ساعدنیوز
ساعدنیوز

پیامدهای روانی کودک همسری و ازدواج در سنین کم

  سه شنبه، 25 آذر 1399   زمان مطالعه 7 دقیقه
پیامدهای روانی کودک همسری و ازدواج در سنین کم
بسیاری از مدافعان کودک همسری به این نکته اشاره می کنند که هر زمان کودک به بلوغ جنسی رسید و برای ازدواج ابراز تمایل کرد، ازدواج برای او بلامانع است. اما آنچه این افراد از آن غافل هستند این است که بلوغ فکری و آمادگی ذهنی و روحی برای ازدواج بسیار مهم تر از بیداری یک غریزه طبیعی است که می توان آن را کنترل کرد.

به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، ازدواج در سنین پایین در درصد بالایی از موارد نه به دلیل تمایل شخصی و رسیدن به بلوغ جنسی رخ می دهد، که به دلیل فقر خانواده، خرده فرهنگ های غلط اجتماعی و داشتن پدران ضعیف رخ می دهد.

از سوی دیگر، در این دسته دختران میزان اطاعت پذیری محض بیشتر است که زندگی مردسالار را ساده تر می کند. تمتع و لذت جویی جنسی بیشتر مردان از طراوت دختران کم سن و سال نیز باعث گرایش به این نوع ازدواج شده است.

فرار از شرایط سخت خانواده از دیگر دلایل ابراز تمایل برخی از کودکان به ازدواج است.

پیامدهای اجتماعی و روانی کودک همسری چیست؟

  • مانعی بر سر راه شکوفایی شخصیت فردی و اجتماعی مستقل فرد
  • تضعیف سطح آموزش و تربیت نسل بعد به دلیل افت تحصیل یا ترک تحصیل دختران
  • افت کارایی و اثربخشی مادر آینده به دلیل عدم آگاهی از جنبه های تربیت و پرورش فرزند
  • وارد شدن آسیب های شناختی و روانی به کودک به دلیل ازدواج در برهه ای که شخصیت وی در حال شکل گیری است
  • افزایش احتمال استرس، اختلالات اضطرابی و تجربه خشونت خانگی
  • ایجاد خشم در کودک نسبت به جامعه و خانواده که می تواند موجب بدبینی به جامعه، احساس عدم همبستگی با جامعه و تمایل به انتقام گیری از جامعه شود.
  • افزایش احتمال خودکشی به دلیل فقدان احساس خوشحالی و خوشبختی، تحمل فشارهای روحی، روانی و جسمی زیاد و فقدان حمایت از سوی خانواده و جامعه

چرا کودک همسری خشونت علیه زنان به شمار می رود؟

خشونت علیه زنان پدیده ای جهانی است که میلیون ها زن در سراسر جهان دچار آن هستند و کودک همسری یکی از مظاهر این خشونت است.

در بسیاری از موارد، والدین تصور می کنند دخترشان آمادگی ازدواج در سن پایین را دارد و ازدواج می تواند از او در برابر تجاوز جنسی و جسمی محافظت کند؛ باوری که از پایه غلط است. در واقع، کودک همسری به خصوص در مواردی که به دلیل فقر، بی سوادی و اجبار باشد، دختر را در معرض خشونت جسمی، جنسی و روانی قرار می دهد.

در ادامه برخی از دلایل نیاز به مقابله با کودک همسری بررسی می شود.

خشونت علیه زنان تا زمانی که دختران در کودکی ازدواج می کنند پایان نمی یابد:

در تمام جهان تلاش برای پایان دادن به خشونت علیه زنان در حال انجام است. اما این تلاش ها تا زمانی که کودکان در معرض انواع خشونت های ناشی از اجبار به ازدواج هستند، به سرانجام نخواهد رسید.

کودکان بیشتر در برابر خشونت جسمی آسیب پذیر هستند:

دخترانی که در سن کم ازدواج می کنند، به طور خاص در معرض خشونت از سوی همسر و خانواده او قرار دارند. احتمال کتک خوردن آنها بیشتر از دخترانی است که در سنین بالاتر ازدواج می کنند و فیزیک بدنی بزرگ تری دارند. هر چه فاصله سنی بین زوجین بیشتر باشد، احتمال تجربه خشونت بیشتر می شود.

کودک قدرت تصمیم گیری ندارد:

ازدواج زودهنگام باعث می شود که کودک فشارهای عاطفی زیادی از سوی خانواده دریافت کند و همسر و خانواده همسرش توانایی تصمیم گیری او برای زندگی و بدنش را محدود کنند. شروع اجباری رابطه جنسی و بارداری زودهنگام می تواند تبعات روانی زیادی بر دختران کم سن و سال داشته باشد. زمانی که سلیمه در ۱۲ سالگی ازدواج کرد نمی توانست نظر خود را در مورد تمایل به بچه داشتن ابراز کند. او حتی نمی توانست در مورد نوع پوشش و شکل چیدمان اتاقش نظر دهد. به بهانه بی تجربگی و کم عقلی همه به جای او تصمیم می گرفتند. حالا آنقدر همه به این رفتار با او عادت کرده اند، که در بزرگسالی نه تنها از خود اختیاری ندارد، که خود نیز اعتماد به نفس لازم برای ابراز عقیده را ندارد.

تجربه رابطه جنسی از نظر بیشتر این دختران ناخوشایند بوده است:

عروسک پارچه ای سلیمه را از دستش کشیدند و او را راهی اتاق خوابی جدید و ناشناخته کردند. اتاقی که حتی نمی دانست چه چیزی در انتظارش است. سلیمه در تجربه این موقعیت تنها نیست. تحقیقات نشان می دهد که احتمال توصیف رابطه زناشویی به عنوان خشونت جنسی و جسمی در این دختران ۵۰ درصد بیشتر از دخترانی است که پس از ۱۸ سالگی ازدواج کرده اند. فقدان آموزش های جنسی این تجربه را تلخ تر هم می کند.

کودک همسری نرخ مرگ و میر مادران باردار را افزایش می دهد:

کودکانی که پیش از آمادگی بدن خود باردار می شوند، در معرض عوارض بارداری و زایمان قرار می گیرند. نرخ مرگ و میر مادران باردار در دختران زیر ۱۵ سال بسیار بالاست. بارداری زیر ۱۸ سال درست به اندازه بارداری بالای ۴۰ سال برای مادر و نوزاد خطرناک است.

چرا ازدواج زودهنگام حتی برای نوجوانانی که خود به این کار ابراز تمایل می کنند نیز خطرناک است؟

کمی به ایده آل های خود در دوره نوجوانی بیاندیشید! احتمالا آن زمان عاشق مهمانی و دورهمی بودید، اما حالا از جمع فراری هستید و ترجیح می دهید اوقات فراغت خود را در خانه بمانید. شاید آن زمان عاشق پزشکی بوده اید، اما حالا حتی از دیدن خون نیز فشارتان می افتد. در دوره نوجوانی برون گرا بوده اید، اما حالا در بزرگسالی درون گراتر شده اید. در نوجوانی اعتقاد داشتید که همه اطرافیانتان آدم هایی صادق و خوش قلب هستند، اما در کوران زندگی امروز بدبین تر شده اید. در روزهای سرخوشی نوجوانی عاشق بچه های کوچک بوده اید، اما در بزرگسالی به دلیل فشارهای مالی علاقه ای به داشتن بچه ندارید. حتما در اطرافتان بسیاری را دیده اید که از بسیاری از انتخاب های خود در دوره نوجوانی احساس پشیمانی می کنند. بسیار دیده می شود که افراد از انتخاب رشته تحصیلی نیز ابراز نارضایتی می کنند و تعجب می کنند چرا این کار را کرده اند.

این گونه تغییرات در اغلب نوجوانان پیش می آید، چرا که شخصیت ما در دوره نوجوانی به طور کامل شکل نگرفته است. نوجوانی که امروز یک شیوه و مسلک رفتاری را از خود نشان می دهد، فردا شاید تا حد زیادی متفاوت باشد.

حالا تصور کنید سال ها از ازدواجتان می گذرد اما برخلاف حرف های دوره نوجوانی و روزهای عاشقی در زندگی همسرتان نه خبری از جاده و سفر است، نه پزشک شده است و نه حتی تمایلی به داشتن بچه دارد. آیا واقعا این همان فردی بود که روزی با او ازدواج کردید؟ این همه تفاوت چطور ممکن شده است؟

تفاوت های فوق کمترین و ساده ترین مواردی است که ممکن است در زندگی نوجوانانی پیش بیاید که ازدواج زودهنگام داشته اند. برخلاف مدافعان کودک همسری، روانشناسان معتقدند به دلیل عدم شکل گیری کامل شخصیت در نوجوانان، ازدواج زودهنگام می تواند حتی این دسته افراد را نیز در آینده با مشکل مواجه کند.

بسیاری از مدافعان کودک همسری به این نکته اشاره می کنند که هر زمان کودک به بلوغ جنسی رسید و برای ازدواج ابراز تمایل کرد، ازدواج برای او بلامانع است. اما آنچه این افراد از آن غافل هستند این است که بلوغ فکری و آمادگی ذهنی و روحی برای ازدواج بسیار مهم تر از بیداری یک غریزه طبیعی است که می توان آن را کنترل کرد. ازدواج کودکی که هنوز مهارت های اجتماعی را نیاموخته است، چیزی از زندگی مشترک و استراتژی های حفظ آن نمی داند، فاقد قدرت تصمیم گیری و انسجام هویتی است، نتیجه مطلوبی نخواهد داشت.

چگونه می توان از کودک همسری جلوگیری کرد؟

هر چند از وظایف مجلس و دولت قانون گذاری و نظارت بر اجرای قانون است، اما آنچه باعث ایجاد ضمانت اجرایی یک قانون می شود، آموزش است. آموزش جامعه درباره تاثیرات و هزینه های روانی و اجتماعی ازدواج زودهنگام فرزندان، بهبود معیشت خانواده ها و تغییر سنت های غلط می تواند کودکان زیادی را از آینده ای مبهم نجات دهد.

زندگی دخترانی که در سنین پایین ازدواج می کنند از انواع خشونت های واقعی اما ناگفته پر است. خشونت هایی که از قضا زیر چتر رضایت جامعه رخ می دهند. با وجود پیشرفت هایی که انجام شده است، جهان هنوز هم در برابر بسیاری از زنان و دختران ظالم و بی تفاوت مانده است و زنان زیادی هر روز قربانی خشونت در سایه سنت های پذیرفته شده جامعه خود می شوند. کودک همسری را نباید زیر سایه سنت یا فرهنگ توجیه کرد.

دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
رهبر معظم انقلاب: از وقتی که رهبر شده‌ام آجیل نخوردم؛ چون رهبر باید مثل فقرا زندگی کند! (500 نظر) 10 اقدامِ منجر به گرانی در 100 روز (254 نظر) 10 ایده تبلیغات مؤثر برای کسب‌وکارهای کوچک (246 نظر) (تصاویر) سفر به عصر قاجار؛ منظره‌های «کلاردشت»، 158 سال قبل (244 نظر) داریوش ارجمند: زنی که وزنه برداری می کند نه رَحِم دارد و نه تخمدان ریش درآورده نه می‌تواند شوهر کند و نه می‌تواند بچه داشته باشد! (243 نظر) مهران مدیری: من رفتم مسافرت و بهترین هتل اون شهر رو پیدا کردم ولی من رو نشناخت و گفت اتاقامون پُره، من هنوزم که هنوزه فکر میکنم دارم خواب میبینم+ویدیو (191 نظر) آخرین جشن تولد ساده و خلوت بهاره سرگل زایی، یکی از استعدادهای برتر کشورمان/ روحت شاد بانوی کرمانی+عکس (99 نظر) مهراب قاسم خانی: معرفی میکنم عضو جدید خانواده/ چه پشمالو و گوگولی هم هست+عکس (77 نظر) شهرام قائدی: دنیا دیگه نمیزاد مادرهای مارو، مادر من هیچوقت کرم به دستش نزد، نفهمید مو رنگ کردن چیه لباس خونه با مهمونی چه فرقی داره...+ویدیو (65 نظر) بهاره رهنما: من کاهل نماز بودم که بعد از شرط گذاشتن همسر دومم درباره نماز خواندن الان نمازم را میخوانم و دیگه کاهل نماز نیستم (61 نظر) رونالدو: برای اولین بار جورجینا را برای شام دعوت کردم متعجب بود چون باورش نمی شد که به جای اتوبوس با بوگاتی به خانه برمی گردد+فیلم (47 نظر) مازیار لرستانی: ای کاش به جای روز زن و روز مرد، روز شرف و انسانیت داشتیم+عکس (41 نظر) خلاقیت خنده دار پدر ایرانی با طراحی سینما در توالت خانه اش حماسه آفرید+عکس/ هنر نزد ایرانیان است و بس😂 (41 نظر) پریناز ایزدیار؛ هرچقدر هم شلوغ باشم بازم وقت دارم که به ازدواج فکر کنم، شرایط خانواده‌مون این مدلی نیست که ازدواج حتما باید سنتی باشه یا نباشه، ولی خودم دوست دارم همسرم رو انتخاب کنم (39 نظر) مهران مدیری: شایعه نیست؛ هواپیمای شخصی دارم سوئیچ رو هم دادم به بچه‌های پشت صحنه! / برشی از برنامه تلویزیونی جذاب «دورهمی» با اجرای بی‌نظیر مهران مدیری (39 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
یک فیلم ایرانی نداریم که مردها در آن نرقصند!
بشار اسد و نبیه بری به پیام رهبر انقلاب چه جوابی دادند؟
واکنش ایران به قطعنامه ضد ایرانی شورای حکام چیست؟
تصویب قطعنامه ضدایرانی کشورهای غربی در آژانس اتمی
ابلاغیۀ رئیس جمهور مبنی بر اصلاح مصوبۀ ماده واحدۀ تأسیس سازمان ملی هوش مصنوعی
ویدیو | فلسفۀ زندگی از نگاه حسین پناهی: عشق یک جفت النگو، عدالت نیم کیلو سیب‌زمینی!
معنا و مفهوم ضرب المثل «هر چی سنگه، مال پای لنگه» در ادبیات فارسی / ضرب المثل در حقیقت یک باور هست، و هر باور یک ماتریکس!
اجاره خانواده برای ازدواج مجدد پنهانی / مواظب باشید سرتان کلاه نرود!
ویدیو/ شعر مفهومی و فی‌البداهۀ مهران مدیری برای سربازان/ تمجید و تحسین سروش صحت و نادر سلیمانی
بهترین سن یادگیری زبان انگلیسی در کودکان چه سنی است؟ / این یک هشدار است؛ قبل از 18 سالگی یک زبان جدید بیاموزید!
شوخی با تاریخ/ وقتی «خشایارشا» اینستاگرامی می‌شود؛ شاهنشاه هخامنشی در جستجوی فالوور + عکس
ویدیو| دکلمه‌ای که به عمق روح می‌نشیند؛ دکلمه شعر زیبا و حزن‌انگیز "خوار گشتم" از استاد شهریار / من از بازار دنیا زار گشتم ...
قبل از دیر شدن، این 5 ارز دیجیتال را به سبد سرمایه‌گذاری خود اضافه کنید
ویدئو| معماری شگفت‌انگیز هخامنشی‌ها؛ شیرهای خشمگین یا خندان؟ راز چهره‌های دوگانه مجسمه‌های سنگی تخت‌جمشید
قلعه قجرها چگونه روسپی‌خانه شد؟/ پایان سبز یک داستان سیاه و غم‌انگیز
منتخب روز   
هدیه‌ دست‌ساز مادران سرزمین آفتاب، سیستان و بلوچستان به مسعود پزشکیان+ویدیو استفاده از ویروس کووید 19 برای مبارزه با سرطان! تب دنگی خطرناک شد؛ شیوع در جنوب شرقی ایران! سردار آزمون: وقتی دو تا گل میزنیم فکر میکنیم بازی رو بردیم و این ایراد بزرگ ماست/ناراحتی سردار آزمون بعد از بازی با قرقیزستان جزئیات پرونده آزار و اذیت دختر 16 ساله مشهدی از طرف 2 برادر ناتنی و پناه بردن او به کلانتری / از چند سال قبل که 2 برادر ناتنی ام به مصرف شیشه اعتیاد پیدا کردند مدام مرا کتک می زدند... مرگ پسر جوان بعد از خوردن الکل ضدعفونی اولین تمرین تیم ملی در استادیوم شهر بیشکک/ماشالله به این انرژی گروگانگیری افغان‌ها در تهران توسط 3 پاکستانی اخاذ اندروید 15 برای شیائومی و سامسونگ کی میاد؟ /لیست کامل تبلت‌هایی که اندروید15 سامسونگ را دریافت می‌کنند سلیقه‌ی خاص همسر پوریا پورسرخ برای سوپرایز تولد شوهر خوش‌تیپش با دیزاین شیک و کیک روکش طلا/ چه تیپ خفنی زده شادوماد! تصاویری از اولین تمرین ستاره های همیشه درخشان تیم ملی ایران، از طارمی گرفته تا بیرانوند و... در بیشکک قبل از بازی با قرقیزستان/به امید پیروزی✌ قتل خانمی جوان به دست یک مرد 43 ساله در تبریز/ پول و جواهرات انگیزه متهم از قتل بود