والدین محترم؛ تربیت صحیح جنسی حق بچههاست ...
به گزارش سرویس خانواده پایگاه خبری ساعدنیوز، حیات جنسی انسان از زمان تولد آغاز میشود و در دوران بلوغ به اوج خود میرسد. در این دوران حساس، اگر تربیت جنسی به طور جدی موردتوجه قرار نگیرد، نوجوانان ممکن است به دلیل وجود غرایض، دچار آسیبهای جدی شوند و زمینه انحرافات برای آنها فراهم گردد؛ بنابراین، تربیت جنسی از اهمیت بالایی برخوردار است و باید زمینهای مناسب برای رشد غریزه جنسی فراهم شود تا نوجوانان دچار لغزشهای جنسی نشوند و به تکامل فردی و اجتماعی برسند. «زهرا رشیدی» روانشناس کودک و نوجوان از مسئله تربیت جنسی و راه و روش و چگونگی آن میگوید.
*تربیتی جنسی چیست؟
تربیت جنسی؛ فراهمکردن زمینه مناسب برای رشد غریزه جنسی است که از بدو تولد در انسان وجود دارد و باید بهنوعی کنترل و هدایت شود که نهتنها به کودک و نوجوان آسیب نزند و زمینه انحطاط و لغزش را فراهم نکند بلکه سبب تکامل و رشد فردی و اجتماعی او باشد.
* دو دیدگاه در چگونگی آموزش مسائل جنسی به فرزندان
در تربیت جنسی دو دیدگاه وجود دارد. رشیدی در توضیح این دو دیدگاه میگوید: « بعضی از افراد معتقدند اگر در این زمینه به فرزندانمان آگاهی بدهیم کنجکاو میشوند اما دیدگاه دیگر معتقد است اگر بچهها را آگاه کنیم از آسیبهای احتمالی به آنها پیشگیری خواهد شد. ما طرفدار نظریه دوم هستیم و تجربه ثابت میکند بچهای که در حد سن خودش از خودمراقبتی و مسائل اطرافش آگاهی دارد اگر در معرض خطر قرار بگیرد آسیب کمتری او را تهدید خواهد کرد.»
*هدف از تربیت جنسی
روانشناس کودک و نوجوان، تربیت جنسی کودکان و نوجوانان را وسیلهای برای مراقبت از فرزندانمان و بهنوعی جلوگیری از آسیبهای احتمالی به آنها میداند و میگوید: «در مسئله تربیت جنسی هدف این است که ابتدا در مورد مسائل و نکات مهم جنسی و سپس در مورد دورههای رشدی هر کودک صحبت کنیم و بعد از آنها به مسئله سوءاستفادههای جنسی بپردازیم؛ اینکه در مقابل چنین رفتارها و معضلاتی باید چه واکنشی داشته باشیم و در مواجهه با این موارد چطور برخورد کنیم. در بحث تربیت جنسی هدف، آموزش مسائل زناشویی نیست بلکه قرار است فقط در مورد دورههای رشد جنسی صحبت کنیم؛ درباره مقابله با مسائلی که برای هر فرد در هر دوره رخ میدهد و در مورد بلوغ. اینکه چطور و چگونه به هر کودک یا نوجوان مسئله بلوغ را توضیح بدهیم. اینکه فرزندانمان باید در مقابله و مواجهه با تعرضها چه کنند و چه رفتاری داشته باشند.»
* تربیت جنسی فرزندان برعهده والدین است
والدین بهعنوان امانتداران فرزندان از سوی پروردگار مسئولیت تربیت آنها را بر عهده دارند و باید بهدرستی این مسئولیت خطیر را انجام دهند تا فرزندانشان از انحطاط و لغزش دور بمانند. تربیت جنسی که شامل هدایت و کنترل غرایز است، وظیفهای مهم برای والدین است تا فرزندان را برای تشکیل زندگی سالم آماده کنند. رشیدی با طرح این پرسش که چرا معتقدیم درباره تربیت جنسی لازم است والدین با فرزند خود صحبت کنند؟ میگوید: « ازآنجاکه این مسئله، مهمترین مسئله در رابطه هر فرد با پدر و مادرش و در واقع یک حرف والد و فرزندی است باید والدین در این زمینه با فرزندشان هم صحبت شوند. اگر بچهها چنین اطلاعات مهمی را از معلم، مشاور و یا افراد دیگر دریافت کنند این افراد منبع اطلاعات برای آنها خواهند شد درحالیکه عمیقترین رابطه باید بین بچهها با والدینشان ایجاد شود نه افراد دیگر. برای همین است که ضرورت دارد پدر و مادر آموزشهای لازم را در این زمینه دریافت کنند تا بتوانند آنها را به فرزندان خود منتقل کنند و در تربیت صحیح آنها موفق باشند.»
*آگاهی فراوان؛برگ برنده والدین در زمانه ای پر خطر
متأسفانه امروزه فرزندانمان با در اختیار داشتن موبایل، لپتاپ و مواردی ازاینقبیل در معرض دریافت اطلاعات جنسی فراوان قرار دارند. بهآسانی و با یک کلیک میتوانند وارد دنیای مجازی شوند. دنیایی پر از خطر و سراسر تهدید و آسیب.رشیدی با تأکید بر لزوم توجه ویژه به فرزندان در این دوره حساس و بهنوعی نگرانکننده میگوید: « لازم است در چنین شرایط حساس و پر تهدید در مورد همه مسائلی که فرزندمان با آن مواجه است صحبت کنیم. چنانچه ما بهعنوان یک والد آگاهی لازم را نداشته باشیم نمیتوانیم به فرزندی که آسیبپذیر و در معرض خطر قرار دارد کمک کنیم. درعینحال باید بتوانیم پاسخگوی سؤالات فراوان کودکان و نوجوانانمان نیز باشیم.اینکه من از کجا آمدهام؟! بچه چهطور تشکیل میشود؟! رابطه جنسی یعنی چه؟! اسم اندامهای جنسی چیست؟! و بسیاری سؤالات دیگر که از سنین بسیار پایین و حدود 4_3 سالگی آغاز و تا نوجوانی ذهن فرزندانمان را به خود مشغول میکند.»
*عواملی که در تربیت جنسی نقش دارند
عوامل مؤثر در تربیت جنسی شامل خانواده و محیط اجتماعی هستند. خانواده نقش کلیدی در شکلگیری شخصیت نوجوان دارد و میتواند هویت جنسی فرزندان را بهخوبی شکوفا کند. همچنین، عوامل اجتماعی و محیطی نیز میتوانند به رشد یا انحراف افراد کمک کنند و نباید نسبت به این مسائل بیتفاوت بود.
*با ما همراه باشید
رشیدی برخورد صحیح در مقابل سؤالات فرزندان در زمینه مسائل جنسی؛ بدون هل شدن، اضطراب و نگرانی و درعینحال ارائه پاسخی در خور و مناسب سنوسال کودک و نوجوان و قانعکننده برای او را از جمله مواردی عرفی میکند که قرار است والدین در مبحث تربیت جنسی آموزش ببینند و تأکید میکند این سلسله مباحث در نظر دارد راهگشای این مسیر باشید.