کاغذ دیواری و والپیپر) کنید و سپس یک پنجره گوشه آن نصب نمائید.
مزایای وجود نقطه کانونی در دکوراسیون خانه
وجود نقطه کانونی در دکوراسیون منزل این امکان را به شما می دهد که بتوانید بر آن دسته از اجزای دکوراسیون خانه که مورد علاقه شما هستند تاکید کنید و نیز آن دسته از اجزای دکوراسیون را که مورد پسند شما نیستند، بیشتر و بیشتر از قرار گرفتن در حیطه جلب توجه دیگران دور نمایید.همچنین شما با استفاده از نقطه کانونی می توانید به خانه خود و دکوراسیون آن شخصیت و لهجه و تم خاصی بدهید و در واقع روح خود را در درون خانه و سبک حاکم بر دکوراسیون آن بدمید؛ به این ترتیب مهمانان هنگامی که وارد خانه می شوند قبل از آنکه با شما سخن گفته باشد با شما آشنا شده اند و احساس راحتی بیشتری با شما و محیط خانه شما خواهند داشت.
لزوم وجود نقطه کانونی در دکوراسیون خانه
شاید این پرسش برای شما مطرح شود که آیا لزوما دکوراسیون خانه باید دارای نقطه کانونی باشد؟ در جواب این پرسش باید گفت که چشم انسان به طور طبیعی در هر محیطی که وارد می شود به سمت و سوی خاصی هدایت می شود و به دنبال یک الگو و نظم حاکم بر آن فضا می گردد و اگر در این تلاش خود برای پیدا کردن نقطه کانونی، دچار ناکامی شود به بیننده احساس کلافگی دست می دهد و فرد در آن محیط احساس راحتی نمی کند و به اصطلاح فضای خانه شما را خوشایند و دلنشین نخواهند یافت.
چطور یک اتاق را صاحب نقطه ی کانونی کنیم؟
در اینجا نقاط کانونی که می توانید در منزلتان ایجاد کنید را در دو بخش دسته بندی می کنیم؛ نقطه ی کانونی هم می تواند بخشی از معماری یک اتاق مثل یک شومینه ی شیک یا پنجره ای به سوی یک منظره ی زیبا باشد و هم یک شیء مثل تلویزیون یا یک اثر هنری بزرگ روی دیوار. بنابراین برای ایجاد نقطه ی کانونی در اتاق، ابتدا باید سعی کنید آن را در فضا پیدا کنید و اگر اتاق های خانه ی شما فاقد نقطه ی کانونی است، از طریق راهکارهایی که در ادامه به آن اشاره می کنیم خودتان آن را بسازید.
1- نقطه ی کانونی موجود در اتاق را پیدا کنید.
ساده ترین راه برای ایجاد نقطه ی کانونی در یک اتاق، برجسته کردن و تأکید نمودن روی یک عنصر قوی موجود در معماری فضاست. در طراحی بعضی از فضاها به این نکته توجه شده است؛ در واقع به گونه ای طراحی شده اند که یکی از عناصر معماری در آن ها نقش نقطه ی کانونی را ایفا می کند. پس در ابتدا به دنبال این عنصر در اتاقتان باشید.
* پنجره یا گروهی از پنجره ها که یک منظره ی زیبا را قاب کرده اند، می توانند نقطه ی کانونی یک فضا باشند. چشم ما همیشه به سمت نور طبیعی چشم اندازهای زیبا، افق و یا دیگر عناصر موجود در طبیعت و فضای باز کشیده می شود. اگر شما در اتاق مورد نظرتان پنجره ای با دید مناسب و یا یک منبع خوب نور طبیعی دارید، می توانید آن را به عنوان نقطه ی کانونی فضا در نظر بگیرید.
2- نقطه ی کانونی جدیدی در اتاق ایجاد کنید.
اگر خانه شما با طرحی سفارشی و مطابق سلیقه ی خودتان ساخته نشده باشد و یا مدت ها قبل ساخته شده و طرح آن قدیمی باشد، ممکن است عنصر معماری ای که بتوان آن را به عنوان نقطه ی کانونی در نظر گرفت در طرح خود نداشته باشد. از طرفی در سال های اخیر، برای صرفه جویی در هزینه های انرژی و ساختمان، پنجره ها کوچک تر شده اند و در فرآیند طراحی خیلی به ویژگی های معمارانه ی فضاها توجه نمی شود.در این حالت شما مجبورید خودتان برای فضاهای منزلتان نقطه کانونی ایجاد کنید. ایجاد نقطه کانونی، لزوماً یک فرآیند سخت و یا پرهزینه نیست. در ادامه چند راهکار برای ایجاد نقطه کانونی به شما معرفی می کنیم:
* یکی از راه های بسیار کاربردی برای ایجاد نقطه ی کانونی در منزل، شاخص و برجسته کردن یک دیوار وسیع با رنگی متفاوت، استفاده از کاغذ دیواری، استفاده از یک مصالح خاص یا … است.
نکاتی که باید به آن توجه کنید:
* وقتی نقطه ی کانونی مورد نظرتان را انتخاب کردید، فراموش نکنید که باید آن را تکمیل و برجسته کنیدو بقیه ی عناصر فضا را متناسب با آن انتخاب کنید و بچینید. می توانید از رنگ یا بافت غالب به کار رفته در آن در وسایل دیگر استفاده کنید. برای مثال قسمت بالای شومینه خود را با یک آینه و یا یک اثر هنری پر کنید، با استفاده از تابلو و عناصر دکوراتیو بر سیمای دیوارتان تاکید کنید، کمدهای لباس بیش از اندازه بزرگ را با رنگ های روشن و قوی نقاشی کنید و برای درخشان کردن سیمای منزلتان از تکنیک های نورپردازی مناسب استفاده کنید.
* اگر سقف انتخاب شما به عنوان نقطه کانونی فضایتان است، مطمئن باشید از منابع نوری می توانید کمک زیادی بگیرید.