دسته بندی ها

سیاست
جامعه
حوادث
اقتصاد
ورزش
دانشگاه
موسیقی
هنر و رسانه
علم و فناوری
بازار
مجله خانواده
ویدیو
عکس

جستجو در ساعدنیوز

سیاست /

سفر وزیر امور خارجه سعودی می تواند مقدمه سفر محمد بن سلمان به تهران باشد/ پیامبر به هنگام‌ پیروزی و اقتدار بر فرایند سیاسی گفتگو و مدارا تأکید می کردند 

یکشنبه، 28 خرداد 1402
کد خبر: 344644
ساعدنیوز: دکتر سید جعفر قنادباشی کارشناس مسائل خاورمیانه در گفتگو با خبرنگار ما گفت: سفر بن فرحان به تهران ثمره عملی شدن راهبرد گسترش روابط با همسایگان از سوی ایران و تجدیدنظر جدی ریاض در سیاست های خصمانه علیه محور مقاومت است.

به گزارش پایگاه خبری-تحلیلی ساعدنیوز، دکتر سید جعفر قنادباشی تحلیلگر مسائل جهان اسلام در گفتگوئی اختصاصی با خبرنگار ما و در واکنش به سفر بن فرحان وزیر امور خارجه دولت پادشاهی عربستان سعودی به تهران و دیدار با وزیر امور خارجه و رئیس جمهور کشورمان گفت: این سفر از یک طرف نتیجه اجرای راهبرد گسترش روابط با همسایگان ازسوی ایران، و از طرف دیگر نشانه آغاز مرحله جدید و متفاوت با گذشته در سیاست خارجی عربستان سعودی است؛ چنانکه بسیاری از تحلیلگران مسائل بین الملل در جهان و در منطقه، این سفر و همچنین توافق برای از سرگیری روابط دوجانبه را ناشی از عقب نشینی عربستان از مواضع خصمانه گذشته اش علیه ایران میدانند.

قنادباشی در تشریح ریشه های این تحول در مواضع عربستان در رابطه با ایران گفت: این تغییر مواضع از سوی ریاض در قبال تهران از یک سو ریشه در تحولات منطقه ای دارد و از سوی دیگر ناشی از قدرتمندتر شدن محور مقاومت است، حال آنکه برخی از صاحبنطران به نقش دیپلماسی چینی در نزدیک شدن ایران و عربستان به همدیگر اشاره دارند. به هر صورت، وزیر امور خارجه سعودی با این سفر ، به ایران اطمینان میدهد که دولت عربستان از مواضع گذشته در قبال ایران دست برداشته و با تجدید نظر در سیاست منطقه ای خود آغاز مرحله ای از تنش زدایی بین دو کشور را رقم زده است.

این تحلیلگر مسائل خاورمیانه افزود: از آنجایی که ایران و عربستان دو قطب نفتی و گازی جهان هستند، هر نوع توافق میان این دو کشور می تواند زمینه حفظ منافع طرفین را در این دو عرصه مهم اقتصادی فراهم کند امری که قاعدتا خشنودی قدرت های اقتصادی را در پی نخواهد داشت و قاعدتا ناخرسندی طرف هایی را باعث خواهد شد که‌از تنش موجود میان دو کشور، سود برده و تسلیحات فرآوانی را به منطقه صادر می کردند. به نظرم این سفر می تواند مقدمه شکل گیری ارتباطات سیاسی و اقتصادی مفید و همکاری های مؤثری در جهان اسلام باشد و در این راستا مبارزات فلسطینان‌ برای پایان دادن به اشغال فلسطین‌را رونق بیشتری ببخشد.

دکتر قنادباشی در پاسخ به سؤالی درباره نقش رقابت میان پکن و واشنگتن در نزدیکتر شدن ایران و عربستان به همدیگر گفت: چینی ها در عرصه دیپلماسی سابقه نقش آفرینی اینچنینی نداشته اند. بسیاری معتقدند که موتور محرک نزدیکی عربستان و ایران، چین نبوده است، بلکه سیاست راهبردی دولت سیزدهم و تجدیدنظر دولت عربستان سعودی در سیاست های منطقه ای، علل اصلی بوده است. میدانیم که رقابت آمریکا و چین بیشتر در حوزه اقتصادی و نظامی فوق پیشرفته است و چینی ها هنوز در حوزه دیپلماتیک وارد نشده اند چون از نگاه آن ها، این حوزه هم زمان بر است و هم هزینه زیادی در بر دارد. آنها همیشه از اهرم های اقتصادی برای قرار دادن کشورها در مدار مورد نظر خودشان استفاده می کنند. اگر قرار بر این بود که چین از پنجره سیاسی وارد تنش زدایی میان تهران و ریاض شود، باید رفت و آمدهای زیادی در سطوح دیپلماتیک میان ایران و عربستان از سوی چینی صورت می گرفت حال آنکه اینگونه موارد را ما شاهد نبودیم.

این استاد روابط بین الملل درباره احتمال سفر محمد بن سلمان ولیعهد عربستان سعودی به تهران گفت: به نظر من با توجه به سیاستی که ما دنبال می کنیم و با توجه به تعالیم اسلامی زمینه های این سفر حتی در کوتاهترین زمان ممکن می تواند مهیا شود. مقامات سعودی نیز در تلاش برای ترمیم چهره خودشان در منطقه و جهان هستند و تقویت روابط با محور مقاومت و نزدیک تر شدن به ایران می تواند اتهامات نزدیکی عربستان به غرب را خنثی کند. واقفیم که، پیامبر اکرم (ص) به هنگام‌ پیروزی و اقتدار بر فرایند سیاسی گفتگو و مدارا تأکید می کردند و پیشنهاد انتقام را مناسب نمی دانستند. امروز هم ما در مرز یک پیروزی بزرگ قرار داریم. دراین مورد باید به تعبیر بسیار حکیمانه رهبری اشاره کنیم‌ که در گذشته بارها فرمودند که دشمنی ها تا زمانی ادامه پیدا خواهد کرد تا دشمنان ناامید شوند و این اتفاق هم اینک افتاده است.

دکتر قنادباشی درباره همکاری های اقتصادی ایران و عربستان تصریح کرد: ما می توانیم علاوه بر عرصه نفت و گاز در عرصه استفاده از منابع خلیج فارس، همکاری های بسیار ثمربخشی داشته باشیم. در عرصه گردشگری مذهبی هم علاوه بر مناسک عظیم حج، بسیار از مردم عربستان علاقمند به سفر به ایران و دیدار از مکان های مذهبی ایران هستند. در عرصه های سرمایه گذاری مشترک در خلیج فارس در زمینه بهره برداری های مختلف از آبزیان می توانیم روی همکاری با عربستان حساب باز کنیم. اعزام متخصص به عربستان هم می تواند برای ما سودآور باشد. از همه مهمتر، نزدیکی دو کشور می تواند سازمان همکاری های اسلامی را که مقرش در جده است، فعال سازد. 57 کشور جهان در این سازمان عضو هستند و این ظرفیت بسیار بزرگی برای پیشبرد اهداف جمهوری اسلامی ایران و تامین نیازهای مختلف کشورمان است.


پسندیدم دیدگاه ها

استخاره آنلاین
فال حافظ آنلاین
فال امروز دوشنبه 03 دی
از سراسر وب
دیدگاه خود را ثبت نمایید
مروری بر آهنگ های نوستالژیک فیلم و سریال های قدیمی/ هزاردستان، خانه به دوش، پایتخت، بزنگاه و...
چگونه پایان نامه را به کتاب تبدیل کنیم؟
تعرفه استخراج مقاله از پایان نامه
گردش در کاخ گلستان / بازدید از آثار و بخش های زیبای بجا مانده‌ی دوران قاجار
اصول مهم ویراستاری تخصصی کتاب چیست؟
دنیزلی: وسایلم را برای حضور طولانی‌مدت در تهران جمع می‌کنم ؛ هواداران پرسپولیس مثل گذشته کنارم باشند ؛ هنوز هم پرسپولیسی هستم
ویرایش و ویراستاری متون انگلیسی
استخراج مقاله از پایان نامه کارشناسی ارشد و دکتری و چاپ در مجلات isi، علمی پژوهشی، Scopus + پاورپوینت آموزشی
قاب ایران قدیم/ 4 عکس‌ خاطره انگیز از روز برفی کاخ ناصرالدین شاه قاجار تا سرسره بازی روی برف جوانان دهه پنجاهی با شلوار خمره ای در آبعلی؛ سال 1371
پذیرش و چاپ مقاله در مجلات خارجی ISI، SCOPUS، PUBMED، ISC