ساعدنیوز
ساعدنیوز

رئیس دادگاه کیست

  چهارشنبه، 20 دی 1402   زمان مطالعه 8 دقیقه
رئیس دادگاه کیست
در قانون اساسی، قوای حاکم بر جمهوری اسلامی، سه قوه دانسته شده که یکی از مهم ترین آن ها، قوه قضاییه است. قوه قضاییه، دارای سلسله مراتب و ارکان مخصوص به خود، اعم از دادسرا و دادگاه های انقلاب، روحانیت و دادگاه عالی انتظامی قضات می‌باشد.برای دریافت اطلاعات بیشتر در این باره با ساعد نیوز همراه باشید.

رئیس دادگاه، اعم از رئیس دادگاه انقلاب، روحانیت و دادگاه عالی انتظامی قضات، کسی است که بر دادگاه، ریاست و نظارت اداری داشته و وظایف در صلاحیت خود، نظیر ارجاع پرونده به شعب مختلف برای رسیدگی را انجام می‌دهد. تعیین رئیس دادگاه، بسته به دادگاه، توسط رهبری یا رئیس قوه قضاییه صورت می‌گیرد.

رئیس دادگاه کیست


برای پاسخ به این پرسش که رئیس دادگاه کیست؟ باید ماده 11 و 12 قانون تشکیل دادگاه های عمومی و انقلاب را مد نظر قرار داد. لذا در ادامه، متن مواد 11 و 12 قانون مذکور، ارائه خواهد شد و در نهایت، با کمک اطلاعات آن ها، به این پرسش که رئیس دادگاه کیست؟ پاسخ داده می‌شود.

‌ماده 11 قانون تشکیل دادگاه های عمومی و انقلاب مقرر می دارد: "رئیس شعبه اول دادگاه‌ های عمومی در هر حوزه قضایی، رئیس حوزه قضایی است و با تصویب رئیس قوه قضاییه، می‌ تواند به تعداد لازم‌، معاون داشته باشد."

ماده 12 قانون تشکیل دادگاه های عمومی و انقلاب نیز مقرر می دارد:

"در شهرستان؛ رئیس دادگستری؛ رئیس حوزه قضائی و رئیس شعبه اول ‌دادگاه، بر دادگاه ها ریاست اداری دارد و در مرکز استان، رئیس کل دادگستری استان، رئیس‌ کل دادگاه های تجدیدنظر و کیفری استان است و بر کلیه دادگاه ها و دادسراها و‌ دادگستری‌ های حوزه آن استان، نظارت و ریاست اداری خواهد داشت. همچنین، رئیس‌ دادگستری هر حوزه، بر دادسرای آن حوزه، نظارت و ریاست اداری دارد."

در یک جمع بندی کلی، می توان گفت، رئیس دادگاه، کسی است که بر دادگاه های در صلاحیت خود، ریاست و نظارت اداری دارد و موظف است که وظایف محوله را به انجام برساند. البته، باید در نظر داشت، با توجه به وجود دادگاه های اختصاصی نظیر دادگاه ویژه روحانیت و دادگاه عالی انتظامی قضات، نحوه نصب رئیس دادگاه ها و وظایف آن ها، یکی نیست که در تیترهای بعدی مقاله، نحوه انتخاب و وظایف رئیس دادگاه انقلاب، روحانیت و عالی انتظامی قضات، همچنین دادگاه های عمومی، توضیح داده خواهد شد.

نحوه تعیین و انتخاب رئیس دادگاه


پس از پاسخ به این پرسش که رئیس دادگاه کیست، در این بخش از مقاله، نحوه تعیین و انتخاب رئیس دادگاه، مساله ای خواهد بود که مورد بررسی حقوقی و قانونی، قرار می گیرد. قبل از توضیح نحوه تعیین و انتخاب رئیس دادگاه، باید مد نظر داشت؛

از آنجا که دادگاه ها، به دادگاه عمومی و دادگاه اختصاصی تقسیم می گردند، در این تیتر از مقاله، نحوه تعیین و انتخاب رئیس دادگاه های عمومی مورد بررسی قرار خواهد گرفت و برای جلوگیری از تکرار، در خصوص نحوه تعیین و انتخاب رئیس دادگاه انقلاب، روحانیت و دادگاه عالی انتظامی قضات، در تیتر مربوط به خود آنها یعنی در تیترهای چهارم تا ششم مقاله، صحبت خواهد شد.

در خصوص نحوه تعیین و انتخاب رئیس دادگاه های عمومی، باید گفت که این امر، توسط رئیس قوه قضاییه صورت می گیرد و ‌مستفاد از تبصره ماده 10 ‌قانون تشکیل دادگاه‌ های عمومی و انقلاب، طریقه انتخاب و شرایط، همچنین، میزان صلاحیت و اختیار هریک از اعضای حوزه و واحدهای قضایی، بر اساس آیین‌ نامه‌ ای می باشد که توسط وزیر دادگستری، پیشنهاد و تهیه و به تصویب رییس قوه قضاییه، رسیده است.

وظایف رئیس دادگاه


همانطور که دادستان در دادسرا، وظایف مخصوص به خود را دارد، رئیس دادگاه نیز از این امر، مستثنی نبوده و دارای تکالیف و وظایف مخصوص به خود می باشد که در این تیتر از مقاله، به طور اجمالی، وظایف رئیس دادگاه، از منظر قانونی بررسی خواهد شد.

لکن، برای جلوگیری از تکرار، به وظایف رئیس دادگاه انقلاب، روحانیت و دادگاه عالی انتظامی قضات، اشاره ای نخواهد گردید؛ چرا که در تیترهای 4 تا 6 همین مقاله، به تفصیل، نحوه تعیین و انتخاب و وظایف روسای دادگاه های مذکور، بررسی شده اند.

مستفاد از ماده 12 قانون تشکیل دادگاه های عمومی و انقلاب، از جمله وظایف رئیس‌ دادگستری هر حوزه قضایی در شهرستان، ریاست اداری و نظارت بر دادگاه های آن حوزه قضایی بوده و از جمله وظایف رئیس‌ دادگستری هر حوزه قضایی در استان ها، می توان به نظارت و ریاست اداری بر دادگاه ها، دادسراها و‌ دادگستری‌ های حوزه آن استان، اشاره کرد.

رئیس دادگاه انقلاب کیست


ماده 8 قانون تشکیل دادگاه های عمومی و انقلاب، به طور ضمنی، در بردارنده پاسخ این پرسش است که رئیس دادگاه انقلاب کیست. لذا در این تیتر از مقاله، به ماده 8 قانون مذکور، مراجعه خواهد شد تا به این پرسش که رئیس دادگاه انقلاب کیست، پاسخ داده شود.

ماده 8 قانون تشکیل دادگاه های عمومی و انقلاب، مقرر می دارد: "با تصویب رئیس قوه ‌قضائیه، رئیس کل دادگاه های شهرستان مرکز استان می‌ تواند، تمام یا بخشی از اختیارات خود را در خصوص دادگاه های انقلاب، به رئیس شعبه اول آن دادگاه ها تفویض نماید. در این صورت، رئیس شعبه اول دادگاه انقلاب اسلامی، در سمت معاون وی انجام وظیفه خواهد کرد. در صورتی که در شهرستان غیر مرکز استان، دادگاه انقلاب، شعب متعدد داشته باشد، رئیس دادگستری آن شهرستان نیز می تواند، به ترتیبی که ذکر شد اقدام نماید. تبصره- سرپرستان مجتمع‌ های قضائی، به عنوان معاون رئیس کل دادگاه های شهرستان مرکز استان، انجام وظیفه خواهند نمود."

بنابراین، با در نظر گرفتن مفاد ماده 8 قانون تشکیل دادگاه های عمومی و انقلاب، رئیس کل دادگاه های شهرستان مرکز استان، رئیس دادگاه انقلاب بوده و از سوی رئیس قوه قضاییه، انتخاب می گردد. در صورتی که رئیس دادگاه انقلاب، تمام یا برخی از اختیارات خود را به رئیس شعبه اول دادگاه انقلاب، تفویض کند، رئیس شعبه اول، به معاونت از رئیس کل دادگاه های شهرستان مرکز استان، بر دادگاه انقلاب، ریاست خواهد داشت.

در شهرستان غیر مرکز استان نیز، ئیس دادگستری آن شهرستان، رئیس دادگاه انقلاب بوده که می تواند به رئیس شعبه اول دادگاه انقلاب، اعطای معاونت کرده و بدین ترتیب، در غیاب او، رئیس شعبه اول دادگاه انقلاب شهرستان، ریاست بر دادگاه انقلاب را به معاونت از رئیس دادگستری آن شهرستان، بر عهده دارد.

از مهم ترین وظایف رئیس دادگاه انقلاب یا کسی که به معاونت، رئیس دادگاه انقلاب است، می توان به ارجاع پرونده، برای شروع به رسیدگی اشاره کرد که این امر، در ماده 18 قانون تشکیل دادگاه های عمومی و انقلاب، مورد تصریح قرار گرفته است.

رئیس دادگاه روحانیت کیست


مستفاد از ماده یک آئین نامه دادسراها و دادگاه های ویژه روحانیت، مصوب 1369/05/04 و اصلاحی 1384، دادسرا و دادگاه ویژه روحانیت، با نظارت رهبری و با هدف "پیشگیری از نفوذ افراد منحرف و تبهکار در حوزه های علمیه، حفظ حیثیت روحانیت و به کیفر رساندن روحانیون متخلف" تشکیل گردیده است.

دادگاه روحانیت، دارای سلسله مراتب مخصوص به خود بوده که از جمله مهم ترین مقام های این سلسله مراتب، می توان به رئیس دادگاه روحانیت، اشاره کرد.

ماده 10، آئین نامه دادسراها و دادگاه های ویژه روحانیت، مصوب 1369/05/04 و اصلاحی 1384، مقرر می دارد: "حاکم شرع شعبه اول دادگاه ویژه روحانیت، از سوی مقام معظم رهبری منصوب می گردد." و با در نظر گرفتن این ماده، می توان گفت، رئیس دادگاه روحانیت، رئیس شعبه اول آن بوده که توسط مقام معظم رهبری، انتخاب می شود.

دادگاه ویژه روحانیت، دارای شعب تجدید نظر نیز هست که هر شعبه از دادگاه تجدیدنظر آن، از یک رئیس و دو مستشار تشکیل گردیده که با اکثریت آرا، تصمیم می گیرند. مستفاد از ماده 50 آیین نامه فوق الذکر (الحاقی 1384/09/05)، رئیس محاکم ویژه روحانیت (رئیس شعبه اول) که از طرف مقام معظم رهبری، منصوب می گردد، رئیس شعبه اول دادگاه تجدیدنظر نیز هست.

از مهم ترین وظایف رئیس دادگاه روحانیت، بر اساس ماده 44، تبصره ماده 50، اصل ماده 17 و سایر مواد آئین نامه دادسراها و دادگاه های ویژه روحانیت، می توان به مواردی چون، صدور احکام ویژه اعضای هیات منصفه دادگاه ویژه روحانیت؛ رسیدگی کردن به "تخلفات قضات و کارمندان دادسرا و دادگاه ویژه که در حین یا به سبب خدمت مرتکب شده اند"؛

همچنین، مشارکت در تصویب تصمیم، در خصوص جابجایی دادستان ها و دادیاران استان و شهرستان ها اشاره کرد. با این توضیح که گاهی، جابجایی دادستان ها و دادیاران استان و شهرستان ها، از سوی دادستان دادسرای ویژه روحانیت، ضروری و فوری تشخیص داده می شود لکن، افراد مذکور در آن استان و شهرستان، تمایلی به جابجایی ندارند.

شایان ذکر است، مستفاد از ماده 4 و 7 آئین نامه دادسراها و دادگاه های ویژه روحانیت، رئیس دادسرای ویژ روحانیت، دادستان دادسرای ویژه روحانیت بوده که از سوی مقام معظم رهبری، انتخاب می گردد که وظایفی چون، عزل و نصب دادستان ها و دادیاران دادسراهای ویژه روحانیت شهرستان ها را انجام می دهد.

رئیس دادگاه عالی انتظامی قضات


برای پاسخ به این پرسش که رئیس دادگاه عالی انتظامی قضات کیست، باید آیین نامه اجرایی قانون نظارت بر رفتار قضات، مصوب 1392/02/25 را مد نظر قرار داد. لذا، در این تیتر از مقاله، به این آیین نامه اجرایی، مراجعه و توضیحات لازم، در این باره که رئیس دادگاه عالی انتظامی قضات چه کسی است، چه وظایفی داشته و چگونه انتخاب می شود، ارائه خواهد شد.

ماده 5 آیین نامه اجرایی قانون نظارت بر رفتار قضات مقرر می دارد: "دادگاه عالی و دادگاه عالی تجدیدنظر، در تهران تشکیل می شود و بنا به تشخیص رییس قوه قضائیه، دارای شعب متعدد است. هر شعبه، دارای یک رییس و دو مستشار می باشد. تبصره: رییس شعبه اول دادگاه عالی، بر شعب دادگاه عالی و دادگاه عالی تجدیدنظر، نظارت اداری دارد."

بر اساس ماده فوق الذکر، می توان گفت که رئیس دادگاه عالی انتظامی قضات، رئیس شعبه اول دادگاه عالی است که بر این دادگاه و دادگاه عالی تجدید نظر، نظارت و ریاست اداری داشته و بر اساس ماده 5 قانون نظارت بر رفتار قضات، از سوی رئیس قوه قضاییه، منصوب می گردد. این رئیس، از قضاتی است که دارای بالاترین پایه قضائی، حداقل بیست و پنج سال سابقه کار قضائی و عدم محکومیت انتظامی‌ درجه سه و بالاتر در ده سال اخیر خدمت قضائی خود، می باشد.

از مهم ترین وظایف رئیس دادگاه عالی انتظامی قضات، بر اساس تبصره ماده 5 آیین نامه مذکور، همچنین، ماده 33 و 34 قانون نظارت بر رفتار قضات، می توان به مواردی چون، پیشنهاد دستورالعل، برای ترفیع پایه قضایی دارندگان پایه قضایی که به تصویب رئیس قوه قضاییه رسیده؛ رسیدگی به تخلفات انتظامی‌ قضات که دادستان این دادگاه، برای آن، کیفرخواست صادر کرده و ارجاع پرونده های دریافتی برای رسیدگی به یکی از شعب دادگاه عالی، اشاره کرد.


  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
ساغر عزیزی بازیگر نقش فرح پهلوی: فحش‌هایی در اینستاگرام به من می‌دهند که برای آنها خیلی گریه کردم من فرح دیبا نیستم با سیاست هم کاری ندارم (272 نظر) ترافیک چهره‌های سیاسی کشور در مراسم دامادیِ پسر علی لاریجانی؛ از قدردانی داماد از فرزند رهبر معظم انقلاب به خاطر حضور در مراسم تا چهره شاد علی مطهری به عنوان دایی داماد+عکس (243 نظر) رهبر معظم انقلاب پاسخ می‌دهند؛ حکم شرعی رقص زنان در برابر مردان در مجالس عروسی روستایی (231 نظر) امیر نوری و حاشیه‌های پستش راجع به مهاجرتش به اسرائیل: من از رژیم‌صهیونیستی پیشنهاد دریافت کردم اطلاعات زیادی دارم؛ ما رفتیم بای بای+عکس (214 نظر) اقدام قابل تقدیر بازیکن تیم ملی؛ مهدی طارمی هزینه تحصیل دختر دانش آموزی که مدیر از مادرش درخواستی غیرمنتظره کرده بود را برعهده گرفت (122 نظر) خلاقیت تحسین برانگیز یک میوه فروش بامرام شیرازی حماسه آفرید/ به ایشون باید گفت فرشته زمینی+عکس (118 نظر) نگاهی به میز صبحانه مفصل و رنگارنگ خانه رضا گلزار با هنر چیدمان آیسان خانوم / تزئین زیبای بشقاب با انار وحشی و آووکادو+عکس (112 نظر) توئیت داریوش ارجمند خطاب به رهبر معظم انقلاب با دیالوگی از نقش مالک اشتر: ای کاش قادر بودم، علی را به روزگاری ببرم که مردمش قدر همچون او را می دانستند+عکس (106 نظر) خلاقیت خنده دار مادر شیرازی برای طراحی پرچم ایران روی قرمه سبزی حماسه آفرید+عکس/ هنر نزد ایرانیان است و بس! (96 نظر) نصرالله رادش: سیگار می‌کشم تا زشتی‌هایم دیده شود! دوست دارم همه بدانند علاوه بر قیافه ام من این زشتی ها را دارم! +فیلم (84 نظر) سحر زکریا: مهران مدیری به جای پول به من چند تا قابلمه داد! مدیری کسی بود که اگر ما سر کار موسیقی گوش می‌دادیم می‌ترسیدیم بیاید و مسخره‌مان کند (81 نظر) محمدرضا گلزار: می‌دانم خواننده خوبی نیستم؛ به فرض که صدایم خوب نیست چرا اینقدر دغدغه فکریتان شده است؟! (75 نظر) دانش‌آموزی که رهبر شد؛ نگاهی به چهره مهربان رهبر معظم انقلاب در کلاس ششم ابتدایی+عکس (74 نظر) آخرین جشن تولد ساده آیت الله هاشمی رفسنجانی با حضور همسرشان در طبقه دوم خانه/ مبلمان راحتی بدون زرق و برق، کیک شکلاتی و زیر میزی هنری زیبا+عکس (64 نظر) جشن تولد مجلل الهام حمیدی توسط همسرش +عکس/تزئین زیبای کیک با مروارید طلایی رنگ 👌 (44 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
فال قهوه با نشان روز سه شنبه 15 آبان ماه 1403
فال حافظ با تفسیر امروز سه شنبه 15 آبان 1403 + فیلم
فال شمع روزانه امروز سه شنبه 15 مهر 1403
فال روزانه امروز سه شنبه 15 آبان ماه 1403
به وقت استایل پاییزی؛ لباس مناسب پاییز چیست؟ / 5 رنگ مخصوص خوشتیپ ها؛ رنگ قرمز جزو رنگ‌های انرژی زا و پر هیجان است که نشان دهنده عشق و صمیمت است
فال ابجد روزانه سه‌شنبه 15 آبان 1403
دستگیری سارقان 10میلیاردی طلافروشی در تهران
خوشتیپ شو؛ نکات مهم برای ست‌کردن بوت‌های چرم زنانه برای پاییز / انواع بوت‌های چرم زنانه و ایجاد استایل‌های مختلف
معرفی 10 مدل خاص و ترند میز ناهارخوری / راهنمای انتخاب طرح‌های زیبا برای میز ناهارخوری
حکم کمرشکن قضائی عابر بانک تیم پرسپولیس تهران صادر شد/ حبس، رد مال، شلاق و انفصال از خدمت دولتی!
زاکانی فاش کرد: التماس اسرائیل به ایران برای جواب ندادن!
لیست کامل داروهای ممنوعه دوران بارداری / مصرف چه داروهایی در دوران بارداری بی‌خطر است؟
چارپایه به هر چیزی شبیه بود به‌جز برنامه‌ای سرگرم‌کننده! / کمدین بودن کافی نیست
تقدیر رهبر معظم انقلاب از مسعود پزشکیان؛ حضرت آقا از شما راضی هستند و گفتند این روند را ادامه دهید
مهرداد محمدی با استقلال به پایان خط رسید/ خط آتش آبی ها به مهاجم کنیایی مجهز میشود
منتخب روز   
محاکمه دوباره مردی که متهم به تجاوز به 9 زن شد زندانی اعدامی پس از آزادی از زندان در خواب سکته کرد... / پدر و مادر شایان برای رضایت همه زندگی‌شان را فروخته بودند! بازی در نقش پلیس برای گروگانگیری و سرقت های سریالی / خاطره گویی تبهکار سابقه دار در مراسم جشن تولد ‌راز باند مخوف را فاش کرد! دستگیری عامل جنایت در چیتگر پسر 17ساله بدون گواهینامه، جان خود و 4 دوست نوجوانش را در تصادف گرفت صحنه های آخرالزمانی سیل مرگبار در والنسیای اسپانیا با 205 کشته در حال حرکت به سوی کاتالونیا + ویدئو / عکس جزئیات پرونده دختر سارق که هدف او آزادی برادرش از زندان بود / اخاذی به قیمت یک عمر در زندان ماندن با سوادترین روستای ایران کجاست؟ شیائومی 15 معرفی شد/اولین گوشی جهان با اسنپدراگون 8 الیت خانه نورانی معتمدی اصفهان با درهای چوبی ،شیشه های رنگارنگ و دکوراسیون اصیل ایرانی چشمانتان را جلا میدهد جزئیات قتل فجیع مادر و خواهرناتنی توسط دختر تهرانی و نامزدش / جنایتی که در تجریش رخ داد! انتخاب جنین های باهوش تر ممکن میشود!