شاید برای شما هم پیش آمده باشد که طبق توصیه برخی افراد از روش یا ماده خاصی برای شستشوی شیرآلات استفاده کنید اما علاوه بر نرسیدن به نتیجه دلخواه، شیرآلات شما دچار آسیب نیز شده باشند. واقعیت امر این است که در هنگام انتخاب مواد شوینده باید جنس پوسته شیر و برخی ویژگیهای ظاهری آن را در نظر گرفت؛ علاوه بر این تجربه ثابت کرده است که استفاده از راهکارهای خانگی به مراتب موثرتر از به کار بردن مواد صنعتی میباشد. در این مقاله، روشهای مختلف تمیز کردن شیرآلات را بیان کرده و به دغدغه بیان شده پاسخ میدهیم اما قبل از آن بهتر است، به اهمیت نظافت شیرآلات بپردازیم.
باقی ماندن لکههای آب بر روی شیرآلات یا کدر بودن آنها، جلوه ناخوشایندی ایجاد میکند؛ علاوه بر این از آنجا که شیرآلات، همواره در معرض رطوبت قرار داشته و دست افراد مختلف آنها را لمس می کند، احتمال رشد میکروبها بر سطح آنان وجود دارد؛ به همین علت تمیز کردن این لوازم به شیوه صحیح، ضروری به نظر میرسد. از طرفی عدم رسیدگی به نظافت شیر، موجب ایجاد رسوب در بخشهای مختلف آن شده و از طول عمر محصول میکاهد.
بی تردید مایع ظرفشویی، در دسترسترین مادهای است که برای نظافت شیرآلات میتوان از آن استفاده نمود. برای این کار، کافی است، حدود یک یا دو قاشق غذاخوری مایع را درون نیم لیتر آب حل کنیم؛ سپس باید یک تکه اسفنج را به محلول آب و مایع ظرفشویی، آغشته کرده و به آرامی بر روی سطح خارجی شیر بکشیم. بعد از انجام این کار، شستن شیر با آب و خشک کردن آن با دستمال نخی، ضروری میباشد.
نکته قابل ذکر درباره نظافت شیرآلات بهداشتی با روش مذکور این است که حتیالامکان از آب جوشیده گرم برای مخلوط کردن مایع ظرفشویی استفاده شود؛ زیرا احتمال وجود املاح معدنی در آب معمولی وجود دارد. این مواد از جمله عوامل ایجاد رسوب در شیر به شمار میروند.
اگر شیرآلات شما از جنس آلیاژ برنج، استیل، نیکل و غیره هستند، میتوانید برای تمیز کردن آنها از محلول آب و سرکه استفاده کنید. این محلول نه تنها کلیه آلودگیهای سطحی را برطرف میکند، بلکه باعث براق شدن شیرآلات نیز میگردد. کافی است، یک تا دو قاشق غذاخوری سرکه را با یک لیوان آب مخلوط نموده و از یک دستمال نرم نخی استفاده کنید.
در این روش، بهتر است، حدود ده تا پانزده دقیقه صبر کرده و سپس کار آبکشی و خشک کردن شیر با دستمال تمیز را انجام دهید.
لازم به ذکر است که تمیز کردن شیرآلات با مخلوط آب و سرکه، بهترین روش برای نظافت شیرهای طلایی به شمار میرود؛ البته توجه شود که باید از سرکه طبیعی استفاده کرد.
یکی از آسانترین و در عین حال بهترین روشهایی که میتوان برای تمیز کردن روزانه شیرآلات از آن استفاده کرد، به کار بردن صابون جامد است. این صابون، نسبت به مایع دستشویی، ترکیبات ملایمتری داشته و برای تمیز کردن انواع شیر با جنسها و آبکاریهای مختلف، مناسب است.
برای نظافت شیر با آب و صابون، باید کف ایجاد شده را به واسطه اسفنج یا دستمال نرم، بر روی سطح شیرآلات کشید و سپس آبکشی و خشک کرد.
جوش شیرین یکی دیگر از موادی است که برای تمیز کردن شیرآلات از آن استفاده میشود و به خوبی آنها را برق میاندازد. برای استفاده از این ماده دو روش وجود دارد.
روش اول این است که مقداری جوش شیرین (مثلاً نصف لیوان) را با آب مخلوط کرده؛ به گونه ای که مادهای خمیری شکل به دست آید؛ سپس این خمیر را با کمک یک دستمال نخی بر روی شیرآلات کشیده و در نهایت با آب میشوییم. در آخر کار نیز باید حتماً شیر را با دستمال تمیز خشک نمود؛ تا اثر لکههای آب بر روی آن باقی نماند.
گاهی اوقات بر سطح خارجی شیرآلات، آثار رسوب زدگی را مشاهده میکنیم. در این حالت تمیز کردن شیر با دستمال نرم مشکل است. بهترین روش برای زدودن این رسوبها آن است که مقداری پودر جوش شیرین را بر روی مسواک قرار داده و به محل مورد نظر بکشیم.
نکته مهم در مورد این روش این است که برخی استفاده از جوش شیرین را توصیه نمیکنند.
یکی دیگر از ترفندهای برق انداختن شیرآلات به روش خانگی این است که یک عدد لیموترش را از وسط نصف کرده و بر روی شیر بکشیم. در این مورد نیز آبکشی و خشک کردن شیرآلات با دستمال نرم و تمیز، لازم است.
استفاده از لیمو، مناسبترین شیوه برای نظافت شیرآلات استیل به شمار میرود اما نکته قابل ذکر این است که باید از لیموترش تازه یا آبلیموی کاملاً طبیعی، برای تمیز کردن شیر استفاده شود؛ زیرا در آبلیموهای صنعتی، احتمال وجود مواد اسیدی مضر برای شیرآلات وجود دارد.
احتمالاً درباره خاصیت جرمزدایی نوشابه، چیزهایی شنیدهاید. یکی از راههایی که میتوان به این مسئله پی برد، ریختن مقداری نوشابه بر روی شیرآلات است. این نوشیدنی، کلیه آلودگیها را به سرعت از بین میبرد و هیچ اثری از کدورت یا رسوب زدگی باقی نمیگذارد.
جوهر نمک و وایتکس، مضرترین مواد برای شیرآلات به شمار میروند؛ چرا که آبکاری سطح خارجی پوسته شیر را از بین میبرند؛ علاوه بر این توصیه میشود که از مواد شیمیایی صنعتی برای برق انداختن شیرها استفاده نشود؛ این مواد به روکش لعابی شیرآلات آسیب میرسانند و در صورت استفاده مکرر، زیبایی ظاهری محصول را از بین میبرند در حالی که استفاده از روشهای ساده و خانگی بیان شده در این مقاله باعث تمیزی و براقیت شیرآلات شده و آنها را سالم و درخشان نگه میدارند. علاوه بر این هیچ گونه هزینهای به افراد تحمیل نمیکنند. نکته مهم دیگر این است که استشمام بوی برخی از تمیز کنندهها برای انسان، مضر است.
کیفیت جنس پوسته بیرونی شیرآلات بر نحوه تمیز کردن آنها تاثیر میگذارد؛ به عنوان توضیح بیشتر باید اضافه کرد، شیرهای ساخته شده از جنس استیل ضد زنگ که با مواد مناسب (مثلاً آلیاژ کروم) به خوبی آبکاری شدهاند، با در دسترسترین مواد به آسانی تمیز میشوند و به راحتی دچار رنگ پریدگی نمیگردند.
نظافت منظم شیرآلات از انباشته شدن رسوب و آلودگی جلوگیری میکند؛ در نتیجه تمیز کردن آنان آسانتر بوده و با سرعت بالاتری انجام میگیرد. توصیه میشود که این لوازم بهداشتی را حداقل هفتهای یک بار تمیز نمود.
برای به کار بردن هر یک از روشهای خانگی بیان شده، باید از از دستمال یا اسفنج کاملاً تمیز استفاده کرد؛ همچنین استفاده از سیم ظرفشویی، اسکاچ و حتی دستمال زبر به هیچ عنوان توصیه نمیشود؛ زیرا باعث ایجاد خط و خش بر روی شیر میگردند.
همان طور که پیشتر نیز بیان شد، اگر بر سطح شیر، رسوب یا آلودگی سختی مشاهده میشود که با دستمال نرم برطرف نمیگردد، میتوان به جای سیم ظرفشویی از مسواک استفاده کرد.
به احتمال زیاد در هنگام تمیز کردن شیرآلات با قسمتهای درز مانندی مواجه میشویم که نظافت آنها با دستمال، امکان پذیر نیست. برای تمیز کردن این شکافها میتوان از نخ دندان آغشته به سرکه (یا هر ماده تمیزکننده مشابه دیگر) استفاده نمود.