به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، بچه ها از همان سنین کودکی، همراه با رشد و تکامل احساسی و اجتماعی و بدنی، رشد و تکامل جنسی را نیز تجربه می کنند و حتی در سنین خیلی پایین گاهی با کارهایی نظیر لمس قسمت های خصوصی یا استفاده کردن از کلمات رکیک، نوعی رفتار جنسی بروز می دهند.
این رفتار جنسی در صورت تکرار ممکن است باعث ایجاد خطراتی در تربیت و تکامل رفتار کودک شود یا کودکان دیگری را درگیر کند. در صورتی که این رفتار جنسی کودک همراه با تحت فشار قرار دادن یا مجبور کردن دیگر کودکان باشد، می توان آن را رفتار مشکل زای جنسی دانست. همچنین اگر این رفتار از نظر والدین یا خانواده رفتاری غیر قابل قبول یا غیر نرمال تلقی شود، ممکن است برای کودک و آینده او خطراتی ایجاد کند.
این نوشتار سعی می کند در این موارد به شما کمک کند:
- کدام رفتار جنسی کودک ممکن است نرمال یا غیرنرمال باشد
- رفتارهای متقابلی که مربی می تواند نشان دهد
- یادگیری راه های موثر برای تصحیح رفتارهای نامناسب جنسی
تکامل عادی رشد جنسی
رشد جنسی نرمال معمولا به تدریج صورت می گیرد و روند آن ممکن است در کودکان متغیر باشد. سریع تر یا کندتر بودن این رشد در کودک نسبت به همسالانش لزوما به معنای وجود مشکل در این امر نیست. کودکان شخصیت، طبیعت، خلق وخو و تجربه های مختلفی دارند و در هر خانواده تحت ارزش ها و مبانی مختلفی رشد می کنند، ولی دسته بندی زیر به طور کلی دربرگیرنده رفتارهای کودکان در زمینه رشد جنسی است.
پیش از دبستان:
در این سن بیشتر بچه ها کنجکاوی زیادی نسبت به بدن خودشان و کشف آن دارند. یکی از رفتارهای معمول و نرمال این سنین دست زدن و بازی با اندام های جنسی خودشان است. گاهی دامنه این کنجکاوی تا تلاش برای دست زدن یا لمس اندام های بزرگسالان هم پیش می رود، مثلا کودک ممکن اسن سعی کند پستان های مادرش را لمس کند. کودکان در این سن ممکن است به مسایل مربوط به دستشویی علاقه نشان دهند یا درباره دستشویی رفتن دیگران صحبت کنند یا نگاهش کنند. در چهار و پنج سالگی فعالیت ها و رفتارهای جنسی جنبه اجتماعی بیشتری به خود می گیرد، مثل پرداختن به بازی هایی چون دکتربازی، که در آن کودک به نگاه کردن یا لمس اندام های جنسی دیگر همسن وسالان خود می پردازد. در پنج سالگی معمولا کودک شروع می کند به طرح سوال های جنسی مانند «بچه ها از کجا می آیند؟» یا تفاوت های فیزیکی بین پسرها و دخترها، اندام های بدن و کارکرد آنها و تولد بچه بعدی.
دبستان:
کودکان به کنجکاوی و کشف بدن خودشان ادامه می دهند، ولی در این سنین آگاهی بیشتری نسبت به قوانین اجتماعی راجع به صحبت های جنسی و رفتارهای جنسی دارند؛ یعنی از این که چه چیزی ممنوع است یا بد شمرده می شود آگاه ترند و درکی از عواقب یا عکس المعل دیگران نسبت به اعمال خودشان دارند. همچنین معمولا در این سن حسی توام با شرم و حیا در آنان شکل می گیرد که ممکن است به صورت حساسیت به برهنه دیده شدن یا حمام کردن در حضور والدین بروز کند. به دلیل همین حس، بیشتر رفتارهای جنسی آنان نیز در غیاب یا غفلت والدین ادامه پیدا می کند. از طرف دیگر کودکان ممکن است در این سن برخی اصطلاحات جنسی و نام های متفاوت اندام ها و رفتارهای جنسی را بشنوند و از تکرار برخی اصطلاحات یا کلمات رکیک و واکنشی که به دنبال گفتن آنها برانگیخته می شود لذت ببرند. تعریف کردن جوک های حاوی مطالب جنسی یا کلمات جنسی ممکن است برایشان موجب تفریح و جلب توجه سایرین شود.
در این سنین پرداختن به بازی های جنسی و لمس جنسی دیگر کودکان یا خودارضایی غیرمعمول نیست. همچنین در این سنین کنجکاوی نسبت به رفتارهای جنسی بزرگسالان بسیار بسیار بیشتر می شود؛ معمولا حدود ۱۰ سالگی بیشتر بچه ها نشانه هایی از بلوغ از خود نشان می دهند و به همان نسبت علاقه به معانی و تجارب بلوغ در آنها فزونی می یابد.
عواملی که می توانند باعث بروز رفتارهای جنسی خطرناک در کودکان و نوجوانان شوند عبارتند از:
- خشونت خانگی
- سوء استفاده جنسی و فیزیکی
- مشکلات رفتاری (بیش فعالی، رفتارهای تکانه ای و غیره)
- ناتوانی های رشد
- دسترسی به محتوای جنسی (خانه، رسانه، اینترنت)
- افسردگی والدین، مصرف مواد مخدر و مشکلات مالی در خانواده
با توجه به عوامل مختلفی که باعث بروز رفتارهای جنسی خطرناک در کودکان و نوجوانان می شوند، درمان نیز اغلب چند لایه است که شامل موارد زیر می شود:
- مشاوره بهداشت رفتاری
- ارزیابی نیازهای ویژه و IEP
- خدمات محافظتی کودک
- مشاوره خشونت خانگی
- اختلالات رفتاری مشترک
- مداخله در مراکز بازپروری (بسته به سن)
پیشگیری از بروز انحراف جنسی در کودک:
از دست زدن به آلت کودک، لمس و شوخی با آن خودداری کنید.
کودک را در کنار کودک یا بزرگسال دیگر نخوابانید.
از معاشقه در پیش چشمان کودک خودداری کنید.
در مقابل کودک از شوخی جنسی یا مشاهده تصاویر جنسی خودداری کنید.
مراقب محتوای جنسی درون تلفن هوشمند و لپ تاپ خود باشید. این دسته محتوا را از وسایل خود حذف کنید تا به صورت اتفاقی کودک با آنها رو به رو نشود.
رابطه جنسی خود را به زمانی موکول کنید که کودک در خانه نیست یا کاملا از به خواب رفتن او مطمئن هستید. به یاد داشته باشید که بسیاری از کودکان با وجود بی خبری از چیزی به نام رابطه جنسی، برای ارضای کنجکاوی نسبت به رفتارهای والدین، خود را به خواب می زنند و از قضا این کار را به خوبی و با جدیت تقلید می کنند.
خانواده نیز می توانند با مشاهده شروع رفتارهای جنسی خطرناک در کودکان و نوجوانان به برطرف شدن مشکل کمک کنند:
کودک را تا زمانی که مشکل حل شود، در هنگام تنهایی و بازی با همسالان زیر نظر بگیرید.
هر زمان که متوجه رفتارهای جنسی غیرطبیعی (نامناسب سن کودک) شدید، حواس او را پرت کنید. تذکر مستقیم باعث تشدید رفتار می شود.
دقیقا بفهمید کودک چه نوع رفتار جنسی نامناسبی را انجام داده است، چه زمانی این کار را انجام می دهد، و در چه حالتی دچار آن می شود (تنهایی، بودن با جنس مخالف، تماشای تلویزیون یا بازی یا هر چیز دیگر)
به رفتارهای خوب کودک پاداش دهید.
محیط خانواده را ایمن و سالم کنید و او را از قرارگیری در معرض روابط و رفتارهای جنسی، محتوای جنسی و مطالب جنسی دور کنید.
این آمارها به معنای ترساندن یا هشدار دادن به شما نیست، بلکه برای منعکس کردن واقعیت های روزمره ای است که با آن زندگی می کنیم. ما به عنوان والدین باید در طول دوران رشد به کودک خود توجه کنیم، تا نه تنها آموزش های جنسی صحیح را به آنها بدهیم بلکه زمانی که این رفتارها از خط قرمز رد می شوند برای درمان آنها اقدام کنیم.