مراقبت از گیاه کورتون در منزل نیازمند رعایت نکاتی خاصی است که به رشد و پرورش این گیاه کمک می کند، اگر شما از این گیاه در داخل منزلتان نگهداری می کنید باید با این نکات آشنا شوید به همین منظور در ادامه مطلب به نحوه نگهداری گل کروتون در خانه اشاره می کنیم.
آشنایی با گل کروتون
یکی از گونه های گیاهی خانواده Codiaeum از خانواده Euphorbiaceae است. این گیاه بومی اندونزی، مالزی، استرالیا و جزایر غرب اقیانوس آرام است که به صورت درختچه در جنگلهای گرم و مرطوب رشد میکند. گیاهی است همیشه سبز دو یا چند ساله با پایه های چوبی که بطور معمول در محیط طبیعی تا 183 سانتی متر هم رشد میکند. حداکثر رشد آن به عنوان گیاه آپارتمانی بین 60 تا 120 سانتیمتر است. گیاهی با تراکم بالاست که شاخ و برگ فراوان تولید میکند. برگهای براق، صاف و لبه دار و روشن گیاه کروتون به صورت جانبی رشد میکند که دارای رنگ ها روشن شامل زرد، صورتی، نارنچی، برنزی، بنفش و سبز با ترکیبی از الگوهای راه راه و تکه تکه هستند. برگ ها نوک تیز و بیضی شکل هستند. رنگ برگها متمایز است که در زمانهای مختلف ظاهر میشود.
گل آذین آن بصورت خوشه های بزرگ بین 8 تا 30 سانتیمتر طول با گل های نر و ماده روی گل آذین های جدا است. گل های ماده زرد و بدون گلبرگ هستند. گل های آن بصورت فصلی روی گیاه ظاهر می شوند و اکثر گل های آن به رنگ سفید هستند. میوه کپسول با 9 میلی متر قطر دارد که حاوی سه بذر با قطر شش میلی متر است. همانند سایر گونه های خانواده افوربیاسه ساقه آن دارای شیر آبه سفید رنگ است که بعد از بریده شدن ساقه و ایجاد زخم روی آن از ساقه بیرون می آید.
در مناطق گرمسیری، گیاه کروتون پرچین و گلدانهای جذابی ایجاد میکند که بر اساس کیفیت برگها ارزش گذاری می شوند. گیاه کروتون تنها زمانی که دما کمتر از 13 درجه سانتیگراد نباشد می تواند در زمستان داخل فضای باز کشت شود. دمای پایین تر باعث از دست رفتن برگها در زمستان می شود. در مناطق با دمای پایین در گلخانه ها و یا داخل خانه یا آپارتمان کشت می شود. گونه مورد استفاده کروتون برای استفاده زینتی اندازه ای کوچکتر از گونه های وحشی دارند که غالباً تا 1.8 متر رشد می کنند و دارای تنوع وسیعی از برگ با شکل های گوناگون و رنگ های متنوع است.
برگ ها در گیاه کروتون
برگ ها در گیاه کروتون ، به رنگ های سبز تیره که با لکه های زرد ، صورتی ، نارنجی ، قهوه ای و ارغوانی ، در هم آمیخته اند.
در بعضی واریته های گیاه کروتن ، برگ ها دارای بریدگی های هلالی شکل می باشند.
همچنین دم برگ نسبتا کوتاه به صورت متناوب و ایستاده روی ساقه قرار دارند.
گل ها در گیاه کروتون
گل های این گیاهان جنبه ی زینتی ندارند.
به منظور تقویت برگ ها ، بهتر است آن ها را قطع نمود.
در کل این گیاه ، اگر در داخل خانه بزرگ شود ، به ندرت گل می دهد،
اما رشد شاخ و برگ های کروتن چشمگیر است.
ساقه ی این گیاهان ، نیمه خشبی تا خشبی است.
در هنگام زخمی شدن ، شیرابه ای سفید رنگ از آن خارج می شود.
شرایط نگهداری از گل کروتون در منزل
همانطور که در بالا اشاره شد شرایط نگهداری از گل کروتون رنگی، قرمز، لکه طلا در خانه به دلیل حساسیت بالای این گیاه کمی سخت به نظر می رسد. به همین دلیل برخی از افراد زیر بار مراقبت و پرورش آن نمی روند. اما با کمی مطالعه در مورد نیازها و علایق این گل می توانید از پس آن بر بیایید. خیلی هم سخت به نظر نمی رسد. کافیست با میزان آبیاری، نیاز گیاه به نور خورشید، خاک و کود مناسب و دما و رطوبت محیط ساختمان آشنا شویم. در ادامه بیشتر در مورد روش های نگهداری گیاه آپارتمانی کروتون می خوانیم:
روش مناسب آبیاری
کروتون آب زیاد و غرقاب کردن خاک و آب بسیار کم و خشک شدن خاکش را دوست ندارد. بنابراین باید حد تعادل را در آبیاری رعایت کنید تا باعث بیماری کروتون نشوید. از آنجایی که شرایط و روش نگهداری از گل کروتون رشته ای، پرتقالی، پنجه طلا، پنجه کلاغی، قطره طلا در منزل یکسان است بهتر است اجازه دهید خاک خشک شود و سپس آبیاری را تکرار کنید. علاوه بر این به دلیل حساس بودن این گیاه، سعی کنید آب را یک تا دو روز در کناری بگذارید تا هم موادی مانند کلر و سموم دیگر برطرف شود و هم با دمای آن با دمای محیط یکی شود. چرا که آب بسیار سرد باعث اختلال در رشد گیاه و تغییر رنگ برگ ها می شود.
شرایط صحیح نگهداری از گل کروتون در برابر نور آفتاب
به طور کلی باید بدانید هر چه رنگ برگ ها متغیر و رنگارنگ باشد، گیاه به نور بیشتری نیز احتیاج دارد. به همین دلیل نیز شرایط و نحوه مراقبت و نگهداری از گل کروتون پنجه کلاغی، رشته ای، پرتقالی، قطره طلا در آپارتمان نیز کمی متفاوت تر از گل هایی است که برگ های یک رنگ دارند. بنابراین بهترین مکان برای مراقبت از گلدان کروتون در فاصله 40 تا 50 سانتی متری از شیشه های پنجره است. بهترین پنجره نیز، پنجره های شرقی و غربی ساختمان است. اما به این نیز توجه کنید که گلدان را در برابر نور مستقیم خورشید قرار ندهید. چرا که این مساله باعث آسیب جدی به برگ ها می شود.
رطوبت مورد نیاز کروتون
یکی دیگر از نیازهای این گیاه، مرطوب بودن شرایط محیط نگهداری از گل کروتون است. می توان گفت کروتون جزء گیاهانی است که رطوبت زیادی نیاز دارد. بنابراین گاهی لازم است محیط ساختمان را با حرارت دادن آب مرطوب کنید. غبارپاشی برگ ها یا کشیدن دستمال مرطوب روی برگ ها نیز بسیار موثر است. همچنین طریقه و طرز نگهداری و پرورش گیاه کروتون در گلدان به این صورت است که در تابستان روزی یکبار و در زمستان هفته ای یکبار غبارپاشی را تکرار کنید. باید از غبارپاشی برگ ها زمانی که گلدان زیر نور خورشید است خودداری کنید. چرا که حساس بودن برگ ها باعث می شود این مساله لکه های سیاه را روی برگ ها ایجاد کند.
شرایط مناسب دمای مناسب برای نگهداری از گل کروتون
از محیطی که کروتون در آن به وجود آمده و به رشد خود ادامه داده است مشخص است که دمایی که برای مراقبت از آن در نظر می گیرید باید معتدل باشد. به همین دلیل نیز به عنوان یک گل آپارتمانی انتخاب شده است. پس بهتر است دمای اتاق را بین 15 تا 25 درجه سانتی گراد نگه دارید. باید سعی کنید در روزهای گرم تابستان دمای اتاق بیش از 28 درجه نشود. چرا که این مساله باعث پژمردگی برگ ها می شود. همچنین شرایط و طریقه نگهداری و پرورش گل کروتون رشته ای، طلایی، سوزنی، سبز در زمستان باید به گونه ای باشد که دما از 10 درجه سانتی گراد کمتر نشود.
شرایط خاک برای نگهداری از گل کروتون
شرایط نگهداری از گل یا گیاه کروتون رشته ای، پنجه کلاغی، گورخری، ابلق در منزل ایجاب می کند خاک گلدانی که برای این گیاه انتخاب می کنید علاوه بر مغذی بودن، سبک نیز باشد. علاوه بر این باید به خوبی زهکشی شده باشد تا آب اضافی از آن خارج شود تا ریشه گیاه آسیب نبیند. بهترین ترکیباتی که می توانید برای خاک انتخاب کنید عبارت است از:
سه قسمت خاک برگ + دو قسمت ماسه شسته شده + یک قسمت خاک باغچه
سه قسمت خاک برگ + دو قسمت خاک باغچه + یک قسمت ماسه
میزان کوددهی به گل کروتون
شرایط و روش نگهداری از گل و گیاه کروتون سرنیزه، قرمز، لکه طلا، آکویا یکسان است و به گونه ای است که باید حتما خاک را به کود آغشته کنید تا به طور کامل تغذیه شود. چرا که خاک گیاه هر چقدر مغذی باشد نمی تواند جواب نیازهای این گیاه به مواد غذایی را بدهد. بهتر است در بهار و تابستان که فصل رشد گیاه است هر دو هفته یکبار خاک را تقویت کنید. در فصل های پاییز و زمستان که فصل استراحت آن است نیز هر ماه یا دو ماه یکبار کوددهی را تکرار کنید بهتر است کود به صورت مایع باشد و از میزان پتاسیم و نیتروژن بیشتری برخوردار باشد.
تعویض گلدان گل کروتون
در ابتدا دقت کنید که کف گلدانی که برای این گیاه در نظر گرفته اید باید سوراخ شده باشد تا آب اضافه آن خارج شود. نکته بعد که باید به آن دقت کنید این است که مانند سایر شرایط نگهداری از گل کروتون که کمی مشکل تر از گل های دیگر بود، تعویض گلدان نیز باید با حساسیت بالایی انجام شود. چرا که ایجاد شک برای گیاه باعث ریزش برگ ها می شود. پس بهتر زمانی که ریشه ها رشد کرد و از خاک بیرون آمد در فصل بهار و تابستان نسبت به تعویض گلدان اقدام کنید. این زمان دو سال یکبار اتفاق می افتد. گلدان جدید نیز باید 2 تا 5 سانتی متر از گلدان قدیمی بزرگ تر باشد.
نحوه تمیز کردن برگ های گل کروتون
یکی دیگر از مواردی که باید در تامین شرایط مورد نیاز برای نگهداری از گل کروتون به آن دقت کنید تمیز کردن برگ هاست. چرا که برگ ها برای تنفس بهتر به این کار نیاز دارند. برای این کار هم می توانید از آب چند روز مانده استفاده کنید و هم محلول آب و صابون های بدون بو یا گیاهی را به کار ببرید. یک اسفنج را با آب و صابون خیس کنید و به آرامی روی برگ ها بکشید تا تمیز شوند. دقت کنید حین انجام این کار محلول آب و صابون روی برگ ها نریزد.
هرس کردن گل کروتون
کروتون فقط باید برای از بین بردن بخش های ناسالم و مرتب شدن ظاهری هرس شود. برگ ها و شاخه های مرده باید از منشا اصلی خود جدا شوند، اما برگهایی که بیش از حد رشد کرده اند کافی است تا بالای ساقه خود بریده شوند.
هرگز بیش از یک سوم ارتفاع ساقه را در یک مرحله هرس کردن از بین نبرید. قبل از هرس مجدد، اجازه دهید گیاه باز هم رشد کند.
گلدهی کروتون
این گیاه گل هایی زرد و ستاره ای شکل می دهد که بر روی خوشه های بلندی بین برگ های گیاه آویزان می شود. اما این گل ها به شدت کوچک هستند که شاید هیچ گاه به چشم نیایند و نقطه قوت این گیاه برگ های زیبای آن است.
سمی بودن کروتون
اگر چه کروتون جزو گیاهان سمی خطرناک نیست، اما نباید توسط انسانها و حیوانات خورده شود.
شیره این گیاه در صورت تماس با پوست می تواند باعث ایجاد حساسیت های پوستی یا خارش شود. همچنین بلعیدن برگ های کروتون نیز می تواند باعث ایجاد اشکال در سیستم گوارشی، استفراغ یا اسهال شود. مصرف کم این گیاه نمی تواند آسیب جدی ایجاد کند اما در صورت مصرف حجم زیادی از آن می تواند کشنده باشد.
پس با توجه به ظاهر رنگارنگ و جذاب کروتون، آن را از دسترس کودکان و حیوانات دور نگه دارید.
اگر حیوان خانگی شما پس از خوردن برگهای کروتون دچار احساس ضعف، بی حالی و تهوع شد او را سریعا به دامپزشکی ببرید.
تکثیر و پرورش گل کروتون
هر گیاهی به شیوه های به خصوصی از تکثیر و پرورش نیاز دارد. در این میان شرایط نگهداری از گل کروتون به گونه ای است که تنها از طریق پرورش قلمه در خاک و خوابانیدن هوایی تکثیر پیدا می کند. شرح این دو روش را نیز در ادامه با هم می خوانیم:
پرورش قلمه در خاک
از آنجایی که پرورش قلمه در آب گیاه ضعیفی پرورش می دهد، برای کروتون لازم است قلمه را در خاک پرورش دهیم. شرایط نگهداری از قلمه گل کروتون در خاک نیز به شرح زیر است:
- ابتدا لازم است بدانید قلمه گیری باید در فصل بهار انجام شود. به این صورت که یک ساقه 10 تا 15 سانتی متری از گیاه را جدا کنید.
- برای خروج شیرابه گیاه لازم است قلمه را به مدت یک روز در خاکستر فرو کنید.
- قلمه را در ماسه نگهداری کنید. پس از سه ماه شاهد ریشه دادن آن هستید. دقت کنید که ماسه ها را مرطوب نگه دارید.
- پس از ریشه دار شدن قلمه، می توانید آن را در گلدان مناسبی که با خاک مرغوب پر شده باشد بکارید.
خوابانیدن هوایی گیاه
بهترین زمان برای انجام این روش بهار و پاییز است. شرایط نگهداری و خوابانیدن هوایی نیز عبارت است از:
- ابتدا یک ساقه را انتخاب کنید که تازه جوانه زده باشد. زیر ساقه را با استفاده از یک تیغ تیز یک برش ایجاد کنید.
- اطراف بریدگی را با استفاده از خزه مرطوب شده بپوشانید و آن را با یک بند محکم کنید. دقت کنید که این خز باید همیشه مرطوب باشد.
- روی خزه را نیز یک پلاستیک بکشید تا رطوبت حفظ شود.
- پس از رشد ریشه ها، ساقه ای که ریشه کرده را جدا کنید تا بتوانید آن را در گلدان جداگانه ای بکارید.
- برای کاشت باید ساقه و ریشه را همراه با همان خزه ها در خاک گلدان بکارید.