صفر تا صد قوانین مرتبط به کار و استخدام در ایران

  چهارشنبه، 24 مرداد 1403   زمان مطالعه 4 دقیقه
صفر تا صد قوانین مرتبط به کار و استخدام در ایران
شما یا کارگر هستید تابع قانون کار یا کارمند دولتی تابع قوانین خاص دولتی. وقتی شخصی در وزارت خانه‌ها و شرکت‌های دولتی مشغول به کار می‌شود باید از قوانین استخدامی کشور پیروی کند و آن فرد از طریق حکمی رسمی که از طرف مقامات صلاحدید وزارتخانه به صورت کتبی صادر می‌گردد مشغول به کار می‌شود.

اما تمامی کارفرمایان و مؤسسات تولیدی و کارگر‌هایی که در این کارگاه‌ها و مؤسسات مشغول به کار هستند تابع قوانین کار هستند. مجمع تشخیص مصلحت نظام اقدام به تصویب قانون کار در سال 1369 کرده که این قانون دارای 203 ماده بوده و در 12 فصل تنظیم گردیده است. هر فردی که بخواهد وارد بازار کار شود و یا هر کارفرما برای راه‌اندازی کسب و کار باید از این قوانین مطلع بوده و از قانون کار آگاه گردد. در این مقاله سعی کرده‌ایم شما را با قوانین کار و استخدام کارگران بیشتر آشنا کنیم، پس ما را همراهی کنید.

قوانین استخدام کارگران

حقوق من چقدر است؟ چه حق‌هایی دارم؟ عیدی و سنوات من چقدر است؟ سقف مرخصی‌های من چقدر است؟ اضافه کاری من چگونه است؟ قرارداد من باید چگونه نوشته شود؟ این سؤالات و سؤالاتی از این قبیل، ذهن کارگران بسیاری را درگیر خود کرده است. قوانینی که در خصوص استخدام یک کارگر باید دانست و آن‌ها را باید در قرارداد کار مد نظر قرار داد را در ادامه برای شما مطرح می‌کنیم.

ابتدا باید بدانیم به عنوان کارگر در قانون کار شناخته می‌شویم یا خیر؟

اگر به صورت ماهانه یا ساعتی حقوق دریافت می‌کنید اگر در ساعت مشخصی کار می‌کنید و از کارفرما حقوق دریافت می‌کنید شما کارگر هستید و باید از قانون کار تبعیت کنید. مطابق ماده 7 قانون کار کارفرما می‌بایست با کارگر خود قرارداد کتبی منعقد نماید. در برخی کارگاه‌ها این قرارداد به صورت شفافی بوده که البته قرارداد شفاهی می‌تواند هم برای کارگر هم کارفرما مشکلات فراوانی ایجاد کند پس بهتر است حتماً کارفرما با کارگر خود قرارداد قانونی منعقد نماید.

قرارداد‌های کاری باید بین دو نفر تنظیم شده و یک طرف کارفرما و طرف دیگر کارگر که انجام دهنده کار است قرار گیرد. کارگر باید حتماً شخصی حقیقی بوده که برای کارفرما که شخصی حقیقی و یا حقوقی است کار کند. برخی کارفرما‌ها براین باور هستند که اگر کارگر قرارداد ندارد پس نمی‌تواند حقوق قانونی خود را دریافت نماید یا برای بیمه تأمین اجتماعی اقدام نماید در صورتیکه این باور کاملاً اشتباه بوده و نداشتن قراداد در وهله اول به کسب و کار کارفرما خسارت وارد می‌کند بعد به کارگر. در ماده 10 قانون کار نحوه‌ی نوشتن قرارداد کار ذکر شده است. در قرارداد کار:

  • باید حتماً مشخصات طرفین قرارداد که کارگر و کارفرما هستند در آن ذکر گردد.

  • باید نوع کار و یا نوع حرفه‌ای که کارگر به آن اشتغال دارد را در آن ذکر کرد.

  • میزان حقوق و دستمزد مبنا کارگر باید حتماً در قرارداد ذکر شود.

  • میزان ساعت کاری، تعطیلات کارگر و مرخصی‌های وی باید در قرارداد حتماً ذکر گردد.

  • محل انجام کار باید حتماً در قرارداد مشخص شود.

  • تاریخی که قرارداد منعقد می‌گردد باید ذکر شود.

  • مدت قرارداد، مخصوصاً زمانی که قرارداد کار معین است باید ذکر گردد.

  • دیگر مواردی که عرف هر شغل است باید در آن ذکر گردد.

قوانین مربوط به ترک کار و استعفا

شاید این سؤال پیش بیاید که اگر قرارداد ببندیم و شرایط کار به نحوی پیش رفت که نتوانستیم به کار ادامه دهیم چه کاری می‌تواند کرد. در ابتدای کار برای آشنایی بیشتر با کار می‌توان قرارداد آزمایشی یک تا سه ماهه منعقد نمود تا کارگر و کارفرما در این مدت بررسی نمایند آیا می‌توانند با هم همکاری کنند یا خیر. البته کارگر بعد از انعقاد قرارداد نیز می‌تواند استعفا بدهد و با کارفرما قطع همکاری نماید. لازم به ذکر است این استعفا باید یکماه قبل از قطع همکاری صورت گیرد. در غیر اینصورت برای کارگر ترک کار محسوب می‌شود. مطابق ماده 21 قانون کار با شرایط زیر قرارداد کار خاتمه می‌یابد:

  • در صورتی که کارگر فوت کند.

  • در زمانی که کارگر بازنشسته شود.

  • در زمانی که کارگر دچار از کار افتادگی شود.

  • در زمان منقضی شدن مدت قرارداد در صورت مدت موقت بودن آن

  • در صورت پایان یافتن قرارداد‌های کار معین

  • در صورتی که کارگر استعفا دهد.

    قوانین استخدام کارگران

کارگر در حین کار می‌تواند از انواع مرخصی استفاده نماید. مطابق ماده 64 قانون کار هر کارگر در ازای یکسال کار می‌تواند از 30 روز مرخصی استحقاقی استفاده نماید. لازم به ذکر است کارگرانی که کمتر از 1 سال در کارگاهی مشغول بوده‌اند به نسبت مدت کارکرد از مرخصی بهره‌مند می‌شوند. به طور مثال اگر شش ماه در سال کار کنند استحقاق دریافت 15 روز مرخصی را دارند.
و البته پس از خاتمه کار، کارگر مطابق ماده 24 قانون کار مستحق دریافت سنوات یا پاداش پایان کار است. طبق این ماده در صورت خاتمه یافتن قرارداد کاری در کار‌های مدت موقت و کار‌های معین، باید کارفرما به ازای هر سال کارکرد کارگر و سابقه کاری که دارد مبلغی معادل یک ماه آخرین حقوق، به عنوان مزایای پایان خدمت به او پرداخت نماید‌.

تیم دو امضا و خدمات آن‌ها

از آنجا که موضوع قرارداد‌های کاری و نکات ذکر شده در آن دارای اهمیت ویژه است و قوانین مهم قانون کار باید به خوبی در آن لحاظ گردد، بهتر است یک مشاور را در این زمینه در کنار خود داشته تا با خیالی راحت قرارداد کاری را منعقد نموده و حق و حقوق قانونی خود را دریافت نمایید. تیم دوامضا با مدیریت سرکار خانم سمیه عبدالوند تمام خدمات لازم در زمینه قانون کار را به شما ارائه داده و می‌توانید از تخصص آن‌ها در این زمینه بهره‌مند گردید.

دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
رهبر معظم انقلاب: از وقتی که رهبر شده‌ام آجیل نخوردم؛ چون رهبر باید مثل فقرا زندگی کند! (498 نظر) 10 اقدامِ منجر به گرانی در 100 روز (254 نظر) 10 ایده تبلیغات مؤثر برای کسب‌وکارهای کوچک (246 نظر) (تصاویر) سفر به عصر قاجار؛ منظره‌های «کلاردشت»، 158 سال قبل (244 نظر) داریوش ارجمند: زنی که وزنه برداری می کند نه رَحِم دارد و نه تخمدان ریش درآورده نه می‌تواند شوهر کند و نه می‌تواند بچه داشته باشد! (243 نظر) مهران مدیری: من رفتم مسافرت و بهترین هتل اون شهر رو پیدا کردم ولی من رو نشناخت و گفت اتاقامون پُره، من هنوزم که هنوزه فکر میکنم دارم خواب میبینم+ویدیو (191 نظر) آخرین جشن تولد ساده و خلوت بهاره سرگل زایی، یکی از استعدادهای برتر کشورمان/ روحت شاد بانوی کرمانی+عکس (99 نظر) مهراب قاسم خانی: معرفی میکنم عضو جدید خانواده/ چه پشمالو و گوگولی هم هست+عکس (77 نظر) شهرام قائدی: دنیا دیگه نمیزاد مادرهای مارو، مادر من هیچوقت کرم به دستش نزد، نفهمید مو رنگ کردن چیه لباس خونه با مهمونی چه فرقی داره...+ویدیو (65 نظر) بهاره رهنما: من کاهل نماز بودم که بعد از شرط گذاشتن همسر دومم درباره نماز خواندن الان نمازم را میخوانم و دیگه کاهل نماز نیستم (61 نظر) رونالدو: برای اولین بار جورجینا را برای شام دعوت کردم متعجب بود چون باورش نمی شد که به جای اتوبوس با بوگاتی به خانه برمی گردد+فیلم (46 نظر) مازیار لرستانی: ای کاش به جای روز زن و روز مرد، روز شرف و انسانیت داشتیم+عکس (41 نظر) خلاقیت خنده دار پدر ایرانی با طراحی سینما در توالت خانه اش حماسه آفرید+عکس/ هنر نزد ایرانیان است و بس😂 (41 نظر) پریناز ایزدیار؛ هرچقدر هم شلوغ باشم بازم وقت دارم که به ازدواج فکر کنم، شرایط خانواده‌مون این مدلی نیست که ازدواج حتما باید سنتی باشه یا نباشه، ولی خودم دوست دارم همسرم رو انتخاب کنم (39 نظر) مهران مدیری: شایعه نیست؛ هواپیمای شخصی دارم سوئیچ رو هم دادم به بچه‌های پشت صحنه! / برشی از برنامه تلویزیونی جذاب «دورهمی» با اجرای بی‌نظیر مهران مدیری (39 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
بشار اسد و نبیه بری به پیام رهبر انقلاب چه جوابی دادند؟
واکنش ایران به قطعنامه ضد ایرانی شورای حکام چیست؟
تصویب قطعنامه ضدایرانی کشورهای غربی در آژانس اتمی
ابلاغیۀ رئیس جمهور مبنی بر اصلاح مصوبۀ ماده واحدۀ تأسیس سازمان ملی هوش مصنوعی
ویدیو | فلسفۀ زندگی از نگاه حسین پناهی: عشق یک جفت النگو، عدالت نیم کیلو سیب‌زمینی!
معنا و مفهوم ضرب المثل «هر چی سنگه، مال پای لنگه» در ادبیات فارسی / ضرب المثل در حقیقت یک باور هست، و هر باور یک ماتریکس!
اجاره خانواده برای ازدواج مجدد پنهانی / مواظب باشید سرتان کلاه نرود!
ویدیو/ شعر مفهومی و فی‌البداهۀ مهران مدیری برای سربازان/ تمجید و تحسین سروش صحت و نادر سلیمانی
بهترین سن یادگیری زبان انگلیسی در کودکان چه سنی است؟ / این یک هشدار است؛ قبل از 18 سالگی یک زبان جدید بیاموزید!
شوخی با تاریخ/ وقتی «خشایارشا» اینستاگرامی می‌شود؛ شاهنشاه هخامنشی در جستجوی فالوور + عکس
ویدیو| دکلمه‌ای که به عمق روح می‌نشیند؛ دکلمه شعر زیبا و حزن‌انگیز "خوار گشتم" از استاد شهریار / من از بازار دنیا زار گشتم ...
قبل از دیر شدن، این 5 ارز دیجیتال را به سبد سرمایه‌گذاری خود اضافه کنید
ویدئو| معماری شگفت‌انگیز هخامنشی‌ها؛ شیرهای خشمگین یا خندان؟ راز چهره‌های دوگانه مجسمه‌های سنگی تخت‌جمشید
قلعه قجرها چگونه روسپی‌خانه شد؟/ پایان سبز یک داستان سیاه و غم‌انگیز
ویدئو| نگاهی به آمار و ارقام میلیاردی ریخت‌وپاش‌های سلطنتی جشن‌های 2500 ساله شاهنشاهی؛ خزانه‌ای که به بهانه‌ی عیش و نوش تاراج شد
منتخب روز   
هدیه‌ دست‌ساز مادران سرزمین آفتاب، سیستان و بلوچستان به مسعود پزشکیان+ویدیو استفاده از ویروس کووید 19 برای مبارزه با سرطان! تب دنگی خطرناک شد؛ شیوع در جنوب شرقی ایران! سردار آزمون: وقتی دو تا گل میزنیم فکر میکنیم بازی رو بردیم و این ایراد بزرگ ماست/ناراحتی سردار آزمون بعد از بازی با قرقیزستان جزئیات پرونده آزار و اذیت دختر 16 ساله مشهدی از طرف 2 برادر ناتنی و پناه بردن او به کلانتری / از چند سال قبل که 2 برادر ناتنی ام به مصرف شیشه اعتیاد پیدا کردند مدام مرا کتک می زدند... مرگ پسر جوان بعد از خوردن الکل ضدعفونی اولین تمرین تیم ملی در استادیوم شهر بیشکک/ماشالله به این انرژی گروگانگیری افغان‌ها در تهران توسط 3 پاکستانی اخاذ اندروید 15 برای شیائومی و سامسونگ کی میاد؟ /لیست کامل تبلت‌هایی که اندروید15 سامسونگ را دریافت می‌کنند سلیقه‌ی خاص همسر پوریا پورسرخ برای سوپرایز تولد شوهر خوش‌تیپش با دیزاین شیک و کیک روکش طلا/ چه تیپ خفنی زده شادوماد! تصاویری از اولین تمرین ستاره های همیشه درخشان تیم ملی ایران، از طارمی گرفته تا بیرانوند و... در بیشکک قبل از بازی با قرقیزستان/به امید پیروزی✌ قتل خانمی جوان به دست یک مرد 43 ساله در تبریز/ پول و جواهرات انگیزه متهم از قتل بود