در مقاله قبلی خود در ساعدنیوز در باره این موضوع بحث کردیم که اصولا پروپوزال چیست و درباره ابعاد معنایی آن بیشتر صحبت کردیم. اما ساختار و چارچوب یک پروپوزال خوب چیست ؟ این سوالی است که قصد داریم در این مقاله بیشتر درباره آن بحث کنیم و ساختار و شکل پروپوزال را برای شما بیشتر توضیح دهیم تا برای نوشتن و تنظیم آن به مشکل بر نخورید.
ساختار و چارچوب یک پروپوزال
یک پروپوزال دارای ساختاری است که آشنایی با آن می تواند به ما در تنظیم یک پروپوزال یا طرح تحقیق موثر و خوب کمک کند. ساختار کلی پروپوزال ها به شرح زیر است:
1.عنوان پروپوزال
اولین بخش در پروپوزال نوشتن عنوان تحقیق است. نخستین گام و قدم در انجام هر تحقیقی انتخاب عنوان آن است. هیچ دانشمند یا محققی نمی تواند تحقیقی را شروع کند مگر اینکه عنوان و موضوع آن را انتخاب کرده باشد. عنوان و موضوع تحقیق به منزله طرح نهایی تحقیق شما بوده و در تنظیم آن باید دقت کافی را به خرج داد. به دلیل اهمیت این موضوع در مقاله دیگری در این رابطه بیشتر حرف خواهیم زد.
2.بیان مسئله تحقیق در پروپوزال
هر تحقیقی با ایجاد شدن یک سوال در ذهن محقق شکل می گیرد. در این بخش باید این موضوع کاملا بیان شود. مسئله مطرح شده در این بخش در واقع همان سوالی است که برای پژوهشگر شکل گرفته است و هدف وی از طرح آن ریشه یابی و علت های به وجود آمدن مشکل و ارایه ایده ای برای رفع آن است.
3.ضرورت و اهمیت تحقیق در پروپوزال
در این بخش از پروپوزال محقق باید روشن کند که موضوع تحقیقی که قصد انجام دادن آن را دارد از چه اهمیتی برخوردار است و انجام این تحقیق اصولا در جامعه علمی چه ضرورت و الزامی دارد و نتایج به دست آمده از این تحقیق در چه مواردی و در کجا از اهمیت بالاتری برخوردار است و می تواند تاثیر گذار باشد.
4.پیشینه تحقیق در پروپوزال
در این بخش از پروپوزال، محقق با معرفی تحقیق های پیشین در زمینه تحقیق مورد نظر خود نشان می دهد که تحقیق و پژوهشی که قصد انجام آن را دارد در چه جایگاهی در روند این تحقیقات قرار دارد و همچنین نشان خواهد داد که از نظر کاربردی کاری جدید خواهد بود که می خواهد دست آوردی جدیدی را وارد جامعه علمی کند.
5. اهداف تحقیق در پروپوزال
در این بخش از پروپوزال محقق باید اهداف خود را از انجام پژوهش بیان کند که این اهداف شامل اهداف کلی پژوهش و اهداف ویژه ای باشد که در انجام تحقیق به دنبال آن است.
6.بیان فرضیه در پروپوزال
فرضیاتی که در این بخش از پروپوزال ارایه می شوند در واقع حدس و گمان های محقق هستند که در مورد روابط بین دو یا چند مجهول و متغیر تحقیق خود دارد. این فرضیات باید به صورت خبری بیان شوند.
7.روش و مراحل تحقیق در پروپوزال
یکی از بخش های مهم پروپوزال بوده که در آن محقق علاوه بر اشاره به نوع پژوهش خود، مراحل انجام کار را توضیح می دهد که شامل ابزار و روش گردآوری اطلاعات در تحقیق، جامعه آماری، روش های آزمایشگاهی و تکنولوژیک، ابزارهای تجزیه و تحلیل داده ها و روش های تجزیه و تحلیل کیفی و کمی، می باشد.
8.منابع و مآخذ در پروپوزال
تمامی المان های های به کار رفته در پروپوزال باید کاملا علمی بوده و برای این کار باید تمامی داده هایی که در متن آن می آیند مستند باشند. بدین منظور باید منابعی که در متن به آن ها رجوع شده است در این بخش معرفی شوند.