به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، شاخص گردش پول (Money Flow Index) یکی از اندیکاتورهای محبوب اندازه گیری مومنتوم یا شتاب در قیمت است. از این اندیکاتور برای شناسایی شرایط اشباع خرید (جایی که دیگر خریداری وجود ندارد) و اشباع فروش (جایی که دیگر فروشنده ای وجود ندارد) استفاده می شود.
به طور کلی اندیکاتور شاخص گردش پول (MFI) یک نوسانگر (Oscillator) تکنیکالی است که میزان ورود و خروج پول را به یک دارایی و طی یک دوره زمانی اندازه گیری می کند.
این شاخص برای ارزیابی فشار خرید و فروش در یک بازار معین، همواره دو عامل قیمت و حجم معاملات را بررسی می کند. تحلیل گران بازارهای مالی دریافته اند که عامل حجم معاملات به تنهایی قادر به سنجش میزان شتاب و اندازه حرکت نیست.
آنچه که معامله گران نیاز به شناسایی آن در بازار دارند، واکنش بازار به تغییرات قیمت است. به همین دلیل، شاخص گردش پول (MFI) با بررسی حرکات قیمت، افزایش شتاب آن را به سمت بالا یا پایین تأیید می کند. این شاخص همچنین می تواند نشان دهنده احساسات بازار باشد.
شاخص گردش پول چگونه محاسبه می شود؟
اکثر معامله گران مجبور نیستند که MFI را خودشان دستی محاسبه کنند؛ زیرا پلتفرم های آنلاین مانند تریدینگ ویوو این وظیفه را به صورت خودکار انجام می دهند. اما شناخت مراحل محاسبه MFI روشی عالی برای درک دقیق آن چیزی است که این شاخص نشان می دهد.
با اینکه فرمول محاسبه MFI پیچیده به نظر می رسد، اما اگر تجزیه شود، به روشی ساده فهم برای سنجش شرایط بازار تبدیل خواهد شد.
ما فرآیند محاسبه شاخص MFI را در 5 مرحله خلاصه کرده ایم:
- محاسبه قیمت تیپیکال (Typical Price)
- محاسبه گردش پول اولیه
- محاسبه جریانات پولی مثبت و منفی
- محاسبه نسبت گردش پول
- محاسبه شاخص گردش پول
1-محاسبه قیمت تیپیکال
برای محاسبه قیمت تیپیکال در هر دوره زمانی باید میانگین قیمت های سه گانۀ «قیمت سقف» (High) «قیمت کف» (Low) و «آخرین قیمت» (Closed) را به دست آورید.
2-محاسبه گردش پول اولیه
گردش پول اولیه تقریبی ساده از مقدار سرمایه ای است که در یک دوره زمانی مشخص در بازار گردش دارد ــ خواه این سرمایه متعلق به فروش باشد خواه خرید. مقدار گردش پول اولیه با ضرب شدن قیمت تیپیکال در مقدار حجم معاملات آن دوره زمانی به دست می آید
حجم معاملات × قیمت تیپیکال = گردش پول اولیه
اندیکاتور حجم معاملات معمولاً با استفاده از گزینه Tick بر اساس تعداد معاملات اندازه گیری می شود که نشان دهندۀ مقدار تغییر قیمت طی یک دوره زمانی مشخص است. زیرا در هیچ بازاری حجم معاملات (Real volume report) یعنی تعداد دفعاتی که یک دارایی خرید و فروش می شود، ارائه نمی شود.
3-محاسبه جریانات پولی مثبت و منفی
هنگامی که گردش پول اولیه را محاسبه کردید، می توانید مثبت یا منفی بودن آن را هم تعیین کنید. باید مشخص کنید که گردش پول اولیه در یک دوره نسبت به دورۀ قبل زیادتر شده یا کاهش یافته است.
اگر قیمت تیپیکال در دوره جاری نسبت به دوره قبل افزایش یافته باشد، به معنی مثبت بودن گردش پول است و همچنین اگر کمتر از قیمت دوره قبل باشد، یعنی گردش پول منفی است.
4-محاسبه گردش پول اولیه
هنگامی که مثبت یا منفی بودن گردش پول را مشخص کردید، می توانید نسبت گردش پول را هم محاسبه کنید. شما می توانید با جمع کردن گردش پول های مثبت طی 14 دورۀ زمانی اخیر و تقسیم آن بر مجموع گردش پول های منفی در همان 14 دوره، نسبت مذکور را به دست آورید:
5-محاسبه شاخص گردش پول
حالا شما نسبت گردش پول را به دست آورده اید و می توانید شاخص گردش پول را محاسبه کنید. فرمول این شاخص به این صورت است:
اگر قیمت دارایی طی 14 روز گذشته افزایش یافته باشد، رقم MFI مثبت خواهد بود که نشان دهندۀ فشار خرید است و چنانچه قیمت آن در 14 روز گذشته کاهش یافته باشد، رقم MFI منفی است و نشان دهندۀ فشار فروش.
کاربردهای اندیکاتور MFI
چرا لازم است معامله گران به شاخص گردش پول توجه کنند؟
بهتر است معامله گران به گردش پول توجه کنند؛ زیرا این شاخص می تواند در شناسایی حرکات بازگشتی بالقوه بازار در زمانی که سیگنال اشباع خرید و فروش نمایان است، کمک کند. این شاخص همچنین می تواند معیاری اساسی برای احساس بازار در مورد یک دارایی باشد؛ زیرا نمایانگر علاقه یا بی رغبتی تریدر است.
MFI همانند سایر ابزار تحلیلِ مبتنی بر حجم، شاخص دنباله رو روند نیست (پیشرو است). در نتیجه می تواند برای پیش بینی حرکات بازار به کار برود. اما به هر حال باید به یاد داشته باشید که اندیکاتورهای پیشرو کاملاً دقیق نیستند. پس باید همیشه به همراه سایر ابزارهای تحلیل و در کنار یک استراتژی مدیریت ریسک مناسب مورد استفاده قرار بگیرد.
شاخص گردش پول در مقابل شاخص قدرت نسبی
شاخص قدرت نسبی (RSI) یک نوسانگر تکنیکال دیگر است که برای ترسیم نمودار میزان قدرت یا ضعف در حرکات قیمت (آخرین قیمت) در دوره های اخیر به کار می رود. هر دو شاخص MFI و RSI، سیگنال های اشباع خرید و فروش ایجاد می کنند و می توانند جهت اتخاذ موضع توسط معامله گران مفید واقع شوند.
تفاوت این دو شاخص در این است که RSI داده ها و آمار حجم معاملات را شامل نمی شود. از این رو MFI اغلب معروف است که همان شاخص RSI است، با این تفاوت که حجم نیز در آن لحاظ شده است.
اغلب تصور می شود که شاخص گردش پول زودتر از شاخص RSI سیگنال می دهد؛ زیرا یک اندیکاتور پیشرو است. اجماع و توافقی وجود ندارد که کدام یک از آنها بهترند. در واقع بسیاری از معامله گران از هر دو شاخص برای تأیید سیگنال قیمت استفاده می کنند.