خورشت زرشک مانند خورشت قیمه دارای لپه است ولی در طرز تهیه خورش زرشک، رب گوجه فرنگی وجود ندارد و مزه و رنگ آن با زرشک تازه یا پلویی ایجاد می شود.در ادامه، طرز تهیه خورشت زرشک با گوشت بیان می شود تا همه دوستان دلپزی خوشنود باشند.
مواد لازم برای تهیه خورش زرشک
- پیاز ۲ عدد
- گوشت خورشتی ۵۰۰ گرم
- لپه ۱/۲ لیوان
- زرشک ۲۵۰ گرم
- کره به مقدار لازم
- شکر به مقدار لازم
- نمک، فلفل سیاه، زردچوبه، ادویه کاری و زعفران به مقدار لازم
طرز تهیه خورش زرشک با گوشت
پیاز ها را پوست بگیرید و بشورید سپس نگینی ریز خرد کنید و داخل قابلمه مورد نظر با کمی روغن و زردچوبه تفت دهید تا پیازها سبک و شیشه ای شوند سپس گوشت را که از قبل به صورت قیمه خرد کردید را به پیاز اضافه کنید و تفت بدید تا گوشت تغییر رنگ دهد و آب گوشت کشیده شود.
لپه را از قبل خیس کنید و چندین بار آبش را عوض کنید سپس به گوشت و پیاز اضافه کنید و هم بزنید (تفت دادن لپه با گوشت باعث می شود لپه ها در حین پخت وا نرود) در انتها فلفل سیاه و زعفران و ادویه کاری را به موادمون اضافه کنید و ۱ لیوان آب داخل قابلمه ریخته و اجازه دهید گوشت و لپه پخته شوند. زرشک را از قبل با کمی آب خیس کنید تا نرم شود سپس داخل یک تابه کوچک مقداری کره ریخته تا ذوب شود سپس زرشک ها را با کره و زعفران و کمی شکر خوب تفت دهید تا قرمز رنگ شوند و پف کنند.
وقتی گوشت و لپه پخته شدند نمک خورش زرشک را اندازه کنید و در ۱۰ دقیقه انتهای پخت زرشک های تفت خورده را به خورش اضافه کنید و اجازه دهید خورش جا بیفتد سپس در ظرف سرو کشیده به همراه برنج زعفرانی که از قبل تهیه کردید میل کنید.
نکات کلیدی در تهیه خورش زرشک
- می توانید برای تعادل در مزه چند عدد آلو خورشتی که از قبل خیس کردید را در ۳۰ دقیقه انتهای پخت خورش زرشک اضافه کنید.
- می توانید برای اینکه لپه بو نداشته باشید و طعم بعدی ندهید یکبار داخل آب در حال جوش ریخته و کفش را بگیرید.
- در صورت تمایل می توانید مقداری آبلیمو برای چاشنی در ۵ دقیقه انتهای اضافه کنید.
- اگر در حین پخت گوشت و لپه آب کم شد می توانید مقداری آب جوش اضافه کنید.
خواص درمانی زرشک
یکی از گیاهان دارویی پرمصرف، زرشک است. میوه های قرمز کوچک این گیاه در سفره های بیشتر مردم مورد استفاده قرار می گیرد. زرشک پلو، مربای زرشک، سس زرشک، کیک زرشک، ترشی زرشک و حتی آب زرشک، اسم های آشناست که طعم، مزه و خواص جالبی دارد. علاوه بر خواص تغذیه ای، از رنگدانه های موجود در چوب و پوست گیاه زرشک برای رنگ کردن چرم و پشم نیز استفاده می شود. خواص درمانی سابقه مصرف زرشک به دوره مصر باستان می رسد، زمانی که فراعنه و ملکه ها، این گیاه را با تخم رازیانه به منظور درمان طاعون مصرف می کردند.
بعضی از پزشکان سنتی در ایران نیز زرشک را به عنوان رفع بوی بد خلط سینه می شناختند و در درمان بیماری های لثه، درد دندان و بعضی بیماری های چشمی (ضعف دید) از آن استفاده می کردند.
از زرشک برای درمان بیماری های آرتریت، مشکلات صفراوی، اسهال، کاهش تب، التهاب طحال، آماس زبان، زرد زخم، کمردرد، از بین بردن کرم های حلقوی، مشکلات قلبی، قاعدگی دردناک، مشکلات کبدی، بواسیر و تب خال نیز استفاده می شود. روس ها زرشک را برای التهاب خونریزی دهنده دیواره رحم، مشکلات کیسه صفرا، فشار خون بالا ، افزایش ترشح صفرا و همچنین برای تنظیم ارگان های زنانه مصرف می کنند.