روش های گردآوری تحقیق
مقالات نوشته های علمی میباشند که محتوای آن با تحقیقات و آزمایشات علمی گردآوری میشود برای ارائه یک مقاله با کیفیت و پرطرفدار لازم است دانشجو زمینه علمی مورد مطالعه خود را بشناسد و در رابطه باموضوع انتخابی خود شروع به انجام تحقیق و گردآوری دانش و اطلاعات کند. شیوه انجام تحقیق عنصر اصلی تکمیل داده های مقاله شناخته میشود و چنانچه در مرحله انجام تحقیقات و گردآوری اطلاعات عملکرد موفق و موثری داشته باشید خواهید توانست با موفقیت محتوای مقاله خود را تکمیل کنید و آنرا در ژورنال دلخواه خود منتشر کنید. روش های گرد آوری تحقیق بستگی به موضوع مقاله و نوع مقاله دارد که در رابطه با همه روش های جمع آوری تحقیق اطلاعات جامع را ارائه خواهیم کرد.
مقالات به انواع مختلفی تقسیم بندی می شوند مانند:
- استدلالی
- توصیفی
- تحلیلی
- اکتشافی
- مروری
اما همه ی انواع مقالات، هدف مشترکی را دنبال می کند که آن هم ارائه ی یک موضوع برای خواننده است.
در نتیجه ی همه ی مقالات نه تنها بر روی صحت واقعیت ها و حقایق موجود، بلکه بر روی انتخاب، ارزیابی انتقادی،سازمان و معرفی این حقایق نیز تکیه می کنند.
داده: واژه داده، مناسبترین واژه برای واقعیات شکل نیافته و بدون ساختار است. داده ها، به تنهایی معنی ندارند و بیانگر حقایق و واقعیت های خام هستند که در پایگاههای داده ها ذخیره و مدیریت می شوند. اطلاعات مندرج در مقاله در واقع شکل تکمیل شده و کاملی از این داده های خام هستند که در کنار یکدیگر قرار گرفته اند. همان طور که مطالعه فرمودید همه مقالات داده و محتوای مربوط به خود را دارند که برخی با انجام تحقیقات گرد آوری میشوند و برخی دیگر با مراجعه به مقالات قبلی و استخراج از آنها گردآوری میشوند.
روش های گرد آوری تحقیق (داده)
- روش پرسشنامه
پرسشنامه باز: در این نوع پرسشنامه با سوالات باز روبرو هستیم.در اینجا پاسخگو می تواند بدون محدودیت هرپاسخی را که مد نظرش باشد در مورد آن پرسش بنویسد و یا در آن زمینه توضیح دهد. در اینگونه سوالات ، اطلاعات دقیق تر، کامل تر و دارای ارزش بیشتر هستند ولی طبقه بندی و نتیجه گیری از آنها مشکل تر و له تجربه زیاد نیازمند است.
پرسشنامه بسته: پرسش های بسته در این نوع پرسشنامه ارائه می شود.برای هر پرسش تعدادی گزینه و پاسخ انتخاب شده است که فرد پاسخ دهنده باید یکی از آنها رابه عنوان پاسخ بگزیند.هریک از پاسخ ها به گونه ای تنظیم شده است که در عین منطقی بودن برای آن سوال از پاسخ مربوط به دیگر سوالات مجزاست. در اینجا پاسخ ها را می توان به سرعت نوشت و تجزیه و تحلیل و طبقه بندی پاسخ ها نیز ساده تر است اما اطلاعات به دقت و کاملی پرسش نامه باز نیست.
- روش مصاحبه
- روش مشاهده
مزایا: امکان بررسی جزئیات موضوع وجود دارد. می توان صحت اطلاعات جمع آوری شده را با وسائل دیگر آزمایش کرد .برای جمع آوری اطلاعات زمینه ای مناسب است. در زمان کوتاه اطلاعات زیادی بدست می آید و اعتبار علمی اطلاعات بالاست.
معایب: حضور مشاهده گر می تواند بر روند فعالیت مورد مشاهده تاثیر گذار باشد. تمایلات شخصی مشاهده گر و میزان توانائی او در مشاهده و ثبت دقیق فعالیت مورد مشاهده ممکن است تاثیر گذار باشد. عوامل محیطی بر نوع و روش گرد آوری اطلاعات موثر است. استاندارد کردن و طبقه بندی اطلاعات مشکل است ( بویژه در ثبت رفتار انسانی ) .مشکلات اخلاقی در مشاهده اعمال شخصی وجود دارد. برای نمونه های زیاد وقت گیر و پر هزینه است.
- روش مطالعه در کتابخانه
مزایا: به واسطه موجود بودن اطلاعات ارزان است. در وقت صرفه جویی می شود. مهمترین مزیت آن امکان ارزیابی روند موضوع مورد بررسی در گذشته است که در مطالعات گذشته نگر بسیار حائز اهمیت است.
معایب: ناقص بودن و دردسترس نبودن اطلاعات از اشکالات عمده این روش است. گاهی ملاحظات اخلاقی مانع از دستیابی به اطلاعات مورد نظر می باشد. قدیمی و کهنه بودن اطلاعات هم ممکن است در برخی موارد مطرح باشد.
- روش کار در آزمایشگاه
- روشهای متداول دیگر
- روش مطالعه اسناد و مدارک
که مراتبا هر یک از موارد فوق شیوه های تحقیقی و پژوهشی متفاوتی دارد که دانشجو باشد برحسب آنها قواعد و ساختارهای خاصی را پیش بگیرد و تحقیقات و داده های مقاله خود را تکمیل کند.
اطلاعات گردآوری شده باید منسجم شوند و حالت ساختار یافته و منظمی به خود بگیرند و نهایتا تبدیل به یک مقاله شوند بنابر این اطلاعات گرد آوری شده خود را به نحوی مدیریت کنید که همه بخش های مقاله را پوشش دهد و نتیجه روشنی داشته باشد به هیچ عنوان باید اطلاعاتی که گرد آوری کرده اید گنگ و مبهم باشند باید تکمیل شوند و همه بخش های گنگ را پوشش دهند.