خیلی از افراد از دوران بازنشستگی میترسند و فکر میکنند این دوران برایشان زجرآور است, راهکارهای ساده ای برای لذت بردن از دوران بازنشستگی کنار همسر وجود دارد.آیا هرگز با شریک زندگی تان در مورد زندگی بعد از بازنشستگی صحبت کرده اید؟ آیا به توافق رسیده اید که بعد از آن چگونه باید اوقات خود را بگذرانید؟ آیا بازنشستگی در ذهن هر دوی شما معنای یکسانی دارد؟ آیا می خواهید در برنامه زندگی روزانه خود تغییری ایجاد کنید؟
رابطه همسران بعد از بازنشستگی
پس از یک دوره طولانی کار و فعالیت بالاخره زمانی می رسد که فراغت بیشتری در اختیار دارید. همه چیز به یک باره تغییر می کند. عادت های زندگی و هدف هایتان چیزهای دیگری خواهند بود و این مسأله بشدت رابطه شما را تحت تأثیر قرار می دهد. بعد از بازنشستگی زندگی عادی شما تغییرات بنیادی زیادی پیدا می کند. بازنشستگی در تقسیم وظایف، جنس رابطه و زندگی روزمره تان تغییرات اساسی ایجاد می کند و ممکن است بعد از سال ها زندگی مشترک همه چیز برایتان شکل تازه ای پیدا کند. حتی عادات رفتاری همسرتان نیز طور دیگری نمایانمی شوند.
مهم ترین کمکی که می توانید در این دوران به یکدیگر بکنید حمایت از یکدیگر است. در مورد کارهای مورد علاقه تان که می توانید در این دوران انجام دهید صحبت کنید. آیا هر دو شما تصور یکسانی از بازنشستگی دارید؟ ممکن است یکی از شما این تصور را داشته باشد که بازنشستگی به معنی استراحت در خانه است اما دیگری تصور می کند بازنشستگی فرصت خوبی برای مطالعه، رفتن به کلاس کامپیوتر، زبان یا هر فعالیت ذهنی دیگر است. با یکدیگر در این مورد صحبت کنید. زیرا این تغییر کوچکی نیست که خیلی زود عادی شود. ممکن است مشکلات ایجاد شده تا همیشه روی سلامت رابطه و ذهنتان اثر بگذارد.
دوستان هم می توانند نقش بسیار مهمی را در دوره بازنشستگی در رابطه مشترک ایفا کنند. از آنها کمک بگیرید. شاید لازم باشد با دوستان قدیمی تان که مدت هاست از آنها خبری ندارید، ارتباطی مجدد ایجاد کنید و یا دوستانی جدید پیدا کنید. با دوستان تان قرار شام بگذارید. با آنها به تفریح و پارک بروید. بعضی از زوج ها نمی توانند تمام مدت با هم باشند واین نشانه ای از وجود مشکلی نیست پس می توانید مقداری از زمان را برای دوستان در نظر بگیرید.
باید با هم توافق کنید که ساعاتی از روز را هر کس برای خودش باشد. مرد می تواند با دوستانش به پارک برود، با آنها شطرنج بازی کند و زن می تواند پیگیر علاقه مندی های خودش باشد. قبل از آنکه زمان بازنشستگی فرا برسد می توانید چند روزی آن را امتحان کنید. در مورد آن صحبت کنید و به توافق برسید که برای همدیگر محدوده ای خصوصی در نظر بگیرید. با این کار سلامت رابطه تان را حفظ می کنید.
افسردگی بعد از بازنشستگی
گاهی دست از کار کشیدن و بازنشسته شدن می تواند آنقدر استرس برانگیز باشد که فرد احساس افسردگی کند و این مسئله بیشتر از آنچه فکر می کنید شایع است. اگر همسرتان با افسردگی بعد از بازنشستگی دست و پنجه نرم می کند یا اصلا حال و حوصله ی روز های بازنشستگی اش را ندارد، بهترین کار این است که او را تشویق کنید در مورد احساسش حرف بزند و او را وارد فعالیت هایی کنید. اغلب بی حوصلگی به این دلیل روی می دهد که همسر شما احساس می کند دیگر مفید نیست یا کسی به او نیاز ندارد و این مسئله نیز با تعیین هدف جدید و پذیرفتن مسئولیت برطرف شدنی است.
رفتار و برخورد با همسر بازنشسته
- یادتان باشد، بازنشستگی ربطی به تنبلی ندارد. بازنشستگی مرحله ای طبیعی از زندگی برای افراد شاغل است که پنجره ای کاملا جدید به زندگی باز می کند، اما نیاز به برنامه ریزی، درایت و منطق برای لذت بردن از این دوران و کنار آمدن با بحران های آن دارد.
- سراغ رویاهای تان بروید و برای شان برنامه ریزی کنید. زوج هایی که طی سال های زندگی مشترک خود عادت کرده اند با هم برای مسائل مالی و خانوادگی و ... برنامه ریزی کنند، در دوران بازنشستگی موفق تر عمل می کنند. حتما شما هم رویا هایی داشته اید که مشغله ی کار و زندگی و امور بچه ها به شما اجازه نداده به دنبال شان بروید. با همسرتان حرف بزنید و ببینید امکان برآورده کردن کدام یک از خواسته ها و برنامه های تان را دارید.
- فعالیت هایی انجام دهید که هر دوی شما از آن لذت می برید. اکنون که همسرتان بازنشسته شده، زمان زیادی برای با هم بودن دارید. انجام فعالیت های مناسبی که برای هر دوی تان جالب باشد می تواند از تنش و استرس تان کم کند و شرایطی فراهم کند که از بودن در کنار هم به جای اینکه حرص بخورید لذت ببرید.
- برای هر کدام تان یک فضای شخصی در خانه در نظر بگیرید و به هم اجازه دهید به علاقه مندی های فردی تان برسید. همه ی ما به فضا و زمانی برای خودمان نیاز داریم تا تنها باشیم و به کاری که دوست داریم بپردازیم. به فضای خصوصی هم احترام بگذارید و از اینکه زمان هایی را فقط اختصاص به خودتان دهید، احساس گناه نکنید. زمان هایی که تنها هستید و به فعالیت محبوب تان مشغولید، در واقع برای سایر زمان ها که در کنار همسر و فرزندان تان هستید انرژی می گیرید و شارژ می شوید.
- در مورد احساسات و نگرانی ها و ترس های تان در این مرحله ی جدید از زندگی، راحت و صمیمی با همسرتان حرف بزنید. همسرانی که از ترس ها و نگرانی های شان با هم حرف نمی زنند، معمولا در درک عقاید و رفتار های همدیگر به مشکل برمی خورند. مثلا مردی که تمام روزش را با کار و حرفه اش پُر می کرده و حالا اجبارا زودتر بازنشسته شده ممکن است بابت اینکه دیگر کار نمی کند عصبانی و آشفته باشد. اگر با همسرش در مورد نگرانی و ناراحتی که دارد حرف نزند، او را با رفتارهایش غافلگیر و آزرده خواهد کرد. ارتباط همیشه، مهم ترین جزء از رابطه است که اکنون مهم تر هم شده است.
- برای گوش دادن به حرف های همسرتان وقت بگذارید. خیلی وقت ها، خصوصا زمانی که تنشی وجود دارد، فکر می کنیم می دانیم طرف مقابل چه دارد می گوید و برای شنیدن حرف هایش حوصله نمی کنیم، در واقع اصلا به آنچه می گوید گوش نمی دهیم. رابطه به همدلی نیاز دارد و همدلی زمانی است که درد و نگرانی ها و ترس های طرف مقابل تان را احساس کنید. در این مرحله یا بحران از زندگی، نیاز به همدلی بیشتر می شود.
- نسبت به هم مهربان تر باشید. مهربانی واگیر دارد. وقتی با همسرتان مهربانی می کنید و ملایمت به خرج می دهید، او کمتر می تواند از دست تان عصبانی بشود و به شما پرخاش کند. مهربانی کمک می کند ارتباط تان قوی تر شود و بیشتر ملاحظه ی هم را بکنید.
- نکته ای که نباید فراموش کنید این است که شما نمی توانید همسرتان را تغییر دهید. همه ی ما یاد گرفته ایم که نمی توانیم دیگران را تغییر دهیم، بلکه فقط می توانیم خودمان را تغییر دهیم. شما می توانید روی دیگران تاثیر بگذارید و این دقیقا همان کاری است که باید بکنید. با برنامه ریزی جدید برای دوران بازنشستگی می توانید روی زندگی زناشویی تان اثر بگذارید و از این طرق کنترل امور را به دست بگیرید. اگر هر دو اهل ورزش هستید می توانید از این به بعد با هم ورزش کنید، با هم به خرید بروید، با هم غذا درست کنید یا اینکه برنامه ریزی کنید چه زمانی شما و چه زمانی همسرتان آشپزی کند، به دیدار دوستان تان بروید، در فعالیت های خیرخواهانه شرکت کنید و البته اوقات شخصی خود را نیز در برنامه بگنجانید.