تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد در ترکیه به دلیل پایین بودن هزینه تحصیل و زندگی نسبت به سایر کشور های اروپایی، همواره مورد توجه دانشجویان ایرانی قرار گرفته است. دروس مقطع کارشناسی ارشد در ترکیه، در اغلب دانشگاه های این کشور به زبان انگلیسی نیز ارائه می شوند. از این رو دانشجویان بین المللی به راحتی می توانند با هزینه کم، از آموزشی با کیفیت بهره مند شوند.
ترکیه همواره یکی از مقاصد مهم برای تحصیلات تکمیلی در اروپا به شمار می رود. ترکیه دارای دانشگاه هایی با قدمت چند هزار ساله است حتی بعضی از دانشگاه های آن مربوط به قرن پانزدهم، زمان امپراطوری عثمانی است. همانگونه که در نظام آموزشی اروپا رایج است، آموزش عالی در ترکیه به دو دسته دانشگاه های دولتی و دانشگاه ها و موسسات خصوصی تقسیم بندی می شوند.
-
دانشگاه های دولتی
دانشگاه های ترکیه (Devlet universiteleri) که حدود ۷۵ درصد از کل دانشگاه ها را در بر می گیرند، توسط دولت اداره می شوند. به طور کلی می توان گفت این دانشگاه ها ارائه دهنده گسترده ترین برنامه های کارشناسی ارشد در ترکیه در رشته ها و زمینه های مختلف هستند.
-
دانشگاه های خصوصی
این دسته مربوط به دانشگاه های خصوصی (ozel universiteleri) است که به صورت غیر انتفاعی تاسیس شده و توسط موسسات مستقل اداره می شوند. بنابراین دانشجویان کارشناسی ارشد در ترکیه می توانند با توجه به رشته های ارائه شده دانشگاه مورد نظر خود را انتخاب کنند. البته نکته حائز اهمیت این است که دانشگاه های خصوصی ترکیه معمولاً هزینه های بالای را دریافت می کنند.
ادامه تحصیل کارشناسی ارشد در ترکیه
سال تحصیلی ترکیه متشکل از دو ترم، از اکتبر تا ژانویه و از فوریه تا جولای است. معمولاً این دو ترم با تعطیلاتی دو هفته ای از هم جدا می شوند و البته تعطیلات طولانی تر تابستان بین جولای و اکتبر است. اغلب برنامه های تمام وقت مقطع ارشد در ماه اکتبر آغاز شده، اما برای دانشجویان پاره وقت، گزینه های دیگری نیز وجود دارد که امکان ورود در ترم دوم را می دهد.
اتمام مقطع کارشناسی ارشد در ترکیه (Yüksek Lisans Diplomasi) معمولاً دو سال زمان می برد و ۱۲۰ واحد ECTS است. در هر ترم برای مجموعه دروسی ثبت نام می کنید که در ترم خاصی ارائه می شوند و ارزیابی در پایان هر کدام از این دوره ها در نمره نهایی شما اثرگذار خواهد بود. اغلب برنامه های مقطع ارشد در ترکیه دانشجو را ملزم به ارائه پایان نامه فردی در پایان ترم دوم در سال دوم می کنند. معمولاً این پایان نامه به صورت یک ارزیابی یعنی به سبک دفاعیه تز دکترا و به صورت شفاهی برگزار می شود.
تا زمانی که مقطع خود را بگذرانید و رساله خود را بنویسید، در رشته خود مهارت کافی کسب می کنید و این آزمون فرصتی برای به نمایش گذاشتن دانش شما در یک بحث علمی شبیه سازی شده خواهد بود. علاوه براین، گذراندن آزمون شفاهی به عنوان بخشی از مدرک ارشد یک روش آمادگی برای فعالیت های دانشگاهی بعدی خواهد بود – فرصتی که بسیاری از دانشجویان پیش از شروع PhD کسب نخواهند کرد. برخی از دوره های ارشد ترکیه مستلزم نوشتن رساله کتبی نیستند، در عوض دانشجویان باید یک پروژه حرفه ای شغلی را بگذرانند.
شرایط پذیرش دانشجویان خارجی
متقاضیان مقطع کارشناسی در ترکیه که تمایل به ادامه تحصیل در دانشگاه دارند قبل از هر چیز می بایستی نسبت به آماده کردن مدارک و شرایط خود اقدامات لازم را انجام داده و به دانشگاه ارسال کنند. در زیر به این مدارک اشاره شده است:
1. فرم پذیرش دانشجو
هر دانشگاه دارای فرم پذیرش مخصوص به خود است و شما قبل از هر چیزی جهت اخذ پذیرش مقطع کارشناسی در ترکیه می بایستی نسبت به پر کردن فرم اقدام نمایید.
2. دیپلم دبیرستان
جهت پذیرش مقطع کارشناسی در ترکیه لازم است تا مدرک دیپلم و پیش دانشگاهی شما در دفتر اسناد رسمی به زبان ترکی ترجمه گردد.
3. ریز نمرات مقطع دیپلم به همراه پیش دانشگاهی
تمام ریزنمرات شما در دوره دبیرستان به همراه ریزنمرات پیش دانشگاهی می بایستی توسط دفتر اسناد رسمی به زبان ترکی ترجمه گردد.
4. نامه تاییده مالی بانک
نامه تاییده مالی از بانک تهیه می شود که گردش مالی شما را جهت پشتیبانی هزینه های تحصیل نشان می دهد.
5. واریز هزینه ی ثبت نام
جهت ثبت نام در دانشگاه واریز هزینه های ثبت نام در مهلت مقرر در دانشگاه الزامی می باشد. در زمانی که هزینه های ثبت نام در مهلت مقرر واریز نگردد ثبت نام متقاضی انجام نخواهد گرفت.
6. مهارت در زبان ترکی
شهروندان کشورهای خارجی در صورتی که متقاضی تحصیلات در دانشگاه های ترکیه باشند می بایستی موفق به اخذ نمره لازم در آزمون زبان باشند. در صورتی که متقاضی نتواند نمره زبان در آزمون تومر را اخذ نماید می تواند به مدت ۱ سال در دوره زبان همان دانشگاه ثبت نام نماید. بعد از مهارت آموزی در زبان شخص می تواند وارد دانشگاه گردد و در مقطع کارشناسی در ترکیه مشغول به تحصیل گردد.
7. اخذ نمره قابل قبول در آزمون YÖS
از سال ۲۰۱۱ با توجه به تغییراتی که در سیستم آموزش عالی ترکیه به وجود آمد دانشجویان کشورهای دیگر که درصدد تحصیل در رشته های پزشکی، دندانپزشکی و داروسازی هستند لازم و ضروری است که نمرات بالایی را در آزمون YÖS اخذ نمایند. البته آزمون YÖS در ترکیه برگزار می گردد و هر دانشگاهی به صورت مستقل می تواند اقدام به برگزاری این آزمون نماید. لازم به ذکر است که قریب به اتفاق دانشگاه های نتایج آزمون YÖS همدیگر را می پذیرند.