دسته بندی ها

سیاست
جامعه
حوادث
اقتصاد
ورزش
دانشگاه
موسیقی
هنر و رسانه
علم و فناوری
بازار
مجله خانواده
ویدیو
عکس

جستجو در ساعدنیوز

مجله خانواده / سلامت خانواده / طب سنتی و گیاهان دارویی /

راهکارهای درمانی سندرم پای بیقرار در طب سنتی 

سه شنبه، 14 تیر 1401
بیماری "سندرم پای بیقرار" یا .R.L.S نوعی اختلال خواب است که در آن فرد مبتلا دچار احساس ناخوشایند در پاها می‌شود و آن را به‌صورت احساس گزگز، مورمور، سوزش، درد و کشش یا حرکت حشرات روی پوست توصیف می‌کند و بیمار برای کاهش این حس ناچار است پای خود را تکان دهد یا بکشد. در این مطلب سعی شده راهکارهای طب سنتی برای درمان این بیماری ارائه شود.
احساس ناخوشایندی که معمولاً در نرمه ساق پا اتفاق می افتد اما می تواند در هر جای اندام تحتانی از مچ پا گرفته تا ران احساس شود؛ این احساس معمولاً وقتی رخ می دهد که بیمار دراز می کشد، یا برای مدت طولانی می نشیند. افراد دچار این بیماری بسختی می توانند مشکل حسی مبهم در عمق پاهای خود را توصیف کنند. این بیماران نیاز مبرمی به حرکت دادن پاهایشان دارند. اکثر بیماران نمی توانند به خواب روند یا مکررا از خواب بیدار می شوند. علائم با حرکت دادن پاها بهتر می شوند و موقع استراحت بدتر می شوند. گاهی همراه این بیماری، پرش در پاها بلافاصله پس از بخواب رفتن یا در طی خواب رخ می دهد. کم خونی و پایین بودن سطح آهن خون، مصرف قهوه و ترکیبات حاوی کافئین، ضعف اعصاب، حرص وجوش، کبد چرب،کمبود ویتامین ها بخصوص کمبود ویتامین B6، بارداری، بیماریهای مزمن مانند بیماری پارکینسون، نارسایی کلیه، دیابت و نوروپاتی، مصرف برخی داروها مانند ضدافسردگی ها به ویژه در شب، چاقی، فشار خون بالا،مصرف الکل و نیکوتین، دیسکوپاتی و سیاتالژیها و... می تواند علت سندرم پای بیقرار در این افراد باشد.

علت رخداد این بیماری از منظر طب سنتی

طب سنتی برای سندروم پای بیقرار برخی دلایل را برشمرده است که از مهمترین آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • تجمع بلغم لزج یا جصی

  • غلیظ شدن سودا

  • ریزش ماده یا نزله ای با جنس سودای محترقه یا مره محترقه

  • غلبه ریاح در اندام ها

در ادامه به توضیح هر یک از این موارد پرداخته شده است:

برای پیشگیری از تجمع بلغم باید از مصرف بلغم زاها و اموری که باعث تجمع اخلاط می شود مانند خوابیدن بلافاصله پس از مصرف غذا، نوشیدن آب بین غذا و سریع غذا خوردن که باعث ضعف کبد، کلیه و نزول اخلاط می شوند، خودداری کرد. در مورد غلیظ شدن سودا اوضاع بیمار با خوردن آب یخ، عدس، گوجه فرنگی، سس ها و فست فودها و نیز ترشیجات بدتر خواهد شد. پدیده پای بیقرار می تواند در اثر ریزش ماده یا نزله ای با جنس سودای محترقه یا مره محترقه نیز ایجاد شود چون سودا پایین نشین است لذا میل به رسوب و ته نشین شدن در بدن کرده و اندام های تحتانی را درگیر می کند. سودای محترقه نیز می تواند باعث تولید ریاح غلیظه، سخت تحلیل شود و در موضع باعث درد یا بیقراری شود. گاهی ممکن است سندرم پای بیقرار ناشی از غلبه ریاح در اندام ها باشد؛ در چنین حالتی اگر قوای نفسانی و غریزی و حیوانی ضعیف باشند، مقدمه سندرم پای بی قرار فراهم می شود؛ این نوع از پای بیقرار با ماساژ و دلک تخفیف پیدا می کند؛ باید توجه داشت که ماساژ در این مورد خاص درمان کننده نیست بلکه تخفیف دهنده است.

روش های درمانی سندرم پای بیقرار

  1. طب سوزنی : یکی از درمانهای موثر در سندروم پای بی قرار طب سوزنی است.
  2. حجامت: حجامت از بین دو کتف و ساق پاها و نیز حجامت قوزک خارجی پاها به فاصله 40 روز بسیار مفید است.
  3. زالو درمانی: به ترتیب زالودرمانی پشت گوشها، گودی کمر روی استخوان دنبالچه، زالودرمانی روی ساق پاها، زالودرمانی روی قوزک خارجی پاها با فاصله هر 40روز انجام شود.
  4. فصد رگ: فصد رگ باسلیق دستها برای درمان دردهای مفاصل اندامهای پایین دست بسیار مؤثر است.
  5. شربت سرکه انگبین و کاسنی برای درمان سندرم پای بیقرار: شربت سرکه انگبین 1/3 لیوان + عرق کاسنی 2/3 لیوان را مخلوط کرده به مدت 40 تا 70 شب میل شود.
  6. مصرف برخی دمنوش ها : در یک لیوان جوشانده گل ختمی، 3 قاشق غذاخوری آب زرشک ریخته و روزانه یک تا دو لیوان میل شود. دمنوش آویشن 3 قاشق غذاخوری + 19 عدد عناب روزانه یک تا دو لیوان میل شود. دمنوش اسطوخدوس + گل گاوزبان + سنبل الطیب + لیموعمانی هر8 ساعت یک لیوان میل شود.

درمان های خانگی سندرم پای بیقرار

برخی درمان های خانگی برای سندرم پای بیقرار وجود دارد که عبارتند از : ورزش روزانه، ماساژ پاها، ورزش پاها قبل از خواب، نفس عمیق، داشتن برنامه خواب مرتب، گرفتن دوش آبگرم، پرهیز از مصرف مواد کافئین دار، گرم یا سرد کردن پاها و .... که در ادامه به توضیح هریک از آن ها پرداخته خواهد شد.

ورزش روزانه

ورزش متعادل (نه کم و نه زیاد) در طی روز باعث می شود خواب بهتری در شب داشته باشید؛ مثل پیاده روی، آهسته دویدن، بلند کردن وزنه و هر ورزش دیگری که از آن لذت می برید. یک بررسی نشان داد که ورزش باعث کاهش تکان های پا و خواب طولانی تر و عمیق تر در افراد مبتلا به سندرم پای بیقرار می شود. اما به یاد داشته باشید که نباید خیلی زیاد و یا شدید ورزش کنید. ورزش شدید و طولانی بخصوص قبل از خواب، علائم سندرم را بدتر می کند.

ماساژ پاها

  • ماساژ دادن پا از ساق به پایین با (روغن بابونه یا مخلوط روغن سیاهدانه، روغن بابونه و روغن قسط) یا بدون روغن
  • ماساژ پا در آب گرم و قرار دادن پا در لگن آب گرم، شبی به مدت ۲۰ دقیقه

ورزش پاها قبل از خواب

  • برای کشش ساق پا، پای چپ خود را کشیده و عقب ببرید و پای راست خود را از زانو کمی خم کرده و جلو بیاورید.
  • می توانید دستان خود را روی ران پای راست خود و یا دیوار قرار دهید.
  • این حرکت را برای پای دیگر خود تکرار کنید.

نفس عمیق

استرس و فشار روحی و جسمی، علائم سندرم را بدتر می کند. لذا با انجام چندبار تنفس آرام و عمیق طبی (۵ شماره دم، ۵ شماره حبس نفس و ۵ شماره بازدم)، گرفتگی عضلات خود را برطرف کنید.

داشتن برنامه خواب مرتب

داشتن برنامه خواب مرتب هم به بیماران توصیه می شود. خوابیدن و بیدار شدن سر یک ساعت مشخص در هر روز می تواند وضعیت خوابیدن را بهتر کند.

گرفتن دوش آب گرم

حمام کردن با آب گرم قبل از خواب، باعث آرامش و راحت تر خوابیدن شما می شود. همچنین علائم سندرم پای بیقرار را کاهش می دهد.

پرهیز از مصرف مواد کافئین دار

مصرف قهوه، چای، کاکائو و نوشابه سیاه به علت داشتن کافئین باعث می شود کمی احساس انرژی و شادابی کنید، ولی علائم سندرم پای بیقرار را بدتر می کنند، حتی بعد از چند ساعت. لذا قبل از خواب این مواد را نخورید. به یاد داشته باشید کافئین در برخی افراد تا 12 ساعت اثرات خودش را دارد.

گرم یا سرد کردن پاها

ببینید با گذاشتن حوله گرم روی پاهایتان احساس بهتری پیدا می کنید یا کیسه یخ؟ هر نوع تغییر دمایی می تواند تسکین دهنده باشد. برخی افراد می گویند دوش آب سرد برای آن ها بهتر است.

مغز خود را ورزش دهید.

نشستن علائم سندرم را بدتر می کند، مثل وقتی که نشسته اید و تلویزیون تماشا می کنید و یا در یک اتوبوس شلوغ نشسته اید؛ کارهایی که حواس شما را پرت می کنند، می توانند گاهی اوقات علائم سندرم را کمتر کنند. لذا جدول حل کنید، کتاب بخوانید، یک بازی کامپیوتری انجام دهید، بافتنی ببافید و … .

خاموش کردن تلویزیون قبل از خواب

تماشای تلویزیون و یا کار کردن با کامپیوتر قبل از خواب، خوابیدن را سخت می کند. کارشناسان خواب می گویند نباید در اتاق خواب، تلویزیون و یا کامپیوتر وجود داشته باشد.

درد خود را با حرکات یوگا کاهش دهید.

انجام حرکات یوگا به همراه حرکات کششی، تنفس عمیق و آرام سازی عضلات می تواند علائم سندرم خفیف را کاهش دهد. شما می توانید از روی یک کتاب، حرکات یوگا را انجام دهید.

الکل ننوشید و سیگار نکشید.

مصرف الکل و سیگار باعث بروز علائم سندرم پای بیقرار می شود و برای خواب مضر است. گرچه نوشیدن الکل ابتدا شما را خواب آلود می کند ولی باعث می شود نصفه شب از خواب بیدار شوید و باعث کاهش کیفیت خواب شما می شود. نیکوتین موجود در سیگار هم علائم سندرم را بدتر می کند، لذا از مصرف سیگار، قلیان و هر نوع محصول دخانی دیگر خودداری کنید.

داروهای مصرفی خود را چک کنید.

برخی داروهای سرماخوردگی و آلرژی، علائم سندرم را بدتر می کنند، به خصوص برخی آنتی هیستامین ها (ضد حساسیت ها). برخی داروهای ضد افسردگی و داروهای ضد تهوع نیز چنین مشکلی را ایجاد می کنند. به پزشک، نام تمام داروها و مکمل های مصرفی خود را بگویید تا در صورت لزوم یک داروی دیگر برای شما تجویز کند که علائم سندرم پای بیقرار را ایجاد نکند.

اجتناب از مصرف مواد غذایی با طبع سرد

پرهیز از مصرف برخی مواد غذایی مانند گوشت گوساله،ماهی،دوغ ،ماست،خیار ،گوجه فرنگی ،بادمجان،قهوه ،ترشی ،سرکه ،آبلیمو و…


پسندیدم دیدگاه ها

استخاره آنلاین
فال حافظ آنلاین
فال امروز شنبه 15 اردیبهشت
از سراسر وب
دیدگاه خود را ثبت نمایید
مراحل چاپ کتاب با بهترین کیفیت
پذیرش و چاپ مقاله در مجلات علمی پژوهشی داخلی
تعرفه نگارش مقاله از پایان نامه
محاسبه آنلاین هزینه چاپ کتاب در چند ثانیه
پایان نامه خود را چگونه به مقاله تبدیل کنیم؟
پذیرش تضمینی مقاله علمی پژوهشی
آموزش گام به گام نحوه سابمیت مقاله در مجلات ISI (آی اس آی)
گام به گام مراحل چاپ کتاب
استخراج مقاله از پایان نامه ارشد و دکترا + پاورپوینت آموزشی
پذیرش و چاپ مقاله علمی پژوهشی در کمترین زمان