بازسازی ملک یکی از مسائلی است که که با گذشت چند سال از عمر هر ملک ضروری است اما این نوسازی ممکن است فقط در بخشی از ملک باشد و یا کل ملک احتیاج به آن داشته باشد . بخشی از پرونده های مراجع قضایی به مسائل و مشکلات پیرامون امور بازسازی ملک اختصاص پیدا کرده است که از جمله مشکلات مربوط به بازسازی ، عدم رضایت تعدادی از ساکنین برای این امر می باشد . در این محتوا به بررسی بازسازی ساختمان بدون رضایت برخی از مالکان و عدم تخلیه ملک توسط ملکان می پردازیم .
بازسازی ساختمان بدون رضایت برخی از مالکان
طبق قانون تملک آپارتمان ها ، بازسازی ساختمان بدون رضایت برخی از مالکان ، تحت شرایط بیان شده در ماده 13 قابل انجام است.
« در صورتی كه به تشخیص سه نفر از كارشناسان رسمی دادگستری عمر مفید ساختمان به پایان رسیده و یا به هر دلیل دیگری ساختمان دچار فرسودگی كلی شده باشد و بیم خطر یا ضرر مالی و جانی برود و اقلیت مالكان قسمت های اختصاصی در تجدید بنای آن موافق نباشند ، آن دسته از مالكان كه قصد بازسازی مجموعه را دارند ، می توانند براساس حكم دادگاه ، با تأمین مسكن استیجاری مناسب برای مالک یا مالكان كه از همكاری خودداری می ورزند ، نسبت به تجدید بنای مجموعه اقدام نمایند و پس از اتمام عملیات بازسازی و تعیین سهم هر یک از مالكان از بنا و هزینه های انجام شده، سهم مالک یا مالكان یاد شده را به اضافه اجوری كه برای مسكن اجاره ای ایشان پرداخت شده است از اموال آن ها از جمله همان واحد استیفا كنند. در صورت عدم توافق در انتخاب كارشناسان ، وزارت مسكن و شهرسازی با در خواست مدیر یا هیأت مدیره اقدام به انتخاب كارشناسان یاد شده خواهد كرد . »
عدم تخلیه ملک توسط مالکان
طبق قانون آپارتمان ها در صورت عدم تخلیه ملک مالکین می توانند با مراجعه به مراجع قضایی اقدامات لازم را انجام دهند . به عبارت دیگر ، اگر مالک یا مالکان مخالف بازسازی ملک را تخلیه نکنند ، مدیر یا مدیران ساختمان می توانند از رئیس دادگستری یا مجتمع قضایی درخواست کنند با تامین مسکن مناسب برای وی توسط سایر مالکان ، دستور تخلیه اپارتمان را صادر کند . مقام قضایی دستور تخلیه را صادر خواهد کرد .
در چه شرایطی، ساختمان نیاز به بازسازی دارد؟
- ساختمان دچار فرسودگی بیش از حد شده باشد.
- خطرات جانی و ضررهای مالی وجود داشته باشد.
- اکثریت مالکان با تخریب ملک موردنظر، موافق باشند.
- تهیه مسکن مناسب برای مالکان مخالف
- موافقت دادگاه با این موضوع
بعد از نوسازی، با مالک مخالف چگونه تسویه حساب کنیم؟
پس از اتمام عملیات نوسازی، سهم هر یک از مالکان و همسایه مخالف، از بنا و هزینه های انجام شده مشخص می شود. در واقع مالکانی که با نوسازی موافق بودند، این امکان را دارند که سهم مالک مخالف را از هزینه ها و اجاره بهایی که در آن مدت برای او پرداخته اند، از اموال او، یا واحد ساخته شده بردارند. در صورت بروز هرگونه مشکل در این حیطه، رسیدگی به امور را به کارشناس حسابداری واگذار نمایید.
سن ساختمان برای تخریب چه سنی است؟
در ماده ی 13 قانون تملک آپارتمان ها به سن مشخصی برای ساختمان اشاره نشده و از عمر مفید ساختمان صحبت شده است. عمر مفید ساختمان به تعداد سال هایی که یک ساختمان از لحاظ فیزیکی، ایمنی، استاندارد، استحکام و مقاومت دارای کیفیت لازم برای استفاده می باشد. از جمله عواملی که بر عمر مفید ساختمان اثر می گذارد رطوبت و اختلاف دمای روز و شب است. تشخیص این مسئله که عمر مفید ساختمان به پایان رسیده یا ساختمان فرسوده شده است، با نظر سه نفر کارشناس رسمی دادگستری و قاضی رسیدگی کننده به پرونده است.
عدم رضایت یکی از مالکین جهت مشارکت در ساخت
مخالفت همسایه برای نوسازی و مشارکت در ساخت آپارتمان را چه کار کنیم؟ ممکن است در یک ساختمان 12 واحدی، 10 واحد موافق نوسازی ساختمان باشند اما دو واحد به هر دلیلی راضی به این کار نشوند. به هر حال آن دو همسایه هم حق مالکیت و اظهارنظر دارند و نمی توان حقوق آنها را نادیده گرفت. در این موارد دادگاه به دلایل و شرایط همسایه ها رسیدگی می کند و نهاینا با توجه به شرایط موجود یا رای بر تخریب می دهد و یا این درخواست را رد می کند.
در صورت مخالفت همسایه ها برای تخریب آپارتمان چه کاری می توان انجام داد؟
با توجه به ماده ی 13 قانون تملک آپارتمان ها، مالکین باید برای تعیین عمر مفید ساختمان کارشناس رسمی دادگستری تعیین کنند. در صورت عدم توافق در انتخاب کارشناس، مدیران ساختمان به نمایندگی از مالکین، باید از وزارت راه و شهرسازی تقاضای تعیین کارشناس نمایند. در صورتی که با نظر سه نفر کارشناس، تشخیص داده شود که عمر مفید ساختمان به پایان رسیده و ساختمان باید تجدید بنا شود، ساکنانی که موافق نوسازی هستند باید برای مخالفان مسکن اجاره ای مناسب تامین کنند. سپس می توانند برای نوسازی دادخواستی بر همین مبنا به دادگاه عمومی حقوقی بدهند.
امیدوارم از محتوای مسائل حقوقی نهایت استفاده را برده باشید و برای کسانی که دچار مشکل حقوقی هستند، میتوانید ارسال نمایید. همچنین برای مشاهده ی مطالب پر محتوای دیگر میتوانید به بخش آموزش ساعدنیوز مراجعه نمایید. از همراهی شما بسیار سپاسگزارم .