به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، زمانی که درباره ی اجزای خودرو و فرایند حرکت خودرو صحبت می کنیم؛ گیربکس یکی از مهم ترین اجزای خودرو و سیستم انتقال قدرت خودرو است. گیربکس در لغت به معنی جعبه دنده پیشرانه گفته می شود.
درواقع گیربکس در مسیر انتقال قدرت از موتور به چرخ های محرک، بعد از سیستم کلاچ، گیربکس یا جعبه دنده وجود دارد. همان طور ک می دانید، موتور خودرو وظیفه ی تولید قدرت را دارد؛ که این قدرت توسط گیربکس به چرخ ها خودرو انتقال می یابد.
گیربکس (سیستم انتقال نیرو در خودرو)، وسیله ای است از دنده، کلاچ و قطعات محرک برای انتقال نیرو از موتور به چرخ ها استفاده می شود. درحرکت خودرو موتور، دور محدودی دارد. بافرمان راننده و تغییر دنده، دور موتور خودرو تغییر می کند و می توان با حرکت و سرعت بهتر رانندگی کرد.
راهکارهایی برای افزایش عمر گیربکس اتوماتیک
آیا می دانید در خودروهای گیربکس اتوماتیک، خلاص رانندگی کردن در سراشیبی منجر به کاهش مصرف سوخت نمی شود؟
این تصور در مورد خودروهای گیربکس اتوماتیک اصلا درست نیست و تنها باعث فشار آمدن به گیربکس خودرو می شود. چرا که سیستم خودروهای اتومات آنقدر پیشرفته هست که در سراشیبی ها سوخت رسانی به موتور را کنترل و کم کند.
آیا می دانید که بهتر است بگذارید خودرو به آرامی از حالت خلاص (Neutral) به حالت (Drive) برسد؟
حتما پاسخ می دهید مگر کسی کاری به غیر از این می کند! جواب بله است. افراد بسیاری هستند که اطلاعات کافی ندارند و فکر می کنند برای بیشتر شدن شتاب اولیه می توانند از همان ابتدا وضعیت ماشین را به Drive تغییر بدهند و با فشردن پدال گاز حرکت کنند. آنها کاملا در اشتباه هستند. مطمئن باشید این کار جز خسارت و هزینه های گزاف تعمیرات، هیچ نتیجه دیگری برای شما نخواهد داشت.
آیا می دانید در دفترچه خودروی تان نوع روغن مخصوص آن نوشته شده است؟
انتخاب روغن گیربکس مناسب در خودروهای گیربکس اتوماتیک از ضروریات است بنابراین در دفترچه راهنمای خودروی شما حتما به آن اشاره شده است. قطعات داخلی گیربکس اتوماتیک به علت عملکردشان بسیار داغ می شوند؛ پس وجود روغن کافی، سالم و متناسب با آن امری بسیار حیاتی است.
برای چک کردن عملکرد صحیح دنده ها و مابقی متعلقات گیربکس اتوماتیک و جلوگیری از بروز مشکل، بهترین گزینه سرویس های دوره ای است. خود شما هم می توانید در فواصل معین به آن سرکشی کنید. در بسیاری از خودروهای دنده اتوماتیک چک کردن گیج روغن کاری آسان و شبیه به سایر خودروهاست.
نکته: به طور کلی متخصصان حوزه خودرو توصیه می کنند روغن گیربکس را سالی یک بار تعویض کنید.
آیا می دانید تعویض حالت های گیربکس اتوماتیک باید در حالت سکون کامل خودرو باشد؟
در خودروهای اتوماتیک، عملکرد مکانیکی تعویض حالت گیربکس با اصطحکاکی همراه است که در صورت ساکن بودن فشار و سایش کمتری را متحمل خواهد شد. مثلا اگر در حال حرکت هستید و یکباره تصمیم می گیرید که دنده عقب بروید؛ نباید قبل از ایست کامل خودرو را از حالت Drive (رانندگی) به Reverse (دنده عقب) تغییر دهید.
این مسئله برای توقف هنگام پارک کردن هم صدق می کند. یعنی شما نباید قبل از توقف کامل خودروی تان حالت پارک (park) را انتخاب کنید.
آیا می دانید بالا رفتن دمای موتور قبل از هر قسمت، روی عملکرد گیربکس تاثیر می گذارد؟
سیستم خنک کننده خودروها علاوه بر کاهش دمای موتور، از بالا رفتن دمای روغن گیربکس هم جلوگیری می کند اما به طور کلی بالا رفتن دمای موتور نیز روی صحت گیربکس موثر خواهد بود. به همین دلیل سیستم خنک کننده کنترل دمای تمام این قسمت ها را بر عهده می گیرد. پس هیچوقت از سرویس سیستم خنک کننده خودروی تان غافل نشوید.
آیا می دانید گیربکس اتوماتیک فیلتر دارد؟
بله برخی از گیربکس های اتوماتیک دارای فیلتر هستند؛ به همین علت هم هست که باید هنگام تخلیه روغن گیربکس فیلتر آن را هم تعویض کنید. البته اکثر این خودروها فیلتر ندارند؛ شما باید برای دانستن این مسئله به مدل خودروی تان رجوع کنید.
استفاده کردن از خودروی دنده اتومات به عنوان یدک کش خصوصا در هوای گرم و استفاده طولانی مدت از زاپاس به عنوان تایر از جمله مسائلی است که انجامشان برای گیربکس اتوماتیک بسیار مضر است و منجر به خسارات جبران ناپذیری خواهد شد.