هزاران سال است که طلا یکی از فلزات پرطرفدار و مهم در جهان است این یک علامت، یک ارزش و ماده ای از زیبایی است و در بسیاری از کاربردهای صنعتی استفاده می شود حتی می تواند خورده شود! در این بخش از سرگرمی و جالب ترین ها موارد جالبی در مورد طلا وجود معرفی شده است.
طلا به عنوان یک اصل :
- طلا هرگز اکسید نمی شود.
- به عبارت دیگر، هرگز زنگ نمی زند و برای همیشه براق می ماند.
- در مقایسه با فلزات دیگر طلا نرم است.
- 1 گرم طلا را می توان با یک چکش به یک ورق 1 متر مربعی درخشان تبدیل کرد.
- بیشتر سکه های طلا وزن را به ترتیب 1 تری اونسی دارند که برابر با 31.103 گرم است.
- طلا سنگین ترین و متراکم ترین فلز در نمودار تناوبی است.
«پلاتین» فلز چکش خوار و مفتول پذیری که به رنگ نقره دیده می شود، اولین بار توسط مردمان آفریقای جنوبی در اولین قرن بعد از میلاد در ساختن جواهرات ابداع شد، بعد از آن اسپانیولی ها در قرن شانزدهم ذخایر پلاتین را در آمریکای جنوبی کشف کردند، به همین دلیل است که نام این فلز از واژه اسپانیولی Platina به معنی «نقره کوچک» گرفته شده است.
براساس دست نوشته های موجود، این فلز توسط سرخپوست های کلمبیایی استفاده شده و اولین مرجع اروپایی پلاتین به سال ۱۵۵۷ در نوشته های انسان شناس ایتالیایی «JuliusCaesar Scaliger» دیده می شود که از آن به عنوان یک فلز اسرار آمیز که از معادن آمریکای مرکزی بین Darién (پاناما) و مکزیک استخراج شده، نام می برد.
براساس گفته کارشناسان این حوزه، شن های رودخانه های سواحل غربی آمریکای جنوبی سرشار از طلا است، پلاتین اغلب همراه با طلا یافت می شود، اما کاشفان اسپانیولی با زحمت زیاد دانه های ریز پلاتین را از خرد و ریزهای طلا بیرون می کشیدند در برخی موارد آنها معتقد بودند پلاتین همان طلایی است که به قدر کافی مدفون نمانده تا به طلای زرد تبدیل شده باشد و آنها پلاتین را دوباره در رودخانه انداختند تا گذشت زمان آن را به طلای زرد تبدیل کند.
از نظر میزان فراوانی، پلاتین همانند طلا در قشر زمین است و معمولا با فلزات دیگری (فلزات گروه پلاتین (PGMs) شامل: «پلاتین، ایریدیم، اسمیم، رودیم و روتنیم »)در کانه های مختلف با نسبت های متفاوت و همراه مقادیر زیادی سولفید مس، نیکل و آهن در طبیعت یافت می شوند. کارشناسان معتقدند همه این فلزات از نظر اقتصادی مهم هستند، اما اهمیت آنها به اندازه پلاتین نیست.
آنچه در کتب علمی راجع به این فلز نوشته شده این است که پلاتین و نقره از فلزات گرانبهایی هستند که در بازیافت اصولی می توان به دست آورد و این در حالی است که در معادن طلایی که اقتصادی به حساب می آید در هر تن سنگ معدن بین 20 تا 30 گرم طلا یافت می شود، از همین روی حضور شرکت های خصوصی برای کسب درآمد حائز اهمیت خواهد بود.
پلاتین به دلیل رنگ ، زیبایی و ارزش آن تحت عنوان "طلای سفید" شناخته شد . این نام از طرف کاشفان اولیه اروپایی بکار رفت و در هر حال خیلی زو دمعلوم شد که کار کردن با آن خیلی دشوار تر از طلاست ، بخاطر نقطه ذوب بسیار بالایآن ۱۷۶۹ درجه که بسیار بالاتر از بقیه فلزات است و کوششهای زیادی برای ذوب کردن پلاتین صورت گرفتو سرانجام لاوازیه شیمیدان فرانسوی توانست آن را در مقیاس بسیار کم ذوب کند ، دراواخر قرن نوزدهم بود که روشهای کار طوری طراحی شدند که امکان ذوب کردن مقدار قابل توجهی پلاتین و تبدیل آن به محصولات بسیار مفید میسر شد .
از نظر میزان فراوانی آن در قشر زمین مانند طلا میباشد و معمولا با فلزاتی دیگری که فلزات گروه پلاتین نام دارد “روتنیم ، اسمیم ، رودیم ، ایریدیم ،پالادیم و پلاتین ” یافت میشود ، همه این فلزات از نظر اقتصادی با اهمیت هستند اما اهمیت آنها به اندازه پلاتین نیست.
مصرف سالانه پلاتین در ایالات متحده امریکا در حدود ۱۳۰۰۰۰۰ اونس تروی یا در حدود ۴۵ تن تخمین میزنند در هر حال ،بزرگترین بخش از کاربرد آن در کاتالیزورهایی است که برای کنترل گازهای خروجی اگزوز اتومبیلها بکار می رورد ، مهمترین مصرف دیگر آن در صنایع شیمیایی است از قبیل تولید کودهای شیمیایی ارزان که بیشتر این کودها از سنتز آمونیاک و تبدیل آن به کودهای نیترات دار بدست می آیند ، دومین مرحله از این فرایند کلی در دستگاههایی انجام میگیرد که در آنجا از توریهای پلاتین -رودیم به عنوان کاتالیزور استفاده میکنند.
پلاتین بدلیل نقطه ذوب بالا و مقاومت در برابر خوردگی ، برای ساختن ظروف جهت استفاده از فرایندهای دمای بالا بکار میرود و برای مثال شیشه های نوریبسیار خالص را از ذوب کردن اجزای سازنده شیشه در کروزه های پلاتینی تهیه میکنند ،پشم شیشه را نیز از فشردن شیشه مذاب برروی یک صفحه پلاتینی دارای سوراخهای بسیارریز بدست می آورند . از تازه ترین و هیجان انگیزترین مصرف ترکیب پلاتین میتوان به استفاده از آن در معالجه سرطان از طریق شیمی درمانی اشاره کرد در این معالجه از معرف سیس پلاتین استفاده میشود .