شارژر موبایل به پریز و گوشی شما متصل می شود تا باتری آن را شارژ کند . هنگامی که این شارژر به درستی عمل کند ، باتری سالم بوده و به درستی در جای خود قرار گرفته باشد ، علامتی مبنی بر شارژ گوشی بر روی صفحه ظاهر خواهد شد . اما اگر چنین علامتی برای شما به نمایش در نیامد ، در صورت سالم بودن باتری ، باید بدانید شارژرتان نیاز به تعمیر دارد . اگر زمان زیادی را در ماشین یا وسیله نقلیه خود به سر می برید ، احتمالا از یک شارژر فندکی برای تامین نیروی برق باتری موبایل خود نیز استفاده می کنید .
شارژر فندکی چیست ؟
شارژ بودن وسایل الکترونیک همراه مان مانند موبایل و تلفن همراه و تبلت و لپ تاپ یکی از دغدغه های همیشگی آدم های امروز شده است. راه حل های ساده ای برای برطرف کردن این نگرانی وجود دارد. پاور بانک ها و شارژر فندکی خودرو برای رفع همین دغدغه در دسترس شما هستند. شارژر فندکی (Car Charger) شارژری است که به پورت فندکی اتومبیل وصل می شود و با استفاده از توان الکتریکی خودرو وسیله الکترونیک شما را شارژ می کند. وسیله ای که کمی بزرگتر از فندک ماشین است و یک یا چند پورت خروجی USB دارد که ۱۲ تا ۲۴ ولت ماشین را به ۵ ولت مورد نیاز دستگاه شما تبدیل می کند و شما را از نگرانی خاموش شدن تلفن همراه یا تبلت تان می رهاند.
کاربرد شارژر فندکی
با استفاده از شارژرهای فندکی می توانیم هر موبایل یا تبلتی را در ماشین خود شارژ کنیم ؛ شارژرهای فندکی از انرژی باتری ماشین برای تامین نیروی برق مورد نیاز خود بهره می گیرد و در اصل سوکت تبدیل آن برای شما نقش پریز برق را ایفا می کند . تصور کنید در شب گذشته فراموش کرده یا نتوانسته اید که گوشی خود را به شارژ بزنید ، بدون شک صبح فردا زمانی مناسب برای پر کردن باتری نیست و اینجاست که شارژر فندکی به کمک شما می آید . این نوع شارژرها برای افرادی مانند رانندگان تاکسی بسیار کاربردی است و مخصوصا برای تمامی اشخاصی که در سرویس های تاکسی اینترنتی کار می کنند به دلیل وابستگی به تلفن همراه حائز اهمیت است .

آیا شارژر فندکی ماشین به باتری موبایل آسیب می زند ؟
متاسفانه استفاده از شارژرهای فندکی به صورت افراطی و روزمره ، یکی از دلایل شایعی است که می تواند باعث خرابی باتری موبایل شما شود ؛ البته این به معنی عدم استفاده از شارژر های فندکی ماشینCar Charger نیست . شارژر های فندکی هم دقیقا مانند تمامی شارژر های دیگر دارای انوع مختلفی هستند و به با توجه به قیمت ، کیفیت ، پورت و جریان خروجی ، دسته بندی می شوند .
تکنولوژی شارژرهای فندکی
بعضی از شارژرهای فندکی قابلیت های اضافه بر سازمان یا مخصوصی مانند پشتیبانی از شارژ سریع (Quick Charge)، حفاظت در برابر نوسانات جریان و ولتاژ یا کنترل دما دارند ؛ البته بدون شک هر کدام از این مزایا باعث افزایش قیمت آداپتور مورد نظر نیز می شود .
پورت و جریان خروجی شارژرهای فندکی
یکی دیگر از پارامتر های مهم برای خرید شارژر فندکی ، قدرت و میزان جریان خروجی و هم چنین تعداد پورت شارژ آن است . هر چقدر تعداد پورت های یک شارژر فندکی بیشتر باشد طبیعتا دستگاه های بیشتری را می توان به آن متصل کرد ؛ البته اگر دو یا چند موبایل را به آداپتور فندکی بزنید ، قطعا میزان مصرف انرژی از باتری ماشین نیز افزایش پیدا می کند . در حالت استاندارد ، خروجی جریان به سه نوع یک ، دو و سه میلی آمپری تقیسم می شود . معمولا شارژر های فندکی به صورت خودکار جریان مورد نیاز را با توجه به دستگاه مقصد تنظیم می کند .
تعمیر شارژر فندکی ماشین
اگر شارژر فندکی ماشین شما مثل روز اول کار نمی کند یا به هر دلیلی اگر باتری گوشی شما را به خوبی شارژ نمی شود ، حتما از اتصال موبایل خود به آن اجتناب نمایید ؛ زیرا امکان خرابی باتری و سوختن مدار های شارژ وجود دارد . شارژر فندکی هم مانند تمامی شارژر هایی که در خانه استفاده می کنیم ، روزی در اثر استفاده نادرست دچار خرابی ، قطعی یا اتصالی می شود . معمولا اگر شارژر گوشی خراب شود خیلی به فکر تعمیر آن نخواهیم بود چون در اکثر مواقع هیچ کاری از دست مان بر نمی آید و نمی خواهیم برای هزینه ای ناچیزی برای سیم یا آداپتور شارژر ، باعث صدمه زدن به موبایل یا تبلت خود شویم . پیشنهاد می کنم اگر از شارژر های فندکی معمولی و ارزان قیمت استفاده می کنید ، اکیدا به فکر تعمیر نباشید و با پرداخت کمی هزینه یک آداپتور فندکی دیگر تهیه نمایید . اگر وسایل مورد نیاز الکتریکی برای انجام یک سری از مراحل تست و عیب یابی را در دسترس دارید ، می توانید شارژر فندکی خود را از نظر سلامت تست کنید و تعمیرات محدودی روی آن انجام دهید ؛ زیرا این امکان وجود دارد که به جای شارژر ماشین ، مشکل از باتری یا آی سی گوشی باشد .
معیارهای انتخاب شارژر فندکی مناسب
برای خرید هر محصولی، معیارهایی وجود دارد که باید هنگام انتخاب و مقایسه در نظر داشته باشیم. در ادامه این معیار ها را معرفی خواهیم کرد و سپس شارژرهای فندکی مناسب را برای انواع نیازها و استفاده ها نام خواهیم برد.
توان خروجی
همانطور که پیش تر ذکر شد، سرعت درگاه های USB که داخل اکثر ماشین ها می یابیم رضایت بخش نیست. حتی ممکن است هنگام استفاده از گوشی برای ناوبری، مقدار برق ورودی بیشتر از مقدار برق مصرف شده باشد و در نتیجه با همان درصد شارژ باتری به مقصد برسید یا حتی گوشی خاموش شود. پس در قدم اول، توان و آمپر خروجی شارژر فندکی را با آداپتور پیش فرض گوشی خود مقایسه کنید. اگر خروجی شارژر فندکی از آداپتور گوشی کمتر باشد، شارژ گوشی زمان بیشتری طول خواهد کشید.
خروجی 2.1 یا 2.4 آمپر برای شارژرهای فندکی رایج است، اما برخی شارژر ها از خروجی بالاتر نیز پشتیبانی می کنند. باید نیاز خود را و شدت جریان مورد نیاز دستگاه را در نظر بگیرید. تا صحبت از نیاز است، به این که ولتاژ ورودی شارژر فندکی چیست نیز توجهی داشته باشید. مدل هایی که از ۱۲ تا ۲۴ ولت پشتیبانی می کنند، برای رِنج گسترده تری از خودروها، از سواری تا سنگین مناسب هستند.
تعداد درگاه ها
عموماً شاهد حضور دو درگاه هستیم. اما برخی مدل ها چهار پورت هم ارائه می کنند و برخی دیگر از طراحی های غیر معمول و البته خلاقانه ای استفاده می کنند. برای مثال شارژر فندکی بیسوس مدل Enjoy که در ادامه معرفی خواهیم کرد. جدا از صرفاً تعداد، معیار دیگری هم وجود دارد که باید در نظر داشته باشید. برخی شارژرهای فندکی با وجود این که چهار درگاه ارائه می کنند، تنها یک یا دوتای آن ها از شارژ سریع و خروجی بالا پشتیبانی می کنند که مطلوب نیست.
پشتیبانی از شارژ سریع
نیاز به گفتن نیست و همه از اهمیت شارژ سریع با خبر هستیم. در بررسی باتری دستگاه های هوشمند هم سرعت شارژ را در نظر می گیریم پس چه حیف که نتوان این ویژگی دوست داشتنی را با شارژر فندکی که انتخاب می کنیم به کار گرفت. فناوری کوئیک شارژ کوالکام و شارژ سریع سامسونگ و اپل از رایج ترین فناوری های شارژ سریع هستند. بنابراین برخی شارژرهای فندکی که در بازار مشاهده می کنید از این ها پشتیبانی می کنند.
کیفیت ساخت
کیفیت کمیتی قابل اندازه گیری نیست. سخت است بگوییم چه محصولی با کیفیت است و چه محصولی نیست اما همیشه نشانه هایی وجود دارند. یکی از دلایل استفاده از شارژرهای فندکی همانطور که پیش تر گفتیم، مقابله با تغییرات ناگهانی ولتاژ باتری خودرو است.شارژرهای ارزان قیمت خیلی وقت ها موارد امنیتی را رعایت نمی کنند. مانند همه عرصه های دیگر، انتخاب خود را از میان برندهای شناخته شده و ثابت شده انجام دهید و سلامت باتری گوشی خود را با شارژرهای فندکی بی کیفیت به خطر نیاندازید.
6 گام عیب یابی شارژر فندکی ماشین
اگر شارژر فندکی ماشین شما مثل روز اول کار نمی کند یا به هر دلیلی اگر باتری گوشی شما را به خوبی شارژ نمی شود، حتما از اتصال موبایل خود به آن اجتناب نمایید؛ زیرا امکان خرابی باتری و سوختن مدار های شارژ وجود دارد. شارژر فندکی هم مانند تمامی شارژر هایی که در خانه استفاده می کنیم، روزی در اثر استفاده نادرست دچار خرابی، قطعی یا اتصالی می شود. معمولا اگر شارژر گوشی خراب شود خیلی به فکر تعمیر آن نخواهیم بود چون در اکثر مواقع هیچ کاری از دست مان بر نمی آيد و نمی خواهیم برای هزینه ای ناچیزی برای سیم یا آداپتور شارژر، باعث صدمه زدن به موبایل یا تبلت خود شویم. پیشنهاد میکنم اگر از شارژر های فندکی معمولی و ارزان قیمت استفاده می کنید، اکیدا به فکر تعمیر نباشید و با پرداخت کمی هزینه یک آداپتور فندکی دیگر تهیه نمایید. اگر وسایل مورد نیاز الکتریکی برای انجام یکسری از مراحل تست و عیب یابی را در دسترس دارید، می توانید شارژر فندکی خود را از نظر سلامت تست کنید و تعمیرات محدودی روی آن انجام دهید؛ زیرا این امکان وجود دارد که به جای شارژر ماشین، مشکل از باتری یا آی سی گوشی باشد.
گام اول : عیب یابی شارژر فندکی ماشین
شما برای انجام این تست ساده فقط به یک مولتی متر ، آداپتور فندکی و یک منبع 12 ولتی مانند باتری ماشین نیاز دارید ، پس وسایل مورد نیاز خود را آماده نمایید ؛ شاید به هویه نیز احتیاج پیدا کنید .
گام دوم : عیب یابی شارژر فندکی ماشین
سوکت یا سر کابل میکرو یو اس بی (Miro-USB) یا هر کابلی که در حال استفاده از آن هستید را به یک برد برک اوت (BreakOut) یا برد توزیع پاور وصل کنید و انتهای کابل را به یک منبع 12 ولتی مانند همان آداپتور فندکی ماشین متصل کنید ؛ چون در حال کار با جریان الکتریکی ، هر چقدر هم پایین ، هستیم اما هم چنان امکان صدمه دیدن وسایل جانبی حساس وجود دارد ؛ به همین دلیل از یک برد جداگونه برک اوت استفاده می کنیم .
گام سوم : عیب یابی شارژر فندکی ماشین
زمان کار با مولتی متر (Multimeter) فرا رسیده است ؛ مولتی متر را روی حالت VDC بگذارید . ولتاژ باید حدود 5 ولت باشد . اگر ولتاژ از 5 پایین تر است جریان خروجی منبع تغدیه را بررسی کنید که بالای 6 ولت باشد ؛ در این صورت مراحل پایین را دنبال نمایید .
گام چهارم : عیب یابی شارژر فندکی ماشین
حلقه ای فلزی مانند یک واشر ، در راس و سر آداپتور فندکی وجود دارد ، آن را بچرخانید تا بخش جلویی باز شود ؛ سپس فیوز را از شارژر خارج کنید . حتما به ترتیب و نحوه باز شدن دقت کنید تا در زبان آماده سازی و بستن مجدد دچار مشکل نشوید .
گام پنجم : عیب یابی شارژر فندکی ماشین
دو سر مولتی متر را به دو سر فیوز وصل کنید تا پیوستگی و دوام اتصال را متوجه شوید ؛ اگر نشد جای سیم های مولتی متر که به فیوز متصل می شود را جا به جا کنید .
گام ششم : عیب یابی شارژر فندکی ماشین
اگر تست های بالا را انجام دادید و مشکلی از طرف فیوز وجود نداشت ، باید بدنه آداپتور را باز کنید ؛ مراقب باشید که فنر کوچکی که در شارژر وجود دارد یکدفعه بیرون نپرد و گم نشود . احتمال دارد که به دلیل بد استفاده کردن از آداپتور ، مشکلاتی مانند قطع شدن یا شکستی یک قسمت از لحیم، به وجود آمده باشد که می توانید با استفاده از هویه آن را مجددا جوش دهید و اگر قسمتی از مدار یا برد شکسته شده ، باید به سراغ خرید یک شارژر فندکی دیگر باشید .
ساخت و تعمیر شارژر فندکی موبایل
شرکت های زیادی وجود دارند که شارژر های فندکی را برای استفاده در خودرو تولید می کنند . شرکت هایی مثل شیائومی از با کیفیت ترین و معتبر ترین شرکت های تولید کننده این گجت به شمار می روند و برخی شرکت های دیگر هم تولید کننده نمونه های معمولی این گجت هستند . عموما در بازار ایران نسخه هایی از شارژر های فندکی خودرو پر فروش هستند که قیمت ارزان تری دارند چون اغلب افراد تمایل ندارند هزینه گزافی را برای خرید این گجت پرداخت کنند ، این موضوع در حالیست که استفاده از یک شارژر فندکی بی کیفیت می تواند مستقیما عمر مفید باطری موبایل و قدرت شارژدهی آن را تحت تاثیر قرار داده و کاهش دهد . بنابراین برند های مختلفی نسبت به ساخت شارژر فندکی برای گوشی های موبایل اقدام کرده اند و به همین سبب این شارژر ها در انواع مختلفی روانه بازار شده اند . اما آیا می دانید که شما خودتان هم می توانید شارژر فندکی موبایل بسازید ؟ البته برای انجام این کار باید به ابزارهای خاصی دسترسی داشته باشید و با قطعات الکترونیکی و نحوه متصل کردن آن ها به یکدیگر هم آشنایی کامل داشته باشید .
همانطور که ساخت شارژر های فندکی خودرو امکان پذیر است ، تعمیر این قطعات هم قابل انجام خواهد بود . البته در اغلب مواقع نمونه های ارزان قیمت این گجت ها یا قابل تعمیر نیستند و یا ارزش تعمیر کردن ندارند چون ممکن است هزینه تعمیر آن ها از قیمت نوی آن ها بیشتر شود . اما شارژر های فندکی که با کیفیت بوده و قیمت بالایی دارند ( برای مثال شارژر های فندکی با کیفیت برند شیائومی ) ارزش تعمیر کردن را خواهند داشت . البته برای تعمیر شارژر فندکی موبایل نمی توان به هر تعمیرکاری مراجعه کرد و فقط افراد خاصی هستند که از پس انجام تعمیرات ظریف این چنینی بر می آیند . خوشبختانه در اغلب مواقع هم هزینه تعمیر این گجت ها خیلی زیاد نیست و بخش اصلی آن مربوط به قیمت قطعاتی می شود که در حین تعمیر تعویض خواهند شد . بنابراین شارژر های فندکی خودرو هم قابل ساخت هستند و هم قابلیت تعمیر دارند .
چه شارژر فندکی بخریم؟
- پیش از هر چیز باید توجه داشته باشید که بهترین و امن ترین وسیله شارژ دستگاه شما شارژر اورجینال و مورد تایید شرکت سازنده ی دستگاه شماست و غیر از آن همیشه باید توجه داشته باشید اگر از شارژر دیگری استفاده می کنید مقدار شدت جریان خروجی (آمپر) شارژری که استفاده می کنید با تلفن همراه یا تبلت شما هماهنگ باشد تا بیشترین بازدهی و کمترین آسیب به دستگاه شما برسد.
- اگر هم تبلت و هم گوشی دارید و هر دو را همیشه با خودتان همراه دارید باید شارژر فندکیی انتخاب کنید که حداقل دو پورت خروجی داشته باشد و مجموع خروجی شارژر بیشتر از از ۲٫۱ آمپر باشد. چون طبق قوانین ظالمانه طبیعت معمولا دستگاه های شما همزمان شارژ خالی می کنند و هم زمان دلشان برای شارژرشان تنگ می شود.
- اگر داری گوشی های با تکنولوژی شارژ سریع (فست شارژ) هستید حتما سعی کنید شارژری بخرید که این تکنولوژی را پشتیبانی می کند.
برندهای معروف شارژر فندکی
در هنگام خرید فندک شارژری باید حواس تان به کیفیت باشد. اگر شارژری بی کیفیت بخرید به باتری دستگاه های متصل به آن، آسیب وارد خواهد کرد. بهتر است به سراغ برندهای شناخته شده ای بروید که کیفیت را در طراحی و تولید لحاظ می کنند. از معروف ترین برندهای شارژر فندکی در بازار ایران می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- فندک انکِر؛
- فندک شیائومی؛
- فندک پیکسی؛
- فندک رنون؛
- فندک راو پاور؛
- فندک الدینیو؛
- فندک ریمکس؛
- فندک تسکو؛
- فندک کینگ استار؛
- و… .
نکاتی که باید در موقع استفاده از شارژر فندکی توجه کنید
- حتما حواستان باشد زمانی که ماشین را استارت می زنید گوشی خود را از شارژر فندکی جدا کنید. چون نوسان برق می تواند به شارژر فندکی یا به گوشی شما آسیب وارد کند. البته احتمال وقوع این اتفاق خیلی کم است اما بهتر است این کار را انجام دهید.
- نکته بعدی اینکه هر چند تا به حال گزارشی مبنی بر آسیب جدی گوشی از شارژر فندکی به گوش نرسیده است اما شارژ کردن گوشی با شارژری غیر از شارژر اصلی خودش کار معقولی نیست. بنابراین فقط زمانی که مجبور هستید و به بن بست رسیدید از شارژر فندکی استفاده کنید. چون شارژر اصلی شما مخصوص گوشی شما طراحی شده اما شارژر فندکی هر چند که استاندارد باشد برای همه گوشی ها تعبیه شده است.
مزایا و معایب شارژر فندکی
اینکه آیا شارژ کردن گوشی با یک شارژر فندکی می تواند به باتری گوشی و یا ماشین آسیب برساند یا نه موضوعی است که این روزها ذهن خیلی از کاربران این شارژر را به خود مشغول کرده است. اگر شما هم در استفاده از این شارژر نگران باتری گوشی و یا باتری ماشین خود هستید این مطلب می تواند پاسخی برای این سوال شما باشد.
جواب قطعا “خیر” است. البته به صورت مشروط!
برای این که به اتومبیل و باتری خودروی شما صدمه ای وارد نشود هنگامی که ماشین شما خاموش است از شارژر فندکی استفاده نکنید چون انرژی مستقیما از باتری اتومبیل شما تخلیه می شود و همچنین برای حفاظت از دستگاه تلفن همراه تان و باتری اش از برندهای معتبر شارژر فندکی و با اطمینان از کیفیت شارژر استفاده کنید.