به گزارش پایگاه خبری تحلیلی ساعد نیوز به نقل از روزنامه اعتماد، با اظهارنظرهای اخیر دبیر ستاد امر به معروف و نهی از منکر به نظر می رسد برخورد با آنچه بدحجابی نامیده می شود وارد فاز جدیدی شود. فازی که علاوه بر تذکر لسانی، از این پس بدحجابی را تخلف می داند و حتی برای انواع پوشش ها، جرایمی را نیز تعریف کرده است. هاشمی گلپایگانی با بیان اینکه میراث فرهنگی حتی یک شورای ترویج حجاب تشکیل نداده است، گفت: ما در طرح جدید حجاب، جرم کشف حجاب را به تخلف تخفیف داده ایم، اما کارآمد و اثرگذار است و قابلیت اجرا دارد.
محمدصالح هاشمی گلپایگانی دبیر ستاد امر به معروف و نهی از منکر کشور در همین زمینه گفته است: ما در طرح جدید حجاب، «جرم» کشف حجاب را به «تخلف» تخفیف داده ایم، اما کارآمد و اثرگذار است و قابلیت اجرایی دارد و متخلفان به جای پرونده سازی و مجازات هایی که در قانون آمده است، شخص جریمه نقدی می شود.
گرچه وی صحبتی در مورد میزان و مقدار جرایم در نظر گرفته شده نکرده است، اما در فضای مجازی اخباری در مورد میزان این جرایم منتشر شده که تاکنون تایید یا رد نشده است. بر اساس این مطالب، گفته می شود که جریمه افتادن شال و روسری 300 هزار تومان، کوتاه بودن مانتو 150 هزار تومان، پوشیدن مانتو جلوباز 100 هزار تومان، نداشتن مانتو 500 هزار تومان و آرایش غلیظ 85 هزار تومان خواهد بود.
وجهه حقوقی یک برخورد
این در حالی است که بسیاری از حقوقدان ها معتقدند که از آنجایی که تعریف مشخصی از بدحجابی نداریم نمی توانیم آن را جرم یا تخلف بدانیم. نعمت احمدی، حقوقدان به عنوان یکی از همین منتقدان در این زمینه می گوید: هنوز ما در مورد تعریف فرد بدحجاب ابهام داریم. این را باید تعریف کنند. در مرحله بعد، اگر فرد بدحجاب مجرم نیست و متخلف است، باید میزان جریمه را نسبت به حدود شدت تخلفی که مرتکب شده تعیین کرد.
وی افزود: مساله بعدی این است که چه کسی قرار است متخلف را جریمه کند؟ مگر نه این است که فقط قاضی دادگاه می تواند کسی را جریمه کند؟! پس اینجا نقش سایر دستگاه ها در برخورد با بدحجابان را چگونه می توان توجیه کرد؟ قضاوت یک امر حاکمیتی است و ضابطان قضایی فقط می توانند زیر نظر دادستان ها، مستندات پرونده را جمع آوری کنند.
با این حال ضابطان قضایی در یک صورت می توانند خودشان اقدام به جریمه متخلفان و برخورد با آنها کنند. احمدی در این مورد گفت: ضابطان قضایی تنها در صورتی می توانند فردی را جریمه یا با وی برخورد کرده یا وی را بازداشت کنند که «جرم مشهودی» اتفاق افتاده باشد. مثلا اگر یک مامور نیروی انتظامی در خیابان شاهد درگیری و چاقوکشی دو نفر باشد می تواند به موضوع ورود کند و ظرف 24 ساعت اسناد این حادثه را به مقام قضایی ارایه کند. تنها در این صورت است که ضابط و مامور می تواند بدون داشتن دستور از مقام قضایی و برای جلوگیری از جرم جنایت و امحاء اسناد و حفظ جان شهروندان، به یک موضوع ورود پیدا کند.
وی در پاسخ به این سوال که پس چطور ماموران راهنمایی و رانندگی می توانند رانندگان متخلف را جریمه کنند؟ گفت: این مساله فرق دارد. در اینجا شما می توانید طرف را به خاطر سرعت غیرمجاز یا نبستن کمربند ایمنی و... که جرایمی کاملا مشخص و تعریف شده و غیرقابل انکار هستند، جریمه کنید. حتی در آنجا هم برخی خودروها به پارکینگ منتقل می شوند. چرا؟ چون در مورد آنها باید مقام قضایی تصمیم گیری کند.
این حقوقدان با اشاره به رای دیوان عدالت اداری در مورد حد و حدود برخورد ماموران پلیس با مردم نیز گفت: براساس رای این نهاد بالادستی، حتی پلیس نمی تواند جلوی شما یا خودروی شما را بگیرد تا ببیند داخل آن مشروب دارید یا خیر؟ یا ببیند راننده تخلف رانندگی دارد یا خیر یا چیز غیرمجازی حمل می کند یا نه؟! فقط وقتی می تواند جلوی شهروند یا خودرویی را بگیرد که راننده یا آن شهروند، تخلف مشهودی را انجام داده باشد.
وی در پاسخ به این استدلال که پلیس هم با استناد به اینکه بدحجابی جرمی «مشهود» است و در نتیجه ماموران می توانند با خاطی برخورد کنند، گفت: متاسفانه متولیان امر از همین استدلال برای توجیه کار خود استفاده می کنند. اینکه می گویند بدحجابی جرمی مشهود است. درحالی که چه کسی می تواند ثابت کند که فلان خانمی که به جرم بدحجابی با وی برخورد می شود، چند تار موی وی بیرون است یا مثلا اگر آرایش وی غلیظ است چه کسی می تواند در مورد مقدار این آرایش اظهارنظر کند؟
اما آیا دادستان و قضات نمی توانند به ضابطان قضایی تفویض اختیار کنند تا ماموران قادر به بازداشت یا جریمه شهروندانی که بدحجاب نامیده می شوند، باشند؟ سوالی که احمدی در پاسخ به آن گفت: اصلا این نشدنی است، چون همان طور که گفتم این یک مساله حاکمیتی است ضمن اینکه اگر هم بخواهد این کار را بکند ضابط قضایی چطور می تواند ثابت کند که کیفیت جرم واقع شده چگونه است؟ مثلا ممکن است ضابطی بگوید این خانم یک تار مویش بیرون است ولی دیگری بگوید نه، چند تار موی وی بیرون بوده است. بنابراین عملا این مساله نشدنی است.
اظهار بی اطلاعی پلیس
با تمام این تفاصیل به نظر می رسد هنوز نیروی انتظامی به عنوان مجری اجرایی گشت های ارشاد، از چند و چون تصمیم گیری های ستاد امر به معروف و نهی از منکر در مورد جریمه های نقدی بانوان و آقایان بدحجاب بی اطلاع است.سردار حسین رحیمی، فرمانده پلیس تهران بزرگ در این مورد به خبرنگار اعتماد گفت: هنوز چیزی به ما ابلاغ نشده است و طبیعتا ما هم برنامه ای برای جریمه کردن شهروندانی که بدحجاب هستند، نداریم.
2 سال پیش
2 سال پیش
2 سال پیش
2 سال پیش
2 سال پیش
2 سال پیش
2 سال پیش
2 سال پیش
2 سال پیش
2 سال پیش
2 سال پیش
2 سال پیش
2 سال پیش
2 سال پیش
2 سال پیش
2 سال پیش
2 سال پیش
2 سال پیش
2 سال پیش
2 سال پیش
2 سال پیش
2 سال پیش
2 سال پیش