به گزارش سایت خبری ساعد نیوز به نقل از تجارت نیوز، بازار سرمایه در هفته های گذشته تحت تاثیر اخبار منفی اقتصادی و سیاسی مرتبط با نرخ دلار و مذاکرات برجام روند منفی را داشت و در بیشتر روزها عمده گروه های بورسی با افت قیمت همراه شدند. اما کدام عوامل در روند بازار سرمایه موثر است؟
محمد آرام بنیار کارشناس بازار سرمایه می گوید، در شش ماه ابتدایی امسال محدودیت های کرونا، آسیب به اقتصاد، قطعی های مکرر برق و اثرات آن بر صنایع پرمصرف برقی و علاوه بر همه این عوامل تغییر دولت در روند کلی بازار سرمایه تاثیر بسیار زیادی را گذاشت.
اما در شش ماه دوم سال جاری با اوج گرفتن روند واکسیناسیون و استقرار کامل دولت و مشخص شدن سیاست ها به نظر می رسد جو هیجانی هم در بورس کمتر شود.
این کارشناس بازار سهام معتقد است با افزایش قمیت کامودیتی ها در بازارهای جهانی و افزایش قیمت نفت، تحرکات نمادهای کامودیتی محور و پالایشی بازار سهام هم تغییرات مهمی را می کنند. همچنین به نظر می رسد درآمد ریالی شرکت ها هم در نیمه دوم سال افزایش پیدا کند.
آرام بنیار می گوید طبق آمار منتشر شده دولت باید امسال ۱۳۰ هزار میلیارد تومان اوراق بفروشد و حدود دو برابر این میزان یعنی تقریبا ۲۵۰ میلیارد تومان هم باید از محل فروش سهام کسب درآمد کند.
دنیای اقتصاد نوشت:
وابسته به شرایط
شاید در ابتدا این مساله بسیار بدیهی به نظر برسد اما همچون زمان رونق که سرمایه گذاران افق سودآوری بلندمدت و بیشتری دارند و ممکن است یک فرد همانند ماه های ابتدایی سال ۹۹ خود را برای کسب بازه بیش از ۵۰ یا ۱۰۰ درصد آماده کند، در مواردی نیز که بازارها نوسانی می شوند و همان فعالان ممکن است با افزایش تعداد معاملات به سودهای ۵ تا ۱۰ درصدی و حتی کمتر از این میزان هم قناعت کنند. بنابراین انباشت پول در کف حساب های کار گزاری یا بانک نیز نوعی رویکرد است که متناسب با وضعیت بازارهای دارایی اعمال می شود و طی آن ممکن است سرمایه گذار به دلیل ابهام در شرایط، دلیل مناسبی برای حضور در بازار مربوطه پیدا نکند.
در چنین شرایطی اگر سایر بازارهای موازی از جذابیت چندانی برخوردار نباشند، پول در حساب ها انباشته می شود و شرایطی را پدید می آورد که مردم یا به بازده اندکی نظیر سود بانکی رضایت می دهند یا برای مدتی نامعلوم حتی با انباشت دارایی خود در حساب کار گزاری ها و حساب جاری بانک ها در عمل نوعی از عدم اطمینان را به نمایش می گذارند. طبیعتا چون عدم اطمینان اگر از سوی بخش کوچکی از فعالان این بازار مشاهده شود، نمی تواند به عنوان یک گواه دقیق برای تحلیل وضعیت کل بازار در نظر گرفته شود، با این حال اگر همین وضعیت را در رفتار تعداد بالایی از فعالان یک بازار ببینیم می توانیم آن را در بستر کلان اقتصادی و ریسک های مشرف بر یک بازار به خوبی بررسی کنیم.
انتظار برای ثبات
آیا هم اکنون پول ها در بورس پارک می شوند؟ همان طور که پیشتر نیز به طور تلویحی گفته شد پارک کردن پول به وضعیتی اطلاق می شود که سرمایه گذاران در آن وجه کافی برای سرمایه گذاری را در اختیار دارند، با این حال به دلیل آنکه موقعیت سرمایه گذاری برای آنها مساعد نیست یا اینکه درک دقیقی از شرایط ندارند از سرمایه گذاری اجتناب می کنند.
این طور که به نظر می رسد طی هفته های گذشته چنین وضعیتی بر بورس تهران نیز حاکم شده است؛ در حالی که بررسی روند معاملات بازار سهام طی هفته های اخیر حکایت از آن دارد که با بازگشت شاخص کل بورس به سطوح پایین تر، رغبت سرمایه گذاران به تداوم سرمایه گذاری نسبت به گذشته کمتر شده است. مقایسه وضعیت بورس با سایر بازارهای موازی حکایت از آن دارد که ثبات نسبی قیمت ارز همزمان با رکود بازار مسکن و نوسان های نه چندان جهت دار سکه طی هفته های اخیر بسیاری را بر آن داشته تا پول خود را از چرخه معاملات همه این بازارها به دور نگه دارند و به اصطلاح آن را در حساب های جاری و یا کار گزاری ها پارک کنند.
عدم اطمینانی که پیشتر توضیح داده شد در طول هفته های گذشته به خوبی خود را در ارزش معاملات صندوق های سرمایه گذاری و افزایش ارزش دارایی های آنها نمایان کرده است.
در طول هفته های اخیر نگاهی به خالص ارزش دارایی صندوق ها حکایت از آن دارد که تمایل مردم به حضور مستقیم در بازارها به ویژه بازار سهام کاهش یافته و حتی با ورود بورس و فرابورس به رکود در دو هفته اخیر از ارزش دارایی صندوق ها در مقایسه با روند طی شده از ابتدای سال کاسته نشده است.بررسی ارزش معاملات صندوق های قابل معاملهETF نشان از آن دارد که طی روزهای گذشته با تداوم افت معاملات در بازار سهام ارزش معاملات روزانه این صندوق ها نیز کمتر شده است، با این حال بررسی ارزش دارایی های خالص آنها به خوبی نشان می دهد که عدم استقبال از معاملات آنها به معنای خروج قابل توجه پول از این صندوق ها نیست.به این ترتیب به رغم اینکه در بسیاری از روزهای بورس، شاهد منفی شدن خالص خرید حقیقی بودیم اما به نظر می رسد پول از بازار خارج نشده است.