به گزارش سایت خبری ساعد نیوز و به نقل از مثبت زندگی، بیش فعالی جنسی یا اعتیاد جنسی نوعی تمایل بیش از حد در ارتباط فانتزی یا رفتار های جنسی است که فرد دیگر قادر به کنترل آن ها نیست. درمان بیش فعالی جنسی با استفاده از دارو، روان درمانی و روش های خودیاری امکان پذیر است. در این مقاله قصد داریم با علائم، علل و نحوه درمان این نوع اعتیاد جنسی بیشتر آشنا شویم.
بیش فعالی جنسی چیست؟
بیش فعالی جنسی یا اعتیاد جنسی نوعی تمایل بیش از حد در ارتباط با فانتزی ها، آرزو ها یا رفتار های جنسی است که کنترل آن سخت و باعث ناراحتی فرد می شود.
بیش فعالی جنسی حتی می تواند بر روی سلامت، کار و یا روابط فرد تاثیر منفی بگذارد. این بیماری می تواند شامل انواع تجربیات لذت بخش جنسی استمناء (خود ارضایی)، سایبر سکس، شرکای جنسی متعدد و مشاهده تصاویر پورن، پورنوگرافی و ساختن تصویر ذهنی غلط از رابطه جنسی باشد.
زمانی که این نوع رفتار ها به بخش مهمی از زندگی تان تبدیل شوند و نتوانید آن ها را کنترل کنید، به سلامت ذهنی و جسمی خود یا دگیران آسیب می رسانید. در نتیجه می توان گفت که شما به بیش فعالی جنسی مبتلا شده اید.
علائم بیش فعالی جنسی
برخی از علائم بیش فعالی جنسی عبارتند از:
اعتیاد شدید به فانتزی ها و رفتار های جنسی به طوری که فرد زمان زیادی را صرف آن ها می کند و کنترل این رفتارها دشوار می شود.
انجام برخی رفتار های جنسی خاص که اگرچه پس از انجام آن ها احساس رهایی می کنید، اما دچار احساس گناه یا پشیمانی نیز می شوید.
عدم موفقیت در کنترل رفتار های جنسی
استفاده از رفتار های جنسی برای فرار از مشکلات دیگر مانند تنهایی، افسردگی، اضطراب یا استرس.
انجام رفتار های جنسی که می توانند عواقب بدی داشته باشند. مانند ابتلا به عفونت های جنسی، به هم خوردن رابطه، ایجاد مشکل در سر کار، فشار مالی یا مشکلات قانونی.
ناتوانی در ایجاد و حفظ روابط سالم و پایدار
علل ایجاد بیش فعالی جنسی
اگرچه علت این نوع رفتار مشخص نیست، اما می توان عوامل زیر را برای آن در نظر گرفت:
عدم تعادل در برخی هورمون های شیمیایی مغز: برخی از مواد شیمیایی مغز (انتقال دهنده های عصبی) مانند سروتونین، دوپامین و نوراپی نفرین به تنظیم حالت های روحی کمک می کنند. این امکان وجود دارد که میزان بالای این هورمون ها باعث بروز بیش فعالی جنسی شوند.
تغییر در مسیر های مغزی: بیش فعالی جنسی نوعی اعتیاد است که با گذشت زمان باعث تغییراتی در مدار های عصبی مغز می شود. بنابراین، بهبود این شرایط مانند دیگر اعتیاد ها نیاز به زمان خواهد داشت.
تاثیر برخی از بیماری ها بر روی مغز: برخی از مشکلات یا بیماری ها مانند صرع و زوال عقل می توانند به بخشی از مغز آسیب رسانده که در نتیجه، بر روی رفتار های جنسی تاثیر خواهد گذاشت. علاوه بر این، درمان بیماری پارکینسون با دارو های آگونیست دوپامین می توانند باعث بروز بیش فعالی جنسی شوند.
عوامل خطرزا
عواملی که می توانند احتمال ابتلا به بیش فعالی جنسی را افزایش دهند عبارتند از:
سهولت دسترسی به محتوای جنسی – پیشرفت در تکنولوژی و رسانه های اجتماعی امکان دسترسی به تصاویر و اطلاعات جنسی را افزایش داده اند.
حریم خصوصی – پنهان کاری و محرمانگی این نوع رفتار ها باعث می شود که به مرور زمان، شرایط فرد بدتر شود.
اعتیاد به الکل و مواد مخدر
ابتلا به بیماری های ذهنی مانند اختلالات خلقی (افسردگی یا اضطراب) یا اعتیاد به قمار
اختلافات خانوادگی
سابقه سوء استفاده جنسی
تشخیص بیش فعالی جنسی
با استفاده از ارزیابی روان شناختی می توان احتمال ابتلا به بیش فعالی جنسی را تشخیص داد. این ارزیابی می تواند حاوی موضوعات زیر باشد:
سطح سلامت جسمی و روانی
افکار و رفتار های جنسی که قادر به کنترل آن ها نیستید
استفاده از مواد مخدر و الکل
وضعیت خانوادگی، روابط و موقعیت اجتماعی
مشکلات ناشی از انجام رفتار های جنسی
درمان بیش فعالی جنسی
با کمک روان درمانی، دارو و خودیاری می توان برای درمان بیش فعالی جنسی اقدام کرد. هدف اولیه درمان بیش فعالی جنسی این است که نیاز های جنسی خود را کنترل کنید و میل جنسی بیش از حد خود را کاهش دهید. افراد مبتلا به بیش فعالی جنسی معمولا به الکل یا مواد مخدر اعتیاد دارند و یا به بیماری های ذهنی دیگر مانند اضطراب یا افسردگی نیز دچار هستند؛ بنابراین، هم زمان با درمان بیش فعالی جنسی، این عوامل هم نیاز به درمان خواهند داشت.
روان درمانی
با استفاده از روان درمانی می توانید رفتار های جنسی خود را کنترل و مدیریت کنید. انواع روش های روان درمانی عبارتند از:
رفتار درمانی شناختی (CBT): با استفاده از این درمان، باور ها و رفتار های ناسالم و منفی شناسایی و روش های مقابله با آن ها آموزش داده می شوند.
درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش (ACT): این نوع درمان شاخه ای از CBT بوده که بر پذیرش افکار و نیاز ها و تعهد فرد در قبال انجام اقدامات مطابق با ارزش های مهم، تاکید می کند.
روان درمانی پویشی: در این نوع درمان، آگاهی فرد نسبت به رفتار و افکار ناخودآگاه افزایش پیدا کرده و دیدگاه و بینشی جدید در رابطه با انگیزه و نحوه مقابله با تعارض ها پیدا می کند.
دارو ها
مصرف برخی از دارو ها می توانند بر روی هورمون های شیمیایی مغز تاثیر گذاشته و به کاهش نیاز ها و رفتا های جنسی، و در نتیجه درمان بیش فعالی جنسی کمک کنند. نوع دارو، به وضعیت و دیگر شرایط روحی فرد بستگی دارد.
برخی از این دارو ها عبارتند از:
دارو های ضد افسردگی: مصرف برخی دارو های ضد افسردگی که برای درمان افسردگی، اضطراب یا اختلال وسواس مورد استفاده قرار می گیرند، می تواند به درمان بیش فعالی جنسی نیز کمک کنند.
نالترکسون این دارو به طور کلی برای درمان اعتیاد به الکل و مواد مخدر استفاده می شود. این امکان وجود دارد که مصرف آن به درمان اعتیاد های رفتاری مانند بیش فعالی جنسی یا اعتیاد به قمار نیز کمک کند.
تثبیت کننده های خلق: این دارو ها در اصل برای درمان اختلال دوقطبی مورد استفاده قرار می گیرند، اما ممکن است به کاهش میل و نیاز جنسی و درمان بیش فعالی جنسی نیز کمک کنند.
دارو های آنتی آندروژن: این دارو ها اثرات بیولوژیکی هورمون های جنسی (آندروژن ها) در مردان را کاهش می دهد. این نوع دارو برای مردانی که رفتار های جنسی آن ها دیگران را در معرض خطر قرار می دهد، تجویز می شود.
استفاده از روش های خودیاری
روش های خودیاری می توانند در موارد زیر به شما کمک کنند:
آشنایی با بیماری و درک شرایط خود
آشنایی با دیگر روش های درمان بیش فعالی جنسی و نحوه مقابله با این شرایط
آشنایی با روش های پیشگیری از بازگشت بیماری
با پیروی و پایبندی به توصیه های زیر می توانید در مسیر درمان بیش فعالی جنسی قدم بردارید:
حضور منظم در جلسات روان درمانی و مصرف دارو های تجویز شده
کسب اطلاع از بیماری خود
شناسایی و تشخیص موقعیت ها، افکار و احساساتی که منجر به بروز بیش فعالی جنسی در شما می شوند
پرهیز از رفتار های پرخطر
درمان بیماری های ذهنی و دیگر اعتیاد ها
انجام تکنیک های مرتبط با کاهش استرس مانند مدیتیشن، چند حرکت ساده یوگا یا تای چی