سندرم پای بیقرار
سندرم پای بیقرار به دلیل مشکلاتی که برای فرد ایجاد می کند، موجب اضطراب و افسردگی می شود. هرچه مدت طولانی تری این شرایط را داشته باشید، مشکل شما وخیم تر می شود و حتی ممکن است که بیماری به سایر بخش های بدن مانند بازوهای تان نیز گسترش پیدا کند. شدت سندرم پای بیقرار از خفیف تا شدید متغیر است. شدت این بیماری به تناوب و شدت بروز علائم، میزان بهبود علائم پس از راه رفتن و حرکت کردن و میزان ناراحتی ایجاد شده توسط علائم این بیماری بستگی دارد. از هر ۱۰ نفر ۱ نفر در دوره ای از زندگی خود درگیر این بیماری می شود. بیشتر موارد سندرم پای بیقرار با گذشت زمان خودبه خود برطرف می شوند یا با ایجاد تغییرات ساده ای در سبک زندگی رفع می شوند.
علائم سندرم پای بیقرار
علائم سندروم پای بیقرار معمولا زمانی بروز می کند که فرد در فضای محدودی مانند صندلی هواپیما یا سینما در حالت استراحت قرار دارد یا برای خواب به رخت خواب رفته است. علائم این بیماری معمولا هنگام شب ظاهر می شود.
سندروم پای بیقرار موجب می شود که فرد به سختی به خواب برود یا بارها از خواب بیدار شود، درنتیجه در طول روز احساس خستگی می کند. این احساس خستگی روی یادگیری، کار، تمرکز و انجام وظایف و فعالیت های معمول اثر می گذارد. گاهی کم خوابی درنهایت منجربه نوسانات خلقی، تحریک پذیری، افسردگی، ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن و سایر مشکلات جسمی و روانی می شود.
سندرم پای بیقرار چه حسی را در فرد ایجاد می کند؟
فردی که به سندرم پای بیقرار مبتلاست احساس عجیب و ناخوشایندی را در پاها و گاهی در بازوهای خود حس می کند و تمایل شدیدی به حرکت دادن آنها دارد. افراد مبتلا به این بیماری معمولا این احساسات را به صورت زیر توصیف می کنند:
- تیر کشیدن؛
- سوزش؛
- دیر خوابیدن؛
- خزیدن؛
- حالتی شبیه شوک های الکتریکی؛
- خارش پوست؛
- تقلا کردن؛
- مورمور شدن.
تنها راه رهایی از این حس ناراحتی، حرکت دادن پاهاست. این احساسات معمولا زمانی بروز می کنند که فرد در حال استراحت یا غیرفعال است و فقط درطول شب رخ نمی دهند. این علائم معمولا در هنگام غروب یا شب بدتر می شوند و ممکن است که برای مدت کوتاهی در صبح آرام شوند.
درمان سندرم پای بی قرار
برای درمان بیقراری پاها کافیست:
دیرتر بخوابید: سندرم پای بیقرار باعث سخت خوابیدن می شود ، برای داشتن خواب عمیق، کمی دیرتر به رختخواب بروید و صبح ها بیشتر بخوابید.ساعات خواب صبح می تواند از بهترین ساعات استراحت شما باشد. بیشتر افراد بزرگسال نیاز به 7 تا 9 ساعت خواب شبانه دارند.
ورزش دادن پاها قبل از خواب: انجام کمی حرکات کششی قبل از خواب می تواند مفید باشد.برای کشش ساق پا، پای چپ خود را کشیده و عقب ببرید و پای راست خود را از زانو کمی خم کرده و جلو بیاورید ؛ می توانید دستان خود روی ران پای راست خود و یا دیوار قرار دهید و این حرکت را برای پای دیگر خود تکرار کنید چراکه کشش ساق پا باعث می شود بتوانید مدت بیشتری بنشینید.
دوش آب گرم بگیرید: حمام کردن با آب گرم قبل از خواب، باعث آرامش و راحت تر خوابیدن شما می شود. همچنین علائم سندرم پای بیقرار را کاهش می دهد.
نخوردن مواد کافئین دار: احتمالا متوجه شده اید که مصرف قهوه، چای، کاکائو و نوشابه سیاه به علت داشتن کافئین باعث می شود کمی احساس انرژی و شادابی کنید، ولی علائم سندرم پای بیقرار را بدتر می کنند، حتی بعد از چند ساعت پس قبل از خواب این مواد را نخورید.
پاهایتان را سرد یا گرم کنید: ببینید با گذاشتن حوله گرم روی پاهایتان احساس بهتری پیدا می کنید یا کیسه یخ؟ هر نوع تغییر دمایی می تواند تسکین دهنده باشد.برخی افراد می گویند دوش آب سرد برای آن ها بهتر است.
ورزش متعادل داشته باشید: ورزش متعادل (نه کم و نه زیاد) در طی روز باعث می شود خواب بهتری در شب داشته باشید؛ مثل پیاده روی، آهسته دویدن، بلند کردن وزنه و هر ورزش دیگری که از آن لذت می برید. بررسی ها نشان داد که ورزش باعث کاهش تکان های پا و خواب طولانی تر و عمیق تر در افراد مبتلا به سندرم پای بیقرار می شود ولی به یاد داشته باشید که نباید خیلی زیاد و یا شدید ورزش کنید چراکه ورزش شدید و طولانی بخصوص قبل از خواب، علائم سندرم را بدتر می کند.
ورزش دادن مغز : کارهایی که حواس شما را پرت می کنند، می توانند گاهی اوقات علائم سندرم را کمتر کنند. لذا جدول حل کنید، کتاب بخوانید، یک بازی کامپیوتری انجام دهید، بافتنی ببافید و … .
به طور عمیق نفس بکشید: فشار روحی و جسمی، علائم سندرم را بدتر می کند پس با تنفس آرام و عمیق، گرفتگی عضلات خود را برطرف کنید ؛ شما همچنین می توانید قبل از خواب، در یک اتاق کم نور به یک موسیقی آرام گوش دهید.
ماساژ پا : ماساژ دادن ساق پاها قبل از خواب می تواند علائم سندرم را کم کند و بهتر بخوابید ؛ شما و یا یکی از اعضای خانواده تان می تواند این کار را برای شما انجام دهد.
احتمالابه قرص آهن نیاز دارید: افراد مبتلا به سندرم پای بیقرار اغلب میزان کمی آهن در مغز خود دارند ؛ بدن شما برای ساخت دوپامین نیاز به آهن دارد. دوپامین یک ماده شیمیایی در مغز است که حرکات شما را کنترل می کند بنابراین با مراجعه به پزشک و دادن آزمایش خون، مطمئن شوید که نیاز به مصرف قرص آهن دارید یا خیر؟ اگر دچار کمبود آهن بودید، قرص آهن را همراه با یک لیوان آب پرتقال یا سایر منابع غذایی ویتامین ث مصرف کنید تا جذب آهن در بدن بیشتر شود.
حرکات یوگا: انجام حرکات یوگا به همراه حرکات کششی، تنفس عمیق و آرام سازی عضلات می تواند علائم سندرم خفیف را کاهش دهد ؛ شما می توانید از روی یک کتاب، حرکات یوگا را انجام دهید.
ترک الکل و سیگار: مصرف الکل و سیگار باعث بروز علائم سندرم پای بیقرار می شود و برای خواب مضر است ، هرچند نوشیدن الکل ابتدا شما را خواب آلود می کند، ولی باعث می شود نصفه شب از خواب بیدار شوید و باعث کاهش کیفیت خواب شما می شود. نیکوتین موجود در سیگار هم علائم سندرم را بدتر می کند، لذا از مصرف سیگار، قلیان و هر نوع محصول دخانی دیگر خودداری کنید.
موثرترین دارو ها برای درمان سندروم پای بیقرار
از جمله دارو های موثر برای درمان سندروم پای بیقرار می توان به آگونیست های دوپامینی مانند «پرامی پکسول» و «روپیرینول» اشاره کرد، در کنار مصرف این دارو ها زیر نظر پزشک می توان از دارو هایی دیگر مانند «گاباپنتین» و «پرگابالین» هم برای کنترل علائم این سندروم کمک گرفت، مبتلایان به سندروم پای بیقرار باید توجه کنند که برخی درمان های طب سنتی مانند زالو درمانی و حجامت در رفع مشکل آنها موثر نیست.
درمان گیاهی برای سندرم پای بیقرار
برای درمان گیاهی سندرم پای بیقرار یک قاشق چایخوری جوش شیرین را در آب گرم کامل حل کرده و پاهای خود را در آن ماساژ دهید.
گل پیچ ساعتی برای سندرم پاهای بیقرار: برای داشتن خواب آرام و رفع ناراحتی یک ساعت قبل از خواب یک فنجان دمنوش این گیاه را مصرف کنید. زنان باردار یا افرادی که از داروی ضدافسردگی استفاده می کنند نباید این دمنوش را مصرف کنند ؛ فراموش نکنید که مصرف این گیاه برای زنان باردار و شیرده ممنوع است.
درمان سندرم پای بیقرار با چای کوهی: مصرف دمنوش چای کوهی راهکاری موثر برای برطرف کردن سندروم پای بی قرار است.
سرکه سیب موثر در درمان سندرم پای بیقرار: برای درمان سندروم پای بیقرار پاهای خود را داخل سرکه سیب طبیعی قرار دهید.
درمان سندرم پای بی قرار با جوش شیرین: برای درمان گیاهی سندرم پای بیقرار یک قاشق چایخوری جوش شیرین را در آب گرم کامل حل کرده و پاهای خود را در آن ماساژ دهید.
برای درمان سندرم پای بیقرار اگر: دیابت دارید سیر و پیاز و اگر دیابت ندارید سیب و عسل در رژیم غذایی خود بگنجانید.
سخن پایانی
سندرم پای بیقرار ناراحتی، اختلال در خواب و مشکلات قابل توجهی را در عملکرد روزانه تان ایجاد می کند. بنابراین درمان این بیماری باید از اولویت های شما باشد. نخستین گام امتحان کردن روش های درمان خانگی فهرست شده در این مقاله است. ولی اگر این روش ها به برطرف شدن مشکل شما کمکی نکردند، حتما باید به پزشک مراجعه کنید.
پزشک در مورد هریک از درمان های موجود اطلاعات بیشتری را در اختیار شما قرار می دهد و به شما می گوید که کدام روش (یا روش ها) برای شما مناسب است.
فراموش نکنید روشی که برای یک فرد مؤثر است ممکن است که برای فرد دیگری مؤثر نباشد و شاید لازم باشد داروها یا روش های درمانی مختلفی را امتحان کنید. پس دلسرد نشوید و تا پیدا کردن برنامه ی درمانی مؤثر برای خود به تلاش تان ادامه دهید.