به گزارش پایگاه خبری ساعدنیوز، سعیدرضا عاملی رنانی، فردیست که نامش به عنوان مخالف درجه یک رفع فیلترینگ در شورای عالی فضای مجازی شنیده میشود. رئیس دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران که خود در آمریکا، انگلیس و ایرلند تحصیل کرده، فرزندانی خارجنشین دارد.
به گزارش فرارو، عاملی در دوران دو رئیسجمهور یعنی حسن روحانی و سیدابراهیم رئیسی از سال 1397 تا 1401 دبیر شورایعالی انقلاب فرهنگی بود. او اکنون نیز به عنوان عضو حقیقی در شوراهای انقلاب فرهنگی و فضای مجازی عضویت دارد. عاملی که این روزها از او به عنوان یک چهره تندرو نام برده میشود، انتصابش در سال 1397 توسط حسن روحانی با واکنش تندروها مواجه شده بود. چون او را شخصیتی غربزده میدانستند که در غرب تحصیل کرده است.
مرور واکنشهای برخی رسانههای غیررسمی نزدیک به نهادهای خاص میتواند در این زمینه کمککننده باشد. آن زمان در دولت روحانی، زدنِ تصمیمات رئیسجمهور از سوی رسانههای بینامونشان، اما شناختهشده امری متداول بود. قرارگاه سایبری عمار روز 11 دی 1397 چند پست افشاگرانه درباره سعیدرضا عاملی منتشر کرد که هنوز در دسترس است.
12 دی که دیگر او که به عنوان دبیر شورا انتخاب شد، تصویر فرزندش سید عباس عاملی رنانی که ساکن لندن است، منتشر شد. خودِ عاملی هم بعداً خارجنشین بودن فرزندانش را تائید کرد که در بخش بعدی گزارش به آن خواهیم پرداخت.
عاملی اردیبهشت 1401 و زمانی که هنوز دبیر شورایعالی انقلاب فرهنگی بود، به برنامه دستخط شبکه 5 تلویزیون رفت. او در این برنامه راجع به فرزندانش نیز صحبت کرد. مسالهای که این روزها بار دیگر بر سر زبانها افتاده است.
امروز تصویری از اسناد یک پایگاه داده مربوط به دولت انگلستان منتشر شد که نشان میدهد فرزند عاملی تابعیت انگلیسی دارد. سال 1398 رسانه دولتی بیبیسی اسنادی را منتشر کرد که نشان میداد هر دو پسر عاملی در انلگستان فعالیت اقتصادی و املاک دارند.
برخی کاربران فضای مجازی پس از بازخوانی این اطلاعات درباره یکی از مخالفان اصلی رفع فیلترینگ، خواستار این شدند که بررسی شود آیا قانون مشاغل حساس شامل این نیروی سیاسی نیز میشود یا خیر. چرا که در حال حاضر تندروها از قانونی که بسیاری شخصیتهای حقوقی ایرادهایی به آن وارد میکنند، به عنوان اهرمی برای ضربه زدن به دولت پزشکیان استفاده میکنند. همچنین برخی دیگر در اظهارنظرهای خود به این مساله میپردازند که چطور میشود فردی با این مشخصات، در مسیر حل مشکلات مردم سنگاندازی کند.
آخرین اظهارنظرهای منتشرشده عاملی به مهر و آذرماه امسال برمیگردد. عاملی 8 مهر گفته بود: «برای استفاده بهینه از این محیط حتما نیازمند به قوانین الزام آور هستیم. مثلا، شهر تهران پر از کربن است و ترددهای بیجایی در شهر صورت میگیرد به دلیل اینکه ما در خدمات الکترونیک و سطوح مختلف خدمت مجازی کم کاری داریم و اساسا یک ریخت شناسی کلان از همه شرایط ملی را نیاز داریم تا تاثیر آن بتوانیم یک برنامه اقدام یکپارچه و به هم پیوسته را تدارک ببینیم.. نمونهی موفق کرهی جنوبی است که تا سال 2010 تعداد مراجعه به دوایر دولتی را صفر میکند. اولین نتیجه برای هوشمندسازی خدمات این است که فساد از بین میرود. مسئولیت فیلترینگ برعهدهی شورای عالی فضای مجازی نیست و تصمیم نهایی آن بر عهدهی یک کارگروه است که آن کارگروه تصمیم میگیرند و بنده عضو آن کارگروه نیستم.»
عاملی ادامه داد: «اگر حکمرانی قانونمند باشد مردم در معرض خطر قرار نمیگیرند، مثلا در برخی موارد حق مولف رعایت نمیشود. تحریف تصویری و متنی میشود، محیط مختلف هک میشود و بسیاری از دارائیهای مهم دادهای مثلا دارائی بانگها مورد هجوم قرار میگیرد. برخی از اپلیکیشن و برنامهها اگر قانونمند شوند دیگر نیاز به فیلترینگ نداریم، بیشترین قوانین و مقررات در فضای مجازی مربوط به آمریکاست. دولتها مرکز داده درست کرده اند که این دادهها ارزش زیادی دارند. امروزه دادههای شخصی در اختیار پلتفرمهای است که در این فضاها وجود دارند، ایجاد نمایندگی پلتفرمها در کشور با مذاکره قابل حل است. هرکسی بخواهد دادههای مردم را در اختیار داشته باشد باید قوانین و مقررات ما برایش تعریف بشود. اگر عموم مردم بدانند اهمیت داده هایشان چقدر زیاد است تبدیل به یک مطالبه عمومی خواهد شد و در نهایت قوانین و مقررات حاکم بر دادههای ملی میشود.»
او اوایل آذرماه نیز در افتتاحیه همایش ملی فلسفه فرهنگ که در پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی برگزار شد، درباره فیلترینگ گفت: «رهبر معظم انقلاب تعبیر کرده که فضای مجازی قتلگاه ارزش ها شده است زیرا بسیاری از جوانان از اینترنت و فضای مجازی اجتماعی شدن را یاد می گیرند؛ کسانی که ذهنیت کلیشه ای پیدا می کنند حداقل مصرف مغزی را داشته و از انگاره های ذهنی و کلیشه ها تبعیت می کنند از این رو تبلیغات دینی بر روی آن اثر نمی گذارد؛ تبلیغات تجاری در غرب از کد اقناع استفاده می کنند تا انحصار ذهنی را برای مخاطب خود رقم بزند. کسی که پای در زمین و ذهن در فضا دارد ماهیت دو تمایلی پیدا می کند زیرا در یک زیست فرهنگی بومی حضور دارد و در عین حال در یک فضای دیگر نیز زیست دارد؛ در این دو تمایلی هویت های نامعین شکل می گیرد با وجود اینکه خصلت های هویت ثبات و تمایز است. هویت های مقاومت هویت هایی هستند که استقرار داشته و بر یک امری تأکید دارند؛ 85 درصد بروز اینترنت در تصویر است و جهان تصویری است که برای مخاطبان ذهنیت ایجاد می کند. گروه دوم نیز هویت های ترکیبی هستند که ممکن است به عدم تعین برسند گروه سوم نیز هویت های مشروعیت یافته بوده که به الگوهای زمانه توجه داشته و بر اساس خواست زمانه پیش می روند مانند کنشگران مجازی که بر اساس الگوهای روز پیش می روند.»
وی با بیان اینکه «زمان» در فضای مجازی با «زمان» در فضای فیزیکی متفاوت است، گفت: «وقتی زمان و توزیع متفاوت است طبیعتا فرهنگ نیز متفاوت می شود. اگر بخواهیم امر را به سمت یک وجود متعالی ببینیم باید بگوییم که چرخشی از حکمرانی سلسله مراتبی به حکمرانی افقی، از تأسف در خصوص اتفاقات به نظام هوشمند اقدام، چرخش از عدالت گفتمان عدالت به عدالت محقق و... در پی این دوفضایی در حال تحقق است.»