به گزارش پایگاه خبری تحلیلی ساعد نیوز به نقل از ایسنا، رهبر انقلاب اسلامی صبح سه شنبه ۸ شهریور ۱۴۰۱ در دیدار رئیس قوه مجریه و اعضای کابینه اول سید ابراهیم رئیسی به مناسبت هفته دولت و در یک سالگی آغاز به کار دولت سیزدهم، زنده کردن امید و اعتماد مردم را مهمترین توفیق دولت دانستند و افزودند: مردم می بینند که دولت در وسط میدان و مشغول کار و تلاش برای حل مشکلات و خدمت رسانی به آنها است و این واقعیت، امید و اعتماد عمومی را تا حد زیادی احیاء کرده است. البته این تلاش ها در برخی زمینه ها به نتیجه رسیده و در بعضی زمینه ها نیز هنوز به نتایج لازم نرسیده است.
حضرت آیت الله خامنه ای همچنین تاکید کردند: در مواردی تلاش ها نتایج محسوسی داشته که مردم به چشم دیده اند؛ مانند بخش سلامت، هم چنین بخش هایی از دیپلماسی و بخش هایی در فرهنگ و غیره که نتایج روشن و مشخصی هم بوده است. برخی کارها به نتیجه رسیده که باید برای مردم نشان داده شود و برخی از کارها هم هست که به نتیجه نرسیده ولی احساس می شود که کار در حال انجام است.
این اظهارات رهبر انقلاب مسبوق به سابقه است و بررسی صحبت های ایشان که در اولین سال استقرار رئیس جمهور جدید به مناسبت هفته دولت انجام شده است نشان می دهد که حضرت آیت الله خامنه ای، همواره در سال اول به حمایت از اقدامات دولت جدید و ایجاد انگیزه در دولت مردان برای خدمت به مردم پرداخته اند.
رهبر انقلاب ۵ شهریور ۱۳۹۳ و یک سال پس از روی کار آمدن حسن روحانی به عنوان رئیس جمهور در دیدار رئیس دولت یازدهم و اعضای کابینه به مناسبت هفته دولت، ایجاد و افزایش آرامش روحی و روانی در جامعه، کنترل تورم و تثبیت قیمت ارز و نیز اجرای طرح نظام سلامت را از اقدامات باارزش و خوب دولت یازدهم در یک سال اول برشمردند.
ایشان در این دیدار با تاکید بر این که یکی از برکات تغییر دولت ها و روی کار آمدن دولت ها با شعارهای جدید، ایجاد امید در مردم است، افزودند: باید این امید را در مردم حفظ و تقویت کرد که یکی از راه های تقویت آن، اطلاع افکار عمومی از کارهای انجام گرفته است.
حضرت آیت الله خامنه ای همچنین در دیدار با محمود احمدی نژاد رئیس دولت نهم و اعضای کابینه وی (که دولتی اصولگرا پس از یک دولت اصلاح طلب بود)، همین رویکرد را در پیش گرفتند. ایشان در دیدار ۶ شهریور ۱۳۸۵ و یک سال پس از روی کار آمدن احمدی نژاد در دیدار با دولت مردان به مناسبت هفته دولت، تلاش بی وقفه برای خدمت به مردم را از نکات برجسته دولت نهم و به ویژه شخص رئیس جمهور دانستند و در بیان شاخص های اصول گرایی به عدالت گستری و عدالت خواهی اشاره کردند و افزودند: تحقق عدالت بسیار دشوار و نیازمند مقدمات فراوان است که از جمله آن ها در نظر گرفتن عدالت جغرافیایی و طبقاتی، عدالت در مسائل اقتصادی و فرهنگی، عدالت در جایگزین شدن افراد و اعطای مسئولیت ها و عدالت در قضاوت ها است.
رهبر انقلاب اسلامی در ادامه با اشاره به اقدامات خوب اقتصادی دولت از جمله، طرح واگذاری سهام عدالت، تسریع در اجرای طرح های نیمه تمام، در نظر گرفتن عدالت در اعطای تسهیلات بانکی و تأسیس صندوق مهر امام رضا (ع) تأکید کردند: باید این اقدامات خوب با شکلی هنرمندانه و قابل فهم برای مردم تشریح شوند.
در سال اول دولت اصلاح طلب سید محمد خاتمی هم همین رویه از سوی رهبر انقلاب دیده می شود. در دیدار ۲ شهریور ۱۳۷۷ رهبری با سید محمد خاتمی رئیس دولت هفتم و اعضای کابینه به مناسبت هفته دولت، بر زحمات زیاد دولت آقای خاتمی در مدت کوتاه تشکیل آن تاکید کردند و فرمودند: مسئولان محترم دولت باید مردم را در جریان کارها قرار دهند و وعده های انجام شده را به اطلاع مردم برسانند. در حالی که دشمن بیشترین تلاش خود را در بزرگ نمایی نقاط ضعف احتمالی متمرکز کرده است و قصد دارد دلبستگی و پیوند مردم را با نظام اسلامی قطع کند مسئولان دولت باید نتیجه فعالیت ها و خدمات انجام شده را با مردم در میان بگذارند و تلاش دشمن را بی اثر کنند.
ایشان همچنین توجه اعضای هیأت دولت را به غنیمت شمردن فرصت خدمتگزاری به مردم در دوران تصدی مسؤولیتهایشان جلب کردند و فرمودند: مردم قدر دولت و مسؤولین خدمتگزار را می دانند و سرمایه عظیم پشتیبانی مردم از مسؤولان، سرمایه ای خدادادی است که با تلاشهای مخلصانه می توان آن را حفظ کرد.
رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار ۱ شهریور ۱۳۶۹ خود با اکبر هاشمی رفسنجانی رئیس دولت پنجم و اعضای کابینه وی در آستانه هفته دولت، از تلاش های ارزنده دولت طی یک سال اول برای خدمت به مردم ایثارگر کشورمان تقدیر کردند.
ایشان در این دیدار به بیان اهمیت و ضرورت احیای وجدان کاری در کارکنان دستگاه های مختلف کشور پرداختند و ضمن تمجید و تقدیر از حضور فداکارانه و مدبرانه آقای هاشمی رفسنجانی در صحنه های مختلف جنگ تحمیلی به عنوان قدردانی نشان فتح را به رئیس جمهور اعطاء کردند.
بررسی نوع نگاه و اظهارات رهبر انقلاب اسلامی در سال اول دولت های هاشمی رفسنجانی (دولت پنجم)، سید محمد خاتمی (دولت هفتم)، محمود احمدی نژاد (دولت نهم)، حسن روحانی (دولت یازدهم) و سید ابراهیم رئیسی (دولت سیزدهم) نشان می دهد که حضرت آیت الله خامنه ای حمایت از دولت تازه تشکیل شده در سال اول را بدون در نظر گرفتن جناح و تفکر سیاسی دولت، به نوعی حمایت از رای مردم دانسته و با برجسته کردن نقاط قوت دولت ها در سال اول تلاش کرده اند روحیه خدمت به مردم را در میان دولت مردان و ایجاد امید در جامعه را در میان مردم قوت بخشند.
آنچه مسلم است رهبر انقلاب اولین حامی دولت ها و آخرین منتقد مدیران اجرایی بوده است. زمانی که دولت های برآمده از آرای مردم فرمان اجرایی کشور را به دست گرفتند از حمایت تمام قد رهبری برخورددار بودند و حتی در روزهایی که حامیان انتخاباتی روسای جمهور دست از حمایت کشیدند این حمایت از سوی رهبری قطع نشد. اما امسال رهبر انقلاب در بررسی برخی نکات به مقایسه بین دولت ها پرداخته و حمایت هایشان در رویکرد دولت جدید از حل برخی دغدغه های یک دهه اخیر ایشان حکایت داشت.
موضوعاتی از قبیل «زدوده شدن رقابتهای منفی و مناقشه برانگیز در روابط بین قوا که موجب آشفته کردن ذهن مردم می شد»، «تأکید بر مراقبت جدی سه قوه در استمرار این تلاش آرامش بخش» و «جوانگرایی» جز نکات مثبت دولت سیزدهم برشمرده شد اما در عین حال این نکات در سالهای اخیر جز مطالبات و گلایه های رهبری از مسئولان بود و سالها بر توجه به جوانگرایی تاکید داشته و در برخی دولت های نسبت به چالش میان قوای سه گانه ابراز نگرانی کردند.
از سوی دیگر مفاهیمی همچون «خارج کردن جامعه از چشم انتظاری برای تصمیم گیری و اقدام دیگران»، «پرهیز از شرطی کردن کشور» و «اهمیت دادن به ظرفیت های داخلی» نکاتی است که بارها در حسینیه امام خمینی به گوش رسیده بود ولی تا امروز تا این اندازه محقق نشده بود تا اینکه مطالبه های رهبری به بخشی از تمجیدهای امروزش تبدیل شد.
همچنین در حوزه مسئولیت پذیری سالهاست که دولت های متعدد در سالهای پایانی خود و در علل چرایی عدم تحقق وعده های انتخاباتی به بحث بی اختیاری و کمبود اختیارات اشاره می کردند که امسال نیز رهبری علاوه بر تمجید از روحیه مسئولیت پذیری دولت سیزدهم نقدی به این سنت قدیمی داشتند تا این گزاره را به نقد بکشند و آن را نقض کنند. ایشان در این بخش با اشاره به گذشته در حمایت از رویکرد جدید دولت گفتند: «در یک سال اخیر شنیده نشد که دولت فرافکنی و بهانه تراشی کند و بگوید «اختیار نداریم» و یا «نمی گذارند».
به نظر می رسد این دولت نیز همانند همه دولت های اصلاح طلب و اصولگرا و اعتدالی از حمایت های رهبری در حوزه اجرایی برخوردار باشد و اگر رویکرد یکسال اخیر را ادامه دهد و نقاط ضعف های مطرح شده را برطرف کند این حمایت ها بیش از پیش باشد.
2 سال پیش