مرغ عشق یکی از گونه های طوطی سانان می باشد که علاوه بر زیبایی از هوش و ذکاوت بالایی برخوردار است. این پرنده قدرت تقلید صدا و سوت ها و آهنگ ها را دارد. با آموزش و شرطی کردن می توان به مرغ عشق تکرار کلمه و حتی جمله گفتن را یاد داد. مرغ عشقی که توانایی سخنگویی داشته باشد، بسیار با ارزش بوده و حسابی می تواند صاحبش را سرگرم کند. در این نوشته به نحوه دستی کردن و آموزش حرف زدن مرغ عشق پرداخته ایم.
مرغ عشق نر یا ماده؟ کدام یک برای سخنگویی بهتر است؟!
در پاسخ به این سوال باید گفت که هر دو نوع این پرنده یعنی مرغ عشق ماده و یا نر می توانند سخن گفتن را یاد بگیرند. مرغ عشق ماده زودتر می تواند سخنگو شود. او به سرعت با صاحب خود انس و خو می گیرد. اما مرغ عشق نر در سخنوری بهتر از ماده عمل میکند و کلمات را با وضوح بیشتر می تواند تکرار کند. مرغ عشق از جمله پرنده های باهوش بوده که تحت آموزش می تواند چندین کلمه و یا جمله را به حافظه اش بسپارد و صحبت کند. اما برای این کار لازم است که فضای مناسب را ایجاد کنید. فراموش نکنید که برای اینکار نیاز است که شما وقت زیادی با مرغ عشق خود بگذرانید و با او در تعامل باشید.
”برای سخن گو کردن مرغ عشق لازم است که پرنده را به صورت تکی پرورش دهید.“
مرغ عشق پرنده ای با احساس بوده و در صورتی که به او محبت و توجه نشود، افسرده و پرخاشگر میشود. این پرندگان معمولا به صورت جفت نگه داری میشوند. اما اگر قصد دارید به مرغ عشق سخن گفتن را یاد دهید، لازم است که فقط یکی از این پرنده ها را تهیه کنید. اگر او جفت داشته باشد، به آموزش های شما بی توجه خواهد بود. حتی مرغ عشقی که قبلا با پرنده ای دیگر جفت خورده باشد، تمایل کمتری به یادگیری و سخنوری دارد.
سن مناسب مرغ عشق برای سخنگویی
بهتر است که مرغ عشق انتخابی شما کمتر از یک سال سن داشته باشد و به لحاظ جسمانی نیز سالم و سرحال و شاداب باشد. اگر توسط دستگاه جوجه کشی به تکثیر مرغ عشق پرداخته اید و می خواهید به یکی از جوجه های متولد شده سخن گفتن را یاد دهید لازم است تا سن 3 الی 4 ماهگی جوجه ها صبر کنید. بعد از سن 4 ماهگی جوجه ها تقربیا بزرگ شده اند و میتوان آموزش را شروع کرد.
مراحل آموزش حرف زدن به مرغ عشق
پرنده ی مرغ عشق می تواند یک حیوان خانگی اهلی بسیار مهربان باشد. اما مقداری زمان می برد تا با شما و افراد خانواده تان ارتباط برقرار کند. مهم نیست که مرغ عشق خود را تازه خریداری کرده اید یا مدت زیادی است که حیوان خانگی شماست.
با تمرین و حوصله زیاد می توانید آن را به یک دوست سخن گو برای خود تبدیل کنید. همچنین با جلب اعتماد مرغ عشق و ایجاد محیطی آرام و مناسب برای او می توانید با پرنده خود رابطه ای محکم برقرار کنید. در ادامه شما را با روش های سخنگو کردن مرغ عشق آشنا خواهیم کرد
ایجاد محیطی مناسب برای مرغ عشق
اگر پرنده خود را تازه خریده اید یا قصد خریدن یک مرغ عشق را دارید. لازم است بدانید که حتماً باید به میهمان جدید خود زمان دهید تا خود را با خانه جدیدش سازگار کنند.حیوانات خانگی جدید ممکن است به دلیل تغییراتی که در محیط زندگی خود که ناشی از نقل مکان به خانه شما است؛ احساس تنهایی کنند و دچار افسردگی شوند.پس پرنده شما ممکن است به دلیل عوض شدن قفس و یا محیط نگهداری، دچار مشکلات این چنینی شود. برای جلوگیری از بروز این مشکلات بهتر است که قبل از تلاش برای ارتباط برقرار کردن با پرنده و یا تلاش برای حرف زدن مرغ عشق، یک تا دو هفته به او فرصت دهید تا به محل زندگی جدید خود عادت کند.همچنین بهتر است در این بازه زمانی پرنده خود را نادیده نگیرید. با آرامش و عاشقانه با او صحبت کنید. چندین بار در طول روزبه مدت چند دقیقه کنار قفس او بنشینید تا علاوه بر محیط جدید، به شما نیز عادت کند.
صحبت کردن با مرغ عشق حداقل 10 دقیقه در روز
این نکته بسیار مهم است که هرروز زمانی را برای صحبت با مرغ عشق خود اختصاص دهید. هرچه مدت زمان بیشتری با پرنده خود بگذرانید راحت تر و سریع تر با شما ارتباط برقرار خواهد کرد.پس اگر اغلب در محل کار یا مدرسه هستید ممکن است کمی طول بکشد تا حیوان خانگی جدیدتان احساس امنیت کند و بتواند به شما اعتماد کند.هرچند ممکن است مدت زمان 10 دقیقه در روز کفایت کند اما اگر می توانید وقت بیشتری را برای صحبت و بازی با او اختصاص دهید.اصرار ما برای بیشتر وقت گذاشتن به این دلیل است مرغ عشق ها از این نظر کمی شبیه به انسان ها هستند. آن ها به شخصی که نمی شناسند به سختی اعتماد می کنند. پس برای برقراری ارتباطی قوی تر و جلب اعتماد بیشتر، بهتر است که تا جای ممکن در برنامه روزانه خود برای آن ها زمان بیشتری را اختصاص دهید.
نوازش مرغ عشق
هنگامی که پرنده را از قفس بیرون می آورید یا روی انگشتتان می نشیند به آرامی و بااحتیاط با او رفتار کنید. اگر پرنده شما نمی خواهد لمس شود یا نگه داشته شود. به زور او را مجبور به انجام این کار نکنید زیرا ممکن است پرخاشگر شود و به شما آسیب بزند.همیشه به پرنده خود احترام بگذارید و با ملایمت با او رفتار کنید. زیرا این کار باعث می شود که زمان کافی برای شناخت شما داشته باشد. (اگر می خواهید پرنده را از روی زمین بردارید. این کار به آهستگی انجام دهید تا پرنده فکر نکند که قصد آسیب زدن به او رادارید).
غذا دادن با دست به مرغ عشق
تا جای امکان، با دست به پرنده خود غذا دهید. تا با این کار او را ترغیب کنید که با شما ارتباط برقرار کند. می توانید برای این کار از تیکه های میوه یا مقداری دانه مانند ارزن یا بذر کتان استفاده کنید.از آنجا که پرندگان بالغ معمولاً به جوجه های خود به همین روش غذا می دهند. غذا دادن شما به او نیز سبب می شود تا پرنده احساس راحتی بیشتری با شما داشته باشد؛ به راحتی به شما اعتماد کند. زیرا اطمینان پیداکرده است که شما قصد آسیب زدن به او را ندارید.
بازی با مرغ عشق
هنگامی که پرنده به شما و نوازش شدن عادت کرد، چند بار در روز آن را بیرون بیاورید و با آن بازی کنید. همچنین می توانید برای پرنده خود اسباب بازی نیز فراهم کنید تا با او بازی کنید یا را آن جلوی آینه قرار دهید تا تصویر خود را در آن ببیند و احساس تنهایی نکند.
نکته: هرچه زمان بیشتری را با او سپری کنید، بیشتر به شما اعتماد می کند و سخنگو کردن مرغ عشق ساده تر خواهد شد.
به عنوان مثال، اگر در طول روز 15 تا 20 دقیقه با او بازی کنید سپس هنگام تماشای تلویزیون یا فیلم با آرامش او را در دستان خود نوازش کنید، تأثیر بسیار زیادی در رابطه شما خواهد داشت.
صبور باشید و عجله نکنید
برای مرغ عشق خود یک معلم و آموزش دهنده صبور و مهربان باشید. اگر پرنده در ابتدا هیچ علاقه ای به شما نشان نمیدهد، از دست او عصبانی نشوید. صبر پیشه کنید. غریزه طبیعی آنها حکم می کند تا پرنده ابتدا نسبت به محیط جدید و صاحبش خیلی محتاط رفتار کند و سپس به صاحبش علاقه و یا توجه نشان دهد.
برای آموزش سخن گو کردن مرغ عشق از زبانی استفاده کنید که تسلط کامل به آن دارید. برای آموزش در قدم اول کلمات ساده را انتخاب کنید. بهتر است که برای مرغ عشق خود یک نام انتخاب نمایید و هر بار پرنده را با آن اسم صدا بزنید.
سرزنش و تنبیه مرغ عشق ممنوع!!!
هوش مرغ عشق آن قدر بالا نیست که کار خوب و یا زشت را از هم تشخیص دهد. اگر او خرابکاری کرده و یا مرتکب اشتباه شده، هرگر او را مجازات و یا سرزنش نکنید و بر سر مرغ عشق خود داد و فریاد نکشید. این کار می تواند باعث دلسردی و بی توجه شدن مرغ عشق به حرکات و گفتار شما شود و آموزش سخنگویی را با شکست مواجه میکند.
در زمان آموزش همیشه باید برای پرنده پاداش در نظر گرفته شود. او با این کار او شرطی خواهد شد. برای تشویق و پاداش دادن به مرغ عشق می توانید از مغزهای آجیل و یا تیکه های میوه ای که مرغ عشق به آن علاقه دارد، استفاده کنید.
باید به حرف زدن مرغ عشق آموزش دیده دقت کنید. اینکه او چه زمان اولین کلمه را بر سر زبان می آورد، قابل پیش بینی نیست. در برخی موارد مرغ عشق آموزش دیده در کمتر از 4 ماه و بی سر و صدا، کلمات را تکرار میکند. انتظار نداشته باشید که مرغ عشق سخنگو به وضوع کلمات را بر سر زبان بیاورد. هر چند او قدرت سخنوری دارد اما کلمات را با وضوح 100 درصدی بیان نمی کند.
از کلمات مثبت و لحن لطیف استفاده کنید
در زمان آموزش دادن به مرغ عشق از کلمات مثبت و پر انرژی همچون شیرین، زیبا، قوی، خوب و … استفاده کنید. به نظر می رسد که مرغ عشق صدای کودکان و زنان را آسان یاد میگیرد. زیرا صدای مردها خشن تر و زمخت تر از صدای زنان و کودکان می باشد. مرغ عشق با اشخاصی که صدای لطیف تری دارند، بیشتر احساس راحتی میکند.
آموزش دهنده مرغ عشق باید یک نفر باشد تا او سریع بتواند حرف زدن را یاد بگیرید.
می توانید برای مرغ عشق خود داستان و یا کتاب با صدای بلند بخوانید. همچنین می تونید صدای خود را ضبط کنید و یا برای او رادیو و تلویزیون پخش کنید. آنها بدین ترتیب به صدای انسان ها عادت نموده و میتوانند برخی از آنها را درک کنند. حتی ممکن است در حین انجام این کار پرنده یک کلمه از رادیو، یک کلمه از تلویزیون و در موقعیت های زمانی مختلف بالاخره یک کلمه را یاد بگیرد. این کار در طول فرایند یادگیری می تواند سرعت آموزش سخنوری مرغ عشق را بالا ببرد.
فراموش نکنید که تمام سختی کار در گفتن کلمه اول خواهد بود. بعد از آن مرغ عشق در مدت زمان بسیار کوتاهتر قادر به تکرار کلمه جدید و حتی جمله خواهد بود.
نکات مهم به هنگام آموزش حرف زدن مرغ عشق
برای اینکه به مرغ عشق خود حرف زدن بیاموزید باید به نحوه بیان خود نیز توجه داشته باشید. برای یادگیری بهتر او علاوه بر اهمیت کلماتی که می گویید، نحوه گفتن کلمات نیز در یادگیری پرنده بسیار مؤثر است.نکته مهم در نحوه صحبت کردن اینجاست که شما باید با اشتیاق با او حرف بزنید. همان طور که شما از حرف زدن با او هیجان زده می شوید او نیز برای صحبت کردن با شما مشتاق تر می شود و هیجان بیشتری برای صحبت کردن با شما خواهد داشت.
نکته اول برای حرف زدن مرغ عشق
باید مرغ عشق به شما اعتماد کند و از شما نترسد. اگر او از رفتارهای شما و یا صدای شما وحشت زده شود، شما هیچ شانسی برای سخنگو کردن او نخواهید داشت. بنابراین در زمان آموزش با صدای تند و حرکات اضافه دست خود، پرنده را نترسانید. این کار فقط باعث ترس و استرس در آنها میشود.
نکته دوم برای حرف زدن مرغ عشق
باید به صورت مکرر کلمه را در حضور مرغ عشق تکرار کنید. البته لازم نیست که حتما یک کلمه را اینقد تکرار کنید که مرغ عشق از دست شما خسته شود. برای تنوع می توانید از جمله ای استفاده کنید که شامل کلمه مورد نظر شما باشد. بعنوان مثال اگر هدف کلمه “سلام” است از جملاتی همچون سلام دوست من، سلام رفیق و جملات مشابه استفاده کنید. در زمان تکرار کلمه یا جمله آن را با صدای ملایم و کاملا واضح بیان کنید. در ضمن هر بار عینا کلمه را با همان لحن و همان تن صدا تکرار کنید.
زمان آموزش سخنگویی نباید بیش تر از 15دقیقه طول بکشد. در روز سعی کنید 4 الی 5 مرتبه و هر سری به مدت یک ربع به پرنده سخن گفتن یاد دهید.
نکته سوم برای حرف زدن مرغ عشق
مرغ عشق قوه درک احساس دارد. او می تواند احساسات مختلف همچون عشق و محبت ورزیدن، ترس، عصبانیت و اندوه را تجربه کند. توضیح اینکه مرغ عشق چطور میتواند این احساسات را درک کند، کمی پیچیده است. اما نوازش و غذا دادن به جفت و رقصیدن برای او از نشانه های ابراز محبت و عشق ورزی این پرنده می باشد. همچنین مرغ عشق در زمان عصبانیت پرخاشگر شده و شروع به نوک زدن طرف مقابل خویش و جیغ زدن بر سر او میکند.
پرواز سریع، بی قراری و فرار نیز از آشکارترین علائم ترس در مرغ عشق می باشد. آنها در معرض صدای های بلند و ناگهانی و حرکات آنی دچار ترس میشوند.
مرغ عشق پرندگان اجتماعی هستند و یکی از دلایلی که این طوطی ها گفتار انسانی را یاد می گیرند این است که در طبیعت، زبان گله را از دیگر اعضای گله یاد می گیرند. در نتیجه آنها از ما یاد می گیرند و یکی از چیزهایی که می آموزند می تواند گفتار انسانی باشد.
نکته چهارم برای حرف زدن مرغ عشق
استفاده از وسایل سرگرم کننده همچون اسباب بازی و یا آینه در قفس مرغ عشق ممنوع است. در غیر اینصورت مرغ عشق بیشتر وقت خود را با این وسایل سپری میکند. حتی وجود آینه در قفس باعث می شود مرغ عشق با تصویر خود در آینه خو بگیرد و همانند جفت نسبت به او احساس داشته باشد.
نکته پنجم برای حرف زدن مرغ عشق
کلمات را در زمان و مکان مناسب استفاده کنید. بعنوان مثال صبح هنگام زمانیکه پرنده را می بینید و یا کاور قفس او را بر می دارید به او سلام کنید. گفتن خداحافظی در هنگام ترک اتاق، گفتن آفرین بیا غذا بخور در زمان تغذیه و جملاتی از این قبیل باعث میشود پرنده نسبت به آن کلمات شرطی شود. این کلمات ملکه ذهن او خواهند شد و او ذهن خود را درگیر این کلمات خواهد کرد. این امر می تواند به سخنگویی آنها بسیار کمک کند.
به یاد داشته باشید که هر مرغ عشق شخصیت منحصر به فرد خود را دارد و استعداد سخنگویی آنها با هم فرق میکند. همچنین آنها در مقایسه با طوطی هایی مثل کاسکو، عروس هلندی، ماکائو و … بهره هوشی پایین تری دارند. برخی از مرغ عشق ها هرگز نمی توانند گفتار انسانی را تقلید کنند اما در تقلید صداها و سوت ها استعداد خوبی دارند. برخی از مرغ عشق ها نیز می توانند بالای چند 100 کلمه و یا گفتار انسانی را یاد گرفته و آن را به زبان بیاورند.
برای سخنگو شدن مرغ عشق نکته ای که مهم است سن پرنده بوده زیرا پرنده نباید به سن بلوغ رسیده باشد. لذا اگر قصد سخنگو کردن مرغ عشق را دارید باید از جوجگی این پرنده را تربیت کنید. جوجه مرغ عشق هایی که به اندازه کافی بزرگ شده و دونخور شده اند میتوانند آموزش های لازم برای سخنگو شدن را دریافت کنند. اگر مرغ عشق های شما بالغ هستند، بهتر است که برای سخنگو شدن بر روی آنها تمرکز نکنید.
2 سال پیش
3 سال پیش