به دوران گذشته انسان ها که رجوع می کنیم، می بینیم بعضی افراد از خاطرات خوش گذشته مثل عیدی گرفتن و خاطرات آن صحبت می کنند و به شرح داستان هایی می پردازند که تصاویر بسیار خوب و جالبی را در ذهن آنها به وجود آورده است. به ویژه بچه ها عیدی گرفتن را بسیار دوست دارند و از آن لذت می برند. به علاوه، این کار حکم ابراز علاقه و احترام گذاشتن را دارد و برای هر فردی مهم است. وقتی افراد به یکدیگر کارت تبریک می دهند به این معناست که برای هم ارزش و احترام قائل هستند. در عید نوروز ما ایرانیان به بچه ها گفته می شود که عمو نوروز برای آنها عیدی می آورد و آن را زیر بالش آنان قرار می دهد. مسیحیان نیز می گویند که شب کریسمس بابانوئل هدیه هایی به درخت کریسمس آویزان می کند ؛ و آنان نیز همچون ما در سال جدید به یکدیگر هدیه می دهند و به ویژه به بچه ها.یکی از سنت های زیبای ایرانیان این بوده است که بزرگترها به کوچکترها عیدی می دهند؛ و سنت این بوده که از پول نو استفاده کنند؛ چه به صورت سکه و چه پول کاغذی؛ سعی می شده که نو و براق باشد؛ به این معنا که سال نو، پول نو و زندگی نو.
البته بعضی افراد به عنوان عیدی به کودکان کادو می دهند که این هم رسم بدی نیست؛ به هر حال نباید هدیه بسیار گرانقیمت یا مبلغ عیدی بسیار زیاد باشد. زیرا در این صورت همه از عهده چنین کاری برنمی آیند (ضمن این که اصلاً درست هم نیست)؛ و امکان دارد همین مسئله رقابت به وجود آورد و تا حدی باعث قطع ارتباط بعضی خانواده ها با یکدیگر شود. توصیه می کنیم مقدار کمی پول با توجه به سن و سال بچه ها برای عیدی در نظر گرفته شود؛ برای بچه های کوچکتر کمتر و برای بچه های بزرگتر بیشتر؛ در این شرایط کودکان می توانند حق انتخاب داشته باشند و خودشان با آن پول از مغازه چیزی را انتخاب کنند.
نکات عیدی دادن به کودکان
امروزه بیشتر خانواده ها ، برای عیدی کودکان ، پول در نظر می گیرند و برخی از والدین پول بچه ها را به بهانه های مختلفی از آنها می گیرند .مثلا پول را تو گم می کنی ، بده من برات نگه دارم و یا بهانه های دیگر .به هردلیلی که باشد کودک را از داشتن لذت عیدی محروم می کنید که کار درستی نیست.عیدی کودکان را باید به خودشان بدهید و اگر سن آنها کم است و نمی توانند آن را خرج کنند باید به یک مغازه بروید و به انتخاب کودک وسیله ای را خریداری کنید تا لذت این عیدی را دو چندان کنید.تا حد ممکن عیدی کودکان را صرف هزینه خود یا امور منزل نکنید؛ زیرا تاثیر بدی در روحیه آنها می گذارد . در صورت ضرورت می توان با گذاشتن مبلغی به روی آن به عنوان تشکر در موعد مقرر به کودک تحویل دهید.
عیدی را پس انداز کنید
به کودکان پس انداز کردن عیدی را بیاموزید و به آنها بگویید که در صورت انجام این کار ، سودی نیز به آنها تعلق می گیرد. هنگام افتتاح حساب ، فرزند خود را نیز به بانک ببرید تا هم با بانک آشنا شود و احساس خوبی از کار خود داشته باشد .در صورت داشتن کودکان دوقلو ، برای هرکدام، حساب جداگانه ای باز کنید تا از همان کودکی حس استقلال و انضباط را فرا گیرند.
عیدی دادن با احترام و نوازش
هنگام دادن عیدی ، بهتر است کودک را نوازش کرده و ببوسید تا با احترام بیشتری به آنها عیدی تقدیم کنید . این نوزش و احترام تاثیر زیادی بر روحیه آنها می گذارد.
مهم عیدی گرفتن است
کودکان معمولا در این ایام با یکدیگر در مورد عیدی های خود صحبت می کنند . در این میان اجگر کودک شما عیدی کمتی دریافت کرده است شاید ناراحت شود . در این صورت شما باید به او بیاموزید که مبلغ عیدی مهم نیست بلکه موضوع مهم ، اصل عیدی گرفتن است.همچنین شما نیز نباید از کودکان دیگر مبالغ عیدی آنها را بپرسید ؛ چون احتمال دارد به خاطر بزرگ نمایی و کم نیاوردن در برابر دیگران ، به دروغ متوسل شوند.
پول عیدی را با اسکناس نو و به تعداد بیشتر بدهید
قبل از رسیدن ایام نوروز برای عیدی کودکان ،اسکناس های تازه و نو تهیه کنید زیرا اسکناس های نو، تأثیر مثبتی بر کودکان می گذارد. کودکان در سنین پائین معمولا از تعداد بیشتر این اسکناسها را بسیار مشاهده شده که کودکان سنین پایین، از تعداد اسکناس ها لذت می برند تا از مبلغ آن. بنابراین بهتر است از اسکناسهای با مبالغ کمتر در تعداد زیاد برای عیدی استفاده کنید.
اجازه شمارش اسکناسها را به کودکان بدهید
معمولا کودکان از شمردن پولهای خود لذت می برند .این کار موجب آموزش شمارش نیز به طور مستقیم می شود.
عیدی گران ندهید
هممه مردم توانایی دادن هدایای گرانقیمت را ندارن .اگ شما توانایی انجام چنین کاری دارید ، امکان ایجاد رقابت به وجود می آید و ممکن است ارتباط برخی از خانواده ها به خاطر این موضوع قطع شود.برای عیدی مقداری متناسب را در نظر بگیرید مثلا برای کودکان خردسال کمتر و برای بچه های بزرگ تر بیشتر.اگر چند کودک به طور همزمان به منزل شما آمدند به طور مساوی به آنه عیدی دهید تا تفاوتی میان آنها قائل نشوید.
مسخره نکنید
پدر و مادرها باید به فرزندان خود تشکر و قدردانی را آموزش دهند. به جای اینکه از عیدی کودک انتقاد کنید ، از نظر ارزش مادی آن صحبت کرده و یا شخص عیدی دهنده را قضاوت کنید، به فرزندان فرهنگ و آداب قدردانی را بیاموزید . اگر در صورتی ، تبعیض دیگران در عیدی دان به کودک شما را مشاهده کردید با کودک خود هم عقیده نشویدتا این مسئله در ذهن او باقی نماند.
چشم و هم چشمی را یاد ندهید
کودکان باید از طریق والدین یاد بگیرند که دادن عیدی از طرف بزرگترها ضروری نیست و ممکن است که فردی به آنها عیدی ندهد . همچنین اگر کسی به آنها عیدی داد باید از او تشکر کنند.بزرگترها نیز نباید در دادن عیدی با یکدیگر رقابت کنند.
عیدی مشترک ندهید
عیدی دو کودک را با یک اسکناس ندهید زیرا این کار میان آنها اختلاف ایجاد می کند.
به موقع عیدی بدهید
دادن عیدی کودکان را به وقت دیگر موکول نکنید . زیرا شادی و لذت آن را از بین می برید . این وظییفه شما است که اگر می خواهید عیدی بدهید ، در همان زمان مناسب به کودک هدیه کنید.
نحوه مدیریت عیدی ها
بهتر است چند نکته درباره مدیریت عیدی بچه ها را در نظر داشته باشیم نخست اینکه همانطور که جلوتر ذکر شد بهتر است که مدیریت آن را به دست خود بچه ها بسپاریم و برای بچه ها اعتمادسازی کنیم یعنی این طور نباشد که عیدی هایشان را خرج کنیم می توانیم یک باکس یا قلک برایشان مشخص کنیم و بگوییم عیدی هایشان را در آن ذخیره کنند و هر زمان که به وسیله ای نیاز دارند یا دوست دارند آن را داشته باشند از ذخیره عیدی شأن خرج کنند و اگر هم میزان آن کم است می توانیم ما هم کمکی مالی به آنها داشته باشیم تا بتوانند آن وسیله را تهیه کنند در این صورت بچه ها قدری حساب و کتاب لوازمی که نیاز یا علاقه شأن است هم دستشان می آید.اگر کودک شما به سن تشخیص و نزدیک نوجوانی رسیده بهتر است که با او صحبت کنید و بهترین راه ذخیره پول مثل نگه داشتن پول به نام خودش در بانک را در نظر داشته باشید.