به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، در گذشته نه چندان دور راننده برای تعویض دنده باید از کلاچ و اهرم تعبیه شده در کنار فرمان یا کنسول میانی استفاده می کرد، اما با ظهور گیربکس های خودکار و نیمه خودکار پیشرفته خودروسازان راه های آسان تر و لذت بخش تری برای این کار ابداع کردند.
پدال های تعویض دنده در پشت فرمان یکی از این ابداعات بودند که ابتدا در خودروهای اسپورت و سریع به کار گرفته شدند، اما امروزه استفاده از آنها در خودروهای عادی مثل فورد اسکیپ و هوندا اودیسه نیز رواج پیدا کرده است.
در خودروهای قدرتمند و سریع امروزی استفاده از پدال شیفتر یا دنده پشت فرمان به منظور ثبت زمان های بهتر نه تنها راهگشا نیست، بلکه باعث از دست رفتن زمان می شود. به گفته آقای هیوشل، بیشتر آمار و ارقام مربوط به خودروهای بخش SRT در حالت اتوماتیک گیربکس ثبت شده اند؛ چرا که به اعتقاد وی اتومبیل های پرفورمنس در حالت دستی شاید بهترین عملکرد خود را نشان ندهند، به همین دلیل پدال های پشت فرمان در پیست یا زمان هایی که به حداکثر توان و شتابگیری خودرو نیاز باشد، چندان مفید نیستند. آقای هیوشل همچنین اظهار کرده در مسابقات درگ که نسخه های SRT Hellcat حکمرانی می کنند، خودروهای حاضر برای دستیابی به بهترین زمان ممکن در حالت اتوماتیک قرار داده می شوند.
در خارج از پیست و در شرایط رانندگی عادی، پدال ها می توانند کارایی بیشتری داشته باشند. برای مثال هنگام یدک کشی یا حمل بار زیاد، راننده با انتخاب دنده های سنگین به صورت دستی می تواند از موتور و گیربکس برای کنترل سرعت استفاده کند؛ این در حالی است که به واسطه پدال ها وی نیازی به برداشتن دست های خود از روی فرمان نداشته و بر هدایت خودرو مسلط تر خواهد بود. علاوه بر این در صورت رسیدن به یک سطح شیب دار راننده خواهد توانست با استفاده از پدال ها با سرعت بیشتری اقدام به کاهش دنده ها و در نهایت کاهش سرعت کند. گیربکس های موجود هر چقدر هم که پیشرفته باشند، نمی توانند همانند راننده مسیر پیش رو را مشاهده نموده و بهترین دنده را انتخاب کنند.
شاید برخی بر این باور باشند که با دخالت راننده در کار گیربکس اتوماتیک و تعویض های اشتباه احتمال دارد مشکلی برای آن پیش بیاید، اما آقای هیوشل می گوید که سازندگان فکر این اشتباهات را کرده اند و در صورت کاهش دنده با دور موتور بالا گیربکس از دستور سرپیچی خواهد کرد. به گفته وی بخش SRT و کمپانی ZF تست ها و آزمایش های زیادی را انجام می دهند تا مطمئن شوند که گیربکس توانایی کنترل شرایط سخت در استفاده روزمره را دارد.
یکی از کارشناسان پیست اتوگاید با نظرات Heuschle در این باره موافق بوده و می گوید:
استفاده از پدال شیفتر مخصوصاً در زمان یدک کشی که نیاز به کنترل وزن توسط پیشرانه و گیربکس است خود را نشان می دهد. شما با استفاده از پدال شیفترها می توانید معکوس کشیده تا باری که می کشید تحت کنترل باشد و در عین حال دست های خود را از روی فرمان برندارید.
مالکان شاسی بلندها یا کراس اوورهایی چون جیپ گرند چروکی یا سوبارو اوت بک که به پدال شیفتر مجهز هستند می توانند در زمان یدک کشی از این پدال ها برای تعویض سریع دنده در زمان رسیدن به یک سربالای یا حفظ شتاب گیری مناسب خود استفاده کنند. البته عکس این قضیه نیز صادق است: آن ها می توانند به صورت دستی از ترمز پیشرانه برای حرکت در سرپایینی یا رسیدن به ترافیک استفاده کنند. گیربکس ها نمی توانند همانند انسان یک سرپایینی را ببینند بنابراین تغییر دنده در زمان روبرو شدن با سربالایی یا سرپایینی می تواند سواری نرم تری را به ارمغان بیاورد.
Heuschle می گوید تعویض های متعدد با استفاده از پدال شیفتر آسیبی به گیربکس نمی رساند:
ما برای استفاده های گوناگون مشتریان از پدال شیفترها آماده هستیم. گیربکس به شما اجازه تعویض دنده در زمانی که دور پیشرانه بالاتر از حد معینی برود را نمی دهد.
او اضافه می کند که بخش SRT و کارخانه ZF تست های زیادی را برای اطمینان از اینکه گیربکس ها می توانند شرایط استفاده سخت را تحمل کنند صورت داده اند. او می گوید مهندسان شرکت و همچنین ZF سخت ترین تست ها را با شدیدترین حالات تعویض دنده ترتیب داده اند تا از دوام گیربکس اطمینان حاصل کنند.
استفاده دیگر و مفید از پدال شیفترها می تواند در زمان بارش برف باشد. اکثر گیربکس های اتوماتیک اجازه شروع به حرکت در دنده دو را خواهند داد که این عمل باعث محدودیت میزان گشتاوری می شود که به چرخ ها فرستاده می شود و همچنین به پیشگیری از هرزگردی چرخ ها و کمبود کشش در شرایط برفی کمک می کند.
اکثر خودروها شاید دارای حالت برفی باشند که به صورت خودکار همین کار را انجام می دهد اما پدال شیفترها به کنترل خودرو با دستان راننده کمک می کنند. مهندس فیات-کرایسلر می گوید پدال ها برای زمانی هستند که شما می خواهید کنترل را به دست گیرید. مهندسان شرکت تلاش های زیادی برای بهترین عملکرد گیربکس های اتوماتیک انجام داده اند اما بسیاری از شرایط وجود دارند که آن ها قادر نبوده اند تست کنند.
و این شرایط معمولاً به عملکرد و ترجیح های راننده بستگی دارد؛ بنابراین اگر از عملکرد خود گیربکس چندان راضی نیستید از فشردن پدال شیفترها و به دست گرفتن کنترل اوضاع هراسی به خود راه ندهید!