در این شکی نیست که افراد از نظر میزان خلاقیت، با یکدیگر متفاوت هستند. کودکان معمولا از یک سالگی با کاوش در اشیا، خلاقیت خود را بروز می دهند. آن ها در دو سالگی با روش های مبتکرانه ای می توانند به تنهایی از ابزار های جدید استفاده کنند و از حدود هشت سالگی، حتی به این توانایی دست می یابند که یک سری ابزار ها را خودشان درست کنند. تقریبا همه کودکان خلاق هستند و این خلاقیت بخشی از ماهیت آن هاست؛ اما آیا راهی برای خلاق تر کردن آن ها وجود دارد؟ روان شناسان تربیتی معتقدند که وجود دارد. در ادامه، پنج روش برای افزایش خلاقیت کودکان بر اساس آخرین تحقیقات انجام شده در این زمینه، ارائه خواهد شد.
۱. الگویی خلاق برای کودک تان باشید
وقتی در کنار فرزندتان هستید، سعی کنید خلاق باشید. به تازگی نتایج حاصل از مطالعات تعدادی از پژوهشگران اوکراینی نشان داد که بچه های بسیار خلاق، والدین خلاقی داشته اند. شاید سوال کنید که آیا این روابط به دلیل ژنتیک وجود دارد یا خیر؟ بعضی تحقیقات، ژن های خاصی را با خلاقیت مرتبط می داند، اما مطالعات نشان می دهد که ژنتیک تنها بخش کمی از خلاقیت افراد را دربر دارد بنابراین بسیار محتمل تر است که کودکان خلاقیت را از والدین خود یاد بگیرند. در واقع، مطالعات اخیر نشان داده است که وقتی کودکان شخص بسیار خلاق دیگری را تماشا می کنند، خودشان خلاق تر می شوند؛ از این رو اگر می خواهید فرزند شما خلاق باشد، ایده خوبی است که تلاش کنید تا خودتان خلاق باشید. اما چطور می توانید این کار را انجام دهید؟ یک روش ساده این است که به راه های متفاوت زیادی برای استفاده از یک شی فکر کنیم. به عنوان مثال هنگامی که در کنار فرزندتان هستید، می توانید از یک حوله نه فقط به عنوان یک حوله بلکه به عنوان یک شنل، پتو، کلاه و موارد دیگر استفاده کنید.
۲. به تماشای فیلم های تخیلی بنشینید
فیلم های تخیلی را با کودک خود تماشا کنید. نتایج تحقیقات در این باره نشان می دهد که اگر کودکان یک ویدئو کلیپ ۱۵ دقیقه ای با محتوای تخیلی را مشاهده کنند، خلاق تر می شوند. در حالی که این تحقیقات هنوز درباره تاثیر کتا ب های تخیلی انجام نشده است، اما به لحاظ نظری می تواند در مورد کتاب ها نیز صدق کند.
۳. کودک را درگیر یک نمایش خیالی کنید
نمایش خیالی نوعی فعالیت خلاقانه است؛ فعالیتی که مستلزم استفاده از تخیل و تظاهر است. در این شیوه، کودک داستان و ایده آن را از ابتدا می سازد و از وسایل مختلف برای نشان دادن ایده هایش استفاده می کند. برای مثال، یک جعبه به یک تلفن یا هیولا تبدیل می شود که نشان دهنده، خلاقیت اوست! نتایج تحقیقات متعدد نشان می دهد که میزان و کیفیت تخیل، مهارت های داستان گویی و بیان احساسات که کودکان در نمایش خیالی از خودشان بروز می دهند، با توانایی های تفکر خلاق همراه خواهد شد.
۴. همه آزادی هایش را نگیرید
این قدر به کودک خود نگویید چه کار هایی را انجام بدهد و چه کار هایی را انجام ندهد. مطالعات اخیر نشان داده است که وقتی والدین توقع بالایی از فرزندان خود دارند و در عین حال قادر به پاسخگویی به ایده های فرزندان خود نیستند، فرزندانی با سطح خلاقیت پایین تری تحویل جامعه خواهند داد. اگر والدین خواسته های کمتری از فرزندان خود داشته باشند و آزادی بیشتری به آن ها (مثلا برای انتخاب اسباب بازی یا یک دفتر و ...) بدهند و در مقابل بیشتر پاسخگوی ایده های آن ها باشند، خلاقیت کودکان افزایش می یابد؛ بنابراین شاید به جای این که فرزند خود را به اجبار در هر کلاس زبان خارجی و هنری که خودتان به آن ها علاقه مند هستید ثبت نام کنید، می توانید به حرف فرزندتان گوش کنید و ببینید که او شما را به کجا می برد و علایق اش چیست.
۵. نسل صفحه لمسی را درک کنید
بسیاری از والدین در زمینه محدود کردن دسترسی فرزندانشان به تلویزیون و رایانه نسبتاً سختگیرانه عمل می کنند، زیرا معتقدند این دستگاه ها، خلاقیت آن ها را محدود می کند؛ اما تحقیقات اخیر پژوهشگران نشان می دهد که لزوماً این گونه نیست. در واقع، شما باید اجازه دهید کودک با برنامه هایی بازی کند که به وی اجازه می دهد تا تصمیمات خلاقانه تری بگیرد. به تازگی محققان گروه کوچکی از کودکان را هنگام استفاده از تبلت در خانه و مدرسه مشاهده کردند و دریافتند برنامه هایی که به کودکان امکان نوشتن، نقاشی، کولاژ، طراحی و نواختن می دهد، خلاقیت را در کودکان پرورش می دهد.