مزایای نواختن پیانو برای مغز انسان
نواختن پیانو همواره پر بوده از احساسات خوب و همیشه در زندگی هر نوازنده و هر طرفداری که عاشق گوش دادن به صدای زیبای این ساز کلاسیک بوده نتایج مثبتی به همراه آورده است. اما اینکه مهارت در نواختن این ساز تا چه اندازه می تواند بار مثبتی برای مغز نوازنده اورد، موضوعی است که اکثر مردم از آن اطلاع ندارند و به همین دلیل ما در این قسمت به مواردی اشاره می کنیم که نشان می دهند چرا نواختن پیانو برای مغز انسان مفید است .یکی از مهمترین تاثیرات نوازندگی پیانو بر مغز، ایجاد تعادل بین دو نیمکره راست و چپ مغز است.با توجه به این که نوازندگان پیانو هنگام نواختن این ساز همزمان از دو دست خود استفاده می کنند، هر دو نیمکره مغزشان درگیر می شود. هماهنگی بین دو دست هنگام نواختن پیانو خیلی مهم است و اگر یکی از دست های نوازنده ضعیف تر باشد، نواختن پیانو تاثیر مثبتی بر مغز نخواهد داشت. استفاده از هر دو دست هنگام نوازندگی پیانو، موجب هماهنگی مغز با حرکت دست ها شده و در نتیجه مغز به چالش کشیده می شود. به عبارت دیگر استفاده از هر دو دست برای نواختن پیانو موجب می شود که مغز خود را با این وضعیت وفق دهد. نوازندگان پیانو در مقایسه با دیگران به راحتی می توانند بین قسمت های قدامی دو نیمکره مغز ( لوب فرونتال های مغز) ارتباط به وجود آورند. این قسمت از مغز انسان در حقیقت شامل کنترل احساسات، رفتارهای اجتماعی و انگیزه ها می شود. از دیگر مزیت های نوازندگی پیانو برای نوازندگان این ساز این است که این افراد می توانند به شکل موثرتری از انرژی مغز خود استفاده کنند. زمانی که افراد به مهارت های حرکتی شان تسلط داشته باشند، انرژی و خون کمتری برای انجام دادن این مهارت ها به این قسمت از مغز می رسد.
طبق تحقیقات انجام شده، نواختن ساز پیانو یا گوش دادن به این ساز، موجب تحریک مغز شده و ظرفیت آن را نیز افزایش می دهد. تا به حال کودکان زیادی در این زمینه مورد آزمایش و تحقیق قرار گرفته اند. با توجه به آزمایش های انجام شده در این زمینه، کودکانی که آموزش موسیقی گرفتند در مقایسه با کودکانی که هیچ آموزشی در زمینه موسیقی نگرفتند، در کسب بسیاری از مهارت ها بهتر بودند. به طور کلی می توان گفت نواختن سازی مانند پیانو، منجر به تغییر شکل و قدرت مغز شده و در نتیجه برای بهبود مهارت های شناختی قابل استفاده خواهد بود. نواختن پیانو همچنین موجب تقویت شنوایی، تقویت حافظه و استفاده بهتر از انگشت های دست می شود. افراد با آموزش پیانو و سپس نواختن این ساز می توانند آی کیوی خود را تا حد زیادی افزایش دهند.
پیانیست ها از انرژی مغز خود به شکل تاثیر گذارتری استفاده می کنند در قسمت مهارت های حرکتی انرژی کمتری از مغز گرفته می شود. بنابراین وقتی شما به مهارت های حرکتی خود مسلط هستید طبیعی ست که خون و انرژی کمتری بابت انجام این مهارت ها به این قسمت از مغز ارسال می شود در نتیجه این انرژی آزاد شده و به سایر قسمت های دیگر مانند بخش عبارات و ارتباطات عاطفی نسبت به آهنگ فرستاده می شود.
هماهنگی میان دست و چشم ها را تقویت می کند
برای نواختن پیانو نیاز است که میان دست ها و چشمان نوازنده ارتباط و هماهنگی بسیار دقیقی برقرار باشد. در مطالعات اخیر (مقاله ای به نام Music and Health، نوشته Alan H. D. Watson از دانشگاه Cardiff University در انگلستان) ثابت شده که نوازندگان پیانو در پی ارتقاع سرعت حرکت انگشتانشان، قسمت کورتیکال مغز خود را تغییر می دهند. بنابراین افرادی که در هماهنگی اعضای بدن خود دچار ضعف هستند، با نواختن پیانو می توانند مغز خود را به چالش کشانده و چنین مهارت هایی را در خود تقویت نمایند.
دانش فرهنگی را توسعه می دهد
یک مطالعه در سال 2016 (موسسه صنعتی ScienceDaily and Massachusetts) نشان می دهد که مبدا سلایق افراد در رابطه با موزیک از تاثیرات فرهنگی و اجتماعی نشات می گیرد نه اینکه چنین علایقی از ابتدای تولد در ما وجود داشته باشند. بنابراین اگر شما عاشق هارمونی های موزیک های Stravinsky هستید واقعا با فردی که بیشتر کارهای Mozart را می پسندد فرق چندانی ندارید. این مطالعه همچنین نشان داده است که یادگیری نواختن پیانو کمک می کند تا گسترده دانش افراد در مورد فرهنگ ها و رسوم مختلف افزایش یابد چرا که در طی این روند نوازندگان با اکثر صداها و سبک های مختلف موسیقی آشنا می شوند. به خصوص در مورد کودکان این مورد بسیار مفید واقع می گردد چرا که از سنین پایین تر ذهن آنها را برای پذیرش فرهنگ های مختلف در اجتماع آماده می سازد.
تقویت مهارت یادگیری لمسی (Kinesthetic)
در فرهنگ لغات انگلیسی کلمه “kinesthesia” به عنوان “حسی که موقعیت بدنی، وزن، و یا حرکت ماهیچه ها، تاندون ها و مفاصل را تشخیص می دهد” ترجمه شده است. در مطالعه ای که در سال 2013 در دانشگاه بارسلونا (Pompeu Fabra University, Barcelona, Spain) انجام گرفت نشان داده شد که مغز افرادی که پیانو می نوازند به لحاظ سیستم عصبی و روانی نسبت به دیگر افراد که در زمینه های دیگری همچون فوتبال، بسکتبال، نقاشی و غیره فعالیت دارند، ساختار محکم تر و استوارتری دارد.
از بروز اختلال در پردازش عصبی مغز، شنوایی و حافظه جلوگیری می کند
هرچه سن ما بالاتر می رود، توانایی ما در پردازش و دریافت سیگنال هایی که از طریق سیستم شنوایی دریافت می کنیم کاهش می یابد. طبق تحقیقاتی که اخیر (ABC News) انجام شده، افرادی که در طول عمر خود سازی را می نواخته اند از سرعت بروز چنین اختلالاتی در پردازش مغزی و سیستم شنوایی جلوگیری کرده اند.
نوازندگان باید با دقت زیادی به صدای ساز گوش کنند تا بتوانند نت های اشتباه را به درستی تشخیص دهند. نوازندگانی که بعد از مدتی حرفه ایی می شوند، می توانند با گوش دادن به صدای پیانو و بدون استفاده از دستگاه تیونر، ساز پیانو را به درستی کوک کنند. این مهارت به دقت بالایی در شنوایی نیاز دارد و به این ترتیب گوش افراد نوازنده به مرور تقویت می شود.
اعتماد به نفس افراد را افزایش می دهد
در سال 2014 گروهی از دانش آموزان کانادایی (Sage Pub Journals) آزمایشی روی افرادی که پیانو می نواختند انجام دادند که نشان می داد این گروه به نسبت باقی اشخاص دارای ثبات شخصیتی و اعتماد بیشتری نسبت به خود و استعدادهایشان داشتند.این احساس درست زمانی در نوازنده شکل می گیرد که بعد از نواختن قطعه ای از آهنگی محبوب از نتیجه کار خود راضی و خشنود می شود. همچنین تحقیقی که به وسیله دکتر آنا پینهو انجام شده نشان می دهد تمرین زیاد و کارساز نوازنده ها آن قسمت از مغز را که پاسخ های کلیشه ای می دهد خاموش می کند. در عوض این نوازنده ها در چنین مواقعی پاسخ های واقعی و درست درباره اینکه واقعا چه کسی هستند و اینکه با موسیقی چه چیزی را می خواهند بگویند ارائه خواهند داد.در واقع بین آنها پاسخ های کلیشه ای و معمول با واژه های شناخته شده وجود ندارد. (این موضوع بخصوص در زندگی روزمره که نشان دادن خود واقعی آدم ها از ضروریات است بسیار جواب خواهد داد.)
بهبود مهارت های درک مطلب
با توجه به تحقیقاتی که در زمینه موسیقی انجام شده است، افرادی که در کلاس های آموزش پیانو شرکت می کنند، عملکرد بهتری در خواندن و درک متون دارند زیرا نوازندگی شامل خواندن و درک متون نیز می باشد. نوازنده با دیدن نت های پیانو بر روی صفحه، نت را خوانده و با تشخیص آن عملکرد مغزش افزایش پیدا می کند. نوازنده علاوه بر این با تشخیص ریتم نت ها می تواند اجرای خوبی داشته باشد.
بالا رفتن مهارت در یادگیری زبان های مختلف
یکی دیگر از مزیت های مهم نوازندگی و آموزش پیانو، افزایش مهارت برای یاد گرفتن زبان های جدید است. نوازندگی ساز پیانو نه تنها به پردازش آواهای موسیقی در مغز کمک می کند بلکه نقش بزرگی در پردازش صامت و مصوت کلامی نیز دارد. افرادی که از کودکی نوازندگی پیانو را یاد می گیرند، می توانند به خوبی کلماتی که فقط در یک حرف صامت تفاوت دارند را به خوبی تشخیص دهند. پژوهشگرانی که در زمینه موسیقی فعایت دارند بر این باور هستند که نواختن ساز پیانو تاثیر بسیار مطلوبی در شناسایی حروف برای کودکان دارد و در حقیقت نوازندگی پیانو به همه افراد به ویژه کودکان در پردازش کلمات کمک بزرگی می کند. برخی از محققان اعتقاد دارند که موسیقی و کلام دارای ویژگی های مشترکی از جمله طنین و زیر و بمی می باشند و مغز انسان برای پردازش و تحلیل هر دوی آن ها از گذرگاه های عصبی مشترکی عبور می کند. در نهایت می توان گفت نت خوانی کمک بزرگی به سایر مهارت ها کرده و در نتیجه عملکرد ذهنی و مغزی افراد بهبود پیدا خواهد کرد.
در مطالعه ای که به وسیله دکتر چارلز لیمب انجام شده است، مشخص شده وقتی پیانیست ها بداهه سازی می کنند، قسمتی از مغز که شامل مرکز زبان است به طور غیر قابل باوری فعال می شود.
جدا از اینکه این اتفاق یک مهارت حرکتی است اما وقتی بر اثر صدا زده شدن، یک پیانیست در حالت پاسخگویی قرار می گیرد، می تواند با دیگر همتایان خود گفتگو کند. (گفتگو در حین نواختن پیانو انجام می شود)
بهبود مهارت های ریاضی
با توجه به این که لازمه خواندن نت های پیانو، شمارش نت ها و ریتم های نت ها می باشد، این امر می تواند به بهبود مهارت های ریاضی در مغز کمک بزرگی کند. به طور کلی می توان گفت با مطالعه تئوری های مربوط به موسیقی، فردی که در حال آموزش و نواختن پیانو است، نکات زیادی از ریاضی را نیز یاد می گیرد و درگیر شدن ذهن با ریاضی موجب بهبود عملکرد مغز می شود. آموزش پیانو ارتباط مستقیمی با درس ریاضی دارد و به همین دلیل می توان گفت نوازندگی پیانو تاثیر مثبتی بر بهبود عملکرد مغز افراد دارد. با توجه به تحقیقات گسترده ایی که در این زمینه انجام شده، کودکانی که از سنین کم به آموزش پیانو مشغول می شوند، نمره های بهتری در درس ریاضی می گیرند.
پیانست ها چند کاره های منطقی هستند
یک نوازنده پیانو خیلی راحت تر از دیگران می تواند بین لوب فرونتال های مغزش ارتباط برقرار کند (قسمت های قدامی دو نیمکره مخ) در واقع این بخش کاربردی از مغز، شامل پاسخ های کنترل احساسات، رفتار اجتماعی و انگیزه ها می شود. بنابراین خیلی مهم و کارآمد خواهد بود اگر شما بتوانید به راحتی به این قسمت از مغز دسترسی داشته باشید.در همین راستاست که نوازندگان پیانو قدرت بیشتری در حل مشکلات و انجام چند کار در عین درستی و با روش های منطقی دارند و خب البته همه اینها می تواند از ذهن خلاقشان نشات بگیرد که انجام چند کار همزمان و مهارت رفع مشکلات را برایشان آسان می کند.