سقط جنین چیست و چه مجازاتی دارد؟

  پنجشنبه، 06 شهریور 1399   زمان مطالعه 6 دقیقه
سقط جنین چیست و چه مجازاتی دارد؟
سقط جنین در لغت به معنای افتادن جنین از رحم قبل از کامل شدن است و یا از دست رفتن محصول حاملگی قبل از بیست هفته بارداری است که منجر به پایان بارداری می شود . سقط جنین در اسلام گناه است و بسیار نکوهش شده است . به همین دلیل در فقه و قانون نیز برای سقط عمدی جنین دیه و مجازات تعیین شده است.

سقط جنین:

سقط جنین یعنی خارج شدن حمل یا جنین از رحم به صورتی که زنده و یا قابلیت تکامل یا زیستن را نداشته باشد و به عبارت دیگر افتادن جنین قبل از نمو کامل از رحم است. سقط جنین ممکن است به دلایل مختلفی انجام شود که عبارت است از: سقط جنین مجاز و غیر مجاز و یا سقط جنین عمدی یا غیر عمدی و یا خطای محض و یا سقط جنین خود به خودی و یا به دلیل شرایط درمانی . ممکن است سقط جنین ناشی از تصادفات رانندگی و ناشی از ضربه ای که بر اثر آزار و اذیت به مادر وارد می شود . سقط جنین در صورتی که به صورت عمدی باشد و تحت شرایطی که در قانون بیان شده است به وقوع برسد جرم محسوب می شود و دارای مجازات است.

تصویر

انواع سقط جنین عمدی:

بطور کلی اسقاط عمدی جنین از چهار شکل خارج نمی شود:

  1. اسقاط جنین قبل از دمیده شدن روح می باشد که در اینصورت فقها متفق القول ، مطلقا خواه عمل مرتکب عمدی باشد خواه غیر عمدی ،حکم به دیه داده اند.
  2. اسقاط جنین پس از دمیده شدن روح و مرگ در رحم ، در این مورد برخی فقها تفاوتی بین عمد و غیر عمد قائل نشده و حکمبه دیه داده اند.
  3. اسقاط عمدی جنین و مرگ در خارج از رحم قبل از استقرار حیات یا دمیده شدن روح که دراین صورت نیز حکم به دیه دادهشده است.
  4. اسقاط عمدی جنین و مرگ در خارج از رحم و بعد از دمیده شدن روح: مورد اخیر مشمول عمومات ادله قصاص میگردد. نظیرآنکه بواسطه ایراد ضرب حمل زنده متولد شده و بواسطه اصابت به زمین یا شئ سختی فوت نماید . منظور از ضرب ایراد هر نوع ضربه ای خواه با جرح یا بدون آن باشد . هر گاه ایراد ضرب یا آزار منتهی به مرگ مادر شود علاوه بر قصاص نفس ، دیه جنین نیز اخذ می گردد و هرگاه قصاص نشود علاوه بر دیه مادر دیه جنین نیز اخذ می گردد و هرگاه قصاص نشود علاوه بر دیه مادر دیه جنین نیز قابل مطالبه خواهد بود و در اینصورت از حیث تعزیر فعل واحد مشمول عناوین متعدد بوده و کیفر اشد یعنی ماده 612قانون مجازات اسلامی قابل اعمال خواهد بود.

آیا سقط جنین قتل محسوب می شود؟

اگر فردی عامداً با ضرب یا اذیت و آزار زن باردار سبب سقط جنین او شود ، باید دیه کامل پرداخت کرده و محکوم به حبس از یک تا سه سال گردد . در برخی موارد نیز قانونگذار مجازات قصاص را برای مجرم در نظر می گیرد . منظور از قصاص، مجازات آسیبی است که به مادر وارد شده نه به جنین و در برابر جنین دیه در نظر گرفته می شود.

حکم سقط جنین در تصادف رانندگی:

طبق ماده ۷۱۴ قانون مجازات اسلامی بخش تعزیرات مصوب ۱۳۷۵؛ هرگاه بی احتیاطی یا بی مبالاتی یا عدم رعایت نظامات دولتی یا عدم مهارت راننده (اعم از وسایط نقلیه زمینی یا آبی یا هوایی) یا متصدی وسیله موتوری منتهی به قتل غیر عمدی شود مرتکب به شش ماه تا سه سال حبس و نیز به پرداخت دیه در صورت مطالبه از ناحیه اولیای دم محکوم می شود. اظهارنظر کارشناسی در خصوص تشخیص بی احتیاطی یا بی موالاتی یا عدم رعایت نظامات دولتی یا عدم مهارت در مورد سوانح مربوط به وسایل نقلیه زمینی، آبی و هوایی حسب مورد اداره راهنمایی و رانندگی، شرکت راه آهن جمهوری اسلامی ایران، سازمان بنادر و کشتیرانی و سازمان هواپیمایی کشوری می باشد. متعاقب این ماده در ماده ۷۱۵ همین قانون می خوانیم: هرگاه یکی از جهات مذکور در ماده ۷۱۴ موجب مرض جسمی یا دماغی که غیر قابل علاج باشد و یا از بین رفتن یکی از حواس یا از کار افتادن عضوی از اعضای بدن که یکی از وظایف ضروری زندگی انسان را انجام می دهد یا تغییر شکل دائمی عضو یا صورت شخص یا سقط جنین شود مرتکب به حبس از دو ماه تا یک سال و به پرداخت دیه در صورت مطالبه از ناحیه مصدوم محکوم می شود.

دیه از بین بردن جنین:

از بین بردن جنین حتی بعد از چهار ماهگی به هیچ وجه عبارت قتل نفس ندارد و مجازات اعدام ندارد مگر در یک مورد خاص آن هم اگر جنینی زنده متولد شود و دارای قابلیت ادامه حیات باشد و جنایت قبل از تولد، منجر به نقص یا مرگ او پس از تولد شود و یا نقص او بعد از تولد باقی بماند قصاص ثابت است. فقط در این صورت است که جنایت بر جنین قصاص دارد.

دیه جنین با توجه به مراحل مختلف رشد او متفاوت می باشد که تمام صور آن در زیر آمده است:

  • نطفه ای که در رحم مستقر شده است، دو صدم دیه کامل
  • علقه که در آن جنین به صورت خون بسته درمی آید، چهار صدم دیه کامل
  • مضغه که در آن جنین به صورت توده گوشتی در می آید، شش صدم دیه کامل
  • عظام که در آن جنین به صورت استخوان درآمده لکن هنوز گوشت روییده نشده است، هشت صدم دیه کامل
  • جنینی که گوشت و استخوان بندی آن تمام شده ولی روح در آن دمیده نشده است یک دهم دیه کامل
  • دیه جنینی که روح در آن دمیده شده است اگر پسر باشد، دیه کامل و اگر دختر باشد نصف آن و اگر مشتبه باشد، سه چهارم دیه کامل

دیه سقط جنین به چه کسی باید پرداخت شود؟

اگر مادر موجب سقط جنین شده باشد، دیه ی جنین را باید به پدر و در صورت نبود پدر به سایر ورثه بپردازد و اگر پدر موجب سقط جنین شده باشد، دیه را باید به مادر بدهد و اگر شخص دیگری مسبب سقط باشد، باید دیه را به پدر و مادر بدهد.

مجازات سقط جنین عمدی:

سقط جنین از همان مراحل اولیه استقرار نطفه، قابل مجازات است و ضوابط آن در مواد 487 تا 493 قانون مجازات اسلامی و همچنین در مواد 623 و 624 قانون مجازات اسلامی پیش بینی شده است. قانونگذار برای سقط عمدی جنین، هم مجازات تعزیری و هم پرداخت دیه در نظر گرفته است.

مجازات مادر برای سقط جنین:

اگر مادر جنین خود را سقط کند تنها باید به پدر جنین دیه پرداخت کند و مجازات حبس و... برای مادر در نظر گرفته نمی شود . دیه جنین با توجه به مراحل رشد جنین متفاوت است. اگر جنین در چهارماهگی که روح در او دمیده شده است، سقط شود دیه جنین، دیه کامل خواهد بود .

مجازات پدر در سقط جنین :

اگر مرد همسر خود را وادار به سقط جنین نماید ، برای او سنگین ترین مجازاتی که در نظر گرفته اند ، پرداخت دیه به مادر است . در این حالت خود فرد از دیه سهمی نمی برند .

جرم مشارکت در سقط جنین :

افرادی مانند پزشک، ماما یا اشخاص عادی که در سقط جنین مساعدت یا مشارکت می کنند ، قانون برای آنها مجازاتی را تعیین می کند.

  1. اگر فردی که خانم باردار را به سقط جنین دلالت می کند ، فرد معمولی باشد ، باید دیه پرداخت کند و محکوم به سه ماه تا شش ماه حبس می باشد.
  2. اگر فردی به خانم باردار برای سقط جنین ادویه یا وسایل دیگری که موجب سقط جنین زن شود بدهد به مجازات حبس از شش ماه تا یک سال و پرد اخت دیه محکوم می شود.
  3. اگر فردی که خانم باردار را به سقط جنین کمک می کند ، پزشک یا ماما باشد ، علاوه بر پرداخت دیه، به حبس از دو تا پنج سال محکوم خواهد شد.

دیدگاه ها

  دیدگاه ها
نظر خود را به اشتراک بگذارید
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
آخرین ویدیو ها