دسته بندی ها

سیاست
جامعه
حوادث
اقتصاد
ورزش
دانشگاه
موسیقی
هنر و رسانه
علم و فناوری
بازار
مجله خانواده
ویدیو
عکس

جستجو در ساعدنیوز

جامعه /

سفر به تهران قدیم؛ بازارچه سنگلج و ماجرای جهازبرون دختر شاه با فیل+عکس 

پنجشنبه، 15 شهریور 1403
ساعد نیوز: سنگلج بازارهای بزرگ و عریض و طویل نداشت، اما قدم‌به‌قدم میزبان بازارچه‌های مختلف شد؛ دکان‌های کوچک و بزرگی که نیازهای ساکنان محله را برطرف می‌کردند و نزدیک به هم قدعلم کردند. بسیاری از این بازارچه‌ها یادآور شخصیتی و رجالی بود و یا به نام نیکوکاران نام‌گذاری می‌شد.

به گزارش پایگاه خبری-تحلیلی ساعد نیوز به نقل از همشهری، سنگلج در دوره قاجار گسترش ‌پیدا کرد و خیلی زود انواع مشاغل و صنایع کوچک در این محله قدیمی پاگرفت. کم‌کم زیر هر گذر و نزدیک هر کوچه‌ای بازارچه‌ای پررونق ساخته شد.

سنگلج بازارهای بزرگ و عریض و طویل نداشت، اما قدم‌به‌قدم میزبان بازارچه‌های مختلف شد؛ دکان‌های کوچک و بزرگی که نیازهای ساکنان محله را برطرف می‌کردند و نزدیک به هم قدعلم کردند. بسیاری از این بازارچه‌ها یادآور شخصیتی و رجالی بود و یا به نام نیکوکاران نام‌گذاری می‌شد.

اگر در گذری دباغخانه‌ای بود بیشتر مشاغل مربوط به آن آنجا شکل می‌گرفت و به یک بازارچه تبدیل می‌شد. برای مثال در بازارچه صندوق‌خانه سنگلج به دلیل وجود دکان‌های ساخت صندوقچه چوبی کم‌کم بازارچه صندوقخانه پدید آمد، هرچند دیگر اثری از این بازارچه نیست.

نصرالله حدادی، تهران پژوه درباره بازارچه‌های سنگلج می‌گوید: «در هر گذر و کوچه‌ای از هر شغلی یکی دایر بود. نانوایی و قصابی، کشک‌سابی و ماست‌بندی، حمامی و بقالی و ... خلاصه در بازارچه‌های سنگلج همه جور شغلی یافت می‌شد. محله سنگلج شلوغ‌ترین محله تهران قدیم بود و مهاجران زیادی هم داشت. اکثر مهاجران سعی می‌کردند در یک محدوده باشند و در یک بازارچه مشغول شوند. گاهی بازارچه‌ای به اسم بزرگ خاندان یک قوم بود.»

میدان‌داران بیشتر زواره‌ای و اردستانی بودند و تبریزی‌ها هم اغلب تجارت می‌کردند. از معروف‌ترین بازارچه‌های سنگلج می‌توان به بازارچه میرزا یوسف (مربوط به میرزا یوسف مستوفی‌الممالک بود. ، بازارچه حاج حیدر، بازارچه معیرالممالک، ‌بازارچه میرزا حسین‌خان، بازارچه میرزا زمان کردستانی، بازارچه قوام الدوله و بازارچه آصف الدوله اشاره کرد.

درباره بازارچه آصف الدوله مرحوم ناصرتکمیل همایون پژوهشگر و تاریخ‌نگار برجسته می‌نویسد: «درمورد این بازارچه می‌گویند چون جهیزیه دختر ناصرالدین‌شاه را برای معیرالممالک روی فیل می‌آوردند وآن حیوان با آن‌همه بار نمی‌توانست داخل بازارچه شود، دستور داد سقف بازارچه را خراب کنند تا فیل به‌آسانی از آن عبور کند.»

به گفته نصرالله حدادی، از سال 1306 تا سال 1314 شمسی کم‌کم بازارچه‌های تهران یکی پس از دیگری تخریب شدند و بازارچه‌های محله سنگلج هم در این بین جان به در نبردند.


1 پسندیدم دیدگاه ها

استخاره آنلاین
فال حافظ آنلاین
فال امروز جمعه 02 آذر
از سراسر وب
دیدگاه خود را ثبت نمایید
پذیرش و چاپ مقاله در مجلات خارجی
زنان موفق تاریخ ایران/ بیوگرافی و زندگینامۀ «رویا بهشتی زواره»، ریاضی‌دان برجسته ایرانی دوست صمیمی مریم میرزاخانی
اکسپت فوری مقاله برای دوره دکتری
پذیرش و چاپ مقاله در مجلات خارجی ISI، SCOPUS، PUBMED، ISC
آموزش گام به گام نحوه سابمیت مقاله در مجلات ISI (آی اس آی)
ویرایش و ویراستاری متون انگلیسی
پایان نامه خود را چگونه به مقاله تبدیل کنیم؟
شیلا خداداد: موهامو رنگ نمیکنم چون همینجوری و نچرال بودن رو دوست دارم؛ وقتی عروسی برم لاک میزنم و برمیگردم پاک میکنم+ ویدیو
چگونه پایان نامه را به کتاب تبدیل کنیم؟
علی دایی در واکنش به تقلید صدایش در مراسم استقلالی‌ها: در گذشته پادشاهان دلقک‌هایی داشتند که وظیفه‌شان تقلید صدا و خنداندن مردم بود+عکس