به گزارش سایت خبری ساعد نیوز به نقل از فرارو: ارزش هر برگه سهام عدالت ۵۳۲ هزار تومانی که در تیر ماه به حدود ۲۱ میلیون تومان رسیده بود، در پایان معاملات شنبه ۱۷ آبان به ۹ میلیون و ۴۳۲ هزار تومان رسید و ارزش ۳۰ درصد سهام عدالت قابل فروش به سه میلیون و ۴۱۳هزار تومان و ارزش ۶۰ درصد آن به شش میلیون و ۸۲۶ هزار تومان رسید. به این ترتیب در عرض چهارماه مالکان سهام عدالت نیمی از دارایی خود را در این بخش از دست داده اند.
میزان کاهش ارزش برگه های سهام عدالت در مقایسه با همین هفته گذشته معادل شش درصد و حدود ۶۸۰ هزار تومان برآورد می شود. این اتفاق باعث شده با وجود تمام توصیه ها درباره اهمیت نگه داشتن سهام عدالت و منافع نفروختن آن، خیلی ها به فروش برگه های سهام عدالت خود فکر کنند. این دسته افراد خیلی زود متوجه می شوند محاسباتشان غلط است و حداقل در شرایط فعلی نمی توان به سرعت برگه های سهام عدالت را به پول نقد تبدیل کرد.
چرا سهامداران مستقیم نباید منتظر نقد شدن دارایی خود باشند
فروش سهام عدالت امکان پذیر است؛ از نظر تئوری آن هایی که روش مدیریت مستقیم این سهم ها را انتخاب کرده اند می توانند سفارش فروش دارایی خود را در کارگزاری های بورس ثبت کنند و به جایش پول نقد بگیرند، اما در عوض وضع به صورت دیگری است. حتی می توان گفت که سهام عدالت فعلا خریدار ندارد. در توضیح ساده این اتفاق می توان گفت با توجه به اجباری شدن عرضه بلوکی سهام عدالت، خرید آن ها تنها توسط بازارگردان ها امکان پذیر خواهد بود، اما آن ها به دلیل اجرای سیاست های کلان بورس فعلا سرگرم سروکله زدن با صف های خرید بورس هستند و کاری به کار سهام عدالت ندارند.
مدیرعامل یک شرکت کارگزاری بورس در توضیح روش کارگزاری ها برای فروش ۶۰ درصد از سهام عدالت مردم می گوید برای سهامداران عدالت دو روش مدیریت مستقیم و غیرمستقیم وجود دارد که قبلا در سامانه سازمان خصوصی سازی برای سهام عدالت این روش ها توسط سهامداران عدالت انتخاب شده و اکنون فرصت انتخاب روش تمام شده است؛ کسانی که روش مدیریت مستقیم سهام عدالت را انتخاب کرده اند، اگر بخواهند اکنون تا ۶۰ درصد سهام عدالت خود را برای فروش به کارگزار مورد نظر خود سفارش می دهند.
به گفته او تمام سفارش هایی که از سوی سهامداران عدالت ارائه می شود، توسط شرکت سپرده گذاری مرکزی تجمیع شده و به عنوان مثال اگر ۱۰۰ نفر از سهامداران کارگزاری الف را انتخاب کرده باشند ۶۰ درصد از سهام این افراد در سامانه کارگزار مربوطه از سوی شرکت سپرده گذاری مرکزی قرار می گیرد و کارگزار عامل نیز با توجه به شرایط بازار درخواست هایی برای فروش قرار می دهد و اگر مشتری پیدا شود، معمولا در بالاترین قیمت آن را به وکالت از سهامداران عدالت به فروش می رساند.
تا اینجا با نیمه پر لیوان طرف هستیم. روی خوب سکه که گفتیم از نظر تئوری امکان پذیر است، اما فروش سهام عدالت نیمه دیگری هم دارد. آنطور که مدیرعامل این کارگزاری به خبرگزاری فارس گفته، ناظر بازار به کارگزاری ها اعلام کرده، در روز هایی که شاخص کل بازار ریزش دارد، سهام عدالت مردم را نفروشید، اما کارگزار هم نمی تواند زیاد صبر کنند که به بالاترین قیمت بفروشند، بلکه اگر مشتری پیدا شد ۶۰ درصد از سهام عدالت مردم را به فروش می رساند. به گفته او سهامی که تقاضا برای فروش دارد، در کد سهام عدالت کارگزار مربوطه از سوی شرکت سپرده گذاری مرکزی قرار می گیرد و این سهام تجمیع شده و به صورت تجمیعی در بازار به فروش می رسد و وقتی سهام فروخته شد، پول آن از طریق صورتحساب های اعلامی شرکت سپرده گذاری مرکزی به حساب دارندگان سهام عدالت واریز می شود.
پس تا اینجا چی یاد گرفتیم؟ شما به عنوان مالک سهام عدالت می توانید تا ۶۰ درصد سهام عدالت خود را بفروشید. کارگزاری ها هم اتفاقا برای فروش سهام عدالت شما به صورت تجمیع شده یا به قول خودشان همان بلوکی آمادگی دارند، اما مشکل کجاست؟ فعلا منتظر خریدار نباشد.
موقعیت پیچیده سهام داران غیرمستقیم
اوضاع فروش سهام عدالت برای آن هایی که در زمان مقرر روش سهام داری غیرمستقیم را انتخاب کرده بودند، خیلی پیچیده تر است؛ این افراد در واقع سهامدار شرکت استانی مربوطه می شوند و به عنوان مثال اگر کسی تعداد ۱۲۵ هزار سهام عدالت فلان شرکت سرمایه گذاری استان را در اختیار دارد، با داشتن کد بورسی می تواند همه این سهام و یا بخشی از آن را به فروش برساند، اما تاکنون تقاضایی از سوی سهامداران عدالت در روش استانی به کارگزاری ها واصل نشده است. این طلسم کی باطل می شود؟ کارگزاری ها می گویند زمان تشخیص فروش سهام عدالت بستگی به اوضاع بازار بورس دارد البته نهاد ناظر گاهی می گوید در سهام عدالت را در بازار دوم و گاهی می گوید در بازار چهارم یعنی به صورت بلوکی بفروشیم و سهام عدالت در واقع از سوی سپرده گذاری مرکزی تجمیع شده و به کد سهام کارگزاری ها اعلام می شود و بعد از فروش این سهام پولش به حساب صاحبان واریز می شود. پس آن هایی که روش غیرمستقیم را انتخاب کردن علاوه بر مصائب سهامداران مستقیم، یک خان هشتم هم در پیش دارند و باید منتظر بمانند تا شرکت های استانی تشخیص بدهند زمان فروش کی می رسد.