استخراج مقاله از پایان نامه
اغلب دانشگاه ها بخشی از نمره پایان نامه را به پذیرش و چاپ مقاله در مجلات ISI ، ISC ، اسکوپوس Scopus و پابمد Pubmed و مدلاین medline و حتی مقالات علمی و پژوهشی داخلی و یا ارائه در کنفرانس های علمی اختصاص داده اند و همچنین جهت ادامه تحصیل در مقطع دکتری، اپلای (Apply) دانشگاه های خارج از کشور اولین سوالی که در مصاحبه یا بررسی پرونده ها مطرح می شود این است که دانشجو از پایان نامه خود مقاله ای استخراج کرده است یا خیر
اهمیت استخراج مقاله از پایان نامه
امروزه داشتن مقالات با کیفیت و چاپ آنها در مجلات معتبر بین المللی از ضروریات یک رزومه قویست. وقتی پس از اتمام پایان نامه ، کار نوشتن مقاله از پایان نامه ارشد یا رساله دکتری خود را آغاز می کنید، در واقع میزان توانایی، تسلط وعلم تان در حیطه رشته تحصیلی خود را نشان می دهید. همچنین با پذیرش و چاپ مقاله ISI به دست آمده از پایان نامه تان در مجلات علمی مطرح جهان می توانید ارتباطات خود را درعرصه بین المللی گسترش دهید و نتیجه تحقیق و پژوهش تان را با دنیا به اشتراک بگذارید و طبیعتا از این که دیگران از دستاوردها و نتایج کار شما استفاده کنند، احساس رضایت و سودمندی نمایید. از اینها گذشته، استخراج مقاله از پایان نامه می تواند سبب پیشرفت تحصیلی و شغلی شما شود چراکه در بسیاری از دانشگاه ها مجوز دفاع از پایان نامه در مقاطع کارشناسی ارشد و دکترا منوط به تبدیل پایان نامه به مقاله است. داشتن مقاله سبب کسب اعتبار و امتیازات مهمی برای پذیرش در مصاحبه دکترا، ارتقا شغلی و حتی گاهی یافتن شغل نیز می شود. علاوه بر اینها اگر قصد گرفتن پذیرش تحصیلی در دانشگاه های معتبر خارج از کشور را دارید، بدون تردید وجود مقالات در رزومه شما، تاثیر زیادی در افزایش شانس پذیرش تان خواهد داشت.
قبل از استخراج مقاله از پایان نامه باید بدانید
هر پایان نامه ای باید با مطالعات و پژوهش های دقیقی همراه باشد که به یک پرسش تحقیقاتی پاسخ می دهند. حال بعد از نگارش متن و به اتمام رساندن کار پایان نامه می توانید از آن یک یا حتی چند مقاله استخراج کنید. اما قبل از آن، اجازه بدهید به شما تفاوت های میان مقاله و پایان نامه را بگوییم:
پایان نامه
- اهداف علمی به همراه دارد و در جامعه دانشگاهی مورد بررسی قرار می گیرد؛
- اساتید آن را بررسی و تحلیل می کنند؛
- دارای فصول مختلف است؛
- هیچ محدودیت خاصی درباره حجم و اندازه پایان نامه نیست؛
- دارای جداول محتوایی مختلف است که فهرست وار به شرح فصول و عناوین می پردازند؛
- ادبیات تحقیق به طور مبسوط در آن شرح داده می شود؛
- باید در آن به ابزارها و روش های استفاده شده در پایان نامه اشاره شود؛
- تمام یافته های پژوهشی و تحقیقاتی شرح داده می شود.
مقاله
- باید دارای استانداردهای مجلات علمی باشد؛
- داوران آن افرادی ناشناس و بی طرف هستند؛
- به جای فصول دارای بخش های مختلف است؛
- دارای محدودیت از نظر تعداد لغات است؛
- فرم و ساختار مقالات با پایان نامه متفاوت است؛
- ادبیات تحقیق به طور مفصل در آن شرح داده نمی شود؛
- بخش هایی منتخب از کار پژوهشی در مقاله ارائه می شود.
همان طور که دیدید، استخراج مقاله از پایان نامه مستلزم شناخت ساختار و اهداف هر یک است. پس به راحتی و بدون شناخت نمی توانید اقدام به رونویسی از پایان نامه و تولید مقاله کنید. تبدیل پایان نامه به مقاله دارای گام های متعددی است. مقالات بسیار کوتاه تر از پایان نامه ها هستند. در واقع، قوانین استخراج مقاله از پایان نامه به شکلی است که به شما اجازه نمی دهد با یک کپی-پِیست ساده قضیه را به پایان برسانید.
تفاوت پایان نامه و رساله با مقاله چیست؟
به عنوان گام اول در گرفتن پذیرش چاپ، بهتر است با تفاوت های پایان نامه و رساله با مقاله ژورنال آشنا شد. مطالب زیادی در مورد تفاوت پایان نامه و مقاله یا رساله دکترا و مقاله وجود دارد، اما همه این تفاوت ها را می توان اغلب به صورت زیر خلاصه کرد:
طول چکیده
معمولا حداکثر طول مجاز چکیده رساله دکترا ۳۵۰ کلمه در نظر گرفته می شود. چکیده پایان نامه کارشناسی ارشد معمولا ۴۲۰ کلمه در ایندکس های بین المللی در نظر گرفته می شود. چکیده پایان نامه و رساله از چکیده مقاله بیشتر است زیرا تعداد کلمات مجاز چکیده یک مقاله بین المللی که در ژورنال ها و پریودیکال های معتبر چاپ می شود حدود ۱۵۰-۲۵۰ کلمه است.
مقدمه
بخش مقدمه پایان نامه و رساله از نظر ساختاری با مقدمه مقاله یکسان است، اما در پایان نامه و رساله انتظار می رود آشنایی مولف با ادبیات و پیشینه موضوع تحقیق مشخص باشد و بنابراین مقدمه به صورت زمینه ای جامع از موضوع تحقیق تدوین می شود. در نگارش مقدمه برای مقاله، انتظار می رود که منابع دست اول استفاده شود و رفرنس دهی بخوبی انجام شده باشد؛ هرچند این خصیصه برای پایان نامه و رساله نیز مطلوب است.
بحث یافته ها
فصل بحث یافته های پایان نامه و رساله معمولا خیلی طولانی تر از بحث مقاله است. انتظار می رود محقق یا مولف پایان نامه و رساله به تفسیر دقیق و کامل نتایج پرداخته، درک و برداشت خود از داده ها را نشان دهد و نتیجه گیری کرده و با نتایج مطالعات قبلی حوزه تخصص خود مقایسه نماید. بخش بحث مقاله معمولا کوتاه بوده و تنها به بیان نتیجه گیری محقق از تجزیه و تحلیل داده ها پرداخته می شود.
منابع
در مقاله فقط منابعی ذکر می شود که در متن مقاله استفاده شده و دست اول باشند، هرچند در پایان نامه و رساله ممکن است از دانشجو خواسته شود که به زمینه و پیشینه موضوع پرداخته و منابع دیگری استفاده شود که بیانگر درک و فهم دانشجو از موضوع پایان نامه و رساله باشد. بنابراین ممکن است رساله یا پایان نامه علاوه بر بخش منابع، دارای بخش کتابشناسی و یا ارجاع خواننده به منابع مفید باشد.
ضمیمه ها
بجز در مواردی که داده ها و مواد تکمیلی وجود دارد و به عنوان ضمیمه مکمل در آرشیوهای آنلاین آورده می شود، معمولا در مقاله از آوردن بخش ضمیمه اجتناب می شود. در حالی که در پایان نامه و رساله مطالب زیادی ممکن است بصورت ضمیمه آورده شود مثل حاصل تجزیه و تحلیل داده ها خام، ابزار پژوهش و غیره.
نحوه نوشتن عنوان مقاله
لزومی ندارد که عنوان مقاله دقیقا همان عنوان پایان نامه باشد. ممکن است پایان نامه شما متغییر و داده های زیادی داشته و قابلیت استخراج بیشتر از یک مقاله را داشته باشد. بنابر این بسته به اینکه از کدام قسمت از داده ها و نتایج می خواهید مقاله بنویسید، عنوان را متناسب با مسئله مورد نظر انتخاب کنید. همچنین توجه داشته باشید که عنوان مقاله باید مختصرتر از عنوان پایان نامه باشد.
نحوه نوشتن چکیده مقاله در استخراج مقاله از پایان نامه
اگر قصد استخراج یک مقاله از پایان نامه را دارید می توانید عینا چکیده پایان نامه را در مقاله کپی کنید. اما اگر قصد استخراج دو مقاله از پایان نامه را دارید تنها مواردی از چکیده را در مقاله قرار دهید که مربوط به عنوان مقاله است و از ارائه یافته های مربوط به مقاله ای که قرار است بعدا استخراج کنید پرهیز کنید تا چکید مربوط به موضوع باشد.
به طور کلی در تدوین چکیده به موارد زیر توجه کنید:
- معمول ترین تعداد کلمات چکیده بین ۲۵۰ تا ۳۰۰ کلمه می باشد.
- جمله هاي يک چکيده مقاله بايد خبري و به صورت گذشته یا ماضی بعید نوشته شده باشند.
- ابتدای چکیده مقاله را با ارائه هدف پژوهش و ضرورت آن دريک يا دو جمله شروع کنید.
- معرفي موضوع يا ارائه پيش زمينه در يک يا دو جمله
- به نحوه انجام یا اجرای پژوهش اعم از نحوه نمونه گیری، نحوه آزمایش یا شبیه سازی، نحوه گرآوری داده ها، ابزارهای پژوهش اشاره کنید.
- یافته های اصلی پژوهش را به صورت مختصر بیان کنید.
- به کاربرد اصلی یافته ها یا (Contribution بهره اصلی پژوهش) پژوهش اشاره کنید.
تعریف کلمات کلیدی در استخراج مقاله از پایان نامه
برای درج کلید واژه کلماتی را انتخاب کنید که بیشترین و نزدیک ترین رابطۀ معنایی را با محتوای مقاله دارد. به طور معمول بین سه تا شش کلمه را می توانید به عنوان کلید واژه در نظر بگیرید.
نحوه نوشتن مقدمه مقاله در استخراج مقاله از پایان نامه
در مقالات بین المللی منظور از مقدمه همان بیان مسئله اصلی و عوامل به وجود آورنده مسئله و زمینه های ایجاد مسئله است تا خواننده به صورت کامل به مشکل و مسئله اصلی پی ببرد.
برای نگارش مقدمه مناسب لازم است تا شواهدی دال بر وجود مساله بیان کنید. ابعاد و شرایط دقیق مسئله را بیان کنید. به این مطلب بپردازید که مسئله چه چیزی است و چرا بوجود آمده است، چه شرایطی باعث به وجدآمدن آن شده است. و در پاراگراف اخر مقدمه مقاله هدف از انجام پژوهش را مطرح کنید و مشخص کنید که در طی فرایند پژوهش به دنبال چه چیزی هستید. به این نکته توجه کنید که در مقالات به خصوص مقالات بین المللی، منظور از مقدمه همان بیان مسئله می باشد.
نحوه نوشتن پیشینه تحقیق مقاله در استخراج مقاله از پایان نامه
بخش بیشینه تحقیق جزء اصلی مقاله می باشد. باید بدانید که هر متغیری دارای نظریه های مختلفی در آن زمینه می باشد. پس بدون درج نظریه های پایه در مورد یک یا چند متغیر، یک مقاله کامل نمی شود. معمولا پیشینه در فصل دوم پایان نامه نوشته شده است. هر چقدر بیشینه تحقیق شما از جدیدترین و مرتبط ترین نظریه های باشد، اعتبار مقاله شما بیشتر خواهد بود.
اگر می خواهید مقاله شما در مجلات ISC, ISI ،SCOPUS و PUBMED پذیرفته و چاپ شود، سعی کنید موارد زیر را حتما رعایت کنید:
- نظریات و تئوریهای مربوط به موضوع پژوهش را خلاصه کنید
- به صاحب نظران اصلی اشاره کنید
- متغیرهای پژوهش را با رفرنسهای جدید تعریف کنید و مولفه ها و مفاهیم مرتبط با آن را بررسی کنید
- در پایان مبانی نظری پژوهش را جمع بندی بندی کرده و به خلاء به وجود آمده در راستای تکمیل یا تایید نظریه اشاره کنید.
با رعایت این موارد در بخش بیشینه تحقیق، داوران نیز به همراستایی کار شما و نظریه های پیشین پی ببرند و این کار امکان پذیرش مقاله شما را در ژورال ها و مجلات معتبر افزایش می دهد.
نحوه نوشتن پیشینه پژوهشی مقاله در استخراج مقاله از پایان نامه
در این قسمت باید به پژوهشهای قبلی انجام شده در ارتباط با موضوع شما اشاره کرده و آنها را نقد کنید. هر چقدر از پژوهش های جدید استفاده کنید بر اعتبار مقاله شما افزوده می شود. حتما پژوهش ها را نقد کنید چون این کار نیز تصور داوران را به نسبت به پژوهش شما متبت تر خواهد کرد.
هرگز پشینه های پژوهشی را به صورت ترجمه چکیده ننویسید چون نشان دهنده عدم تسلط شما به نتایج و نقد آن است و اعتبار مقاله شما را کم می کند. تا حد امکان از پیشینه های قدیمی استفاده نکنید. یکی از تکنیک های قوی در نوشتن بیشینه پژوهشی، درج جدول مقایسه ای پیشینه های پژوهشی به ترتیب سال می باشد.
نحوه نوشتن فرضیه ها یا سوالات پژوهش در مقاله مستخرج از پایان نامه
بعد از اتمام پیشینه پژوهشی بلافاصله اهداف و فرضیه های مقاله را مطرح کنید. این قسمت در فصل اول پایان نامه شما و یا در فصل سوم نوشته می شود.
روش پژوهش یا همان متریال متد
در این بخش نحوه انجام کار را شرح دهید. برای این کار در فصل مربوط به روش پژوهش که عموما فصل سوم می باشد مراجعه کرده و خلاصه ای از کار را بنویسید. اگر کار شما ازمایشی است به نحوه ترتیب آزمایش نوع کنترل و نحوه اخذ داده ها و در نهایت روش تحلیل داده ها اشاره کنید. اگر کار غیر ازمایشی دارید به منبعی که قرار است داده از آنها داده گردآوری کنید و به نحوه اخذ آن اشاره کنید.
روش تحلیل داده ها در استخراج مقاله از پایان نامه
این بخش نیز عموما در فصل سوم پایان نامه شما موجود است. در این بخش بر کیفی و کمی بودن پژوهش، مقطعی یا طولی بودن پژوهش و نوع نرم افزار و همچنین نوع آزمون یا شبیه سازی یا طرح آزمایشی خود اشاره کنید.
نحوه نوشتن نتایج تحقیق در استخراج مقاله از پایان نامه
این بخش نیز از فصل چهارم یا فصل یافته های پژوهش شما قابل خلاصه و درج می باشد.
دقت داشته باشید که اگر قصد دارید بیش از یک مقاله از پایان نامه استخراج کنید، صرفا فقط نتایج مربوط به فرضیه پژوهش را بنویسید. در مقاله از نوشتن یافته های اضافی و آوردن جداول جانبی خودداری کنید و فقط جداولی بیاورید که دقیقا مربوط به سوال پژوهشی شما می باشد.
بحث و نتیجه گیری در استخراج مقاله از پایان نامه
این بخش نیز یکی از بخش های مهم مقاله می باشد و بیشتر به هنر نویسندگی پژوهشگر مرتبط است. پرورش یک نتیجه گیری خوب و با قلم فرسایی پژوهشگر کار برای پذیرش مقاله آسانتر خواهد شد. برای این کار به فصل پنجم یا بخش نتیجه گیری مراجعه کنید و به صورت خلاصه و منسجم به نتیجه گیری کار بپردازید. ابتدا به یافته های مربوط به هرسوال و فرضیه پرداخته و به تبیین آن یعنی چگونگی و چرایی یافته بدست آمده بپردازید تا خواننده متوجه شود این یافته شما چه معنایی دارد. این بخش را به طور متوسط با یک تا سه صفحه منسجم به پایان برسانید.
انتخاب مجله مناسب برای چاپ مقاله
برای رسیدن به موفقیت و کسب اعتبار در حیطه تحصیلی و شغلی تان، تنها نوشتن مقاله کافی نیست بلکه بخش مهم فرآیند تبدیل پایان نامه به مقاله، علاوه بر توجه به محتوای آن، پذیرش و چاپ مقاله ISI در یک مجله معتبر بین المللی ست. با شناسایی لیست مجلات معتبر و آشنایی با حیطه کاری و اهداف آنها می توانید ژورنال مناسب برای چاپ مقاله خود را انتخاب کنید. چراکه هر چه محتوای مقاله شما به حوزه تخصصی مجله موردنظر نزدیکتر باشد احتمال پذیرش و چاپ مقاله ISI شما نیز بیشتر می شود.
نکته مهم پس از شناسایی مجله موردنظر ، توجه به شیوه نامه و دستورالعمل نگارشی آن است. تنظیم مقاله ISI در قالب موردنظر هر مجله تا آنجا اهمیت دارد که رعایت نکردن این اصول می تواند حتی با وجود محتوا و کیفیت بالای مقاله شما باعث رد شدن آن از سوی مجله شود. از این رو گرفتن همکاری از افراد مجرب و متخصص توصیه میشود. نویسندگان بهتر است برای استخراج و انتخاب یک مجله مناسب از کارشناسان موسسه آذرگان به صورت آنلاین مشاوره دریافت کنند.