ساعدنیوز
ساعدنیوز

نقد و بررسی فیلم مولان (Mulan)

  دوشنبه، 08 فروردین 1401   زمان مطالعه 7 دقیقه
نقد و بررسی فیلم مولان (Mulan)
در نگاه اول شاید این‌طور به نظر برسد که فیلم Mulan اهداف زیادی را دنبال کرد و متاسفانه به اکثر آن‌ها دست نیافت. ولی با کمی دقت می‌بینیم که اثر مورد بحث بی‌نظم‌تر از آن است که از ابتدا هدف ارزشمندی را دنبال کرده باشد.

داستان مولان برگرفته از یک ترانه عامیانه قدیمی از کشور چین به نام «حکایت مولان» است، ترانه ای که اطلاعات درست و حسابی درباره مولان نمی دهد و بعدها ادبای این کشور شخصیت مولان را در برخی نمایشنامه ها تبدیل به شخصیتی کردند که باورپذیرتر باشد. در واقع نمی توان گفت مولان در واقعیت وجود داشته یا خیر ولی چیزی که مسلم است اینست که دیزنی این کاراکتر را تبدیل به شخصیتی جهانی کرده و حالا با عرضه فیلم مولان، بار دیگر نام این قهرمان مونث را بر سر زبان ها انداخته است.

نسخه انیمیشن « مولان » در سال 1998، یک اتفاق ویژه در تاریخ کمپانی دیزنی محسوب می شد. در آن زمان در انیمیشن ها، به زنان سلاح به دست کمتر فرصتی برای قهرمان بودن داده می شد. به همین دلیل موفقیت « مولان » در سال 1998 یک دستاورد ویژه اجتماعی برای جامعه زنان نیز محسوب می شد. حالا پس از گذشت 22 سال، بازسازی سینمایی از « مولان » انجام شده که مشکلات بسیاری را هنگام انتشار در مقابل خود دیده است. پیش از این قرار بر بود تا این فیلم یک بلاک باستر تابستانی باشد. اما گسترش ویروس کرونا و تعطیلی سالن های سینما سرانجام مدیران دیزنی را مجاب کرد تا فیلم پر هزینه شان را که مبلغی در حدود 200 میلیون دلار خرج آن شده را در سرویس پخش " دیزنی پلاس " منتشر نمایند.

خلاصه داستان فیلم مولان (Mulan)

داستان فیلم مولان ۲۰۲۰ درباره دختری جنگ جو است که در چین زندگی می کند. مولان ۱۲ سال برای کشورش جنگید و افتخارات زیادی کسب کرد. براساس داستان زندگی مولان، ترانه ای اساطیری در چین ساخته شده است که جزوی از فرهنگ مردم آن به حساب می آید. مولان الهام بخش زنان زیادی در طول تاریخ بوده است.

نقد فیلم مولان (Mulan)

تصویر بازیگران فیلم مولان (Mulan)

نسخه جدید « مولان » یک شکست کامل محسوب می شود. فیلمی که در تمامی بخش ها به طور عجیب و غیرمنتظره ای دارای اشکالات متعدد است، مشکلاتی که حداقل در بخش های فنی، کمتر در آثاری که دیزنی سازنده آنها بوده به چشم می خورد. در بخش فیلمنامه، « مولان » چیزی شبیه به اکشن های کم خرج نتفلیکس است. در نسخه جدید،، تمام ظرافت های قصه در نسخه سال 1998 از بین رفته و ما با شخصیتی پرداخت نشده مواجه هستیم که در لحظه تصمیم می گیرد و تماشاگر مجبور است او را باور کند. فیلم در دقایق ابتدایی سعی در به تصویر کشیدن تفاوت نگاه جامعه به وضعیت دختران و پسران دارد و این کار را در حد قابل قبولی ارائه می دهد. اما مشکل اصلی فیلم زمانی رخ می دهد که مولان به یکباره تصمیم می گیرد به نظامیان ملحق شود، جایی که مشکلات فیلمنامه یکی یکی آغاز می شود.

بخش تمرین مولان در اردوگاه، هیچ دستاورد مهمی به همراه ندارد. ضعف های کارگردانی اثر باعث شده تا مبارزاتی در حین تمرین مشاهده نشود و تنها یک درگیری ساده میان مولان و هونگویی رخ می دهد که آن هم با کات های سریع، بدون جزئیات است. اینکه در این اردوگاه کسی متوجه جنسیت مولان نمی شود نیز در نوع خود جالب است. فرم بدن و ظاهر مولان و حتی صدایش ( که سعی در تغییرش دارد ) به هیچ عنوان کارساز نیست و به راحتی در نگاه اول می توان متوجه جنسیت مولان شد. اما این موضوع ظاهراً برای سازندگان اهمیتی نداشته است. وضعیت سربازان اردوگاه در مواجه با مولان و عدم درک جنسیت او، چیزی شبیه به حال و روز سوپرمن در حالت عادی است که هیچکس توانایی شناسایی او را ندارد چراکه او در زمان زندگی عادی عینک می زند و در حین پرواز خیر!

متاسفانه فیلمنامه و کارگردانی « مولان» به حدی بد است که پذیرفتن رویدادها در قصه مخاطب را به خنده وا می دارد، مانند مواجه فرماندهان و سربازان با هویت اصلی مولان ( پاراگراف های بعد بخش هایی از داستان را لو می دهد ). زمانی که مولان به فرماندهان اعلام می کند که زن است، مقامات ارشد به سختی در مقابل او می ایستند و او را به خاطر دروغی که گفته طرد می کنند تا به محل زندگی اش بازگردد و با بی آبرویی زندگی کند. اما او چند دقیقه بعد و پس از اینکه با ساحره ملاقات بی سر و تهی را تجربه می کند، بار دیگر به اردوگاه باز می گردد و اینبار اعلام می کند که از نقشه های دشمن باخبر است و باید برای نجات پادشاه تلاش نمایند. واکنش فرماندهان که چند دقیقه پیش با قاطعیت در مقابل او ایستاده اند، یک چرخش ناگهانی 180 درجه ای است. فرماندهان زن ستیر که تا چند دقیقه پیش کارکرد زن را عروس شدن می دانستند، به یکباره اعلام می کنند که او باید نظامیان را در این شرایط رهبری نماید!

نپرداختن به شخصیت های منفی قصه نیز به رسم سنت چند سال گذشته، در « مولان » تکرار شده است. در نسخه سینمایی، ساحره ای وجود دارد که که چیزی درباره او نمی دانیم. نه از گذشته او اطلاعی داریم و نه اینکه او چرا چنین توانایی های بی نظیری دارد. در کنار او نیز جنگجویی وجود دارد که تنها می دانیم پسر فردی است که قبلاً توسط پادشاه کشته شده! سازندگان همین توضیح مختصر را درباره این دو شخصیت کافی دانسته و هیچ اطلاعات تکمیلی به تماشاگر ارائه نمی دهند. به همین دلیل زمانی که ساحره به یکباره متحول شده و یاد شرف و انسانیت می افتد، تماشاگر هیچ اهمیتی به سرنوشت او نمی دهد برای اینکه فرصتی برای شناخت او نداشته! بری خان هم وضعیت بهتری از ساحره ندارد. او که شباهت هایی به کال دروگو در « بازی تاج و تخت » هم دارد، هیچ شناسنامه ای ندارد و دیالوگ هایش نیز یکی از مفرح ترین بخش های فیلم را تشکیل می دهد.

همانطور که ذکر شد، « مولان » علی رغم بودجه هنگفت 200 میلیون دلاری، در بخش های فنی نیز اثری ضعیف به شمار می رود. کیفیت پایین جلوه های ویژه فیلم در همان دقایق ابتدایی مشخص و تعجب برانگیز است. پرده های سبز استفاده شده در فیلم و بازیگرانی که در مقابل دوربین قرار گرفته اند، از لحاظ نور پردازی تفکیک نشده هستند و در سکانس هایی مانند قصر و حمله شورشیان، می توان تفاوت نور پس زمینه با شخصیت ها را تشخیص داد! در بخش های اکشن نیز فیلم دستاوردی ندارد. در لحظات نبر تن به تن، دوربین در بدترین جایگاه ممکن قرار گرفته تا احتمالاً ضعف جزئیات مبارزه مشخص نباشد.

« مولان » با پایان بندی عجیبش، ضعف خود را کامل می کند. جایی که شاهد یکی از بدترین نبردهای نهایی در میان آثار بلاک باستری هستیم و در آن پادشاه خنجر به آسمان می فرستد و مولان پایی می کوبد و زندگی به کام چین شیرین می شود. در سلسه پادشاهی که ظاهراً قرن هاست زنان نقش همسر را ایفا می کنند و کوچکترین تغییر رویکرد با طرد دختر همراه می شود، در چند دقیقه پادشاه به یکباره مولان را تشویق می کند و حتی به او لقب مهم نظامی در دربار اعطا می کند تا اینچنین قوانین ضد زن به یکباره برچیده شوند و یک فرهنگ در کسری از ثانیه دچار تحول شود. جالب آنکه پس از عدم پذیرش پیشنهاد مولان توسط پادشاه و بازگشت او نزد خانواده اش، گاردی سلطنتی تمام مسیر را دوباره به دنبال او راه می افتند تا یکبار دیگر اینبار در کنار خانواده مولان از او درخواست کنند به گارد سلطنتی ملحق شود!

« مولان » ناامید کننده و پر ادعاست. اثری که برای حمایت از جامعه زنان در سال 2020 بازسازی شده اما چنان ضعیف و شعار زده است که نمی توان آن را دید و به ضعف های قصه لبخند نزد. « مولان » در فیلمنامه ویران است و در بخش های فنی نیز در کمال تعجب، ضعف هایی دارد که برای یک اثر بلاک باستری نکته ای عجیب محسوب می شود. شاید بهتر باشد از « مولان » همان قصه و انیمیشن قدیمی را به یاد بسپاریم. جایی که حداقل می توانستیم او و آنچه که در وجودش بود را به طور طبیعی مشاهده کنیم. انسانی که مانند همه زنان دیگر، اشتیاق های طبیعی داشت و تماشاگر به راحتی آن را درک می کرد. مولان جنگجویی بود که در کنار توانایی های جنگی، قلب بزرگی برای پذیرش عشق داشت. اما در نسخه جدید، نه می دانیم او کیست و نه با تصمیم های ناگهانی اش ارتباط ذهنی برقرار می کنیم. حتی اشارات عاشقانه مختصر فیلم هم بی ارزش است. تنها نکته جالب درباره فیلم ملاقات با جت لی در نقش پادشاه پس از چند سال است. این مولان چیزی بیشتر از یک قهرمان زن نتفلیکسی نیست!

دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
الهام چرخنده: من برای همه کسانی که کتکم زدند، باعث بیماری قلبی شدند نفرین ندارم اما الهی که به درد من دچار بشید+ویدیو (109 نظر) مازیار لرستانی: ای کاش به جای روز زن و روز مرد، روز شرف و انسانیت داشتیم+عکس (102 نظر) عرض ارادت فریبا نادری به امام خمینی(ره): مرد بزرگ جایت خالی است در میان مردمان سرزمینِ نور؛ ممنون که این انقلاب رو برایمان رقم زدی+ عکس (89 نظر) تذکر جدی علی دایی به اعجوبه طنز ایران: دفعه آخرت باشد که ادای من را درآوردی! (78 نظر) رونالدو: برای اولین بار جورجینا را برای شام دعوت کردم متعجب بود چون باورش نمی شد که به جای اتوبوس با بوگاتی به خانه برمی گردد+فیلم (63 نظر) علی دایی در واکنش به تقلید صدایش در مراسم استقلالی‌ها: در گذشته پادشاهان دلقک‌هایی داشتند که وظیفه‌شان تقلید صدا و خنداندن مردم بود+عکس (59 نظر) شعرخوانی زیبا و دلنشین رهبر معظم انقلاب: ای تکیه گاه و پناه زیباترین لحظه های پرعصمت و پر شکوه تنهایی و خلوت من+ویدیو (54 نظر) تعجب بازیگر مطرح ترکیه با دیدن خونه زندگیِ شاه‌نشین پوریا پورسرخ، آرش سریال کیمیا+ ویدیو/ میزبانی درجه یک در خانه‌ای درجه یک👌 (47 نظر) خلاقیت خنده دار پدر ایرانی با طراحی سینما در توالت خانه اش حماسه آفرید+عکس/ هنر نزد ایرانیان است و بس😂 (45 نظر) سحر زکریا خطاب به شهاب حسینی: این جماعت چه می دانند که در خیابان با من چه کردید از اینکه یورش آوردید برای زدن من فراموش نمی کنم! +عکس (37 نظر) شیلا خداداد: موهامو رنگ نمیکنم چون همینجوری و نچرال بودن رو دوست دارم؛ وقتی عروسی برم لاک میزنم و برمیگردم پاک میکنم+ ویدیو (37 نظر) مریم مومن: تمام پسرهای محله رو زدم هیچکس بدون اجازه من نباید از کوچه رد میشد باید زنگ در رو میزدن بعد رد میشدن+فیلم (35 نظر) ژیلا صادقی: من زنی هستم، آزاد/ در فطرت من حیا نهاده شده/می‌دانم از کجا باید شروع کنم و کجا می‌شود رها شد (30 نظر) لیلا اوتادی: من ترک هستم، منتها نه تُرک تبریز و اردبیل؛ ترک قشقاییِ شیراز هستم+ویدیو (30 نظر) جشن تولد مجلل و باشکوه مهران غفوریان برای دخترش، هانا/تزئین زیبای کیک با تم یونیکورن (28 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
ارزش واقعی مزد ماهانه کارگران چند دلار است؟
ژنرال اسرائیلی: نظامیان برای ویلای اسموتریچ کشته می‌شوند
آمریکا به دنبال مذاکره با ایران است، شک نکنید
جهاد سیاسی دولت پزشکیان برای کاهش بار اقتصادی در جامعه: پالس مثبت به بازارها و سقوط قیمت ها
لاریجانی می‌تواند یار دولت پزشکیان و نماینده هم‌زمان دیپلماسی و میدان باشد
تیکه‌ای که فردوسی‌پور به احمدی‌نژاد انداخت و تعجب ناظر پخش تلویزیون
کاهش قیمت ارز و طلا در ایران با یک خبر ژاپنی!
ترکیب احتمالی پرسپولیس مقابل الریان قطر/گاریدو برای طلسم‌‎شکنی ملی‌پوشان را به‌خط کرد
دنبال انتقام سیاسی از ظریف هستند
حکایت های خواندنی/ حکایت دوستی شیر و شتر ( از داستان‌ های کلیله و دمنه)
از ارزهای دیجیتال چه خبر؟ | قیمت بیت کوین، اتریوم و ارزهای پرطرفدار امروز دوشنبه 5 آذر 1403 + جدول
از بازار چه خبر؟ | قیمت خودروهای خارجی و وارداتی امروز دوشنبه 5 آذر 1403
از بازار چه خبر؟ | قیمت خودروهای داخلی و مونتاژی، امروز دوشنبه 5 آذر 1403
ترکیب احتمالی استقلال برای بازی حساس با پاختاکور/ترکیب هجومی آبی پوشان با وجود مصدوم های پر تعداد
توضیحات وزیر علوم در خصوص انحلال سازمان ملی سنجش
منتخب روز   
حضور بی شرمانه احسان کرمی و برزو ارجمند در عروسی مختلط ساسی مانکن به بهانه پاشیدن نمک روی زخم آبادانی ها+عکس واضح وام 680 میلیارد تومانی آقای مدیرعامل از بانک خودش! نگاهی به چیدمان سنتی و شیک اتاق پذیرایی مسعود کیمیایی، کارگردان خائن‌کشی و برنده تندیس حافظ/ خودنمایی مبلمان چرمی و تابلوهای زیبای نقاشی ایده ست کردن ست چهارخانه‌ پاییزی با این بازیگران مشهور ایرانی / از الناز شاکردوست تا پریناز ایزدیار و سمیرا حسن پور + عکس (فیلم) توضیح قالیباف درباره توئیت عضو دفتر رهبر انقلاب / من از قبل در جریان بودم ... نگاهی به استایل پاییزی 4 زوج‌ جذاب سینمای ایران در جشن حافظ 1403/ از ست چرمی المیرا دهقانی و همسرش تا کت بته جقه‌ی سمانه پاکدل و استایل همیشه ترند سحر ولدبیگی اگر این کار را انجام دهید، 50 میلیون تومان پاداش نقدی از دولت می‌گیرید! جریمه سنگین قهرمان سرشناس به خاطر دست درازی به یک زن 5 منطقه گردشگری پاییزی اطراف تبریز/ جون میدن واسه گرفتن عکسهای جذاب پاییزی قتل در پارک قیطریه بخاطر متلک انداختن به نامزد مقتول مهران مدیری: بدترین 4 سال زندگیم حتی پول نان و پنیر نداشتم! پسرم فرهاد از گرسنگی بیهوش شد/عین جنازه شده بودم عوضش الان بادیگارد دارم+فیلم حضور پرانرژی قهرمانان جوکر، ناهید مسلمی و عمو رشید در وی‌آی‌پی کنسرت سهراب پاکزاد/ یویو گفتن ناهید مسلمی رو وسط کنسرت از دست ندید👌