بسیاری از روانشناسان و مشاوران ازدواج معتقدند که حداقل نیمی از خوشبختی یک شخص به همسری که انتخاب می کند بستگی دارد. اگر او انتخاب درستی بکند لحظه به لحظه زندگی اش شادی خواهد بود ولی اگر انتخاب اشتباهی داشته باشد زندگی برایش جهنم خواهد شد. برای این که بتوانید انتخاب خوبی داشته باشید باید راه های شناخت فرد مناسب برای ازدواج را بشناسید. در ادامه این مقاله با ما همراه باشید تا به شما در این زمینه کمک کنیم.
هر کسی در ارتباط با اطرافیان روشی برای محک زدن و شناخت آنها دارد. خیلی اوقات ما با روشهای درست و غلط خودمان دوستانی را انتخاب میکنیم و ممکن است بعد از مدتی با آنها به مشکل خورده و متوجه بشویم که قضاوت درستی نداشتهایم. در این حین خودمان هم دچار تحولاتی شدهایم که انتخاب هایمان را دست خوش تغییراتی کرده است. اما در مورد ازدواج نمیتوانیم به مهارتهای دوستیابی مان اتکا کنیم. چرا که ماهیت ازدواج منحصر به فرد بوده و شما وارد یک رابطهای با مدت زمان نامشخص میشوید. بنابراین ابعاد و جنبههای متعددی باید در این رابطه ارزیابی شود.
شاید توضیح دادن در مورد اهمیت شناخت پیش از ازدواج به نوعی توضیح واضحات باشد. چرا که همه ما می دانیم نمی توان به اصطلاح بی گدار به آب زد و زندگی خود را با شخصی تقسیم کرد که از ویژگی های شخصیتی، خانوادگی، تحصیلی و … او هیچ آگاهی نداریم.
در این میان برای ازدواج های سنتی و مدرن، راه ها و نوع شناخت می تواند متفاوت باشد. زیرا برای مثال، در ازدواج های سنتی تنها مهلت شناخت اولیه طرفین از یکدیگر، همان شب خواستگاری است و سپس زوجین با علنی شدن رابطه، مدتی را به عنوان دوران نامزدی یا عقد می گذارنند که البته معایب و مزایای خود را داراست.
اما در ازدواج های مدرن، ماجرا کمی فرق دارد و دختر و پسر مدتی را در دوستی قبل از ازدواج صرف می کنند. این روش هم نقص ها و خوبی های خاص خود را دارد که مهم ترین آن این است که گاهی دختر و پسر درگیر وابستگی عاطفی می شوند و به همین دلیل از عیب های یکدیگر چشم پوشی می کنند.
البته در هر دو این روش ها، یک مورد نقش اساسی را بازی می کند و آن ها مدت آشنایی ازدواج است. حتی بهترین راه های شناخت پیش از ازدواج هم اگر وقت و زمان مناسبی نداشته باشند، نتیجه درستی از آن ها حاصل نخواهد شد.
این مدت نسبت به افراد مختلف و در خانواده های مختلف می تواند متفاوت باشد و بیشتر به فرهنگ آن خانواده بستگی دارد؛ اما در حالت کلی بهتر است یک بازه 6 ماهه باشد که در آن دختر و پسر همه روزه در ارتباط باشند.در این مدت باید طرفین همدیگر را ملاقات کرده و رفتار و عملکرد همدیگر را بسنجند. اگر ارتباط کمتر باشد ممکن است طرفین در شرایط واقعی قرار نگرفته و کمتر همدیگر را بشناسند.
برای انتخاب همسر دو روش کلی مطرح است: یکی آنکه انتخاب براساس آزمایش و خطا و با یک شناخت اجمالی انجام میگیرد. دیگر روشی است که انتخاب براساس مطالعه، بررسی و شناخت کامل صورت میگیرد. مخصوصا در فرهنگ ایرانی که روابط دختر و پسر محدود است استفاده از روش آزمایش و خطا به هیچ وجه عملی و پذیرفته نیست. در این جامعه که ازدواج با عقد دائم انجام میشود ایجاب میکند که مطالعه و بررسی همه جانبه و با صرف وقت انجام گیرد.روشهای شناخت برای همسر مناسب دو نوع است: مستقیم و غیر مستقیم
ابتدا برای شناخت طرف مقابل باید از افرادی که با وی در تماس هستند اطلاعات لازم کسب شود. منابع کسب اطلاعات در روش غیرمستقیم عبارتند از:
همسایگان
خویشاوندان، دوستان خانواده
همکاران پدر، مادر و سایر فامیل
محل تحصیل و شغل
همکلاسیها و دیگر کسانی که با فرد مورد نظر سروکار دارند
کسی که میخواهد ازدواج کند در اطراف و جوانب به تجسس میپردازد و درباره خانوادهها و دختران زیادی که در دانشگاه، محل کار، معاشرتها و مجامع آشنا شده، بررسی میکند. او در این بررسیها افرادی را مناسب تشخیص میدهد و برای تکمیل اطلاعات خود اقدام میکند. از آنجا که این اقدامات اولیه برای تایید یا رد به دختر مورد نظر میباشد و ممکن است به قطعیت نینجامد لذا تمام بررسیها باید غیر مستقیم انجام گیرد. برای انتخاب باید اطلاعات لازم در زمینههای اجتماعی، فرهنگی، تحصیلات، وضعیت مالی، اخلاق، سن و شغل دختر کسب شود و از نظر تطبیق با شرایط خودش بررسیهای کافی به عمل آید. این بررسیها علاوه بر دختر باید در مورد خانواده و خویشان و دوستان وی نیز انجام گیرد.
نظر به اهمیتی که دین مقدس اسلام برای شناخت قبل از ازدواج قائل است بررسیهای مستقیم زن و مرد را در صورتی که قصد ازدواج داشته باشند، مجاز دانسته است و از نظر دیدن و کسب اطلاعات قبل از ازدواج اگر هدف ازدواج باشد نه کسب لذت، بلامانع است. چنانچه پس از بررسیهای لازم با هدف ازدواج مرد به جایی رسید که دختر مورد مطالعه مناسب نیست میتواند مطالعه روی فرد دیگری انجام دهد. اگر دختر مناسب تشخیص داده شود اقدامات بعدی برای قبول پیشنهاد از طرف دختر و خانواده به انجام میگیرد. بنابراین پس از آن جریان، تحقیقات دختر و خانواده برای شناخت پسر شروع میشود و همان مراحلی را که پسر طی کرده توسط خانواده دختر انجام میگیرد. نتیجه بررسیها به خانواده پسر اعلام میگردد و در صورت پذیرش پیشنهاد خواستگاری انجام میشود.
برای شناخت خواستگار خود دفترچه یادداشتی تهیه کنید و در ابعادی که میخواهید او را بشناسید نکات مثبت و منفی را یادداشت کنید. مطالعه در کلیه عوامل موثر در ازدواج ضروری است ولی شناخت در چند مورد زیر از اهمیت بیشتری برخوردار است:
خوش اخلاق است؟
صداقت دارد؟
مستقل است یا وابسته به دیگران؟
احساس مسئولیت میکند؟
برای آینده چه هدف هایی دارد؟ اخلاقش چگونه است؟
از نظر ایمان در چه سطحی است؟
خسیس است؟
لجوج است؟
و...
در هر یک از موارد فوق در رفتار و گفتار وی دقت نمایید و نکات لازم را یادداشت کنید. بالاخره خواهید توانست خواستگار خود را از جهات مختلف بشناسید. آنچه در اینجا مهم است دقت در عمل و گفتار و قرار دادن وی در موقعیتهایی است که خود را نشان دهد.
پسرانی هستند که به بهانه ازدواج با دختری رابطه برقرار میکنند ولی واقعیت آن است که آنها قصد ازدواج ندارند. این گونه پسران پس از مدتی این دختر را رها کرده و به سراغ دیگری میروند. این گونه افراد که با سو استفاده از یک هدف مقدس راه عیاشی را در پیش گرفتهاند، باید هرچه زودتر طرد شوند تا با آبرو حیثت دختر بازی نشود. رفتارهای زیر از جمله مواردی است که به شناخت طرف مقابل در این مورد کمک میکند:
اصرار بر ملاقاتهای خارج از خانه
عدم رضایت برای خواستگاری رسمی و در جریان قرار دادن خانوادهها
حرکات و رفتار جلف
عدم رعایت نزاکت و وقار در روابط کلامی
تقدیم هدایای گرانبها قبل از انجام خواستگاری
گزافهگویی در ابراز علاقه و قربان و صدقه رفتن
تناقض گویی
نشان دادن ماشین و معرف افراد با مشاغل بالا به عنوان خویشاوندان خود
دعوت کردن به رستوران، هتل و مسافرتها و گردشهای تفریحی
طفره رفتن برای عقد وو عروسی با بهانههای مختلفنظیر شناخت بیشتر
به محض دیدن نشانههایی از رفتارهای انحرافی قطع ارتباط موجب پیشگیری از مشکلات بعدی خواهد بود.