لایه شاخی کراتین ناخن دارای یک ماده گوگردی به نام سیستئین می باشد و همین ماده است که موجب سفتی و سختی ناخن می شود. از لحاظ استحکام، گوگرد و لایه شاخی کراتین از مهم ترین عوامل استحکام ناخن ها هستند. کلسیم حدود یک درصد حجم ناخن را تشکیل می دهد و در سفتی و سختی ناخن هیچ گونه دخالتی ندارد. پس هیچ گاه ناخن در اثر کمبود کلسیم نمی شکند. بین 10 تا 30 درصد حجم ناخن را آب تشکیل می دهد و اگر این آب کمتر از این مقدار شود، شکنندگی ناخن بیشتر می شود. حدود 5 درصد ناخن را چربی ها تشکیل می دهند. هر چه چربی ناخن کمتر شود، قدرت نگهداری آب ناخن کمتر می شود و به همین میزان شکنندگی ناخن هم بیشتر می شود. چربی ناخن خانم ها در سنین یائسگی و بعد از آن کم می شود و به همین دلیل شکنندگی ناخن ها بیشتر می شود.
سه عامل اصلی وجود دارد که ناخن ها را شکننده می کند. این سه عامل عبارتند از:
- پیری
- استفاده طولانی مدت از لاک ناخن
- قرار دادن زیاد ناخن در مجاورت آب
ناخن های نازک و شکننده ممکن است با بعضی از بیماری ها مانند موارد زیر نیز ارتباط داشته باشد:
- هیپرتیروئیدیسم
- کم کاری تیروئید
- بیماری ریوی
- پسوریازیس
- لیگن پلانوس
- آلوپسی آره آتا
- اگزما
- کم خونی
- عفونت قارچی
- اختلالات غدد درون ریز
علل دیگر این عارضه عبارتند از:
- قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی
- استفاده مکرر از استون
- کم آبی بدن
- قرار گرفتن در محیط بیش از حد خشک
- کمبود تغذیه ای
- نوعی آسیب
گاهی شکنندگی ناخن ها می توانند نشانه ای از مشکلات جدی مانند هپاتیت، زردی، لوپوس یا بیماری قلبی باشند.
رابطه سن و شکنندگی ناخن ها
گفتنی است، سن و سال ارتباط مستقیمی با شکنندگی ناخن دارد. هر چه سن بالاتر رود و فرد مسن تر باشد، شکنندگی ناخن ها هم بیشتر می شود. به دلیل نازک تر بودن ناخن خانم ها شکنندگی هم بیشتر است و در دختران جوان اغلب شکنندگی کمتر است و بعد از ۳۰ سالگی افراد باید با دارو های شیمیایی زیر نظر پزشک ناخن های خود را تقویت کنند و از آسیب های احتمالی جلوگیری کنند.
نقش هورمون در ضعف ناخن
فردی که ضعف بدنی دارد، خون خوبی ندارد و به میزان کافی مواد پروتئینی و املاح معدنی در بدنش وجود موجود نیست، باعث تقویت نا مناسب ناخن و شکنندگی آن می شود؛ در برخی افراد هورمون در شکستن ناخن تاثیر بسیاری دارد.
ناخن های محکم با سیر و آب پرتقال
برای داشتن ناخن هایی مقاوم می توانید با استفاده از مواد خانگی و در دسترس محلولی تهیه کنید و ناخن های سالم را برای خود به ارمغان بیاورید. آب پرتقال و سیر له شده را با یکدیگر مخلوط کنید و ناخن هایتان را به مدت ۱۰ دقیقه درون ظرف حاوی این مخلوط قرار دهید و پس از آن ناخن را به مدت ۱۵ دقیقه درون ظرف روغن زیتون قرار دهید و پس از گذشت ١٠ روز از استفاده این محلول نتایج باور نکردنی اش را ببینید.
تقویت ناخن با جوش شیرین
جوش شیرین می تواند ناخن ها را سفت و محکم کند.در یک فنجان آب گرم ، یک قاشق جوش شیرین بریزید.حالا ناخن ها را چند دقیقه در این محلول قرار دهید.بعد ناخن ها را خشک کنید و با کمی روغن بادام یا کرم مرطوب کننده، دستها و ناخن ها را به آرامی ماساژ دهید.با اینکار ناخن های شما محکم می شود.
روغن حیوانی
انواع مواد غذایی تقویت کننده مانند سوپ پای مرغ، پاچه، مویز و غیره استفاده کنند تا پروتئین مورد نیاز بدن آن ها تامین شود؛ روغن زرد گاوی یکی از مواردی است که می تواند ناخن را تقویت کند، برخی آن را به صورت خوراکی استفاده می کنند و برخی آن را روی ناخن های خود می مالند. یبوست باعث کم شدن رطوبت بدن شده، لذا افرادی که دچار شکنندگی ناخن هستند باید آن را درمان کنند، تا ناخن هایی محکم داشته باشند.
روغن نارگیل
روغن نارگیل برای ناخن های ضعیف و شکننده بسیار مفید است. چربی اشباع شده در روغن نارگیل به عنوان یک مرطوب کننده عالی عمل می کند. این ماده از بسیاری از انواع عفونت های ناخن جلوگیری خواهد کرد. مقداری روغن نارگیل را کمی گرم کنید و آن را روی ناخن ها بمالید. این روغن را به آرامی و به طور کامل حدود ۵ دقیقه روی ناخن ماساژ دهید. این کار گردش خون را بهبود می بخشد و رطوبت ناخن ها را حفظ می کند. این درمان را دو تا سه بار در روز تکرار کنید.
سرکه سیب
سرکه سیب یک درمان خوب دیگر برای ناخن های شکننده است. مواد مغذی مانند ویتامین ها، پتاسیم، منیزیم، کلسیم و آهن که برای ناخن ها مناسب هستند، در این ماده یافت می شود. علاوه بر این، سرکه سیب دارای اسید مالیک و اسید استیک است که می تواند برای مبارزه با عفونت ناخن موثر باشد. به مقدار مساوی سرکه سیب و آب را در یک کاسه کوچک مخلوط کنید. چند دقیقه ناخن ها را در آن خیس کنید. بلافاصله پس از آن، به آرامی پایه ناخن را پایین بیاورید. این کار را یک بار در روز انجام دهید. در عرض چند روز ناخن هایتان بسیار قوی تر می شود.
روغن ویتامین E
عامل اصلی که در پشت شکنندگی ناخن ها وجود دارد کمبود رطوبت است. روغن ویتامین E یک درمان عالی برای حفظ رطوبت ناخن است. این ماده باعث تقویت ناخن ها و کوتیکول ناخن خواهد شد. برای استخراج این روغن، یک عدد کپسول ویتامین E را باز کنید. قبل از رفتن به رختخواب روغن آن را روی ناخن خود بمالید. به آرامی به مدت پنج دقیقه برای افزایش گردش خون، روغن را روی ناخن ها بمالید. این کار را یک یا دو هفته به صورت روزانه انجام دهید. برای کسب فواید بیشتر، می توانید کپسول های ویتامین E را نیز به صورت خوراکی مصرف کنید.
نکات ضروری برای داشتن ناخن های سالم
- روزانه بین 8 تا 10 لیتر آب بنوشید.
- از مصرف میوه و سبزیجاتی که مقادیر زیادی آب دارند هم غافل نشوید.
- از نوشیدن زیاد چای، قهوه و الکل اجتناب کنید زیرا باعث کم آبی می شوند.
- اجازه ندهید ناخن هایتان با محصولات شیمیایی و خشن تماس داشته باشند. هنگام نظافت و انجام کار، از دستکش استفاده کنید تا از ناخن هایتان هنگام آسیب، محافظت نمایید.
- ناخن هایتان را مرتب کنید و با فواصل کوتاه آنها را کوتاه نمایید.
- دستان تان را گرم نگه دارید زیرا وقتی دستان تان سرد باشند ناخن هایتان رشد کندتری خواهند داشت. به ویژه با فرا رسیدن فصل های سرد سعی کنید اغلب از دستکش استفاده نمایید.