ساعدنیوز
ساعدنیوز

ساباط از عناصر کنترل کننده نور در معماری

  یکشنبه، 27 شهریور 1401   زمان مطالعه 6 دقیقه
ساباط از عناصر کنترل کننده نور در معماری
«ساباط»، معبری برای آرامش رهگذران است تا انسان پیاده در مسیر حرکت خود در یک توالی مناسب در فضای سایه‌ قرار گیرد، که نشان می‌دهد معماری در گذشته تا چه حد به نیاز و آسایش مردم توجه داشته است.

از واژه ساباط در لغت نامه ها به معنای ایوان، سایبان یا پیشگاه خانه یاد شده است و در زبان فارسی دارای ریشه ای کهن می باشد. بخش نخست این واژه «سا» به معنای آسایش و بخش دوم آن «باط» نمودار ساختمان، آبادی و عمارت است. به صورت کلی ساباط یعنی سازه ای که با هدف آسایش و رفاه بیشتر افراد و رهگذران ساخته شود.

ساختار و سازه ساباط

از لحاظ سازه ای ساباط را می توان به دو نوع مختلف تقسیم بندی کرد:

  • نوع اول: دارای سقفی مسطح بوده که در آنها از تيرهای چوبی و حصير برای نگهداری وزن سقف استفاده می کردند. ديوارهای کناری نیز نقش ديوارهای حمال يا باربر را ايفا می كردند.
  • نوع دوم: ساباط هایی هستند که سقف آنها به صورت طاق بوده و با توجه به مسائل استاتيكی به خوبی می توانند وزن سقف را به ستون ها یا ديوارها و سپس به زمين منتقل نمايند. روش آجرچينی اين سقف ها اغلب به صورت رومی انجام می شده است. برخی از این نوع ساباط ها روی سقفشان كاربری مسكونی داشته اند که معمولاً اتاقی با يك يا دو در بازشو و دارای چشم اندازی مناسب به كوچه بوده است.
خانه ویلایی

کارکرد ساباط ها

اولین کارکرد ساباط را می توان پدید آوردن سایه و جایگاهی خنک برای رهگذران دانست. این سازه به سبب نیمه پوشیده بودن، موجب پدید آمدن کوران هوا در تابستان می شود که نتیجتاً هوای درون ساباط را از بیرون آن خنکتر می کند. همین نیمه پوشیده بودن در زمستان موجب می شود هوای داخل ساباط گرمتر از بیرون آن باشد. ساباط ها همچنین موجب یکپارچگی و پایدارتر شدن خانه های کنارشان هستند و به آنها در تحمل نیروهای پدید آمده از فشار سازه کمک می کنند. در بسياری از موارد ديده شده كه با تخريب يك ساباط، چند خانه مجاور آن نيز دچار رانش و حتی تخريب شده اند علاوه بر این، ساباط ها نقش امنیتی نیز داشته اند و به عنوان دروازه ورودی محلات به شمار می رفتند. دید مناسب ساباط به کل کوچه، سبب تشدید امنیت و از میان بردن نقاط کور می شد. در زمان های گذشته که شهرها در بسیاری از مناطق هدف تهاجم راهزنان قرار می گرفت، ساباط محلی برای سنگر گرفتن و شلیک به سمت مهاجمان از بالای آن بود. ارتفاع ساباط به گونه ای در نظر گرفته می شد که امکان عبور یک نفر سوار بر اسب از زیر آن ممکن نبود و این خود عاملی بازدارنده برای مهاجمان سواره ای به حساب می آمد که به صورت ضربتی به محله ها حمله می کردند و پس از تاراج خانه ها، به سرعت قصد فرار داشتند.

کاربرد ساباط چیست و چه انواعی دارد؟

ساباط ها به دو شکل طراحی و ساخته می شدند. در نوع نخست، سقف حالت صاف داشته و تیرهایی از جنس حصیر یا چوب برای ساخت سقف مسطح استفاده می شده است. در نوع دوم هم ساباط به شکل طاقی و گنبدی ساخته می شده تا وزن سقف را از طریق ستون ها و دیوارها به زمین منتقل کنند. چنین عملکردی از این سازه به انتقال فشار زلزله به زمین هم کمک می کرده و مانع از تخریب املاک و ساختمان ها در برابر تکان های شدید زلزله می شده است. ضمن اینکه ساختار نیمه بسته ساباط هم باعث می شده تا در زمستان ها، هوای گرم و در تابستان ها هوایی سرد در آن به وجود آید. در تابستان ها، نیمه بسته بودن ساباط باعث کوران باد در فضای آن بوده و هوایی خنک و دل نشین ایجاد می کرده است. به همین دلیل در بیشتر نقاط گرمسیری ایران شاهد وجود ساباط ها هستیم. ساخت ساباط ها از نظر مقاومت سازه ها بسیار مهم بوده و در برابر باد شدید هم از بناها مراقبت به عمل می آورده است. یکی دیگر از جالب ترین کاربردهای ساباط ها این بود که به واسطه ارتفاع شان، امکان عبور سواران بر اسب از آن ممکن نبود. به همین دلیل، راهزنان و مهاجمانی که به محله ها و خانه ها حمله می کردند و تعدادشان هم در گذشته، کم نبوده است، امکان عبور از محله ها را نداشتند. در واقع ساباط در معماری ایرانی از نظر امنیتی هم کارکردهای مثبتی داشته است. در گذشته، حمله ناگهانی تعدادی راهزن به محله ها و کوچه های قدیمی مرسوم بوده اما وجود ساباط از تاختن راهزنان سواره جلوگیری می کرده است. ساباط ها کاربردهای فرهنگی و اجتماعی زیادی هم داشته اند. وجود آنها باعث می شده تا منازلی که در جوار و همسایگی یکدیگر بوده اند، نوعی اجتماع هماهنگ را در کنار هم بسازند و مردم برای جمع شدن و صحبت کردن درباره موضوعات مختلف مثلا پیگیری مشکلات عمومی محل و... با هم در این مکان گفتگو و معاشرت کنند. در بالای ساباط ها هم معمولا اتاقی درست می شده که برای تجمعات و دورهمی های مردانه بوده است. در این اتاق ها، صندلی و وسایل نشستن و برگزاری جلسات وجود داشته تا مردان دور هم جمع شوند و به معاشرت بپردازند.

ساباط در یک محله

ساباط در کدام نقاط ایران ساخته می شده است؟

در شهر دزفول به خاطر شرایط آب و هوایی، ساخت ساباط بسیار رایج بوده است. دزفولی ها به ساباط، سعبات می گویند و هنوز هم ساباط های دزفول از گذشته در برخی از محله های قدیمی دزفول وجود دارد. بعضی از ساباط های دزفول از سوی سازمان نوسازی و بهسازی شهرداری دزفول، مرمت و نوسازی شده اند. دزفول یکی از شهرهای تاریخی و قدیمی ایران است و به جز ساباط ها، آثار تاریخی و فرهنگی قدیمی بسیاری در آن وجود دارد که بیشتر آنها از سوی سازمان میراث فرهنگی مورد توجه و حفاظت قرار گرفته اند. ساباط های یزد هم هنوز در محله های قدیمی وجود دارند و نشان از دوراندیشی معماران ایرانی در زمینه تولید رفاه و استحکام بناها دارند. ساباط بازار خان یزد از نمونه ساباط های بسیار قدیم و جالب توجه استان و از جمله مهمترین دیدنی های یزد است. در روستای بیاضه یزد هم که مکانی تاریخی است و به واسطه وجود کاروانسراهای قدیمی و هتلی زیبا، گردشگران زیادی را به خود جلب می کند، ساباط در محله ها وجود دارد. ساباط های بیاضه در کنار دیدنی های تاریخی و آب و هوای کویر، از نقاط دیدنی یزد به شمار می رود. از جمله نقاط دیگر ایران که در آن ساباط ها به عنوان بخش مهمی از معماری و ساخت و ساز مورد توجه قرار می گیرند، باید به اصفهک اشاره کرد. اصفهک، یکی از روستاهای طبس است که به خاطر آب و هوای خوشی که در تابستان ها دارد و خانه های خشت و گلی اش مورد توجه گردشگران قرار می گیرد و ساباط اصفهک در این روستا هم از جمله نمونه های ساخت ساباط در ایران است. در استان اصفهان هم ساباط هایی دیده می شود. در حوالی این شهر در منطقه نوش آباد، اولین ساباط اصفهان که یک بنای خشت و گلی است در دشت اقبالیه شناسایی و مستندنگاری شده است.

ساباط

در آخر

هر چقدر که به معماری سنتی ایرانی بیشتر دقت کنیم، ردپای هنر، ذوق و درک بیشتری را احساس خواهیم کرد. احساس و شعوری که متأسفانه در ساخت آپارتمان ها و برج های سر به فلک کشیده امروزی به ندرت دیده می شود. برای دیدن شاهکار معماری سنتی و ایرانی به بخش دکوراسیون ساعدنیوز مراجعه فرمایید.

دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
عرض ارادت فریبا نادری به امام خمینی(ره): مرد بزرگ جایت خالی است در میان مردمان سرزمینِ نور؛ ممنون که این انقلاب رو برایمان رقم زدی+ عکس (156 نظر) (فیلم) نظر رهبر معظم انقلاب درباره تخت جمشید / افتخاری ندارد، خدا می‌داند چقدر بیگناه مقابل تخت طاغوت‌های زمان به قتل می‌رسیدند ... (89 نظر) سحر زکریا: بهنوش بختیاری نخود هر آشه در حد من نیست که بخوام باهاش دهن به دهن بشم! خانم بختیاری در بین همکاران جوک هستن!+فیلم (82 نظر) (فیلم) مصاحبه با دختری که با پوشش متفاوت از رهبر انقلاب در غرفه‌اش استقبال کرد / هیچ گونه صحبتی درباره پوشش و حجاب من نشد (68 نظر) الهام حمیدی: من مجبورم با سیلی صورتم را سرخ نگه دارم، ترجیح می‌دهم چهره‌ام همان الهام همیشه باشد تا یک چهره عمل شده تغییر یافته (49 نظر) مهراوه شریفی نیا، بازیگر سریال کیمیا با پوششی متفاوت و با گوشواره هایی با طرح انگور در شبکه تلویزیونی افغانستان حضور یافت+ویدیو/ تعریف و تمجید خانم بازیگر از مهمان نوازی مردم در کابل (44 نظر) فریبا نادری خطاب به صدف طاهریان: اگر نخواهند به تو پیشنهاد بی‌شرمانه بدهند پس باید به کی بدهند؟ والا من روم نمیشه حتما نباید اسم بدکاره روت باشه که+فیلم (40 نظر) ژیلا صادقی: من زنی هستم، آزاد/ در فطرت من حیا نهاده شده/می‌دانم از کجا باید شروع کنم و کجا می‌شود رها شد (38 نظر) پزشکیان: اکثر یارانه‌ها به کسانی می‌رسد که احتیاجی به آن ندارند (38 نظر) علی دایی: دکترها گفته بودند شاید زیر عمل زنده نمانم، میتوانستم همه جای دنیا زندگی کنم اما همه درآمدم را در ایران سرمایه‌گذاری کردم...+عکس (37 نظر) عاشقانه های مازیار لرستانی با مهری خانم: دختر بابا صفورا عضو جدید به خانواده من اضافه شد، آن کس که می خندد هنوز آن خبر مخوف را نشنیده است!+فیلم (35 نظر) نعیمه نظام دوست: با رنو افتادیم دنبال آقای عابدزاده سر یه چهارراه پیچیدیم جلوش محل نذاشت رفتم گفتم وایسا من هنرمند مملکتم گفت نه و رفت برگشتم خونه عکساشو جِر و واجِر کردم +ویدئو (35 نظر) امام جمعه پردیسان: از رهبری تقاضا دارم اجازه ساخت بمب اتم را صادر کنند +فیلم (34 نظر) جورجینا: رونالدو یک پدر فوق‌العاده و بهترین همسر است اما آشپزی نمیکند ما یک آشپز داریم اما بعضی اوقات خودم غذا درست میکنم در عربستان سقف خانه ها...+عکس (33 نظر) سوگل طهماسبی بازیگر سریال کیمیا: بازیگران زنی که حیا و حجاب دارند در سینما جایی ندارند (32 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
رئیس سازمان صدا و سیما: خودم شخصاً با فردوسی‌پور صحبت کردم اما تمایلی به بازگشت نداشت!
یکی از اعضای سابق تیم ملی: من در ورزشگاه بودم ولی گل خداداد عزیزی به استرالیا را ندیدم!
ربات‌های بامزه و کیوت به زودی جایگزین حیوانات خانگی می‌شوند؟
امید عالیشاه برای جراحی به ایران برمیگردد/ پزشک پرسپولیس تکلیف را روشن کرد!
فال شمع روزانه امروز جمعه 9 آذر 1403
فال قهوه با نشان روز جمعه 9 آذر ماه 1403
رهبر معظم انقلاب پاسخ می‌دهند؛ حکم شرعی کار کردن در کاباره و کارخانه کنسرو خوک
فال روزانه امروز جمعه 9 آذر ماه 1403
خبر خوش؛ حقوق این افراد 30 درصد افزایش می‌یابد
چه موضوعاتی در دستورکار گفتگوهای ایران و اروپا قرار دارد؟
وزیر خارجۀ انگلیس: حکم بازداشت نتانیاهو را خواهم گرفت
گرامی: مریض بودم اما گل زدم!
برنامه «ثریا» از کنداکتور شبکه یک حذف شد!
فال ابجد روزانه جمعه 9 آذر 1403
مذاکرات ایران با اروپای منهای آمریکا به نتیجه نمی‌رسد؛ اروپا توان رفع تحریم‌های ایران را ندارد
منتخب روز   
(ویدئو) بهنوش بختیاری: از بی‌پولی رفتم واسه تبلیغ عطر/ حدیث میرامینی: عطرش لیز بود؟ ربات‌های بامزه و کیوت به زودی جایگزین حیوانات خانگی می‌شوند؟ (ویدئو) نوستالژی شب‌های برره با بهنوش بختیاری و مهران مدیری/ تو هم خوب بلدی از خودت حرفهای عشقولانه در وکنیا😃 سرشناسترین دختر شاه قاجار در روز عروسی با لباس و تاج مدرن و بسیار شیک/ باورتون میشه 150 سال پیش واسه عروسی ساقدوش داشتن اونم با لباس‌های مخصوص؟ احسان علیخانی خطاب به جومونگ: به سوسانو حسادت نکن! من اصلا این سریال را ندیدم/ ایرانی ها جرعت ندارند مثل جومونگ دوتا زن بگیرند+فیلم (ویدئو) با خنده‌دارترین سکانس «در حاشیه»، امروزت رو شاد کن😁/ جواد رضویان: بالقوه شی شی هست؟/ سیامک انصاری: مال چراغ قوه هستش آتش سوزی یک انبار در محله خاوران مهار شد + ویدئو مفاخر ورزشی ایران/ حسین رضازاده از تولد و ورزش تا سیاست و رد پیشنهاد تغییر تابعیت گشت و گذاری در تنها کوچه‌ی دو طبقه‌ی جهان در کاشان/ خاص‌ترین کوچه‌ای که نظیرش در هیچ جای جهان وجود ندارد تهران گردی / معرفی 21 مرکز تفریحی و مهیج تهران پایتخت سلامی: آتش‌بس، شکستی خفت‌بار برای رژیم صهیونی است دعا و نیایش؛ بخش 1/ اجابت خواسته‌ها با دعای اسم اعظم امام علی (ع) که از حضرت خضر آموخت