ساعدنیوز
ساعدنیوز

ریشه یابی خشونت ها در قدس شرقی

  سه شنبه، 06 اردیبهشت 1401 ID  کد خبر 202675
ریشه یابی خشونت ها در قدس شرقی
حمله بیرحمانه صهیونیست ها به نمازگزاران فلسطینی در ماه مبارک رمضان، اعتراض نهادهای حقوق بشری در سراسر دنیا را در پی داشته است. تعرض به خبرنگاران باعث تشدید فشارها بر رژیم غاصب صهیونیستی شده است. ساعدنیوز در گفتگو با دکتر منصور براتی کارشناس مسائل اسرائیل به این موضوع پرداخته است.

اسرائیل در تلاش است تا قدس یا به تعبیر صهیونیست ها، اورشلیم را به عنوان میراث فرهنگی یهود معرفی کند و پرونده ای را در یونسکو برای همین مسأله طرح کردند که در نهایت یونسکو اعلام کرد که این منطقه یعنی قدس شرقی میراث فرهنگی مسلمانان است.

ساعدنیوز: با آغاز ماه رمضان ما شاهد درگیری های شدید میان صهیونیست ها و نمازگزاران فلسطینی در قدس شرقی بودیم. خصوصاً در دو هفته اخیر موج عجیبی از خشونت ها در مسجد الاقصی شکل گرفته است و صهیونیست ها بدون هیچ واهمه ای به فلسطینیان حمله می کنند؛ شکستن دوربین و تعرض به خبرنگاران شبکه های مختلف داخلی و خارجی باعث شکل گیری اعتراضات حتی خارج از فلسطین اشغالی شده است. به نظر حضرتعالی، این خشونت ها ریشه در چه مسائلی دارد؟

دکتر منصور براتی: این خشونت ها در واقع در بخش قدیمی قدس، یا همان قدس شرقی رخ داده است و قدس شرقی جزو معدود مناطق جهان است که برای ادیان مختلف وحیانی اعم از اسلام، مسیحیت و یهودیت اهمیت تاریخی فرآوانی دارد. دیوار ندبه یا دیوار غربی که محل عبادت یهودیان است در این قسمت از قدس قرار دارد؛ یا حتی ما چندین کلیسا را در این منطقه داریم. اما واقعیت این است که قدس شرقی و بخش بزرگی از آن برای مسلمانان اهمیت ویژه تری دارد چرا که علاوه بر مسجدالاقصی که قبله اول مسلمانان است، دو مسجد مهم دیگر نیز در این منطقه قرار دارد.

اسرائیل در تلاش است تا قدس یا به تعبیر صهیونیست ها، اورشلیم را به عنوان میراث فرهنگی یهود معرفی کند و پرونده ای را در یونسکو برای همین مسأله طرح کردند که در نهایت یونسکو اعلام کرد که این منطقه یعنی قدس شرقی میراث فرهنگی مسلمانان است. بعد از اعلام این تصمیم، رژیم صهیونیستی از یونسکو خارج شد و پیرو آن، دولت ترامپ هم در اعتراض به این تصمیم یونسکو، تصمیم به خارج شدن از یونسکو گرفت.

اما گذشته از این مسائل، عموماً در ماه رمضان ما شاهد درگیری هایی گسترده تر میان صهیونیست ها و مسلمانان هستیم و این منطقه یعنی قدس شرقی کانون اصلی درگیری ها و خشونت ها است.

چرخشی بودن تقویم قمری است که باعث می شود گاهی ماه رمضان با مراسم مذهبی یا ملی صهیونیست ها از جمله مراسم پیروزی اسرائیل در جنگ 1948 تلاقی پیدا کند و به همین دلیل تعداد زیادی از مسلمانان و یهودیان در قدس شرقی به صورت همزمان حضور داشته باشند.

ساعدنیوز: چرا در ماه رمضان این خشونت ها افزایش پیدا می کند؟

دکتر منصور براتی: این مسأله چند بُعد دارد. یک بُعد آن، شاید تلاقی برخی مناسبت ها در تقویم قمری و تقویم عبرانی است. به این معنا که حضور همزمان یهودیان و مسلمانان در این منطقه تنش آفرین می شود و درگیری ها افزایش پیدا می کند. اصولاً یهودیانی که در این مناسبت های ویژه تقویم عبرانی در قدس شرقی حضور پیدا می کنند، افراطی تر هستند. به طور مثال، ما همین اواخر، عید پسح را داشتیم که تعداد زیادی از یهودیان برای انجام مراسم به قدس شرقی و کنار دیوار ندبه آمده بودند. در ماه رمضان هم تعداد زیادی از مسلمانان برای نماز به مسجد الاقصی می آیند و طبیعتاً درگیری ها بالا می گیرد. چون صهیونیست ها قدس شرقی را از آنِ خودشان می دانند و مسلمانان نیز مسجدالاقصی را قبله اول خود می دانند.

نکته دیگر، چرخشی بودن تقویم قمری است که باعث می شود گاهی ماه رمضان با مراسم مذهبی یا ملی صهیونیست ها از جمله مراسم پیروزی اسرائیل در جنگ 1948 تلاقی پیدا کند و به همین دلیل تعداد زیادی از مسلمانان و یهودیان در قدس شرقی به صورت همزمان حضور داشته باشند. خصوصاً در ماه رمضان، حرکت های اعتراضی مسلمانان به اشغال فلسطین افزایش می یابد. دولت رژیم صهیونیستی برای حفظ آرامش در این منطقه تدابیر امنیتی شدیدی اتخاذ می کند و خشونت ها بالا می گیرد. به همین دلیل شاهد دستگیری 400 تن از فلسطینیان در یک شب بودیم. 150 نفر مجروح شدند. نیروهای اسرائیلی در مسجدالاقصی حضور یافتند و مسلمانان را از این مسجد بیرون کردند. مسلمانان نیز سنگ هایی را با خود به مسجد الاقصی آورده بودند تا با سربازان صهیونیست درگیر شوند که توسط صهیونیست ها کشف شد.

این اعتراضات و عملکرد خشن دولت آقای بنت با اعتراضاتی در درون دولت اسرائیل همراه بود. اپوزیسیون و نمایندگان عرب به این خشونت ها اعتراض داشتند و به نوعی فشارها بر روی دولت رژیم صهیونیستی افزایش پیدا کرد.

واقعیت این است که دست آقای بنت در این خصوص بسته است. دولت یک دست نیست. بنابراین، تصمیم بر اعمال خشونت شدید و ادامه دار میسر نیست. همین اواخر، آقای لاپید در مصاحبه ای اعلام کرد که ما همچنان به وضع موجود پایبند هستیم.

ساعدنیوز: برخی تحلیلگران معتقدند که خشونت های اخیر، به نوعی پاسخ آقای بنت به انتقاداتی است که از سوی اپوزیسیون خصوصاً آقای نتانیاهو بر علیه دولت آقای بنت و ناکارآمدی این دولت در تأمین امنیت شهروندان صهیونیست مطرح می شود. نظر حضرتعالی چیست؟

دکتر منصور براتی: دولت آقای بنت یک دولت یکپارچه نیست. در این دولت هم راست افراطی وجود دارد و هم طیف های دیگر. بنابراین، این طور نیست که آقای بنت به راحتی بخواهد در مسیر خشونت حرکت کند. اگر به رسانه های اسرائیلی مراجعه کنیم، با مفهومی مواجه می شویم با عنوان "وضع موجود". وضع موجود در واقع به توافقی میان اسرائیلی ها و مسلمانان اشاره دارد که طبق آن، مسلمانان می توانند برای عبادت به قدس شرقی مراجعه کنند چرا که به جز مسجدالاقصی، دو مسجد دیگر هم در این منطقه وجود دارد. بعد از عبادت نیز باید از این منطقه خارج شوند. اما یهودیان فقط حق دارند که از این منطقه عبور کرده و به سمت دیوار ندبه بروند. بنابراین، صهیونیست ها نمی توانند در قدس شرقی بمانند. بلکه این منطقه محل عبور آنها است.

البته برخی از صهیونیست های افراطی این توافق را نقض می کنند و در این منطقه باقی می مانند و همین مسأله باعث افزایش تنش ها می شود؛ البته با دخالت نیروهای اسرائیلی، این افراد مجبور به خروج از این منطقه و قرار دادن آنجا در اختیار مسلمانان هستند. آن چیزی که در رسانه های اسرائیلی منعکس می شود حاکی از آن است که دولت آقای بنت، قصدی برای خروج از توافق "وضع موجود" ندارد و به آن پایبند است. حضور نیروهای صهیونیستی هم برای پایان دادن به درگیری ها است و بعد از برقراری آرامش، این منطقه را ترک می کنند.

واقعیت این است که دست آقای بنت در این خصوص بسته است. دولت یک دست نیست. بنابراین، تصمیم بر اعمال خشونت شدید و ادامه دار میسر نیست. همین اواخر، آقای لاپید در مصاحبه ای اعلام کرد که ما همچنان به وضع موجود پایبند هستیم. نیروهای اسرائیلی هم برای تأمین امنیت و آرامش قدس شرقی در انجا حضور دارند. این مسأله نیز باعث اعتراض صهیونیست های افراطی شد؛ آنها این موضوع را مطرح می کنند که دولت با این کار به مسلمانان باج می دهد. این در حالی است که دولت به حمایت نمایندگان عرب نیاز دارد و ادامه خشونت ها، موقعیت دولت بنت را شکننده تر از گذشته می تواند بکند.

در روزهای اخیر، ما شاهد تعلیق همکاری حزب متحد عربی به رهبری منصور عباس با دولت بنت بودیم. این کار در اعتراض به اعمال خشونت علیه نمازگزاران فلسطینی صورت گرفت. منصور عباس اعلام کرد که به مدت دو هفته، همکاری حزب متحد عربی با دولت به حالت تعلیق درخواهد آمد. همین اقدام آقای عباس مورد اعتراض نمایندگان عرب بود که با توجه به تعطیلی دو هفته ای کنست پارلمان اسرائیل عملاً این اقدام به معنای این است که آقای عباس، "روغن ریخته را نذر امامزاده می کند"!

ولی واقعیت این است که موقعیت دولت آقای بنت به گونه ای است که اگر تعلیق همکاری حزب متحد عربی با دولت ادامه پیدا کند عملاً چالش های فرآوانی پیش روی دولت بنت خواهد بود چرا که پیشتر یکی از حامیان و اعضای ائتلاف استعفا داده و در حال حاضر، آقای بنت با یک اختلاف یعنی 61 کرسی در برابر 60 کرسی اپوزیسیون در کنست دولت را سرپا نگه داشته است و اگر تعلیق همکاری حزب متحد عربی ادامه پیدا کند؛ شاید ما شاهد انتخابات زودهنگام در اسرائیل باشیم. هرچند توافق مجدد منصور عباس با بنت میتواند شرایط را برای دولت بهبود ببخشد.


دیدگاه ها


  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
صحبت های عادل فردوسی پور در مورد قطعی برق:درسته که مردم باید رعایت کنند و کمتر مصرف کنند ولی به خدا هیچ جای دنیا سال 2025 مردم اینجوری زجر نمیکشند از این اتفاقات و... (54 نظر) (ویدئو) نعیمه نظام‌دوست: آقای علیخانی میای پایین یا من میاما/ احسان علیخانی: تو صورت خانوم سعادت نگاه کن یکم خجالت بکش😁/ خنده‌های از ته دل نعیمه رو از دست ندید (51 نظر) نعیمه نظام دوست: پول اجاره خانه ام را نداشتم که پرداخت کنم و مجبور شدم از این طرف و آن طرف برای پرداخت اجاره خانه ام قرض بگیرم! (42 نظر) الهام چرخنده:وقتی حضرت آقا می فرمایند اغلب هنرمندان ما خوبند حجت تمام است/ من که آبرو ندارم خودم را سنجاق کرده ام به اهل بیت (36 نظر) علی پروین خطاب به علی دایی: بیا مصاحبه کن/ دایی: من صدا و سیما را دوست ندارم! (34 نظر) سکانس خنده دار نعیمه نظام دوست: یه مشت تُرشیده دور هم جمع شدیم+ویدیو/برنامه رفت رو هوا از خنده... (30 نظر) (عکس) عذرخواهی همسر قالیباف از پزشکیان بعد از گریه رئیس جمهور به خاطر عشق پاک قدیمی به همسرش ... (29 نظر) نماینده مجلس: یک دانشجوی پسر به من گفت شما وضعیت اقتصادی من را کمی خوب کن من چادر سر می‌کنم (28 نظر) (ویدئو) بازگشت باشکوه و پرسروصدای مهران مدیری به تلوزیون/ هم‌خوانی گوش‌نواز وشنیدنی آهنگ یلدایی با علی زندوکیلی به سبک سنتی (26 نظر) خلاقیت مشاغل: ترفند خنده‌دار و هوشمندانه اوستای سیمانکار برای گرم نگهداشتن بدنش هنگام کار کردن در هوای سرد با حلبی روغن+ ویدیو/ همه با هم هنر نزد ایرانیان است و بس😂 (25 نظر) شهربانو منصوریان: یکی از شب های یلدا پدرم پرتقال خریده بود اما به همه نرسید ما هم یک پَر از پرتقال مان را به آن‌ها دادیم تا همه خورده باشند! (25 نظر) از ایران تا قطر؛ مقایسه رشد اقتصادی کشورهای منطقه در 50 سال گذشته (21 نظر) یارانه هر لیتر بنزین در ایران؛ 40 هزار تومان/ فعلا قرار نیست بنزین گران شود (19 نظر) (ویدئو) حیات وحش ؛ مستند حیات وحش حیوانات / عقرب سیاه، موش، قورباغه (19 نظر) ساغر عزیزی بازیگر سریال سوجان: برخی بر این باروند که من واقعاً فرح دیبا هستم ولی من اصلاً با سیاست کاری ندارم (18 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
اگر قانون حجاب از دستورکار خارج نشود، طیف تندرو در آینده برای اجرای آن تلاش خواهند کرد
شروع تمرینات امید عالیشاه در پرسپولیس و زیر نظر کریم باقری/آیا عالیشاه در بازی باقی مانده نیم فصل اول حضور خواهد داشت؟!
غذاهای ملل / طرز تهیه دلمه کباب، یک غذای خوشمزه هلندی در فر و بدون فر؛ یک بار امتحان کنید عاشقش میشید
با دوش باشگاه، تمرینتان را کامل کنید؛ کلید کاهش خستگی عضلات اینجاست
پشت پرده خبرسازی مخالفان دولت پزشکیان درباره دلار 73 هزار تومانی از زبان همتی
افزایش درآمد ارزی پتروشیمی‌ها به 25 میلیارد دلار
بیوگرافی و علت فوت ژاله علو بازیگر سریال مختارنامه و صداپیشه پیشکسوت سیندرلا، اوشین، سفید برفی و... / روحش شاد
یادداشت‌های روزانه مسعود: آدم می‌ماند پس چه کسی این همه فیلترینگ را اعمال کرده است؟
افزایش 4 میلیونی برای کدام دسته از بازنشستگان اعمال می شود؟
خبر فوری/ فاجعه باورنکردنی در بیمارستان چشم پزشکی تهران/ 9 بیمار نابینا شدند/ آلودگی عمدی عامل نابینایی بیماران شد؟
معاون اول دولت شهید رئیسی: سخن گفتن از استعفای پزشکیان بازی در زمین دشمن است
طلاق همسر بشار اسد و مسدود شدن اموالش؟/ حقیقت پشت ماجرا را بخوانید
حمله گازانبری سازندگی به وزیر ارتباطات: فقط تو اراده برای رفع فیلترینگ را نداری!
13 دلیل روشن شدن چراغ چک ماشین + راهکارهایی که باید بعد از روشن شدن چراغ انجام دهید
یونس محمود با خنده‌ای که عربستان را به آتش کشید / واکنش تهدیدآمیز عربستانی ها به این تمسخر چه بود؟
منتخب روز   
نکات خانه‌داری/ روش تهیه و نگهداری پودر گشنیز در خانه بدون اینکه به هم بچسبند و گلوله شوند+ میدونین واسه چه غذاهایی مناسبه؟ تصویر دیده نشده از نوه‌های دوقلوی استاد محمدرضا شجریان/ سام و سپهر مثل سیبی که از وسط نصف شدن نوستالژی روز/ پذیرایی ویژه زیزیگولو از دوستاش/ خونه پر شده از زیزگولوهای رنگارنگ😍/ فقط آسی پولیکا گفتن مریم سعادت نگاهی به گریم سنگین و وحشتناک محبوب ترین بازیگران زن ایرانی؛ نعیمه نظام دوست، مریم سعادت، آزاده صمدی، آزیتا حاجیان, لیلا اوتادی، لیلا حاتمی و... عکس روز/ تغییر چهره چشم‌نواز و بهت‌آور حمید گودرزی و الناز شاکردوست بازیگران اولین سریال شبکه خانگی «قلب یخی» بعد از 14 سال در 47 سالگی و 40 سالگی (عکس) نگاهی به خودروی 6 چرخ غول‌آسای محمدرضا گلزار با رنگ سفارشی نئون متالیک؛ آفرود سوار حرفه‌ای با استایل بی‌نظیر! قاب ایران قدیم/ 4 عکس‌ خاطره انگیز از روز برفی کاخ ناصرالدین شاه قاجار تا سرسره بازی روی برف جوانان دهه پنجاهی با شلوار خمره ای در آبعلی؛ سال 1371 (ویدئو) رضا رشیدپور و اجرای غافلگیرکننده آهنگ نوستالژیک در شب یلدای به‌یادماندنی! از شایعه تا واقعیت / ماده کشنده در قوطی‌های کنسرو؛ مصرف کنسروها را به حداقل برسانید انگشتر فیروزه‌ای رهبر معظم انقلاب، یادگاری ماندگار برای پسر شهید سیدحسن نصرالله+ویدیو (ویدئو) محاله این ویدئو از علی ضیا و مادرش رو ببینی و اشک تو چشمات جمع نشه/ امروز، همه آرزوم این بود که مامانمو ببینم آلبوم امروز/ حضور بازیگران در جشن یلدای مدرسه دخترانشان با استایل یلدایی/ یکتا ناصر، آرزو افشار و همسر مهران غفوریان