رمزگشایی ارز نیمایی، همه چیز درباره این نرخ پرچالش

  یکشنبه، 13 اسفند 1402   زمان مطالعه 5 دقیقه
رمزگشایی ارز نیمایی، همه چیز درباره این نرخ پرچالش
ارز نیمایی که با نام دلار نیمایی نیز شناخته می‌شود، نوعی ارز دولتی است که توسط سامانه نیما (نظام یکپارچه معاملات ارزی) عرضه می‌شود. این سامانه در سال 1397 توسط بانک مرکزی با هدف ساماندهی بازار ارز و مدیریت منابع ارزی کشور راه‌اندازی شد.در ادامه با ساعد نیوز همراه باشید تا با این ارز آشنا شوید.

سامانه نیما یکی از سایت های متعلق به بانک مرکزی است که به منظور نظارت، سامان دهی و نزدیک کردن ارز مربوط به صادرات و واردات تشکیل شده است. این سامانه یک بستر امن است که تجار می توانند در آن ارز مورد نیاز خود را برای صادرات و واردات تامین نمایند. این مقاله، همه اطلاعاتی را که درباره سامانه نیما، ارز نیمایی و تخصیص آن نیاز دارید در اختیار شما قرار می دهد.


سامانه نیما چیست


سامانه نیما برای اولین بار در اردیبهشت سال 1397 فعالیت خود را در راستای تسهیل تامین ارز، ایجاد فضای امن برای خریداران و فروشندگان، امکان ایجاد یک فضای رقابت میان صرافان و به‌طور کلی برای به‌وجود آوردن بازار ارز و ارتباط شفاف آن با سایر بازارها آغاز کرد. در این سامانه 3 نقش برای گروه‌های مختلف تعیین می‌شود:

  • واردکنندگان کالا و خدمات به‌عنوان متقاضیان ارز

  • صادرکنندگان کالا و خدمات به‌عنوان عرضه‌کننده ارز

  • واسطه‌گران (بانک‌ها و صرافی‌ها) به‌عنوان هدایت کننده منابع میان دو گروه فوق

برای استفاده از این سامانه، لازم است بازرگانان به سامانه جامع تجارت مراجعه کرده و درخواست خود را ثبت کنند. در این سامانه اطلاعات، ثبت شده و پس از بررسی به هرکدام از درخواست‌ها پاسخ داده می‌شود.

بعد از ورود به سامانه جامع تجارت صفحه زیر برای شما باز شده که پس از تکمیل موارد خواسته شده می‌توانید به مراحل بعدی قسمت ثبت درخواست خود دسترسی داشته باشید.


کاربرد سامانه نیما


همانطور که اشاره شد، ثبت تقاضای ارز از طریق سامانه نظام یکپارچه معاملات ارزی توسط متقاضیان امکان‌پذیر است. از طرف دیگر، فروشندگان‌ ارز نیز می‌توانند در همین سیستم مقدمات فروش ارز خود را فراهم کنند. در نتیجه از طریق سامانه نیما، میزان معاملات ارزی که به دور از نظارت بانک مرکزی انجام می‌شوند، به شدت کاهش خواهند یافت و این موضوع مهم‌ترین کاربرد این سامانه است.

به‌صورت کلی، می‌توان گفت سامانه نیما براساس دستیابی به اهداف زیر ایجاد شده و تاثیر مهمی بر نظام ارزی کشور داشته است:

  • مشخص شدن نرخ ارز واقعی کشور براساس مکانیسم عرضه و تقاضا به جهت یکسان‌سازی نرخ ارز

  • راه‌اندازی مکانیسم شفاف و عملیاتی جهت معاملات ارزی و کاهش خطا و فساد

  • ایجاد ثبات در بازار ارز کشور از طریق برگشت ارز حاصل از صادرات توسط صادرکنندگان

  • مشخص کردن هویت فعالان مجاز و واقعی بازار ارزی کشور

  • ایجاد بستری مطمئن برای انجام فرایند تسویه معاملات ارزی


ارز نیمایی چیست؟


ارز نیمایی نوعی ارز دولتی است که به منظور تامین ارز مورد نیاز واردکنندگان کالاهای اساسی و ضروری به آنها اختصاص داده می‌شود. این ارز با قیمتی پایین‌تر از ارز آزاد در سامانه نیما عرضه می‌شود.

سامانه نیما


سامانه نیما چگونه کار می‌کند؟


سامانه نیما یک سامانه الکترونیکی است که توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران طراحی و اجرا شده است. در این سامانه، صادرکنندگان ارز حاصل از صادرات خود را عرضه می‌کنند و واردکنندگان می‌توانند با مراجعه به این سامانه، ارز مورد نیاز خود را به نرخ توافقی بین خریدار و فروشنده (مابین صادرکننده و واردکننده) خریداری کنند.


چه کسانی می‌توانند ارز نیمایی دریافت کنند؟


واردکنندگان کالاهای اساسی و ضروری، گروه‌های هدف دریافت ارز نیمایی هستند. لیست این کالاها توسط وزارت صنعت، معدن و تجارت و بانک مرکزی تعیین می‌شود.

دلار


نرخ ارز نیمایی چگونه تعیین می‌شود


نرخ ارز نیمایی به طور روزانه توسط بانک مرکزی بر اساس عرضه و تقاضا در سامانه نیما تعیین می‌شود. در این سامانه، صادرکنندگان موظف هستند ارز حاصل از صادرات خود را به قیمت توافقی بین خریدار و فروشنده (مابین صادرکننده و واردکننده) عرضه کنند.

بانک مرکزی با مدیریت عرضه و تقاضا در این سامانه، سعی می‌کند تا نرخ ارز نیمایی را در یک بازه معقول نگه دارد.

عوامل متعددی بر نرخ ارز نیمایی تاثیر می‌گذارند، از جمله:

  • میزان صادرات و واردات

  • قیمت ارز در بازار آزاد

  • سیاست‌های اقتصادی دولت

  • شرایط اقتصادی کشور

نرخ ارز نیمایی از نرخ ارز آزاد پایین‌تر و از نرخ ارز دولتی (در صورت وجود) بالاتر است.

تعیین نرخ ارز نیمایی به صورت روزانه، به شفافیت بیشتر بازار ارز و کاهش رانت و فساد کمک می‌کند.

نکته:برای کسب اطلاعات بیشتر درباره نرخ ارز نیمایی می‌توانید به وب سایت بانک مرکزی یا سامانه نیما مراجعه کنید.


مزایای استفاده از ارز نیمایی


استفاده از ارز نیمایی مزایایی دارد که در ادامه ذکر شده است:

  • تامین ارز مورد نیاز واردکنندگان کالاهای اساسی

  • کنترل قیمت کالاهای اساسی

  • جلوگیری از رانت و فساد در بازار ارز

  • ساماندهی بازار ارز


معایب استفاده از ارز نیمایی


  • ایجاد رانت برای برخی از افراد و شرکت‌ها

  • افزایش نرخ تورم

  • کاهش صادرات


تاثیر ارز نیمایی بر اقتصاد ایران

ارز نیمایی تاثیرات مثبت و منفی بر اقتصاد ایران داشته است. از جمله تاثیرات مثبت آن می‌توان به تامین ارز مورد نیاز واردکنندگان کالاهای اساسی، کنترل قیمت کالاهای اساسی و جلوگیری از رانت و فساد در بازار ارز اشاره کرد. از جمله تاثیرات منفی آن نیز می‌توان به ایجاد رانت برای برخی از افراد و شرکت‌ها، افزایش نرخ تورم و کاهش صادرات اشاره کرد.

ارز


آینده ارز نیمایی


آینده ارز نیمایی به عوامل متعددی از جمله سیاست‌های اقتصادی دولت، شرایط اقتصادی کشور، وضعیت تحریم‌ها و روند مذاکرات هسته‌ای بستگی دارد.

در حال حاضر، با توجه به سیاست‌های دولت مبنی بر کنترل نرخ ارز و حمایت از تولید، به نظر می‌رسد که ارز نیمایی در سال 1402 نیز به عنوان ابزاری برای مدیریت بازار ارز مورد استفاده قرار خواهد گرفت.

با این حال، ادامه استفاده از ارز نیمایی می‌تواند معایبی مانند ایجاد رانت، افزایش نرخ تورم و کاهش صادرات را به همراه داشته باشد.

در بلندمدت، ضروری است که دولت برای کاهش وابستگی به ارز نیمایی و ایجاد یک نظام ارزی پایدار، اقدامات اصلاحی را در دستور کار خود قرار دهد.

برخی از این اقدامات عبارتند از:

  • کاهش نرخ تورم

  • افزایش صادرات

  • جذب سرمایه‌های خارجی

  • ایجاد ثبات در سیاست‌های اقتصادی

با انجام این اصلاحات، می‌توان به آینده ارز نیمایی و بازار ارز ایران خوش‌بین بود.


جمع‌بندی


ارز نیمایی ابزاری است که توسط دولت برای مدیریت بازار ارز و تامین ارز مورد نیاز واردکنندگان کالاهای اساسی و ضروری استفاده می‌شود. این ارز مزایا و معایبی دارد و تاثیرات مثبت و منفی بر اقتصاد ایران داشته است. آینده ارز نیمایی به سیاست‌های اقتصادی دولت و شرایط اقتصادی کشور بستگی دارد.


دیدگاه ها
  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
همسر رهبر معظم انقلاب: آقای ما اجازه نمی‌دهد که در خانه، غیر از برنج کوپنی استفاده کنیم و آن هم کفاف خوراک ما را بیش از یک بار در هفته نمی‌دهد (468 نظر) رهبر معظم انقلاب: در ایستگاه منتظر قطار بودم که فردی که اصلا نمی شناختمش شروع کرد به مسخره کردن من+ویدیو (210 نظر) میزبانی رهبر معظم انقلاب از مهمانش در ضیافتی به صرف شام +عکس/سفره ای که اُملت تنها غذای آن بود... (143 نظر) نگاهی به سفره مفصل و تمام و کمال حضرت ابوالفضل در منزل شاه نشین علی دایی+عکس/ از گل آرایی و شمع‌دان‌هایی طلایی تا پَک هایی لاکچری و جذاب (134 نظر) (فیلم) ورود جالب و معنادار رهبر انقلاب به حسینیه امام خمینی (ره) به همراه مسعود پزشکیان و شعار حیدر حیدر جمعیت (63 نظر) نگاهی به کیک تولد آیتک سلامت کاپیتان چشم آبی تیم ملی والیبال بانوان و رقیب زهرا گونش/ مبارکا باشه (60 نظر) نگاهی به میز عقد ساده و با دیزاین مختصرِ زینب سلیمانی دختر کوچکِ سردار سلیمانی و همسر لبنانی‌اش+عکس/ استندهای اسم و شمع های تک رنگ (49 نظر) در خانه شهید رئیسی به روی همه مردم باز می شود (45 نظر) درخت خرمای بزرگ حیاط باصفای خونه ویلایی زهرا گونش/ نخل های هم قد والیبالیست مشهور ترکیه ای (34 نظر) خلاقیت هوش پران مغازه دار کاشانی برای کشاندن مشتری به مغازه حماسه آفرید/ مغزشو باید طلا گرفت+عکس (25 نظر) ریحانه سادات دختر بزرگ شهید رئیسی: سجاده نماز پدرم را در اندونزی تکه تکه کردند و به عنوان تبرّک بین مردم پخش کردند+ویدیو (22 نظر) حضور ساده و بدون تشریفات همسر رهبر معظم انقلاب در یک درمانگاه/ ایشان گفتند من نمی‌خواهم پارتی بازی بکنم+ویدیو (18 نظر) میز غذای ساده رهبر معظم انقلاب و خوردن غذا در بشقاب استیل/ ساده زیستی ایشان همیشه مثال زدنی است+عکس (18 نظر) خلاقیت بی نظیر راننده تهرانی، با نوشته جالب پشت پژو پارس حماسه آفرین شد/ آدم حَظ میکنه از این درک و فهم بالا (17 نظر) خلاقیت تحسین برانگیز مغازه دار یزدی در ایام محرم/آدم حظ میکنه از اینهمه درک و شعور+فیلم (13 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
نگاهی به جواهرات مجلل و باشکوه خانواده آمبانی که پربازدید شد/ از زمرد نماد عشق آقای داماد تا گردنبند دستساز مادر شوهر جنجالی+عکس
7 روش تضمینی و قطعی رفع بوی بد سینک ظرفشویی
مبل‌های کثیف خانه را چگونه تمیز کنیم؟ / یک راه سریع و تضمینی
چرا کارگردان مختار نگذاشت بازیگر نقش حضرت عباس (ع) در فیلم یا سریالی دیگر بازی کند؟
نامه زیرکانه و دلبرانه انیس الدوله، بانوی اول حرمسرا به ناصرالدین شاه / یا به من وام بدهید یا شهرستانک را از من بخرید!
رفع فیلترینگ به طور کامل در دست شخص رئیس جمهور است
منظور ظریف از دولت وفاق ملی چیست؟
خرید کردن پسر رهبر معظم انقلاب: از ایستادن در صف و رعایت نوبت تا لحن عادی فروشنده با ایشان مثل دیگر مشتری ها
اختلاف زن و شوهر بوکانی هفت هکتار مزرعه گندم را به آتش کشاند
تصاویر جالب و دیدنی از آیین های عزاداری محرم در 12 کشور مختلف جهان/ از به زنجیر کشیدن زنان تا عبور کردن پابرهنه از روی زغال‌های روشن
(ویدیو) ترانه سوزناک همایون شجریان در دلتنگی و فراق پدرش/ چه بغضی هم داره
(تصاویر) 9 تا از باور نکردنی ترین مراسم غیرعادی که در برخی مناطق جهان جانشین دفن کردن مردگان شده است/ روی کسانی که مرده‌هاشونو میسوزونن رو سفید کردن کلا
ویدئوی فوق العاده باشگاه اینتر برای معرفی مهدی طارمی/یک شاهزاده ازخلیج فارس/ مهدی طارمی: ایران در قلب من است و اینتر در ذهن من
باقری: لبنان، جهنم بی‌بازگشت برای صهیونیست‌ها خواهد بود
بغض و غم شبنم مقدمی، داور برنامه "صداتو"، بر سر مزار استاد آواز ایران/ نگاه به خانه ابدی استاد شجریان با سنگ مزار ساده و نوشته ی کوتاه برای مردم سرزمینشان
منتخب روز   
اقدام منحصربفرد و زیبای طلافروش یزدی به احترام دختر سه ساله امام حسین(ع)+عکس/ این جور تصاویر مخصوص ایران ماست والسلام👌 (فیلم) رهبر معظم انقلاب: به من می‌گویند شما گفتید سوءاستفاده جویان را افشا نکنید / ما حق نداریم افراد را به صرف گمان متهم کنیم سکانس خوشحالی قُباد از بارداری شهرزاد/ قُباد: من تا الان نمیدونستم از این دنیا و از این زندگی چی میخوام اما الان.... (عکس) هدایای ارزشمندی که پزشکیان در پشت صحنه یک هیئت دریافت کرد / خوشا راهی که آغازش با حسین است ... (ویدئو) شعر سوزناک شهریار برای مادر بزرگش که با شنیدنش اشک از چشمانتان سرازیر خواهد شد به یادماندنی ترین سکانس عاشقانه سریال شهرزاد / از بله گفتن شهرزاد تا مرگ مرگ بزرگ آقا نقش دختر رهبر انقلاب در ترمیم دست مجروح ایشان/ فرزند دختری که به پدر اُنس داشت (عکس) شوخی ظریف با آقای ظریف؛ از مقایسه ظریف با مِسی تا انداختن ماسک به شکل آقای رئیس جمهور!! واکنش عضو دفتر رهبر انقلاب به پست اینستاگرامی پسرش با هشتگ برای ایران، پزشکیان