ساعدنیوز
ساعدنیوز

قتل شمس تبریزی پس از 800 سال رمزگشایی شد

  دوشنبه، 16 فروردین 1400 ID  کد خبر 145302
قتل شمس تبریزی پس از 800 سال رمزگشایی شد
ساعد نیوز: عبدالعلی دستغیب اعتقاد دارد مولوی‌شناسان درباره این شاعر و عارف اشتباه کرده‌اند. این منتقد و پژوهشگر تاکید دارد به جای پرداختن به آن‌چه مولوی می‌گوید، باید سراغ این رفت که چطور می‌گوید، برای همین، ارتباط شمس با مولوی که جانش را هم سر آن داد و به قتل رسید، بسیار مهم است.

به گزارش سایت خبری ساعد نیوز به نقل از خبرآنلاین، عبدالعلی دستغیب، نویسنده و منتقد ادبی پیشکسوت اظهار کرد: «در حال مطالعه «مثنوی معنوی» مطلب جدیدی به نظرم رسید که تاکنون کسی درباره آن صحبت نکرده است؛ درباره مثنوی عده زیادی درباره روش و مشی عرفانی جلال الدین محمد بلخی (سده هفتم هجری) و تاثیرات او صحبت کرده اند که معروف ترین آن ها کتابی است که بدیع الزمان فروزانفر نوشته است. او درباره «فیه ما فیه»، «دیوان شمس» و قصص مولوی کتاب چاپ کرده است. فروزانفر از نخستین کسانی است که در دوره جدید، مولوی را زنده کرده و به ادیبان و اهالی شعر معرفی می کند و کتاب های جالبی نوشته است. جلال الدین همایی هم کتابی با عنوان «مولوی چه می گوید؟» نوشته است. کسان دیگری هم مطالب و مقالاتی نوشته اند از جمله دکتر موحد و دکتر سبحانی، که از میان آن ها مطلبی که دکتر سبحانی نوشته به تحقیقات جدید نزدیک است.»

او در ادامه گفت: «همایی تعبیری بسیار سنتی و خیلی کهنه از مولوی دارد و بدیع الزمان فروزانفر هم بیشتر در عالم لفظ و لغت و سوابق اندیشه و شعر مولوی است اما دکتر سبحانی به زبان امروز نزدیک تر است. ولی به نظرم همه این ها حتی نیکلسون درباره مولوی اشتباه کرده اند. این ها سوال شان این است که مولوی چه می گوید و می خواهند بدانند عقیده مولوی چیست؟ در حالی که این حرف ها کهنه شده و دیگر کسی دنبال ایدئولوژی شاعران نمی رود و آقایان باید درباره مولوی می پرسیدند که مولوی چطور می گوید؟»

دستغیب خاطرنشان کرد: «در آثاری که از مولوی به یادگار مانده، از جمله «مثنوی معنوی»، «فیه ما فیه»، «دیوان غزلیات» و «مجالس سبعه» آن چه مهم است، این است که او چطور می گوید نه این که چه می گوید. مطالبی که مولوی گفته ابن عربی و غزالی هم گفته بودند پس تازگی نداشته است. در دوره اسلامی، عرفای ما مانند هم صحبت می کنند و اختلافات جزیی دارند اما آن چه مهم است این است که روش مولوی چیست؟ مولوی در غزلیاتش استعاره های عجیب و غریبی به کار برده و لحن غزلیاتش به گونه ای است که با موسیقی ایرانی مانند تار و سه تار نمی شود خواند و بیشتر لحن حماسی دارد، یعنی سلاست و روانی و لطافت شعر سعدی و حافظ را ندارد و باید دف و نی و حتی طبل نواخته شود تا بتوان خواند. عیب بزرگ مولوی در غزلیاتش این است که زیاد شعر گفته و تکرار دارد. گاه به ایران باستان توجه دارد مثلا در «این خانه که پیوسته در او بانگ چغانه ست»، گاه شعرهایش به فرهنگ اسلامی مرتبط است و گاه هم فرهنگ عامه. بنابراین باید گزینه ای از غزلیات او را فراهم کنیم و به دیگران ارائه دهیم و همه اش را نمی توان خواند.»

این منتقد ادبی و مترجم سپس بیان کرد: «نکته مهم درباره مولوی، ارتباطی است که با شمس داشته. درباره این موضوع خیلی بحث شده ولی این نکته را نگفته اند که این ها در خلوت به یکدیگر چه می گفتند و مشکل شان چه بوده است. در این که شمس تبریزی را اطرافیان مولوی و سلجوقیان می کشند، شکی نیست و احترازات دکتر موحد و دیگران در برابر این که شمس کشته نشده اشتباه است. شمس در همان قونیه کشته می شود؛ و این را که غیبت دوم شمس و رفتن مولوی به دنبال او را دال بر این می دانند که اگر مولوی می دانست شمس کشته شده به مسافرت نمی رفت هم اشتباه است. زیرا از نظر روان شناسی مولوی باور نمی کرد که نزدیکان و درباریان شمس را بکشند، یعنی قتل شمس را باور نمی کرد. درباره این که مولوی تحت تاثیر شمس قرار گرفته باید بگویم شمس آدم باسوادی نبوده و اطلاعات کمی داشته اما همان طور که فرزند مولوی می گوید قدرت تسلط بر روان دیگران را داشته است یعنی از این نظر قوی بوده به صورتی که می توانسته افراد را زیر نفوذ خود قرار بدهد، با مولوی آشنا می شود و او را زیر نفوذ خود قرار می دهد به طوری که مولوی بعد از قتل شمس تا آخر عمر این نفوذ را حفظ می کند. نکته دوم این است که غیبت دوم شمس غلط است، شمس را افراد متعصب و اطرافیان مولوی به دلیل این که وقت استادشان را گرفته و او را از آن خود کرده بود، از روی حسادت می کشند.»

او در ادامه اظهار کرد: «آن چه درباره شمس و مولانا مهم است و مولوی شناسان درباره آن چیزی ننوشته اند این است که این دو نفر در خلوت طولانی خود چه می گفتند! به نظر من و طبق شواهد موجود که در «مناقب العارفین» افلاکی و «رساله سپه سالار» است، این دو می خواستند نهضت تازه یا کیش تازه ای به وجود بیاورند که بنیاد این جنبش، سماع یعنی رقص و موسیقی و شعر بوده است. آن ها می خواستند رقص و موسیقی و شعری را که الان در قونیه رایج است و به احترام روز درگذشت مولوی اجرا می شود، به آداب شریعت تبدیل کنند. آن ها معتقد بودند در رقص و موسیقی و شعر به جان جهان یعنی خدا نزدیک می شوند. مطلبی که شمس و مولوی می گفتند، همین بوده و به این دلیل در خلوت می گفتند که کسی مطلع نشود.»

عبدالعلی دستغیب در پایان گفت: «بعد از درگذشت شمس، مولوی به همان روش او، مجلس سماع برگزار می کند و روزی که مولوی فوت کرد، تمام اهالی قونیه، زن و مرد، شیعه و سنتی، قلندرها، عارفان و صوفیان، در مجلس ترحیم او شرکت می کنند و گروه گروه با رقص و موسیقی و شعر (سماع) به آرامگاه بدرقه اش می کنند. چنین چیزی در تاریخ کمیاب است که یک امپراتور در مراسم درگذشت یک شاعر شرکت کند. سلطان علاءالدین کیقباد، یهودیان و مسیحیان را می خواهد و به آن ها می گوید مولوی مجتهد مسلمان بوده و شما این جا چه کار دارید و چرا در این مراسم شرکت کرده اید، آن ها می گویند مولوی از ما بوده که این موضوع در تاریخ کم سابقه است.»


9 دیدگاه


  دیدگاه ها
غلامرضا چپریها
11 ماه پیش

چقدر باعث تاسفه که در باره شمس و مولانا هیچ نمیدانیم
محمدعلی
2 سال پیش

نظر ایشان محترم.اما مهم اینست که چرا مولانا رقص و موسیقی را قبول دارد.چه دیده در آن.مولانا یاحتی حافظ با الفاظ سرسری شناخته نمیشوند‌که حافظ هم چنگ میزد و هم خوش صدا بود.چه دیدند در رقص و موسیقی.نمیدانم
بازدیدکننده
4 سال پیش

همه کلا در اشتباه هستند جز شما، ایشان چندی پیش به حافظ توهین کرد و بسیار از او. انتقاد شد. بهتره چند روز عمر بدون توهین به دیگران بگذرانید
پربحث های هفته   
رهبر معظم انقلاب: برای صبحانه مهمان داشتیم و پنیری در خانه نداشتیم مجبور شدم از دوستان یک مقدار پنیر بخواهم+ویدیو (351 نظر) (فیلم) استاد تحصیلکرده در آمریکا: اگر در مورد حجاب سخت گیری نشود، ایران تبدیل به سوریه می‌شود! (214 نظر) اشعار فارسی استاد شهریار؛ قسمت 1- پیرم و گاهی دلم یاد جوانی می کند+ متن صوتی با صدای اشکبار و پراحساس استاد (51 نظر) (ویدئو) مازیار لرستانی:حتما به وقتش قصد ازدواج دارم، با اینکه 56 سالمه ولی هورمون‌هام اندازه پسر 15 سالست/ بیشتر از جمع‌های زنونه دوست دارم تو جمع‌های مردونه باشم (48 نظر) نفیسه روشن: کل سال برق نداریم من نمیدونم لوازم خانگی ما بسوزه کی میخواد جواب بده (44 نظر) (ویدئو) سردار تنگسیری: پهپاد جدید ما دنیا را متعجب می‌کند (42 نظر) گلوریا هاردی: ساعد وقتی گرسنه هست اصلا تحمل نداره باید سریع غذا بخوره/ من غذاهای فرنگی بلدم اما الان بیشتر غذاهای ایرانی درست می کنم (35 نظر) عاملی از موافقان فیلترینگ در شورای عالی فضای مجازی: دو پسرم در خارج هستند، همسر یکی از آن‌ها ایرانی نیست! (34 نظر) (عکس) بیست و پنجمین جشنواره تجلیل از برگزیدگان پژوهش و فناوری استان آذربایجان شرقی در دانشگاه تبریز (33 نظر) فریبا نادری: تعرض و پیشنهادهای بی‌شرمانه در بین بازیگران سینما وجود دارد اما هرچیزی دو طرفه است/ دخترم تا پیش از سن قانونی حق ورود به سینما ندارد (30 نظر) مرجان محتشم: چون روابط نامشروع نداشتم، حذف شدم! من از مرجان محتشم بودن ضربه خوردم ولی مثل بعضی از بازیگران به هر قیمتی حاضر نیستم کار کنم! (30 نظر) (عکس) نگاهی به باکسِ گل فوق لاکچری و منحصربه‌فرد شب یلدای بهرام رادان و همسرش مینا مختاری/ باکسِ گل با مینا خانوم هم‌قدوقوارست/ چه کرده بهرام خان (30 نظر) (فیلم) گزارش خبرنگار بی بی سی از داخل حرم حضرت زینب (س) (30 نظر) (ویدئو) مازیار لرستانی: کارِ من شرعی و قانونی و عُرفیه، من کشورمو ترک نمی‌کنم، کار من فرهنگ‌سازیه/ با مازیار خانوم گفتن لج من درنمیاد! (29 نظر) اروند دشت لاله های آرمیده (28 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
خداحافظی کریم بنزما از لیگ عربستان خبرساز شد/ رئال مادرید در انتظار ستاره مسلمان فوتبال جهان!
خبر فوری/ مدارس و ادارات این استان‌ها فردا (27 آذر) تعطیل شد/ اسامی در حال تکمیل است
فال قهوه با نشان روز دوشنبه 27 آذر ماه 1403
فال شمع روزانه امروز دوشنبه 27 آذر 1403
فال ابجد روزانه سه‌شنبه 27 آذر 1403
فال روزانه امروز سه شنبه 27 آذر ماه 1403
فال انبیاء روزانه سه شنبه 27 آذر 1403
ترکیب استقلال برای بازی مقابل گل‌ گهر/ک تغییر مهم در خط میانی
فال حافظ با تفسیر روز سه شنبه 27 آذر 1403 + فیلم
10 تعبیر و دعای خاص رهبر انقلاب برای شخصیت‌های سیاسی که کمتر شنیده‌اید؛ از حاج قاسم سلیمانی و محمدجواد ظریف تا پزشکیان و حسن روحانی
اولین بیانیهٔ بشار اسد بعد از فرار به روسیه: تا عصر روز قبل‌از سقوط دولت در دمشق بودم
آیت الله العظمی جوادی آملی: حضرت که ظهور می‌کند بهترین رهاوردش عقل است، جامعه را عقل اداره می‌کند
بشار اسد خروجش از سوریه را به ایران اطلاع داده بود؟
کمک نظامی 242 میلیون دلاری نروژ به اوکراین
چالش 30 روزه ترک سیگار بدون احساس نیاز به آن / بذار کنار این زهرماری رو !!!
منتخب روز   
خبر فوری/ مدارس و ادارات این استان‌ها فردا (27 آذر) تعطیل شد/ اسامی در حال تکمیل است (ویدیو) الناز ملک، سیمای زخم کاری: بدون اجازه بابام میرفتم تئاتر، ترس عجیبی داشتم جلوی مالک بازی کنم/ من خودم کارگردان بودم بازیگر جوون نمیاوردم وسط سمیرا و مالک تسلط هوش پران مرد ترک زبان بازاری برای توصیف زیبایی های شهر تبریز به یک توریست بلغارستانی همه رو متعجب کرد/ شگفتا! نعیمه نظام‌دوست، حدیث فولادوند و شراره رخام در سالن زیبایی خواهر نعیمه نظام‌دوست+ عکس گشتی در تاریخ/ از ذوق کردن ناصرالدین شاه برای خنده‌ی شیرین «تحفه‌گل» تا کودکی که محبوب سوگلی حرمسرای قاجار بود مقایسه خلاصه و جمع و جور گوشی های میان رده سامسونگ / بخش اول: مقایسه Samsung Galaxy A54 5G با Galaxy A34 5G هدیه باارزش رهبر معظم انقلاب به مهمانشان در بیت رهبری حسادت یک دختر را برانگیخت+ ویدیو تغییر چهره چشم‌نواز لعیا زنگنه و پارسا پیروز‌فر، بازیگران سریال نوستالژی «در پناه تو» در 59 سالگی و 52 سالگی/ قالی کرمون که میگن اینان+ عکس تصاویر دیده نشده از عیاشی های بی‌مهابای محمدرضا پهلوی و جیمی کارتر بهمراه همسرانشان در جشن کریسمس کاخ نیاوران تیوب سواری مردم در یک روز برفی طرقبه خراسان 25 آذر (ویدیو) عایشه‌گل جوشکون، بازیگر مشهور ترکیه‌ای در مصاحبه با رضا رشیدپور: تُرک‌ها از قرمه‌سبزی بدشون میاد/ چرا راننده تاکسی انقدر تعارف می‌کرد😁 سنگ دوزی های شیک و خیره کننده‌ی لباس گران قیمت فرح پهلوی در شب یلدا 65 سال پیش/ چه هزینه ی هنگفتی هم کرده واسه یدونه لباس!