قتل شمس تبریزی پس از 800 سال رمزگشایی شد

  دوشنبه، 16 فروردین 1400 ID  کد خبر 145302
قتل شمس تبریزی پس از 800 سال رمزگشایی شد
ساعد نیوز: عبدالعلی دستغیب اعتقاد دارد مولوی‌شناسان درباره این شاعر و عارف اشتباه کرده‌اند. این منتقد و پژوهشگر تاکید دارد به جای پرداختن به آن‌چه مولوی می‌گوید، باید سراغ این رفت که چطور می‌گوید، برای همین، ارتباط شمس با مولوی که جانش را هم سر آن داد و به قتل رسید، بسیار مهم است.

به گزارش سایت خبری ساعد نیوز به نقل از خبرآنلاین، عبدالعلی دستغیب، نویسنده و منتقد ادبی پیشکسوت اظهار کرد: «در حال مطالعه «مثنوی معنوی» مطلب جدیدی به نظرم رسید که تاکنون کسی درباره آن صحبت نکرده است؛ درباره مثنوی عده زیادی درباره روش و مشی عرفانی جلال الدین محمد بلخی (سده هفتم هجری) و تاثیرات او صحبت کرده اند که معروف ترین آن ها کتابی است که بدیع الزمان فروزانفر نوشته است. او درباره «فیه ما فیه»، «دیوان شمس» و قصص مولوی کتاب چاپ کرده است. فروزانفر از نخستین کسانی است که در دوره جدید، مولوی را زنده کرده و به ادیبان و اهالی شعر معرفی می کند و کتاب های جالبی نوشته است. جلال الدین همایی هم کتابی با عنوان «مولوی چه می گوید؟» نوشته است. کسان دیگری هم مطالب و مقالاتی نوشته اند از جمله دکتر موحد و دکتر سبحانی، که از میان آن ها مطلبی که دکتر سبحانی نوشته به تحقیقات جدید نزدیک است.»

او در ادامه گفت: «همایی تعبیری بسیار سنتی و خیلی کهنه از مولوی دارد و بدیع الزمان فروزانفر هم بیشتر در عالم لفظ و لغت و سوابق اندیشه و شعر مولوی است اما دکتر سبحانی به زبان امروز نزدیک تر است. ولی به نظرم همه این ها حتی نیکلسون درباره مولوی اشتباه کرده اند. این ها سوال شان این است که مولوی چه می گوید و می خواهند بدانند عقیده مولوی چیست؟ در حالی که این حرف ها کهنه شده و دیگر کسی دنبال ایدئولوژی شاعران نمی رود و آقایان باید درباره مولوی می پرسیدند که مولوی چطور می گوید؟»

دستغیب خاطرنشان کرد: «در آثاری که از مولوی به یادگار مانده، از جمله «مثنوی معنوی»، «فیه ما فیه»، «دیوان غزلیات» و «مجالس سبعه» آن چه مهم است، این است که او چطور می گوید نه این که چه می گوید. مطالبی که مولوی گفته ابن عربی و غزالی هم گفته بودند پس تازگی نداشته است. در دوره اسلامی، عرفای ما مانند هم صحبت می کنند و اختلافات جزیی دارند اما آن چه مهم است این است که روش مولوی چیست؟ مولوی در غزلیاتش استعاره های عجیب و غریبی به کار برده و لحن غزلیاتش به گونه ای است که با موسیقی ایرانی مانند تار و سه تار نمی شود خواند و بیشتر لحن حماسی دارد، یعنی سلاست و روانی و لطافت شعر سعدی و حافظ را ندارد و باید دف و نی و حتی طبل نواخته شود تا بتوان خواند. عیب بزرگ مولوی در غزلیاتش این است که زیاد شعر گفته و تکرار دارد. گاه به ایران باستان توجه دارد مثلا در «این خانه که پیوسته در او بانگ چغانه ست»، گاه شعرهایش به فرهنگ اسلامی مرتبط است و گاه هم فرهنگ عامه. بنابراین باید گزینه ای از غزلیات او را فراهم کنیم و به دیگران ارائه دهیم و همه اش را نمی توان خواند.»

این منتقد ادبی و مترجم سپس بیان کرد: «نکته مهم درباره مولوی، ارتباطی است که با شمس داشته. درباره این موضوع خیلی بحث شده ولی این نکته را نگفته اند که این ها در خلوت به یکدیگر چه می گفتند و مشکل شان چه بوده است. در این که شمس تبریزی را اطرافیان مولوی و سلجوقیان می کشند، شکی نیست و احترازات دکتر موحد و دیگران در برابر این که شمس کشته نشده اشتباه است. شمس در همان قونیه کشته می شود؛ و این را که غیبت دوم شمس و رفتن مولوی به دنبال او را دال بر این می دانند که اگر مولوی می دانست شمس کشته شده به مسافرت نمی رفت هم اشتباه است. زیرا از نظر روان شناسی مولوی باور نمی کرد که نزدیکان و درباریان شمس را بکشند، یعنی قتل شمس را باور نمی کرد. درباره این که مولوی تحت تاثیر شمس قرار گرفته باید بگویم شمس آدم باسوادی نبوده و اطلاعات کمی داشته اما همان طور که فرزند مولوی می گوید قدرت تسلط بر روان دیگران را داشته است یعنی از این نظر قوی بوده به صورتی که می توانسته افراد را زیر نفوذ خود قرار بدهد، با مولوی آشنا می شود و او را زیر نفوذ خود قرار می دهد به طوری که مولوی بعد از قتل شمس تا آخر عمر این نفوذ را حفظ می کند. نکته دوم این است که غیبت دوم شمس غلط است، شمس را افراد متعصب و اطرافیان مولوی به دلیل این که وقت استادشان را گرفته و او را از آن خود کرده بود، از روی حسادت می کشند.»

او در ادامه اظهار کرد: «آن چه درباره شمس و مولانا مهم است و مولوی شناسان درباره آن چیزی ننوشته اند این است که این دو نفر در خلوت طولانی خود چه می گفتند! به نظر من و طبق شواهد موجود که در «مناقب العارفین» افلاکی و «رساله سپه سالار» است، این دو می خواستند نهضت تازه یا کیش تازه ای به وجود بیاورند که بنیاد این جنبش، سماع یعنی رقص و موسیقی و شعر بوده است. آن ها می خواستند رقص و موسیقی و شعری را که الان در قونیه رایج است و به احترام روز درگذشت مولوی اجرا می شود، به آداب شریعت تبدیل کنند. آن ها معتقد بودند در رقص و موسیقی و شعر به جان جهان یعنی خدا نزدیک می شوند. مطلبی که شمس و مولوی می گفتند، همین بوده و به این دلیل در خلوت می گفتند که کسی مطلع نشود.»

عبدالعلی دستغیب در پایان گفت: «بعد از درگذشت شمس، مولوی به همان روش او، مجلس سماع برگزار می کند و روزی که مولوی فوت کرد، تمام اهالی قونیه، زن و مرد، شیعه و سنتی، قلندرها، عارفان و صوفیان، در مجلس ترحیم او شرکت می کنند و گروه گروه با رقص و موسیقی و شعر (سماع) به آرامگاه بدرقه اش می کنند. چنین چیزی در تاریخ کمیاب است که یک امپراتور در مراسم درگذشت یک شاعر شرکت کند. سلطان علاءالدین کیقباد، یهودیان و مسیحیان را می خواهد و به آن ها می گوید مولوی مجتهد مسلمان بوده و شما این جا چه کار دارید و چرا در این مراسم شرکت کرده اید، آن ها می گویند مولوی از ما بوده که این موضوع در تاریخ کم سابقه است.»


8 دیدگاه
  دیدگاه ها
غلامرضا چپریها
6 ماه پیش

چقدر باعث تاسفه که در باره شمس و مولانا هیچ نمیدانیم
محمدعلی
2 سال پیش

نظر ایشان محترم.اما مهم اینست که چرا مولانا رقص و موسیقی را قبول دارد.چه دیده در آن.مولانا یاحتی حافظ با الفاظ سرسری شناخته نمیشوند‌که حافظ هم چنگ میزد و هم خوش صدا بود.چه دیدند در رقص و موسیقی.نمیدانم
بازدیدکننده
3 سال پیش

همه کلا در اشتباه هستند جز شما، ایشان چندی پیش به حافظ توهین کرد و بسیار از او. انتقاد شد. بهتره چند روز عمر بدون توهین به دیگران بگذرانید
پربحث های هفته   
همسر رهبر معظم انقلاب: آقای ما اجازه نمی‌دهد که در خانه، غیر از برنج کوپنی استفاده کنیم و آن هم کفاف خوراک ما را بیش از یک بار در هفته نمی‌دهد (676 نظر) رهبر معظم انقلاب: در ایستگاه منتظر قطار بودم که فردی که اصلا نمی شناختمش شروع کرد به مسخره کردن من+ویدیو (211 نظر) نگاهی به سفره مفصل و تمام و کمال حضرت ابوالفضل در منزل شاه نشین علی دایی+عکس/ از گل آرایی و شمع‌دان‌هایی طلایی تا پَک هایی لاکچری و جذاب (203 نظر) میزبانی رهبر معظم انقلاب از مهمانش در ضیافتی به صرف شام +عکس/سفره ای که اُملت تنها غذای آن بود... (155 نظر) (فیلم) ورود جالب و معنادار رهبر انقلاب به حسینیه امام خمینی (ره) به همراه مسعود پزشکیان و شعار حیدر حیدر جمعیت (67 نظر) درخت خرمای بزرگ حیاط باصفای خونه ویلایی زهرا گونش/ نخل های هم قد والیبالیست مشهور ترکیه ای (61 نظر) نگاهی به کیک تولد آیتک سلامت کاپیتان چشم آبی تیم ملی والیبال بانوان و رقیب زهرا گونش/ مبارکا باشه (60 نظر) نگاهی به میز عقد ساده و با دیزاین مختصرِ زینب سلیمانی دختر کوچکِ سردار سلیمانی و همسر لبنانی‌اش+عکس/ استندهای اسم و شمع های تک رنگ (49 نظر) در خانه شهید رئیسی به روی همه مردم باز می شود (45 نظر) میز غذای ساده رهبر معظم انقلاب و خوردن غذا در بشقاب استیل/ ساده زیستی ایشان همیشه مثال زدنی است+عکس (34 نظر) خلاقیت هوش پران مغازه دار کاشانی برای کشاندن مشتری به مغازه حماسه آفرید/ مغزشو باید طلا گرفت+عکس (25 نظر) خلاقیت بی نظیر راننده تهرانی، با نوشته جالب پشت پژو پارس حماسه آفرین شد/ آدم حَظ میکنه از این درک و فهم بالا (22 نظر) ریحانه سادات دختر بزرگ شهید رئیسی: سجاده نماز پدرم را در اندونزی تکه تکه کردند و به عنوان تبرّک بین مردم پخش کردند+ویدیو (22 نظر) بنز آخرین مدلی که رهبر معظم انقلاب آن را رد کرد: ببرید اینها را بفروشید! (21 نظر) حضور ساده و بدون تشریفات همسر رهبر معظم انقلاب در یک درمانگاه/ ایشان گفتند من نمی‌خواهم پارتی بازی بکنم+ویدیو (19 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
روایتی از مخالفت همسر رهبر معظم انقلاب با هدیه ای که به رهبر داده بودند/ ما این غذاهایی که می‌خوریم، با این ظرفها جور درنمی‌آید، اینها را رد کنید، برود
تیمار جوجه لک لک مصدوم روستای قراجه محمد مرند توسط اهالی آن
فال روزانه امروز پنجشنبه 28 تیر ماه 1403
فال ابجد روزانه پنج‌شنبه 28 تیر 1403
حرمت شکنی دختران بی‌حجاب در دسته عزاداری کرج!
فال قهوه با نشان روز پنجشنبه 28 تیر ماه 1403
فال حافظ با تفسیر امروز پنجشنبه 28 تیر 1403+فیلم
فال شمع روزانه امروز پنجشنبه 28 تیر 1403
نگاهی به جواهرات مجلل و باشکوه خانواده آمبانی که پربازدید شد/ از زمرد نماد عشق آقای داماد تا گردنبند دستساز مادر شوهر جنجالی+عکس
7 روش تضمینی و قطعی رفع بوی بد سینک ظرفشویی
مبل‌های کثیف خانه را چگونه تمیز کنیم؟ / یک راه سریع و تضمینی
چرا کارگردان مختار نگذاشت بازیگر نقش حضرت عباس (ع) در فیلم یا سریالی دیگر بازی کند؟
نامه زیرکانه و دلبرانه انیس الدوله، بانوی اول حرمسرا به ناصرالدین شاه / یا به من وام بدهید یا شهرستانک را از من بخرید!
رفع فیلترینگ به طور کامل در دست شخص رئیس جمهور است
منظور ظریف از دولت وفاق ملی چیست؟
منتخب روز   
(فیلم) خرید دکتر مسعود پزشکیان از یک سوپرمارکت در تهران به همراه نوه‌ها و عروسش با کارت بانکی شخصی / نوه‌ها پدربزرگ را به خرج انداخته‌اند اقدام منحصربفرد و زیبای طلافروش یزدی به احترام دختر سه ساله امام حسین(ع)+عکس/ این جور تصاویر مخصوص ایران ماست والسلام👌 (فیلم) رهبر معظم انقلاب: به من می‌گویند شما گفتید سوءاستفاده جویان را افشا نکنید / ما حق نداریم افراد را به صرف گمان متهم کنیم سکانس خوشحالی قُباد از بارداری شهرزاد/ قُباد: من تا الان نمیدونستم از این دنیا و از این زندگی چی میخوام اما الان.... (عکس) هدایای ارزشمندی که پزشکیان در پشت صحنه یک هیئت دریافت کرد / خوشا راهی که آغازش با حسین است ... (ویدئو) شعر سوزناک شهریار برای مادر بزرگش که با شنیدنش اشک از چشمانتان سرازیر خواهد شد به یادماندنی ترین سکانس عاشقانه سریال شهرزاد / از بله گفتن شهرزاد تا مرگ مرگ بزرگ آقا نقش دختر رهبر انقلاب در ترمیم دست مجروح ایشان/ فرزند دختری که به پدر اُنس داشت (عکس) شوخی ظریف با آقای ظریف؛ از مقایسه ظریف با مِسی تا انداختن ماسک به شکل آقای رئیس جمهور!! واکنش عضو دفتر رهبر انقلاب به پست اینستاگرامی پسرش با هشتگ برای ایران، پزشکیان