آرت نوو در اواخر قرن ۱۸ و اوایل قرن ۱۹ میلادی رواج داشت و آزادی در خلاقیت، رواج شیشه های قوس دار و الهام از طبیعت از جمله ویژگی های بارز این سبک به حساب می آید.
آرت نووُ (Art Nouveau) به معنی «هنر نو»، سبکی ابداعی بود که تقریباً از سال ۱۸۹۰ میلادی تا جنگ جهانی اول در اروپا رواج پیدا کرد. این سبک معماری به شدت تحت تأثیر طبیعت قرار داشت و طرح های آن واکنشی به شکل های هندسی، رویکرد رسمی و کلاسیک سبک های معماری این دوره و به خصوص نئوکلاسیکبود. هنر و طراحی در این سبک، بخشی از زندگی هر روزه به شمار می رود و در نتیجه هنرمندان نباید موضوعات معمولی را نادیده بگیرند. این نوع نگرش به نوبه ی خود و در زمان خود، جدید و انقلابی بود و نام آن یعنی «هنر نو» نیز به خوبی این موضوع را نشان می دهد.
آرت نوو از ژاپنیسم یا همان هنر ژاپن قرن ۱۹ نیز تأثیر پذیرفت و از تکنولوژی جدید کمک گرفت تا سبکی تزئینی و پرجزئیات را به وجود بیاورد. در این دوره نویسندگانی همچون جان راسکین (John Ruskin)، خشم خود را نسبت به انقلاب صنعتی و عصر ماشینی شدن نشان دادند و آرت نوو نیز به جای صنعتی شدن، بیشتر بر روی پیشه وری و هنرِ دست تأکید می کرد. شیوه های جدید ساختمان سازی که بین سال ۱۸۹۰ و ۱۹۱۴ رواج داشت، بناهایی را به وجود آورده بود که به طور غیرطبیعی بلند و شبیه به صندوقچه بودند. معماران آرت نوو سعی داشتند تا این تصویر را با درون مایه های تزئینی متفاوتی جایگزین کنند که حاکی از جهان طبیعی بودند و برای این کار از شکل برگ، گل، پیچک، پرندگان و گاهی هم حشرات استفاده می کردند؛ زیرا اعتقاد داشتند که عالی ترین درجه ی زیبایی را می توان در طبیعت جستجو کرد.
نهضت هنر نو نام سبکی در اروپاست که ابتدا در هنرهای تزیینی مانند طراحی پارچه، تولید کتاب و مبلمان از دهه ۱۸۸۰ آغاز گردید و سپس در زمینه های دیگر همچون گرافیک، نقاشی، طراحی داخلی، پیکرتراشی و حتی عکاسی ظهور نمود.
در معماری این سبک از اوایل دهه ی ۱۸۹۰ آغاز و تا سال ۱۹۱۰ ادامه داشت، نام این سبک برگرفته از مغازه ای به نام هنر نو که طراحی داخلی آن توسط معمار بلژیکی، وان دو ولد انجام شده بود شکل گرفت. درنتیجه نام این مغازه به سبکی تعلق گرفت که در پی ابداع احجام و فرم های جدید بود در حالی که سبک های مختلقی از قبیل نئوکلاسیک و رومانتیک در قرن ۱۹، تقلید از گذشته را سرلوحه خود قرار دادند.
سبک آرت – نوو برای اولین بار بینش جدیدی را در معماری اروپا پایه ریزی کرد که به جای الهام از گذشته، توجه به آینده و تکنولوژی داشت به همین دلیل این نهضت جزو یکی از زیر مجموعه های معماری مدرن محسوب می شود اگر چه در سبک هنر نو از تزیینات به افراط استفاده می شد.
مبلمان آرت نوو
یکی از طراحان برجسته و مشهور ایتالیایی کارلو بوگاتی است. او دقیقا عقایدی بر خلاف طراحانی داشت که می گفتند باید مبلمان را ساده و هندسی طراحی کرد. تمام فضای مبلمان او با تزیینات پوشیده شده بودند. کارهای او شامل میزهای بودند با شکل حلزون یا چوب هایی سرتاسر از گل مینا که نقاشی شده بودند و گاهی حتی حاشیه مبل ها را با فلز برنج تزیین می کرد.
اصول فکری پیروان این نهضت را می توان در موارد ذیل خلاصه نمود:
۱-اتقاد شدید از اشیاء و مکتب های تقلیدی
۲-جدایی از گذشته
۳-ابداع فرمهای جدید
۴-هنر مناسب زمان
۵-استفاده از تولیدات مدرن( فلز) برای اسکلت ساختمان و تزئینات
۶-استفاده از تزئینات و فرم های طبیعی و احساس بر انگیز
اسامی معماران ارت نوو:
۱-ویکتور اورتا
۲-اتوواگنر
۳-هکتور گیمار
۴-چارلز رنی مکین تاش
۵-ژوزف هوفمان
۶-ادلف لوس
۷-انتونی گادی
ویژگی معماری
— طبیعت تنها منبع الهام
–اهن را به عنوان یک ماده اساسی برای تزئینات طبیعت گرایانه خود پذیرفت .
–خطوط پیچ در پیچ ومواج که پس ار همه گیر شدنارت نوو به شکل گوشه دارتر و ساده تر گرایش یافت
–نشان دادن ستون ها به شکل کاملا اشکار به شکل ساقه ها و شاخه های گیاهان پیچ در پیچ
–اغراق در خطوط عمودی
–در فضاهای داخلی در راه پله ها و راهرو از ستون های اهنی برای تحمل وزن بنا استفاده کرد و بر خلاف سنت ان ها را با اجر یا گچ پنهان نکرد اورتا این ستون ها را به شکل ساقه ها و شاخه های گیاهان خیالی در اورد که در بالا و سر ستون ها به تزئینات فلزی پیچ در پیچ و تو در تو ختم می شد ند. و منظره ای همچون گیاهان رشد کرده از زمین تا به سقف را فراهم می اورند تزئینات نقاشی شده بر سقف و کف و دیوارها بر این معماری گیاهی و بسیار پرتحرک تاکید می کنند . تاکید بر کاربر بی واسطه مصالح جدید و استفاده از شکل ها و نقش های طبیعی ظریف و باریک به شاخصه های معماری ارت نوو تبدیل گشتند.
نظرات دیگران
ادلف لوس: معمار و طراح اتریشی تزئینات جنایت است و تنها عامل مهم در طراحی کاربردی است او اینده را در صنعتی سازی میدید و یک ماشین ساده را نمونه ناب طراحی می دانست .
به نظر ادلف لوس تازگی وقتی مجاز است که چیزی را بهتر کند و تنها اختراعات جدید مانندک برق- سقفهای چوبی و سیمانی و غیره که می تواند عرف و عادت جدید را تغییر دهد.