به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، برای داشتن نوزاد سالم مراقبت دوران بارداری به تنهایی کفایت نمی کند. گاهی برخی شرایط جسمی، روحی و اجتماعی در مادر وجود دارند که اگر قبل از لقاح مورد شناسایی، اصلاح یا حذف قرار نگیرند، باعث اثرات نامطلوب بر بارداری می شوند.
متاسفانه بسیاری از مادران دو هفته پس از به تاخیر افتادن قاعدگی متوجه بارداری خود می شوند یعنی زمانی که جنین شروع به شکل گرفتن کرده است. بنابراین زمان طلایی برای مراقبت از دست رفته است (به عنوان نمونه مصرف اسید فولیک). بنابراین با توجه به اهمیت موضوع، مشاوره قبل از لقاح همراه با بیان عوامل خطر و توصیه های عملی لازم برای زنان بایستی انجام شود.
بچه دار شدن اقدامی بزرگ و مهم است. اگر تصمیم شما برای داشتن فرزند قطعی است، برای گذراندن یک بارداری همراه با آرامش و در نهایت داشتن فرزندی سالم، لازم است اقدامات مهمی را پیش از باردار شدن انجام دهید. در این جا نکاتی که زنان باید قبل از بارداری بدانند، آورده شده است.
۱- عدم کنترل بارداری
بدیهی است که برای بار دارشدن باید استفاده از روش های کنترل بارداری را کنار گذاشت. اما معمولا نباید انتظار داشت که مثلا پس از یک هفته از عدم کنترل بارداری، حاملگی اتفاق بیفتد.
مصرف قرص های ضد بارداری باید متوقف شود. حذف روش ضد بارداری IUD یک ماه قبل از بارداری و قطع روش های تزریقی ضد بارداری، سه ماه قبل از لقاح (ترکیب اسپرم و تخمک ) باید انجام گیرد.
متخصصین برای آماده شدن زن و شوهر ها، یک دوره مشاوره ۹۰ روزه را جهت داشتن یک بارداری سالم توصیه می کنند. این دوره باعث می شود که هورمون ها فرصتی برای تنظیم سطح (مقدار) خود بیابند، دوره عادت ماهیانه تنظیم شود و شخص زمان تخمک گذاری خود را که به احتمال زیاد بارداری در این زمان اتفاق می افتد، حس کند.
برای بعضی از زن و شوهر ها درست به محض قطع کنترل بارداری، حاملگی اتفاق می افتد اما اگر آنها به طور همیشگی از موارد ضد بارداری استفاده کرده اند، یک برنامه ریزی درست قبل از بارداری لازم دارند.
۲- تعادل وزن
یکی دیگر از نکات قبل از بارداری وزن مادر است. مطالعات نشان داده که هم افزایش و هم کاهش وزن مادر بر باروری و سلامتی جنین اثر دارد.. مادر باید با رعایت مسائل بهداشتی و روش های مورد نیاز، وزن خود را به وزن ایده آل برساند.
۳- فعالیت بدنی
حتی اگر وزن مادر ایده آل باشد، داشتن فعالیت بدنی مناسب (نه مثلا دوی ماراتن یا بلند کردن وزنه سنگین) این نکات قبل از بارداری یا در طول آن، باعث می شود تا او بارداری و زایمان راحت تری داشته باشد. برای داشتن فعالیت بدنی مناسب باید با پزشک مشورت کرد چون این فعالیت ها نباید زیاد به بدن فشار وارد کنند.
۴- عدم مصرف مواد انرژی زا و مصرف کافئین در بارداری
تحقیقات در مورد اثر کافئین بر روی بارداری متناقض است. برخی مطالعات بیان کرده که کافئین منجر به سقط جنین می شود در حالی که تحقیقاتی دیگر این ادعا را رد می کنند. بنابراین کارشناسان توصیه می کنند که مادران مصرف کافئین خود را به ۲۰۰ میلی گرم (حدود دو فنجان قهوه) در روز محدود کنند. اما باید دقت کنید که فقط قهوه یا چای کافئین ندارند بلکه شکلات، نوشیدنی های انرژی زا و برخی داروهای سرد درد نیز دارای کافئین هستند.
۵- احساس خوب
استرس روی باروری، بارداری و سلامت نوزاد تأثیر می گذارد. مطالعات نشان داده است که احتمال بارداری در طول ماهی که زوجین احساس خوب و آرامی داشته و کمتر دچار تنش و افسردگی هستند بیشتر است. پس با توجه به این نکته، یک مادر باید در صورت امکان هر روز ورزش کند، ماساژ روزانه داشته باشد، در طول روز با شریک زندگیش صحبت کند، خواب کافی و آرام داشته باشد و با کمک گرفتن از متخصصان و کارشناسان مشکلات خود را مدیریت کند.
۶- رژیم غذایی سالم
آن چه یک مادر می خورد، کودکش نیز همان را می خورد. پس خوردن غذا های هر پنج گروه غذایی شامل میوه، سبزیجات، غلات، پروتئین بدون چربی (مانند مرغ، تخم مرغ و حبوبات) و لبنیات در شروع و طول بارداری ضروری است.
۷- افزایش اسید فولیک
داشتن اسید فولیک به اندازه کافی نقش موثری در پیشگیری از نقایص مادرزادی ستون فقرات و سر کودک دارد. زنان باردار هر روز باید ۴۰۰ میلی گرم اسید فولیک دریافت کنند. و همچنین خوردن غذاهای سرشار از «فولات» ضروری است. برخی منابع غذایی خوب برای اسید فولیک عبارتند از: سبزیجات برگ دار، حبوبات، مرکبات، غلات سبوس دار، و حبوبات غنی از فولات و نان. کارشناسان توصیه می کنند که مصرف اسید فولیک سه ماه پیش ازآغاز بارداری شروع شود.
۸- سیگار نکشیدن
یکی دیگر از نکات قبل از بارداری ، سیگار نگشیدن خانم ها است. زنانی که قبل از بارداری سیگار می کشند احتمالا دو برابر بیشتر از زنان غیر سیگاری دچار تأخیر در بارداری و حدود ۳۰ درصد بیشتر دچار ناباروری می شوند. مادرانی که در دوران بارداری سیگار می کشند به احتمال زیاد کودکشان در هنگام تولد وزن خیلی کمی دارد و حتی در زمان مقرر متولد نخواهد شد یا حتی ممکن است این کودک دچار سندرم مرگ ناگهانی شود.
اگر مادری سیگار می کشد، بهتر است حداقل یک تا سه ماه قبل از شروع بارداری استعمال سیگار یا سایر دخانیات را ترک کند.
۹- مراجعه به دکتر
هنگامی که یک خانم قصد دارد باردار شود باید قبل از اقدام به بارداری، برای بررسی بیماری های مزمن مانند دیابت و آسم یا هر گونه اختلالات ژنتیکی ، مسائل و یا حاملگی های قبلی و چکاب سلامت کلی بدن به پزشک مراجعه کند.
۱۰- واکسینه شدن علیه بیماری ها
هنگامی که یک مادر در حال برنامه ریزی برای بارداری است، بهتر است خود را علیه بیماری هایی که ممکن است در طول بارداری به آنها مبتلا شود و این بیماری ها برای حاملگی و کودک مضر هستند، واکسینه کند. از جمله این واکسن ها می توان به واکسن علیه بیماری های آنفلوآنزای فصلی، سرخک، اوریون و سرخجه، کزاز، دیفتری، سیاه سرفه و آبله مرغان اشاره کرد. از آنجایی که برخی از واکسن ها حاوی ویروس زنده هستند باید یک تا سه ماه قبل از باردار شدن به دریافت آنها اقدام نمود.
۱۱- مصرف نکردن قرص و دارو
برخی از قرص ها و دارو ها بر روی سلامت کودک تاثیر منفی دارند و حتی ممکن است باعث ناهنجاری های ژنتیکی در کودک شوند. پس مادر باردار نباید هیچ دارویی را بدون مشورت پژشک مصرف کند.
از دیگر نکات قبل از بارداری مراجعه به دندان پزشک است. زنان مبتلا به بیماری های لثه حدود چهار تا هفت برابر بیشتر از زنان سالم، کودکانی با وزن کم و یا زودرس به دنیا می آورند. بنابر این خانم هایی که قصد بارداری دارند باید قبل از اقدام به بارداری به دندانپزشک مراجعه کنند.
۱۳-مصرف با احتیاط ماهی
خانم های باردار باید از ماهی هایی که بدنشان مقدار کمی جیوه دارد مانند کنسرو ماهی تن، میگو و ماهی قزل آلا به مقدار محدود استفاده کنند زیرا مقدار زیاد جیوه به مغز در حال رشد و سیستم عصبی کودک آسیب می رساند.