رونمایی از حقوق وزرا و نمایندگان مجلس

  چهارشنبه، 17 آذر 1400 ID  کد خبر 182038
رونمایی از حقوق وزرا و نمایندگان مجلس
رئیس اداره گاز یک شهرستان ۴۵میلیون تومان، رئیس یک دانشگاه ۶۷میلیون تومان و مدیران یکی از شرکت‌های زیرمجموعه وزارت نفت ۵۰میلیون تومان حقوق ماهانه دریافت کرده‌اند.

انتشار فیش های نجومی چند مدیر در شرکت پتروشیمی امیرکبیر سبب شد موضوع عدم توازن در پرداخت حقوق ها در ساختار دولتی، بار دیگر به بحث روز میان مردم تبدیل شود. انتشار اخباری مبنی بر دریافت حقوق های نجومی ازسوی برخی مدیران شرکت پتروشیمی امیرکبیر، بار دیگر پرونده «حقوق های نجومی» را در افکار عمومی گشود و بازتاب های وسیعی نیز در رسانه ها یافت؛ موضوعی که با واکنش مسئولان دولتی و نمایندگان مجلس هم مواجه شد و به نظر می رسد چاره اندیشی برای رفع اینگونه بی عدالتی ها در نظام پرداخت حقوق در سازمان های دولتی وارد مرحله جدیدی شده است.

اگرچه برخی مسئولان دولتی، ازجمله احمد خانی نوذری، معاون اقتصادی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در رسانه های مختلف توضیح هایی درباره فیش های منتشر شده ارائه دادند و اعلام کردند «فیش هایی که در فضای مجازی منتشر شده فیش حقوقی نیست، بلکه گزارش مجموعه دریافتی هایی است که نهادهای نظارتی خود وزارت کار برای بررسی وضع پرداختی ها ورود کرده و آن را به نهادهای قانونی منعکس کرده است و لزوماً به این معنا نیست که این افراد هر ماه چنین مبالغی دریافت می کرده اند»، اما به نظر می رسد همچنان ابهام هایی در این زمینه وجود دارد و باید شفاف سازی های لازم از سوی مسئولان مربوط انجام شود.

مدیرانی که حقوق نجومی گرفتند

جنجال های اخیر پیرامون پرداخت های ناعادلانه درحالی در روزهای گذشته به صدر اخبار کشور بازگشته است که سابقه آن به سال۱۳۹۵بازمی گردد. خردادماه آن سال انتشار فیش های حقوقی مدیران بیمه مرکزی ایران، رئیس صندوق توسعه ملی، مدیران بانک رفاه کارگران و مسئولان و مدیران چند سازمان دیگر خبرساز شد و واکنش های گسترده ای را در افکار عمومی به دنبال داشت و نام های مختلفی نیز مطرح شد. براین اساس بود که در آن مقطع کمیته ویژه ای برای بررسی موضوع از سوی رئیس جمهوری وقت تشکیل و براساس گزارش این کمیته اعلام شد که «نارسایی ها و ناکارآمدی سیاست ها و قوانین قبلی».

گریزگاه های قانونی در گذشته و حال به جا گذاشته است؛ موضوعی که سبب شد حسن روحانی در آن مقطع «اصلاح بنیادین

ساختار ناسالم مقررات» را به افکار عمومی وعده دهد؛ موضوعی که با توجه به جنجال های اخیر به نظر می رسد چندان کارساز نبوده است. پس از آن بود که در میانه های تیرماه سال۱۳۹۵، رئیس وقت مرکز پژوهش های مجلس در گزارشی به صحن علنی مجلس، موضوع پرداخت حقوق های نجومی به برخی مدیران دولتی را «مسبوق به سابقه» خواند و اعلام کرد که در گذشته تعدادی از دستگاه های دولتی از قوانین مربوط به «حقوق کارکنان دولت» مستثنا شده بودند.

کاظم جلالی همچنین عنوان کرد که برخی دستگاه ها مانند بانک ها، بیمه ها، شرکت های دولتی، وزارت بهداشت، شرکت ملی نفت ایران و صندوق توسعه ملی در دوره های مختلف از قوانین مربوط به حقوق کارکنان دولت مستثنا شده اند و وضعیت نابسامانی ازنظر پرداخت حقوق و مزایا و اعطای تسهیلات بانکی دارند. در این گزارش همچنین تصریح شده بود که برخی وزارتخانه ها، مانند وزارت اقتصاد و مؤسسه های وابسته به آن ظرفیت های قانونی ویژه ای برای پرداخت به مدیران دارند و در صندوق توسعه ملی پرداخت ها براساس اختیارات رئیس هیأت عامل بوده و سقف نداشته است.

جلالی در این گزارش تخلف از اجرای قانون «مدیریت خدمات کشوری» و وجود برخی قوانین و مقررات خاص درباره برخی دستگاه ها را عمده ترین دلایل پرداخت های نامتعارف اعلام کرده بود. در آن مقطع با وجود اینکه برخی حقوق های نجومی را «جنجال سیاسی» با هدف تخریب دولت ارزیابی کردند، اما بررسی های کارشناسی نشان می داد خلأ های قانونی موجود در ساختار پرداخت های دولتی، این موضوع را فراتر از جنجال سیاسی، بلکه به مثابه چالشی اساسی در ساختار نظام پرداخت هماهنگ مطرح می کند.

برهمین اساس هم بود که با انتقاد مسئولان ارشد کشور نسبت به چنین پرداخت هایی، پیگیری موضوع در دستور کار مسئولان مربوط، ازجمله قوه قضاییه و دیوان محاسبات کشور قرار گرفت و پرونده هایی نیز برای مدیران متخلف تشکیل شد. آمارهایی که در آن مقطع از سوی عادل آذر، رئیس دیوان محاسبات کشور، منتشر شد، نشان می داد در موضوع پرداخت حقوق های نامتعارف حدود ۴۹۲مدیر دستگاه های مختلف کشور مرتکب تخلف شده اند و در مجموع ۳۹۷مدیر در حدود ۲۳میلیارد تومان «حقوق نامتعارف» دریافت کرده اند.

حقوق مدیران دولتی و نمایندگان مجلس چقدر است؟

همه این ها درحالی است که کارشناسان معتقدند گلوگاه اصلی پرداخت حقوق های نجومی در شرکت های دولتی است، نه در سطح مدیران و مسئولان ارشد؛ چراکه در این سطح با فرمول های مشخص و تعیین شده ای مواجه هستیم که محاسبه آن ها به روشن شدن سقف پرداختی به مدیران دولتی کمک می کند. براساس بودجه سال۱۴۰۰که در کمیسیون تلفیق بودجه مورد بررسی قرار گرفت و به تصویب رسید، سقف پرداختی حداکثری حقوق در دولت برای سال جاری ۳۳میلیون تومان درنظر گرفته شده است. همچنین با توجه به مصوبه شورای حقوق و دستمزد دولت، سقف پرداختی حقوق باید حداکثر ۲۱برابر حداقل حقوق یک کارمند باشد که میزان آن ۴۷میلیون و ۸۰۰هزار تومان محاسبه شده است.

همچنین درسال جاری سقف پرداختی برای نمایندگان مجلس شورای اسلامی ۵/۱۴میلیون تومان تعیین شده است که مقداری کمتر از حقوق وزراست. این موضوع درحالی بود که در همان مقطع، حسینعلی حاجی دلیگانی، نماینده شاهین شهر و عضو کمیسیون تلفیق بودجه سال ۱۴۰۰ از وجود گزارش هایی خبر داد که نشان می داد برخی پرداختی ها به مدیران دولتی بالاتر از سقف مشخص شده بوده و به عنوان مثال رئیس اداره گاز یک شهرستان ۴۵میلیون تومان، رئیس یک دانشگاه ۶۷میلیون تومان و مدیران یکی از شرکت های زیرمجموعه وزارت نفت ۵۰میلیون تومان حقوق ماهانه دریافت کرده اند.

برهمین اساس هم بود که مجلس طرحی را مصوب کرد که براساس آن دولت موظف شده است سامانه ای (پاکنا) برای ثبت حقوق و دستمزد طراحی کند و در غیر این صورت اجازه پرداخت حقوق مدیران را ندارد. براساس مصوبه کمیسیون تلفیق، چنانچه دولت در سال جاری اقدام به ثبت حقوق مدیران در این سامانه نکند، هرگونه برداشت از بیت المال برای پرداخت حقوق مدیران جرم محسوب می شود.

هیأتی برای تحقیق و تفحص

واکنش ها و فعالیت ها با هدف کنترل پرداخت های دولتی یک نتیجه دیگر هم داشت؛ تشکیل هیأتی برای تحقیق و تفحص از حقوق های نجومی. این هیأت قرار است با بررسی خلأ های موجود در این زمینه به یافتن راه حل های کارشناسی با هدف پایان دادن به پرداخت های دولتی خارج از قاعده کمک کند.

مالک شریعتی، رئیس هیأت تحقیق و تفحص از حقوق های نجومی با اشاره به آغاز فعالیت های این هیأت اعلام کرده است که کار تفحص آغاز و جلسه هایی نیز با مسئولان مربوطه برگزار شده و گزارش هایی نیز در این زمینه از آن ها گرفته شده است. به گفته وی، این هیأت قصد دارد با بررسی بحث های قانونی، خلأ های قانونی را رفع و اصلاحات موردنیاز را برای بستن روزنه های موجود انجام دهد تا این گونه پرداخت ها در آینده انجام نشود. شریعتی همچنین از دعوت از مسئولان سازمان بازرسی کل کشور، دیوان محاسبات، وزارت اطلاعات و اطلاعات سپاه برای بررسی موضوع خبر داده و اعلام کرده که از ابزار، توان و کارشناسان مرکز پژوهش های مجلس نبرای پیشبرد امور و اصلاح قانون و همچنین تقویت ابزارهای نظارتی که کمک کند برای همیشه راه پرداخت حقوق های نجومی بسته شود هم استفاده می شود. به گفته رئیس هیأت تحقیق و تفحص از حقوق های نجومی، بررسی مصادیق و درمیان گذاشتن تخلف ها با مردم، موضوعی است که این هیأت در مرحله بعد سراغ آن می رود.


  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
همسر رهبر معظم انقلاب بعد از خریدن مبل دست دوم توسط رهبری: تا الان زندگی ‌ما طلبگی بوده، الان هم مبل در خانه نیاورید! (200 نظر) مهران مدیری: 11 سال است که از یک مار نگهداری می کنم؛ الان 2 متر و 20 سانتی‌متر هست+عکس (148 نظر) روایتی از عصبانیت رهبر معظم انقلاب از عوض کردن فرش کهنه و نخ نمای خانه شان: اشتباه کردید که عوض نمودید بروید همان زیلوها را بیاورید (106 نظر) تزئین میز عزای سعید راد با شمع و گل و خرما و عکس های یادگاری در خانه مجللشان/ خدا رحمتشون کنه+عکس (105 نظر) عروسِ رهبر معظم انقلاب: بچه ام اسباب بازی ندارد، در اتاق آقا یک میز هست و 6 تا صندلی پلاستیکی و یک تلفن که به دیوار وصل است+عکس (95 نظر) تصویری از خانه ابدی سعید راد، میرزا رضا سریال گیلدخت /روحش شاد و یادش گرامی (68 نظر) خلاقیت خنده دار مغازه دار اردبیلی برای کشاندن مشتری به مغازه حماسه آفرید/ مغز نیس که معدن طلاست😂👌+عکس (57 نظر) رهبر معظم انقلاب: ما درخانه تنها یک فرش دستباف داریم که جهیزیه همسرم بوده بقیه خانه موکت است/ ساده زیستی ایشان مثال زدنی است (32 نظر) ژست‌های سیدمحمد خاتمی با بازیگران در سینما؛ از تعظیم در برابر مهتاب کرامتی تا پُفیلا خوردن در حال تماشای فیلم+عکس/ همراهی همسر سیدحسن خمینی و سام درخشانی با رئیس‌جمهور سابق (31 نظر) استوری تبریک خاص سرلشگر باقری به مناسبت روز چپ دست‌ها به رهبر معظم انقلاب+عکس (31 نظر) نگاهی به جشن تولد عاشقانه 45 سالگی الهام چرخنده بازیگر سریال آوای باران و باکس گل شیک روی میز/ مبارکا باشه+عکس (30 نظر) خلاقیت خنده دار هندوانه فروش سمنانی برای جذب مشتری حماسه آفرید/ مغز نیست که معدن طلای خالصه😂+عکس (27 نظر) رونمایی از همزاد و بدل ایرانی هانده ارچل، بازیگر ترکیه‌ای محبوب ایرانی ها/ ایشون هم بازیگر خیلی معروفیه+عکس (25 نظر) نگاهی به بازیگران و سلبریتی‌هایی که حیوان خانگی دارند+عکس/ از گربه محمدرضا گلزار و نفیسه روشن تا سگ پاکوتاه بهرام رادان و بهاره افشاری (24 نظر) خلاقیت خنده دار مغازه دار شیرازی برای کشاندن مشتری به مغازه حماسه آفرید/ مغز نیست که معدن طلاست😂👌+عکس (24 نظر)
منتخب روز   
طرز تهیه غذای محبوب ناصرالدین شاه قاجار! /فسنجان ناصری با مواد اعلا ابتکار جالب یک مرد خلاق در دادن انواع لقب به مسعود پزشکیان حماسه آفرید+ویدئو/ هنر نزد ایرانیان است و بس... (فیلم) سکانس فوق عاشقانه شهاب حسینی و لیلا حاتمی در فیلم "پرسه در ماه" / ما کاملا شبیه همیم طرز نگاهامون دو دو زدن چشامون ...😍 استارت تمرینات سخت علیرضا بیرانوند در تراکتور +فیلم/ آقای دروازه بان آمادگی بدن بالایی دارد! سکانس عاشقانه دل باختن قباد به شهرزاد/ نشود فاش کسی آنچه میان من و توست (فیلم) سکانس فوق العاده احساسی و عاشقانه از شهاب حسینی و معشوقه‌اش در سریال "شهرزاد" / با چراغی همه جا گشتم و گشتم در شهر هیچکس به تو مانند نشد😍 (فیلم) خرید دکتر مسعود پزشکیان از یک سوپرمارکت در تهران به همراه نوه‌ها و عروسش با کارت بانکی شخصی / نوه‌ها پدربزرگ را به خرج انداخته‌اند اقدام منحصربفرد و زیبای طلافروش یزدی به احترام دختر سه ساله امام حسین(ع)+عکس/ این جور تصاویر مخصوص ایران ماست والسلام👌 (فیلم) رهبر معظم انقلاب: به من می‌گویند شما گفتید سوءاستفاده جویان را افشا نکنید / ما حق نداریم افراد را به صرف گمان متهم کنیم سکانس خوشحالی قُباد از بارداری شهرزاد/ قُباد: من تا الان نمیدونستم از این دنیا و از این زندگی چی میخوام اما الان....