به گزارش سایت خبری ساعد نیوز و به نقل از نی نی سایت، پدر و مادر هایی که کودک مبتلا به اوتیسم دارند، می خواهند برای مسافرت نوروزی برنامه ریزی کنند اما بیشترین نگرانی آنها این است که کودکشان برای این سفر به چیز هایی نیاز دارد و چه شرایطی باید داشته باشد؟ به همین دلیل خبرنگار نی نی سایت به گفتگو با تورج عنبرا، کارشناس کاردرمانی پرداخته و از یکی از مشاوران و مادران انجمن اوتیسم ایران نیز درباره این موضوع نظرخواهی کرده است.
تورج عنبرا، کارشناس کار درمانی، مسافرت رفتن با کودک مبتلا به اوتیسم را ممنوع نمی داند و درباره آن می گوید:«سفر کودکان مبتلا به اوتیسم نیازمند رعایت نکاتی است که پدر و مادر ها در صورت رعایت آنها هم مسافرت لذتبخشی خواهند داشت و هم می توانند با تجربه ای که از این مسافرت کسب کرده اند، مهارت های اجتماعی و تعاملی کودک با محیط را افزایش دهند.»
والدین باید قبل از مسافرت با کودک مبتلا به اوتیسم، اطلاعات کامل و جامعی درباره جایی که می خواهند بروند جمع آوری کنند. همچنین اگر فیلم یا عکسی از آن محل دارند حتما به کودکشان نشان دهند و اطلاعات لازم را برایش توضیح دهند تا او با آنجا آشنا شود. بر همین اساس آقای عنبرا توضیح می دهد:« با توجه به وسیله نقلیه ای که دارید و یا می خواهید با آن به مسافرت بروید، قبل از حرکت، زمان شروع حرکت و زمان کل مسافرت را محاسبه کنید. اگر برای این مسافرت لازم است بلیطی تهیه کنید یا هتل و محل اسکانی را انتخاب کنید، مطمئن شوید که حتما رزرو شوند. همچنین شرایط خاصی ممکن است در سفر پیش بیاید که باید آنها را در نظر بگیرید و خودتان را برایشان آماده کنید. قبل از سفر، فهرستی از نیاز های کودک را تهیه کنید که شامل دارو های مصرفی، جعبه کمک های اولیه و وسایلی که کودک به آن وابستگی حسی و عاطفی دارد و باعث آرامش او می شوند باشد.»
سعی کنید قبل از سفر، شرایط سفر را در خانه برای کودکتان شبیه سازی کنید و خوب نقش بازی کنید تا او کمی با شرایط سفر آشنا شود. چون هرچقدر که یک کودک مبتلا به اوتیسم پیش بینی کند چه اتفاقی قرار است بیفتد کمتر دچار آشفتگی می شود.
قبل از سفر به جایی که می خواهید بروید خوب فکر کنید و شرایط کودکتان را به ویژه از لحاظ حسی در نظر بگیرید. آقای عنبرا درباره حس این کودکان می گوید:« برای مثال ممکن است همه فکر کنیم که مسافرت و ساکن شدن در کنار دریا برای همه آرامبخش است اما باید بدانید که صدای ایجاد شده توسط موج ها می تواند باعث بهم ریختگی کودک اوتیستیک می شود. قبل از سفر خودتان و کودک را برای ورود به جا هایی مانند فروشگاه که با مشکلات حسی کودکتان تطابق ندارد، آماده کنید. مثلا اگر کودکتان از سر و صدای فروشگاه یا زمین بازی خوشش نمی آید، می توانید از هدفون برای کاهش صدای محیطی استفاده کنید.»
این کارشناس کاردرمانگر معتقد است مسافرت برای کودکان اوتیستیک، شرایطی غیرمنتظره است که باعث استرس و اضطراب او می شود و توصیه می کند:« برای کنترل این شرایط شما می توانید زمان هایی را به صورت روتین در نظر بگیرید و در آن زمان با کودکتان به کار هایی بپردازید که در خانه و در حالت عادی انجام می دادید. همچنین می توانید از وسایل و بازی های آشنا برای او استفاده کنید تا بتوانید حس آرامش را دوباره برای کودکتان ایجاد کنید. البته این زمان های روتین، در کودکان مختلف بسته به شرایطشان فرق می کند. اگر کودکتان در شرایطی قرار دارد که ممکن است در سفر شما را گم کند، باید حواستان را جمع کنید و از قبل تلفن و مشخصات کودک را داخل جیب و یا هر وسیله همراه کودک بگذارید.»
پدر و مادر هایی که علاوه بر فرزند اوتیسمی شان فرزند یا فرزندان سالم دیگری دارند باید روحیه آنها را هم در نظر داشته باشند. چون در بسیاری از موارد والدین اینقدر درباره کودک اوتیستیک خود نگرانند و به فعالیت های او توجه دارند که فراموش می کنند در طول سفر به بقیه بچه ها هم توجه کنند. بهتر است بدانید که شما تنها یک فرزند ندارید و بقیه هم همانقدر نیازمند شما هستند .
آقای عنبرا درباره تغذیه این بچه ها در سفر توضیح می دهد:« مواردی هستند که باعث افزایش بهم خوردگی کودک می شوند و معمولا خانواده ها این موارد را با گذر زمان در رفتار کودک شان پیدا کرد و در خانه هم رعایت می کنند. اما اغلب متخصصان توصیه کرده اند که نوشابه و کاکائو را از برنامه غذایی این کودکان حذف شود.»
آقای عنبرا درباره برخورد بد اطرافیان با مبتلایان به اوتیسم می گوید:« اگر کسی به دلیل رفتار فرزندتان، باعث آزار یا دلخوری شما شد بهترین راه بسته به موقعیت تان، حفظ خونسردی و توضیح دادن درباره اوتیسم است. پیشنهاد می کنم که حتما مطلب یا بروشوری همراه داشته باشید و تا جایی که لازم است افراد پیرامونتان مانند کارکنان هتل و یا همراهان را به او بشناسانید.»
در ادامه این موضوع با خانم فیروزی، مشاور انجمن اوتیسم ایران گفتگو کرده ایم که خودش داری 2 فرزند اوتیستیک است. او درباره مسافرت رفتن با کودکان اوتیسمی می گوید:« بچه های مبتلا به اوتیسم مشکلات رفتاری، حسی،کلیشه ای و خودزنی دارند و از تغییر بدشان می آید. بنابر این قبل از رفتن به مسافرت با این کودکان، ابتدا باید مقدماتی را از سال ها پیش برای این کار فراهم کرد. این بچه ها باید از همان سنین کودکی و پس از تشخیص اوتیسم بلافاصله در کلاس های کار درمانی، رفتار درمانی، گروه درمانی، بازی درمانی، درمان های تکمیلی و مهارت های خودیاری شرکت کنند تا رفتار های ابتدایی را آموزش دیده باشند و برای مسافرت کردن مشکلی نداشته باشند. اگر کودک مبتلا به اوتیسم، هیچ گونه آموزشی ندیده باشد به هیچ وجه نمی توان با او به سفر رفت چون رفتار هایی را از خود بروز می دهد که بسیار آزار دهنده است. اما این بچه ها در طول سفر مانند کودکان عادی غذا می خورند و برنامه غذایی خاصی ندارند.»
خانم فیروزی از سطح آگاهی مردم درباره این بیماری گله می کند و می گوید:« با وجود این که تبلیغات زیادی درباره بیماری اوتیسم انجام شده و رسانه ها نیز بسیار به آگاهی مردم از این بیماری کمک کرده اند، اما هنوز عده بسیار زیادی از مردم هنوز کوچک ترین اطلاعی درباره این بیماری و نشانه های آن ندارند و با کودکان اوتیسمی بسیار بد برخورد می کنند. بسیاری از خانواده ها نیز به جای پذیرفتن بیماری فرزندشان و کمک به بهبودی او، این بیماری را انکار می کنند و کودک را به حال خودش وا می گذارند.»