شاید مهمترین و بهترین راه محافظت از کودکان توسط والدین، آموش چگونگی آگاهی و مراقب در موقعیتهای بالقوه خطرناک به آنها باشد. آموزش این امر به آنها در برخورد با غریبهها و همچنین افراد بزرگسال آشنا نیز که ممکن است نیت خوبی نداشته باشند، کمک خواهد کرد. به کودکان کمک کنید تا علائم هشداردهنده درباره یک رفتار مشکوک را شناسایی کرده و تشخیص دهند، رفتارهایی مشکوک مواقعی نظیر زمانی که یک بزرگسال از آنها میخواهد که از والدین خود نافرمانی کنند یا کاری را بدون اجازه از آنها انجام دهند، یا مثلا از آنها میخواهد تا رازی را بدون اطلاع والدین خود حفظ کنند، یا از کودکان کمکی خارج از عرف و حالت نرمال میخواهند، یا به هر طریقی باعث میشود کودک احساس ناراحتی و عدم امنیت را تجربه کند. همچنین به فرزندان خود این آگاهی را بدهید که یک بزرگسال هرگز نباید از کودک کمکی درخواست نماید.
همچنین باید با فرزندان خود در مورد نحوه برخورد با موقعیت های خطرناک و چالش برانگیز نیز صحبت نمایید. یکی از راه های موجود این است که به آنها این تکنیک را آموزش دهید: “نه، برو، فریاد بزن، بگو.” این بدین معناست که آنها بیاموزند تا اگر در موقعیتهای خطرناکی گیر کردند، بایستی نه بگویند، فرار کنند، تا جایی که میتوانند فریاد بزنند و به یک بزرگسال مورد اعتماد بگویند که چه اتفاقی افتاده است. مطمئن شوید که فرزندانتان به درستی آگاه هستند که نه گفتن به بزرگسالان در موقعیتهای خطرناک و فریاد زدن برای حفظ امنیت، حتی اگر در داخل محیط خانه، هیچ اشکالی ندارد. بسیار بهتر است که این کار را در موقعیت های چالش برانگیز مختلفی تمرین کنید تا فرزندان شما درباره نوع رفتار و عملکرد مطلوب و متناسب با آن موقعیت، اطمینان حاصل نمایند. در اینجا به چند سناریو احتمالی اشاره میکنیم:
فرد غریبه ای که بسیار هم خوشتیپ و آراسته است، در پارک به فرزند شما نزدیک م شود و برای یافتن سگ گم شده اش از او کمک میخواهد.
زنی که در همسایگی شما زندگی میکند، اما کودک هرگز با او صحبت نکرده است و او را به خوبی نمی شناسد، فرزند شما را برای یک میان وعده به خانه خود دعوت می کند.
غریبه ای از فرزند شما میپرسد که آیا میخواهد از مدرسه به خانه برگردد و تمال دارد تا او را در طول مسیر همراهی کند؟
فرزند شما فکر میکند که توسط فردی ناآشنا تحت تعقیب قرار گرفته است.
فرد بزرگسالی که کودک شما او را میشناسد، حرفی میزند یا عملی انجام می دهد که باعث میشود احساس بد یا ناراحتی در کودک ایجاد شود.
در حالی که فرزند شما از خانه یکی از دوستانش به خانه بازمیگردد، ماشینی جلو میآید و غریبه ای از او درخواست راهنمایی یا آدرس دارد.
ویدیوی زیر به کودکان کمک میکند تا در برخورد با افراد غریبه و درخواست نامعقول آنها از خود مرافقبت نماید.
همواره در مورد موقعیت مکانی و رفت و آمدهای کودک خود به طور دقیق و جزئی اطلاع داشته باشید. یک قانون را از سال های اولیه تعیین نموده و بر آن اصرار ورزید، که فرزندتان باید حتما قبل از رفتن به هر جایی از شما اجازه گرفته یا با شما تماس بگیرد. به فرزندتان شماره تلفن همراه و محل کار خود را بدهید تا بتواند همیشه با شما تماس گرفته و در صورت نیاز در ارتباط باشد. مکانهای امن را برای کودک خود توصیف و توصیه نمایید، مکانهای امن برای بازی، رفت و آمد و دریافت کمک را به او معرفی کنید و چند با او را برای رسیدن به آنها همراهی نمایید.
به کودکان بیاموزید که به غرایز خود اعتماد کنند. توضیح دهید که اگر هر زمانی احساس ترس یا ناراحتی کردند، باید تا جایی که میتوانند هرچه سریعتر از آن مکان دور شده و به بزرگسالان خود را در جریان قرار دهند. به آنها این آگاهی را بدهید که گاهی اوقات حتی ممکن است بزرگسالانی که به خوبی میشناسند نیز باعث ایجاد احساس ناراحتی در آنها شوند، و آنها در چنین مواقعی نیز باید هرچه سریعتر از محل دور شده و به بزرگسال دیگری را دربازه آنچه اتفاق افتاده است، آگاه نمایند. به کودکان اطمینان دهید که در صورت نیاز به آنها کمک خواهید کرد.
به فرزندان خود بیاموزید که قاطعیت داشته باشند. اطمینان یابید که آنها به خوبی می دانند که نه گفتن به یک فرد بزرگسال و فرار از او در موقعیتهای خطرناک هیچ اشکالی ندارد.
فرزندان خود را به بازی با دیگران تشویق کنید. اما تواما به آنها بیاموزید تا حریم خود و دیگران را حفظ نمایند!