نکاتی درباره باتری های خودروهای الکتریکی

  پنجشنبه، 04 آذر 1400   زمان مطالعه 6 دقیقه
نکاتی درباره باتری های خودروهای الکتریکی
در حالی که ممکن است پیش برنده اصلی خودرو پیشرانه یا موتور آن باشید ولی در خودروهای برقی، باتری‌ها به نوعی یک بخش اساسی همانند قلب در بدن انسان محسوب می‌شود. ولی شیوه کارکرد باتری در خودروهای الکتریکی چگونه است؟

اگر در بازار در پی خودروی برقی باشید حتماً باید به مشخصات باتری آن توجه ویژه ای کنید چون که این مشخصات به شدت حیاتی است. خودروهای الکتریکی اغلب از باتری های لیتیوم یون استفاده می کنند؛ همان باتری هایی که در تلفن های همراه، لپ تاپ ها، تبلت ها و... مورد استفاده قرار می گیرد. تنها تفاوت بین این نوع باتری ها ابعاد آنها است که در خودروها بزرگ تر است. باتری های لیتیوم یون تراکم انرژی بالایی دارند و نکته مهم این است که این نوع باتری ها کمتر از دیگر نوع ها در زمانی که از آنها استفاده نمی شود شارژ خالی می کنند.

ظرفیت باتری خودروی برقی

ظرفیت باتری های مورد نظر بر حسب کیلووات ساعت بیان می شود که به صورت اختصاری با علامت kwh آن را نشان می دهند. انتخاب خودرویی با باتری ظرفیت بالاتر همانند انتخاب خودرویی است که باک بزرگ تری دارد و در قبال آن امکان پیمودن مسافت بیشتر هم فراهم می شود. ولی بدانید که امکان دسترسی به تمام ظرفیت باتری را ندارید و سیتم های خودرو اجاز شارژ صد در صد یا تخلیه کامل باتری را نمی دهند. باتری خودروهای الکتریکی حال حاضر در رنج ۱۷.۶ الی ۱۰۰ کیلووات ساعت قرار دارند که رقم اول برای خودرویی مثل اسمارت فورتو و رقم دوم برای محصولات تسلا مانند مدل X یا s است. با استفاده از یک باتری ۱۰۰ کیلووات ساعتی می توان مسافتی در حدود ۱۰۰ مایل را طی کرد.

باتری های خودروهای الکتریکی

شارژ باتری خودروی برقی

شارژ باتری بیشتر خودروهای برقی اغلب در خانه و توسط برق ۱۲۰ یا ۲۴۰ ولت انجام می شود. با توجه به ظرفیت باتری، شارژ آنها بین ۸ الی ۱۶ ساعت ممکن است زمان ببرد و این در صورتی است که باتری حداقل یک درجه شارژ داشته باشد. اگرچه که نصب یک شارژر ۲۴۰ ولتی در منزل ممکن است چندصد دلار هزینه داشته باشد ولی می تواند مدت زمان شارژ را تا ۴ ساعت کاهش دهد. در صورتی که تأمین کننده انرژی هم تخفیف برای استفاده از برق در ساعت خاصی از شبانه روز بگذارد هم می توانید هزینه های خود را تا حد زیادی کاهش دهید. البته لازم به ذکر است که یک نوع شارژرها در بعضی از خیابان ها وجود دارد که با شارژ سریع می تواند تنها در مدت زمان ۳۰ دقیقه باتری را تا ۸۰ درصد شارژ کند. باید به این نکته هم توجه داشته باشید که مدت زمان بیشتری طول می کشد تا باتری در هوای سرد نسبت به هوای گرم شارژ شود.

طول عمر باتری های الکتریکی

عملکرد باتری خودروهای برقی به مرور زمان کاهش می یابد، اما معمولا این فرآیند به آرامی انجام می شود. برای مثال، برخی از باتری این خودروها پس از ۸۰ هزار کیلومتر، عملکرد آن تنها ۵ درصد کاهش می یابد.همانطور که اشاره شد، شرایط محیطی نیز تاثیر زیادی در عملکرد باتری ها دارند و عملکرد باتری خودروهایی که در مناطق گرمسیر هستند، کاهش بیشتری خواهد داشت، زیرا گرما عمر باتری های لیتیوم یونی را به شدت کاهش می دهد، به همین دلیل اکثر تولید کنندگان این خودروها از سیستم های خنک کننده برای خنک کردن باتری استفاده می کنند. از طرفی گذر زمان نیز باعث می شود این روند شدت بیشتری پیدا کند.

عملکرد باتری این خودروها، همانند عملکرد باتری سایر وسایل الکتریکی، در اثر شارژ سریع می تواند در طولانی مدت تحت تاثیر قرار بگیرد.اگر از خودروهای برقی به درستی استفاده شود، طول عمر آن ها از ۸ تا ۱۰ سال یا حداکثر ۱۶۰ هزار کیلومتر است. همچنین اگر این خودروها در سال ۲۰ هزار کیلومتر استفاده شوند، تقریبا ۱۷ سال عمر می کنند، از طرفی خودروسازان درصدند که در آینده، نگرانی افراد در مورد عمر خودروهای الکتریکی را از بین ببرند.

شرایط تاثیرگذار بر طول عمر باتری خودروی برقی

شرایط آب و هوایی نیز بر عمر باتری خودروی برقی تاثیرگذار است و ظرفیت باتری خودرو های برقی در آب و هوای گرم، به میزان بیشتری افت می کند. در واقع افزایش دمای بیش از حد، مانند آن چه در گوشی های موبایل نیز مشاهده کرده ایم، قاتل باتری های لیتیوم یونی است.از طرفی دیگر، شارژ باتری در در آب وهوای بسیار سرد نیز بسیار زودتر تخلیه می شود. با توجه به این که برخلاف خودرو های بنزینی، بخاری خودرو های برقی گرمای خود را از قدرت باتری می گیرند، مجموع هوای سرد و استفاده هم زمان از باتری، نتیجه ای برابر 41 درصد کاهش ظرفیت باتری را در پی خواهد داشت. البته هنگام استفاده از کولر در گرما نیز 17 درصد افت ظرفیت مشاهده می شود.دستگاه های شارژ سریع که برای شارژ خودرو ها در شهر های پیشرفته نصب شده اند، در مدت زمان تقریبا 30 دقیقه، باتری را حدود 80 درصد شارژ می کنند که همین شارژ سریع، می تواند سبب بالارفتن دمای باتری و در نتیجه آسیب دیدن آن بشود.

عوامل موثر در افزایش طول عمر باتری خودرو برقی

اگرچه افت ظرفیت باتری خودروی برقی با گذشت زمان امری عادی است، اما عوامل مختلفی در سلامت و به تعویق انداختن افت ظرفیت آن تاثیرگذار است. در ادامه، برخی از عوامل موثر در کاهش طول عمر باتری خودروی برقی را با هم مرور می کنیم که پرهیز از این موارد، منجر به افزایش طول عمر باتری ماشین الکتریکی می شود.

شارژ سریع

همان طور که در بخش قبلی گفتیم، از آن جایی که گرما دشمن بزرگی برای باتری های لیتیوم یونی محسوب می شود، باید استفاده از شارژر های سریع را بسیار کم و محدود کرد.

شارژ کامل

بیش از حد شارژنکردن باتری و عدم تخلیه کامل آن، می تواند به افزایش عمر باتری خودروی برقی کمک کند. هر دوی این اعمال، منجر به ایجاد دندریت در باتری و خرابی آن می شود. بهترین محدوده شارژ برای باتری خودروی الکتریکی، بین ۲۰ تا ۸۰ درصد است.

شتاب ناگهانی و سرعت

شتاب ناگهانی، باعث ایجاد گرمای بیشتر در باتری می شود که خوب نیست. حتی در محصولات تسلا، در صورت فعال کردن حالت رانندگی لودیکروس (Ludicrous)، خودرو هشدار می دهد که این کار باعث کاهش عمر باتری می شود.

دمای محیط

همان طور که در بخش قبلی گفته شد، سرما و گرمای زیاد عامل تاثیرگذاری بر طول عمر باتری ماشین الکتریکی محسوب می شود. اگرچه برخی از باتری خودرو های برقی از خنک کننده بهره می برند، اما در مقایسه با باتری هایی که مجهز به سیستم مدیریت حرارتی هستند، اثر کمتری بر طول عمر باطری دارند؛ زیرا سیستم مدیریت حرارتی، توانایی نگه داری دمای باتری در محدوده ثابتی را دارد و دمای باتری بالا و پایین نمی شود.

گارانتی و خدمات پس از فروش باتری خودروی برقی

متاسفانه عمر تمام باتری خودروهای الکتریکی پس از مدتی کاهش می یابد و تا اندازه ای قابلیت خود را از دست می دهند. البته در خصوص باتری های برندی مثل تسلا، گفته شده که با طی کردن ۱۰ هزار مایل تنها ۲.۳ مایل از مسافت قابل پیمایش با ضعیف شدن باتری کاسته می شود. طبق گزارش های این برند، باتری های تسلا ۸۰ درصد از قابلیت خود را تا ۵۰۰ هزار مایل کارکرد حفظ می کنند. ولی این نکات تنها در خصوص تسلا است و شرایط دیگر برند کمی متفاوت است. طبق قوانین لازم است کمپانی ها تا ۱۰۰ هزار مایل باتری محصولات خود را شامل گارانتی و خدمات پس از فروش کنند.

دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
سحر زکریا: من از مهران مدیری طلبی ندارم اگر میلیاردها پول به من بدهد با او کار نمیکنم/ از ترس مدیری حق نداشتیم مریض شویم شده بودیم عین اصحاب کهف (220 نظر) بهنوش بختیاری: آن چنان که فکر میکنید پولدار نیستیم من و همسرم مستاجر هستیم و حتی پول خرید یک خانه نداریم/ من حتی در خانه ام فرش هم ندارم! (172 نظر) (ویدئو) مازیار لرستانی: تنها کار تو دنیا که خیلی ازش خوشحالم مرد شدنمه/ چه دکوراسیونی داره خونش، آدم یاد خونه‌های نوستالژی دهه 60میفته (165 نظر) افسانه چهره آزاد: روزی که ازدواج کردیم به خانواده گفتیم از ما بچه نخواهید چون من و شاهرخ تصمیم داریم که هیچ وقت بچه دار نشویم با اینکه خیلی بچه‌ها را دوست دارم+فیلم (128 نظر) داریوش ارجمند: ببین شریفی نیا؛ من پاریس و لندن رو گشتم! بعد از بازی مالک اشتر پایم را در هیچ باشگاه بیلیاردی نگذاشتم می‌دانید چرا؟ چون آبروی امام علی (ع) روی کولم بود+فیلم (119 نظر) جشن تولد مجلل و شاهانه علی اوجی برای نرگس محمدی+عکس/تزئین زیبای کیک با توت فرنگی (104 نظر) شهاب حسینی: همین الان هم به من بگویند بازیگری بس است باید بروی در اسنپ کار کنی نه تنها طلبکار نیستم که به اندازه همه عمرم بدهکارم (79 نظر) جواد خیابانی : خاک بر سر من اگر بخوام با بردن اسم تو خودمو معروف کنم ، ما تو رو معروفت کردیم ، رسانه تو رو باد کرده (76 نظر) (ویدیو) الیکا ناصری: بارانِ سریال «گردن‌زنی»: دوست ندارم بگویند موفقیتم به خاطر جذابیت چهره‌ام است! (74 نظر) نفیسه روشن: در کشوری که خانه خدا آنجاست اعمال حج دارد کوه صفا و مروه دارد خانم جنیفر لوپز هم حضور دارد! +عکس (63 نظر) الهام چرخنده: نشون به اون نشون که شهربانو منصوریان گفت من از بسیج ورزشکاری هستم من هم دو تا ربع سکه برای شما دادم از جیب خودم/ لال شده بودم عین مرده! من تهدیدت نمیکنم +فیلم (53 نظر) شیلا خداداد: لزوما دنبال این نبودم که زن فرزین بشم! من هیچ علاقه ای به خانه داری ندارم هیچوقت کار نظافت خانه انجام ندادم (51 نظر) شهربانو منصوریان : کارمند شهرداری هستم قبلا 300 هزارتومن حقوق می گرفتن الان 900 هزار تومن ؛ ته حسابم هم 500 هزارتومن پول دارم (51 نظر) رضا رویگری: 10، 12 ساله پسرمو ندیدم خارج از کشور/بابا بیایید دیگه من جز خدا هیشکیو ندارم، منو تنهام نذارید+ویدئو (51 نظر) پاسخ جالب رهبر معظم انقلاب به سوال چالشی؛ حکم شرعی استفاده از ظروف به جای آلات موسیقی در عروسی‌ها توسط زنان و شنیده شدن توسط مردان چیست؟ (48 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
اژه‌ای‌: فعالان اقتصادی ‌به ‌کسی باج ندهند/ کمک‌تان می‌کنیم
این خانواده‌ها صاحب زمین رایگان می‌شوند!
جنایت شورشیان سوریه در یک روستای علوی‌نشین
بسیج فوری کشورهای منطقه برای توقف تجاوز اسرائیل و تخریب سوریه ضروری است
یک کلاغ، چهل کلاغ غرب‌گرایان درباره بدهی سوریه به ایران
اژه‌ای‌: دشمن تمام فشارهای اقتصادی ‌را علیه‌مان اعمال می‌کند
داستان های عاشقانه؛ قصه خسرو و شیرین جلد 2 قسمت اول: پیدا شدن شاپور + فایل صوتی
پورمحمدی: بسیاری از استعلام‌ها هیچ نتیجه‌ای ندارد؛ فرهنگ پاسخگویی باید در جامعه ما نهادینه شود
ختم قرآن / تلاوت قرآن کریم؛ حزب 17 - آیات 24 تا 57 سوره نساء + معنی و تفسیر آیات
سرنوشت جام‌های جهانی مشخص شد/اسپانیا-پرتغال-مراکش 2030، عربستان2034
ربیعی: با گزینش‌های محدود کننده آرام آرام تهی از نخبگی شده‌ایم
اشعار خواندنی؛ شاهنامه فردوسی: جمشید - بخش 3؛ چو ابلیس پیوسته دید آن سخن / متن صوتی و معنی اشعار + تصاویر نسخه های کهن
رهبر معظم انقلاب پاسخ می‌دهند؛ حکم شرعی عمل‌های زیبایی زنان
مقایسه خودرو / مقایسه کامل برلیانس H330 با پژو پارس اتوماتیک
پرسپولیسی‌ها برد مقابل ملوان را به هواداران حادثه دیده تقدیم کردند
منتخب روز   
نگاهی به ژست و استایل شیک پاییزی بازیگران سریال «کیمیا»/ از نیکی کریمی و مهراوه شریفی‌نیا گرفته تا مهدی پاکدل و امیرحسین آرمان و پوریا پورسرخ (ویدئو) سمانه پاکدل، همسر هادی کاظمی: دروان نوجوونی از پدر و مادرم دزدی می‌کردم/ مجید صالحی دزدی سمانه پاکدل از همکارش را هم لو داد! دعوای المیرا شریفی‌مقدم و کارشناس روی آنتن برنامه/ مردی که بین درخواست همسر و حرف مادرش گیر کرده چیکار میتونه میکنه؟ کیهان: سوریه به ایران بدهی ندارد و ایران به سوریه وام نداده نگاهی به جواهرات اشرافی مینا مختاری، همسر خوش‌سلیقه بهرام رادان در آستانه شب یلدا/ از ست گوشواره و انگشتر با سنگ زمردی گرفته تا انگشترطاووسی زمان ثبت‌نام نوبت اول آزمون سراسری 1404 اعلام شد (ویدئو) تارنوازی بهنوش بختیاری سر سفره شیک و باشکوه شب یلداش/ از هر انگشتش یه هنر میریزه اینه‌ها کفش های دزد بی فکر خانه‌ی جواهرفروش کار دستش داد 10 طرح ناخن بخصوص با رنگ سال 2025، موکا موس نگاهی به کیک تولد دوطبقه شیدا یوسفی بازیگران خوش آتیه کشورمان با شن و ماسه جزیره هرمز/ هنر نزد ایرانیان است و بس! جدیدترین سکانس خنده‌دار جوکر، از احضار روح انیشتین توسط استاد رضا نیکخواه تا زکریای رازی😁/ فقط اونجاش که نعیمه‌رو ساکت میکنه مقایسه خودرو / مقایسه کامل جک S5 با هایما S7